Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Barszcz na miodzie

(0)
1 godz 3 min
Łatwy
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2 
Marchewka
3 
Pietruszka
1  kawałek
Seler
2 
Cebula
4  ząbków
Czosnek
1 
Por
10  g
Suszone podgrzybki
1  paczka
Barszcz czerwony Nasza Specjalność WINIARY
1 
Cytryna
3  łyżek
Miód
trochę
Majeranek
trochę
Ziele angielskie
trochę
Liść laurowy
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
3.04 g
Węglowodany
41.28 g
Tłuszcze
0.64 g
Wartość energetyczna
168.36 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Kontynuujemy cykl świątecznych propozycji wigilijnego menu. Tym razem w naszych garnkach przyrządziliśmy barszcz na miodzie. Pieczone cebule, czosnek i por nadają zupie wyjątkowego aromatu, a dodatek miodu sprawia, że barszcz na miodzie zyskuje nutę przyjemnej słodyczy. Bez obaw, barszcz na miodzie nie jest słodki i zachowuje swój buraczany charakter. Przy odrobinie fantazji złocistym miodem pięknie udekorujecie talerze, które domownicy będą wylizywali do ostatniej kropelki.:)

Przygotowanie

63 min
  • Krok 1

    20 min
    Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Cebule oraz pora umieścić na blasze i upiec w piekarniku do momentu, aż skorupki ściemnieją.
  • Krok 2

    20 min
    Marchewki, pietruszki i selera umyć, obrać, pokroić na mniejsze części i wraz z suszonymi grzybami włożyć do dużego garnka. Warzywa zalać 1,5 l wody, gotować na średnim ogniu pod przykryciem.
  • Krok 3

    15 min
    Po ok.15-20 minutach do gotujących się warzyw dodać upieczoną cebulę, pora i czosnek. Dorzucić ziele angielskie i liść laurowy. Gotować jeszcze przez ok. 10-15 minut aż wszystkie warzywa będą miękkie.
  • Krok 4

    2 min
    Bulion przecedzić. Dodać barszcz czerwony Winiary. Dokładnie wymieszać.
  • Krok 5

    5 min
    Dolać sok wyciśnięty z jednej cytryny, 3 łyżki miodu, majeranek, sól i pieprze do smaku. Barszcz na miodzie gotować jeszcze przez chwilę na małym ogniu, nie zagotowywać!
  • Krok 6

    1 min
    Barszcz na miodzie podawać z ulubionymi dodatkami.
Barszcz na miodzie

Krok 1 z 6

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Cebule oraz pora umieścić na blasze i upiec w piekarniku do momentu, aż skorupki ściemnieją.

Barszcz na miodzie

Krok 2 z 6

Marchewki, pietruszki i selera umyć, obrać, pokroić na mniejsze części i wraz z suszonymi grzybami włożyć do dużego garnka. Warzywa zalać 1,5 l wody, gotować na średnim ogniu pod przykryciem.

Barszcz na miodzie

Krok 3 z 6

Po ok.15-20 minutach do gotujących się warzyw dodać upieczoną cebulę, pora i czosnek. Dorzucić ziele angielskie i liść laurowy. Gotować jeszcze przez ok. 10-15 minut aż wszystkie warzywa będą miękkie.

Barszcz na miodzie

Krok 4 z 6

Bulion przecedzić. Dodać barszcz czerwony Winiary. Dokładnie wymieszać.

Barszcz na miodzie

Krok 5 z 6

Dolać sok wyciśnięty z jednej cytryny, 3 łyżki miodu, majeranek, sól i pieprze do smaku. Barszcz na miodzie gotować jeszcze przez chwilę na małym ogniu, nie zagotowywać!

Barszcz na miodzie

Krok 6 z 6

Barszcz na miodzie podawać z ulubionymi dodatkami.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Wegetariańskie
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Szybki krupnik dla zabieganych

    45 min Łatwy
  • Barszcz z uszkami z chrzanem

    3 godz 49 min Średni
  • Wigilijny barszcz z uszkami lub tortellini

    53 min Średni
  • Bezglutenowy krupnik

    1 godz 28 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu