Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Wigilijny barszcz czerwony z uszkami z farszem pieczarkowo-grzybowym
Wigilijny barszcz czerwony z uszkami z farszem pieczarkowo-grzybowym
Wigilijny barszcz czerwony z uszkami z farszem pieczarkowo-grzybowym
Wigilijny barszcz czerwony z uszkami z farszem pieczarkowo-grzybowym

Wigilijny barszcz czerwony z uszkami z farszem pieczarkowo-grzybowym

(0)
2 godz 2 min
Średni
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

5 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  opakowanie
WINIARY Barszcz czerwony instant
10  g
Suszone borowiki lub podgrzybki
2  ząbków
Czosnek
3  kulek
Ziarenka ziela angielskiego
3  kulek
Ziarenka czarnego pieprzu
1 
Listek laurowy
2 
Goździki
1  szczypta
Sól morska do smaku
1  szczypta
Pieprz do smaku
1  łyżka
Majeranek suszony
trochę
Ocet winny do smaku
2  szklanek
Mąka
100  ml
woda gorąca
1 
Jajko
1  szczypta
Sól
1  łyżka
Olej
500  g
Pieczarki
trochę
Grzyby z wywaru na barszcz
1 
Cebula
2  łyżek
Olej do smażenia
1  szczypta
Cukier
1  szczypta
Sól do smaku
1  szczypta
Pieprz do smaku
2  łyżeczek
Bułka tarta
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
6.63 g
Węglowodany
13.93 g
Tłuszcze
10.32 g
Wartość energetyczna
198.5 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przepis na wigilijny barszcz czerwony nie musi być skomplikowany. Ale barszcz na Wigilię musi być pyszny i w intensywnym kolorze. Warto przygotować go na wywarze z grzybów leśnych, najlepiej borowików, i z dodatkiem aromatycznego majeranku. Tradycyjnie czerwony barszcz wigilijny można podać z uszkami, a także bułeczkami grzybowymi, ślimaczkami, krokietami z kapustą i grzybami lub pierożkami. Z każdym z tych dodatków będzie smakował wyśmienicie. Wesołych Świąt :)

Przygotowanie

122 min
  • Krok 1

    2 min
    Grzyby płuczemy, zalewamy zimną wodą, odstawiamy na noc.
  • Krok 2

    3 min
    Na drugi dzień przekładamy grzyby do garnka, ostrożnie dolewamy wodę, w której się moczyły, uważając, by nie przelać do garnka drobinek piasku, które opadły na dno. Uzupełniamy wodę w garnku do pojemności 1,2 l.
  • Krok 3

    30 min
    Dodajemy obrane ząbki czosnku, ziele angielskie, listek laurowy, goździki, zagotowujemy i gotujemy na wolnym ogniu 30 minut.
  • Krok 4

    2 min
    Wywar przecedzamy, grzyby z wywaru odkładamy na farsz do uszek.
  • Krok 5

    2 min
    Do gorącego wywaru dodajemy barszcz czerwony, mieszamy, doprawiamy suszonym majerankiem, solą morską, świeżo zmielonym pieprzem i octem winnym.
  • Krok 6

    1 min
    Wigilijny barszcz czerwony podajemy z uszkami.
  • Krok 7

    4 min
    Cebulę kroimy w kostkę, wrzucamy na lekko rozgrzany olej, dodajemy szczyptę doli i cukru, szklimy.
  • Krok 8

    10 min
    Pieczarki oczyszczamy z ziemi, myjemy, kroimy w paseczki (jeśli nie mamy maszynki do mielenia, zetrzyjmy pieczarki na tarce), dodajemy do cebuli, dusimy, aż woda odparuje. Pod koniec dodajemy pokrojone w paseczki grzyby z wywaru, jeszcze chwilę dusimy, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  • Krok 9

    6 min
    Farsz mielimy w maszynce do mielenia. Jeśli jest zbyt luźny, dodajemy łyżeczkę bułki tartej.
  • Krok 10

    30 min
    Z mąki wymieszanej ze szczyptą soli, wody, jajka, łyżeczki oleju wyrabiamy ciasto, odstawiamy na pół godziny.
  • Krok 11

    15 min
    Ciasto cienko rozwałkowujemy, wąską szklaneczką lub kieliszkiem wykrawamy kółka, dodajemy farsz, zlepiamy jak pierogi, a następnie zlepiamy ze sobą dwa końce pierożków, by powstały „uszka”.
  • Krok 12

    17 min
    Gotujemy partiami w lekko osolonej wodzie, wrzucając uszka na wrzątek i wyciągając je łyżką cedzakową po minucie od wypłynięcia na powierzchnię wody.
Wigilijny barszcz czerwony z uszkami z farszem pieczarkowo-grzybowym

Krok 1 z 12

Grzyby płuczemy, zalewamy zimną wodą, odstawiamy na noc.

Wigilijny barszcz czerwony z uszkami z farszem pieczarkowo-grzybowym

Krok 2 z 12

Na drugi dzień przekładamy grzyby do garnka, ostrożnie dolewamy wodę, w której się moczyły, uważając, by nie przelać do garnka drobinek piasku, które opadły na dno. Uzupełniamy wodę w garnku do pojemności 1,2 l.

Wigilijny barszcz czerwony z uszkami z farszem pieczarkowo-grzybowym

Krok 3 z 12

Dodajemy obrane ząbki czosnku, ziele angielskie, listek laurowy, goździki, zagotowujemy i gotujemy na wolnym ogniu 30 minut.

Wigilijny barszcz czerwony z uszkami z farszem pieczarkowo-grzybowym

Krok 4 z 12

Wywar przecedzamy, grzyby z wywaru odkładamy na farsz do uszek.

Wigilijny barszcz czerwony z uszkami z farszem pieczarkowo-grzybowym

Krok 5 z 12

Do gorącego wywaru dodajemy barszcz czerwony, mieszamy, doprawiamy suszonym majerankiem, solą morską, świeżo zmielonym pieprzem i octem winnym.

Wigilijny barszcz czerwony z uszkami z farszem pieczarkowo-grzybowym

Krok 6 z 12

Wigilijny barszcz czerwony podajemy z uszkami.

Wigilijny barszcz czerwony z uszkami z farszem pieczarkowo-grzybowym

Krok 7 z 12

Cebulę kroimy w kostkę, wrzucamy na lekko rozgrzany olej, dodajemy szczyptę doli i cukru, szklimy.

Wigilijny barszcz czerwony z uszkami z farszem pieczarkowo-grzybowym

Krok 8 z 12

Pieczarki oczyszczamy z ziemi, myjemy, kroimy w paseczki (jeśli nie mamy maszynki do mielenia, zetrzyjmy pieczarki na tarce), dodajemy do cebuli, dusimy, aż woda odparuje. Pod koniec dodajemy pokrojone w paseczki grzyby z wywaru, jeszcze chwilę dusimy, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Wigilijny barszcz czerwony z uszkami z farszem pieczarkowo-grzybowym

Krok 9 z 12

Farsz mielimy w maszynce do mielenia. Jeśli jest zbyt luźny, dodajemy łyżeczkę bułki tartej.

Wigilijny barszcz czerwony z uszkami z farszem pieczarkowo-grzybowym

Krok 10 z 12

Z mąki wymieszanej ze szczyptą soli, wody, jajka, łyżeczki oleju wyrabiamy ciasto, odstawiamy na pół godziny.

Wigilijny barszcz czerwony z uszkami z farszem pieczarkowo-grzybowym

Krok 11 z 12

Ciasto cienko rozwałkowujemy, wąską szklaneczką lub kieliszkiem wykrawamy kółka, dodajemy farsz, zlepiamy jak pierogi, a następnie zlepiamy ze sobą dwa końce pierożków, by powstały „uszka”.

Wigilijny barszcz czerwony z uszkami z farszem pieczarkowo-grzybowym

Krok 12 z 12

Gotujemy partiami w lekko osolonej wodzie, wrzucając uszka na wrzątek i wyciągając je łyżką cedzakową po minucie od wypłynięcia na powierzchnię wody.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Barszcz grzybowy na zakwasie

    Barszcz grzybowy na zakwasie

    27 min Łatwy
  • Barszcz biały grzybowy

    Barszcz biały grzybowy

    45 min Łatwy
  • Barszcz czerwony z pieczonych buraków

    Barszcz czerwony z pieczonych buraków

    2 godz 29 min Łatwy
  • Barszcz wigilijny ze śliwką i pasztecikami

    Barszcz wigilijny ze śliwką i pasztecikami

    2 godz 32 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu