Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Wigilijny barszcz czerwony z uszkami z farszem pieczarkowo-grzybowym
Wigilijny barszcz czerwony z uszkami z farszem pieczarkowo-grzybowym
Wigilijny barszcz czerwony z uszkami z farszem pieczarkowo-grzybowym
Wigilijny barszcz czerwony z uszkami z farszem pieczarkowo-grzybowym
Dodaj do CookBook

Wigilijny barszcz czerwony z uszkami z farszem pieczarkowo-grzybowym

(0)
2 godz 2 min
Średni
Kup składniki
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

5 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  opakowanie
WINIARY Barszcz czerwony instant
10  g
Suszone borowiki lub podgrzybki
2  ząbków
Czosnek
3  kulek
Ziarenka ziela angielskiego
3  kulek
Ziarenka czarnego pieprzu
1 
Listek laurowy
2 
Goździki
1  szczypta
Sól morska do smaku
1  szczypta
Pieprz do smaku
1  łyżka
Majeranek suszony
trochę
Ocet winny do smaku
2  szklanek
Mąka
100  ml
woda gorąca
1 
Jajko
1  szczypta
Sól
1  łyżka
Olej
500  g
Pieczarki
trochę
Grzyby z wywaru na barszcz
1 
Cebula
2  łyżek
Olej do smażenia
1  szczypta
Cukier
1  szczypta
Sól do smaku
1  szczypta
Pieprz do smaku
2  łyżeczek
Bułka tarta
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
13.9 g
Wartość energetyczna
198.5 kcal
Tłuszcze
10.3 g
Białko
6.6 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przepis na wigilijny barszcz czerwony nie musi być skomplikowany. Ale barszcz na Wigilię musi być pyszny i w intensywnym kolorze. Warto przygotować go na wywarze z grzybów leśnych, najlepiej borowików, i z dodatkiem aromatycznego majeranku. Tradycyjnie czerwony barszcz wigilijny można podać z uszkami, a także bułeczkami grzybowymi, ślimaczkami, krokietami z kapustą i grzybami lub pierożkami. Z każdym z tych dodatków będzie smakował wyśmienicie. Wesołych Świąt :)

Przygotowanie

122 min
  • Krok 1

    2 min
    Grzyby płuczemy, zalewamy zimną wodą, odstawiamy na noc.
  • Krok 2

    3 min
    Na drugi dzień przekładamy grzyby do garnka, ostrożnie dolewamy wodę, w której się moczyły, uważając, by nie przelać do garnka drobinek piasku, które opadły na dno. Uzupełniamy wodę w garnku do pojemności 1,2 l.
  • Krok 3

    30 min
    Dodajemy obrane ząbki czosnku, ziele angielskie, listek laurowy, goździki, zagotowujemy i gotujemy na wolnym ogniu 30 minut.
  • Krok 4

    2 min
    Wywar przecedzamy, grzyby z wywaru odkładamy na farsz do uszek.
  • Krok 5

    2 min
    Do gorącego wywaru dodajemy barszcz czerwony, mieszamy, doprawiamy suszonym majerankiem, solą morską, świeżo zmielonym pieprzem i octem winnym.
  • Krok 6

    1 min
    Wigilijny barszcz czerwony podajemy z uszkami.
  • Krok 7

    4 min
    Cebulę kroimy w kostkę, wrzucamy na lekko rozgrzany olej, dodajemy szczyptę doli i cukru, szklimy.
  • Krok 8

    10 min
    Pieczarki oczyszczamy z ziemi, myjemy, kroimy w paseczki (jeśli nie mamy maszynki do mielenia, zetrzyjmy pieczarki na tarce), dodajemy do cebuli, dusimy, aż woda odparuje. Pod koniec dodajemy pokrojone w paseczki grzyby z wywaru, jeszcze chwilę dusimy, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  • Krok 9

    6 min
    Farsz mielimy w maszynce do mielenia. Jeśli jest zbyt luźny, dodajemy łyżeczkę bułki tartej.
  • Krok 10

    30 min
    Z mąki wymieszanej ze szczyptą soli, wody, jajka, łyżeczki oleju wyrabiamy ciasto, odstawiamy na pół godziny.
  • Krok 11

    15 min
    Ciasto cienko rozwałkowujemy, wąską szklaneczką lub kieliszkiem wykrawamy kółka, dodajemy farsz, zlepiamy jak pierogi, a następnie zlepiamy ze sobą dwa końce pierożków, by powstały „uszka”.
  • Krok 12

    17 min
    Gotujemy partiami w lekko osolonej wodzie, wrzucając uszka na wrzątek i wyciągając je łyżką cedzakową po minucie od wypłynięcia na powierzchnię wody.
Wigilijny barszcz czerwony z uszkami z farszem pieczarkowo-grzybowym

Krok 1 z 12

Grzyby płuczemy, zalewamy zimną wodą, odstawiamy na noc.

Wigilijny barszcz czerwony z uszkami z farszem pieczarkowo-grzybowym

Krok 2 z 12

Na drugi dzień przekładamy grzyby do garnka, ostrożnie dolewamy wodę, w której się moczyły, uważając, by nie przelać do garnka drobinek piasku, które opadły na dno. Uzupełniamy wodę w garnku do pojemności 1,2 l.

Wigilijny barszcz czerwony z uszkami z farszem pieczarkowo-grzybowym

Krok 3 z 12

Dodajemy obrane ząbki czosnku, ziele angielskie, listek laurowy, goździki, zagotowujemy i gotujemy na wolnym ogniu 30 minut.

Wigilijny barszcz czerwony z uszkami z farszem pieczarkowo-grzybowym

Krok 4 z 12

Wywar przecedzamy, grzyby z wywaru odkładamy na farsz do uszek.

Wigilijny barszcz czerwony z uszkami z farszem pieczarkowo-grzybowym

Krok 5 z 12

Do gorącego wywaru dodajemy barszcz czerwony, mieszamy, doprawiamy suszonym majerankiem, solą morską, świeżo zmielonym pieprzem i octem winnym.

Wigilijny barszcz czerwony z uszkami z farszem pieczarkowo-grzybowym

Krok 6 z 12

Wigilijny barszcz czerwony podajemy z uszkami.

Wigilijny barszcz czerwony z uszkami z farszem pieczarkowo-grzybowym

Krok 7 z 12

Cebulę kroimy w kostkę, wrzucamy na lekko rozgrzany olej, dodajemy szczyptę doli i cukru, szklimy.

Wigilijny barszcz czerwony z uszkami z farszem pieczarkowo-grzybowym

Krok 8 z 12

Pieczarki oczyszczamy z ziemi, myjemy, kroimy w paseczki (jeśli nie mamy maszynki do mielenia, zetrzyjmy pieczarki na tarce), dodajemy do cebuli, dusimy, aż woda odparuje. Pod koniec dodajemy pokrojone w paseczki grzyby z wywaru, jeszcze chwilę dusimy, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Wigilijny barszcz czerwony z uszkami z farszem pieczarkowo-grzybowym

Krok 9 z 12

Farsz mielimy w maszynce do mielenia. Jeśli jest zbyt luźny, dodajemy łyżeczkę bułki tartej.

Wigilijny barszcz czerwony z uszkami z farszem pieczarkowo-grzybowym

Krok 10 z 12

Z mąki wymieszanej ze szczyptą soli, wody, jajka, łyżeczki oleju wyrabiamy ciasto, odstawiamy na pół godziny.

Wigilijny barszcz czerwony z uszkami z farszem pieczarkowo-grzybowym

Krok 11 z 12

Ciasto cienko rozwałkowujemy, wąską szklaneczką lub kieliszkiem wykrawamy kółka, dodajemy farsz, zlepiamy jak pierogi, a następnie zlepiamy ze sobą dwa końce pierożków, by powstały „uszka”.

Wigilijny barszcz czerwony z uszkami z farszem pieczarkowo-grzybowym

Krok 12 z 12

Gotujemy partiami w lekko osolonej wodzie, wrzucając uszka na wrzątek i wyciągając je łyżką cedzakową po minucie od wypłynięcia na powierzchnię wody.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Niski poziom cukru
  • Poniżej 300 kcal
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Źródło białka
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Tradycyjny wigilijny karp smażony

    Tradycyjny wigilijny karp smażony

    40 min Łatwy
  • Barszcz wigilijny z uszkami z farszem pieczarkowym

    Barszcz wigilijny z uszkami z farszem pieczarkowym

    2 godz 20 min Średni
  • Żurek wigilijny na esencjonalnym wywarze z jarzyn

    Żurek wigilijny na esencjonalnym wywarze z jarzyn

    1 godz 37 min Średni
  • Żurek – nietypowy barszcz wigilijny

    Żurek – nietypowy barszcz wigilijny

    13 godz 26 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu