Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Barszcz na miodzie

(0)
1 godz 3 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Ania
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2 
Marchewka
3 
Pietruszka
1  kawałek
Seler
2 
Cebula
4  ząbków
1 
Por
10  g
Suszone podgrzybki
1 
Cytryna
3  łyżek
Miód
trochę
Majeranek
trochę
Ziele angielskie
trochę
Liść laurowy
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
2.99 g
Węglowodany
41.21 g
Tłuszcze
0.63 g
Wartość energetyczna
167.8 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

63 min
Krok 1
20 min
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Cebule oraz pora umieścić na blasze i upiec w piekarniku do momentu, aż skorupki ściemnieją.
Krok 2
20 min
Marchewki, pietruszki i selera umyć, obrać, pokroić na mniejsze części i wraz z suszonymi grzybami włożyć do dużego garnka. Warzywa zalać 1,5 l wody, gotować na średnim ogniu pod przykryciem.
Krok 3
15 min
Po ok.15-20 minutach do gotujących się warzyw dodać upieczoną cebulę, pora i czosnek. Dorzucić ziele angielskie i liść laurowy. Gotować jeszcze przez ok. 10-15 minut aż wszystkie warzywa będą miękkie.
Krok 4
2 min
Bulion przecedzić. Dodać barszcz czerwony Winiary. Dokładnie wymieszać.
Krok 5
5 min
Dolać sok wyciśnięty z jednej cytryny, 3 łyżki miodu, majeranek, sól i pieprze do smaku. Barszcz na miodzie gotować jeszcze przez chwilę na małym ogniu, nie zagotowywać!
Krok 6
1 min
Barszcz na miodzie podawać z ulubionymi dodatkami.
Barszcz na miodzie

Krok 1 z 6

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Cebule oraz pora umieścić na blasze i upiec w piekarniku do momentu, aż skorupki ściemnieją.

Barszcz na miodzie

Krok 2 z 6

Marchewki, pietruszki i selera umyć, obrać, pokroić na mniejsze części i wraz z suszonymi grzybami włożyć do dużego garnka. Warzywa zalać 1,5 l wody, gotować na średnim ogniu pod przykryciem.

Barszcz na miodzie

Krok 3 z 6

Po ok.15-20 minutach do gotujących się warzyw dodać upieczoną cebulę, pora i czosnek. Dorzucić ziele angielskie i liść laurowy. Gotować jeszcze przez ok. 10-15 minut aż wszystkie warzywa będą miękkie.

Barszcz na miodzie

Krok 4 z 6

Bulion przecedzić. Dodać barszcz czerwony Winiary. Dokładnie wymieszać.

Barszcz na miodzie

Krok 5 z 6

Dolać sok wyciśnięty z jednej cytryny, 3 łyżki miodu, majeranek, sól i pieprze do smaku. Barszcz na miodzie gotować jeszcze przez chwilę na małym ogniu, nie zagotowywać!

Barszcz na miodzie

Krok 6 z 6

Barszcz na miodzie podawać z ulubionymi dodatkami.

Kontynuujemy cykl świątecznych propozycji wigilijnego menu. Tym razem w naszych garnkach przyrządziliśmy barszcz na miodzie. Pieczone cebule, czosnek i por nadają zupie wyjątkowego aromatu, a dodatek miodu sprawia, że barszcz na miodzie zyskuje nutę przyjemnej słodyczy. Bez obaw, barszcz na miodzie nie jest słodki i zachowuje swój buraczany charakter. Przy odrobinie fantazji złocistym miodem pięknie udekorujecie talerze, które domownicy będą wylizywali do ostatniej kropelki.:)
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha