Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Barszcz czerwony z sokiem jabłkowym i grillowanym jabłkiem
Barszcz czerwony z sokiem jabłkowym i grillowanym jabłkiem
Barszcz czerwony z sokiem jabłkowym i grillowanym jabłkiem

Barszcz czerwony z sokiem jabłkowym i grillowanym jabłkiem

(0)
1 godz 3 min
Łatwy
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

3 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
430  g
Buraki
1  l
Zimna woda
1  pęczek
Włoszczyzna
0.5  pęczek
Koperek
100  ml
Sok jabłkowy
1 
Jabłko
1  paczka
Barszcz czerwony Nasza Specjalność WINIARY
1  szczypta
Cukier do smaku
2  kulek
Ziarenka ziela angielskiego
2  kulek
Ziarenka czarnego pieprzu
trochę
Natka pietruszki do posypania
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
5.77 g
Węglowodany
35.36 g
Tłuszcze
1.16 g
Wartość energetyczna
165.9 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Obowiązkowe danie na świątecznym stole w moim domu – barszcz czerwony. Nie wyobrażam sobie Bożego Narodzenia bez tej zupy. Uwielbiamy go wszyscy bez wyjątku. Barszcz czerwony serwuję w towarzystwie uszek z farszem grzybowym lub z drożdżowymi pasztecikami. Tym razem postanowiłam przełamać nieco tradycyjny smak i postrzeganie barszczu.

To owocowa i zaskakująco smaczna wersja barszczu. Do zupy dodałam sok jabłkowy i grillowane jabłka, które mogą nieco przypominać pieczone jabłka. Owoce pokroiłam w plastry i zgrillowałam na patelni bez tłuszczu. Jabłka i buraki to zdecydowanie zgrany duet kulinarny.

Dla podkręcenia smaku pod koniec gotowania do zupy dodałam barszcz czerwony Winiary. Zupa nabrała intensywnego buraczanego koloru.

Przygotowanie

63 min
  • Krok 1

    30 min
    Do garnka wkładamy umytą i obraną włoszczyznę. Dorzucamy liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Zalewamy 1 litrem zimnej wody i gotujemy 30 minut.
  • Krok 2

    7 min
    Buraki obieramy, myjemy i ucieramy na tarce o dużych oczkach.
  • Krok 3

    15 min
    Dodajemy je do gotującego się wywaru razem z koperkiem i barszczem czerwonym Winiary. Całość mieszamy i gotujemy jeszcze 10-15 minut na średnim ogniu często mieszając.
  • Krok 4

    1 min
    Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku odrobiną cukru.
  • Krok 5

    1 min
    Ugotowaną zupę zakwaszamy sokiem jabłkowym.
  • Krok 6

    2 min
    Gotową już zupę przelewamy przez sitko.
  • Krok 7

    6 min
    abłko dokładnie myjemy i kroimy na plasterki lub półplasterki i grillujemy z każdej strony na patelni grillowej bez tłuszczu.
  • Krok 8

    1 min
    Do miseczki z barszczem nakładamy porcję zgrillowanego jabłka i odrobinę natki pietruszki.
Barszcz czerwony z sokiem jabłkowym i grillowanym jabłkiem

Krok 1 z 8

Do garnka wkładamy umytą i obraną włoszczyznę. Dorzucamy liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Zalewamy 1 litrem zimnej wody i gotujemy 30 minut.

Barszcz czerwony z sokiem jabłkowym i grillowanym jabłkiem

Krok 2 z 8

Buraki obieramy, myjemy i ucieramy na tarce o dużych oczkach.

Barszcz czerwony z sokiem jabłkowym i grillowanym jabłkiem

Krok 3 z 8

Dodajemy je do gotującego się wywaru razem z koperkiem i barszczem czerwonym Winiary. Całość mieszamy i gotujemy jeszcze 10-15 minut na średnim ogniu często mieszając.

Barszcz czerwony z sokiem jabłkowym i grillowanym jabłkiem

Krok 4 z 8

Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku odrobiną cukru.

Barszcz czerwony z sokiem jabłkowym i grillowanym jabłkiem

Krok 5 z 8

Ugotowaną zupę zakwaszamy sokiem jabłkowym.

Barszcz czerwony z sokiem jabłkowym i grillowanym jabłkiem

Krok 6 z 8

Gotową już zupę przelewamy przez sitko.

Barszcz czerwony z sokiem jabłkowym i grillowanym jabłkiem

Krok 7 z 8

abłko dokładnie myjemy i kroimy na plasterki lub półplasterki i grillujemy z każdej strony na patelni grillowej bez tłuszczu.

Barszcz czerwony z sokiem jabłkowym i grillowanym jabłkiem

Krok 8 z 8

Do miseczki z barszczem nakładamy porcję zgrillowanego jabłka i odrobinę natki pietruszki.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Wegetariańskie
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Barszcz czerwony z bułeczkami grzybowymi

    Barszcz czerwony z bułeczkami grzybowymi

    1 godz 41 min Średni
  • Zupa krupnik na gęsinie

    Zupa krupnik na gęsinie

    2 godz 4 min Trudny
  • Rosolnik – rosół z kaszą manną

    Rosolnik – rosół z kaszą manną

    3 godz 1 min Średni
  • Żurek z jajkiem i kiełbasą

    Żurek z jajkiem i kiełbasą

    1 godz 7 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu