Barszcz na miodzie
1 godz 3 min
Łatwy
2
Marchewka
3
Pietruszka
1
kawałek
Seler
2
Cebula
4
ząbków
1
Por
10
g
Suszone podgrzybki
1
opakowanie
1
Cytryna
3
łyżek
Miód
trochę
Majeranek
trochę
Ziele angielskie
trochę
Liść laurowy
1
szczypta
Sól
1
szczypta
Pieprz
.
Wartości odżywcze
Białko
2.99 g
Węglowodany
41.21 g
Tłuszcze
0.63 g
Wartość energetyczna
167.8 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
63 min
Krok 1
20 min
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Cebule oraz pora umieścić na blasze i upiec w piekarniku do momentu, aż skorupki ściemnieją.
Krok 2
20 min
Marchewki, pietruszki i selera umyć, obrać, pokroić na mniejsze części i wraz z suszonymi grzybami włożyć do dużego garnka. Warzywa zalać 1,5 l wody, gotować na średnim ogniu pod przykryciem.
Krok 3
15 min
Po ok.15-20 minutach do gotujących się warzyw dodać upieczoną cebulę, pora i czosnek. Dorzucić ziele angielskie i liść laurowy. Gotować jeszcze przez ok. 10-15 minut aż wszystkie warzywa będą miękkie.
Krok 4
2 min
Bulion przecedzić. Dodać barszcz czerwony Winiary. Dokładnie wymieszać.
Krok 5
5 min
Dolać sok wyciśnięty z jednej cytryny, 3 łyżki miodu, majeranek, sól i pieprze do smaku. Barszcz na miodzie gotować jeszcze przez chwilę na małym ogniu, nie zagotowywać!
Krok 6
1 min
Barszcz na miodzie podawać z ulubionymi dodatkami.
Kontynuujemy cykl świątecznych propozycji wigilijnego menu. Tym razem w naszych garnkach przyrządziliśmy barszcz na miodzie. Pieczone cebule, czosnek i por nadają zupie wyjątkowego aromatu, a dodatek miodu sprawia, że barszcz na miodzie zyskuje nutę przyjemnej słodyczy. Bez obaw, barszcz na miodzie nie jest słodki i zachowuje swój buraczany charakter. Przy odrobinie fantazji złocistym miodem pięknie udekorujecie talerze, które domownicy będą wylizywali do ostatniej kropelki.:)
Komentarze 0