
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł



Barszcz czerwony z sokiem jabłkowym i grillowanym jabłkiem

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
To owocowa i zaskakująco smaczna wersja barszczu. Do zupy dodałam sok jabłkowy i grillowane jabłka, które mogą nieco przypominać pieczone jabłka. Owoce pokroiłam w plastry i zgrillowałam na patelni bez tłuszczu. Jabłka i buraki to zdecydowanie zgrany duet kulinarny.
Dla podkręcenia smaku pod koniec gotowania do zupy dodałam barszcz czerwony Winiary. Zupa nabrała intensywnego buraczanego koloru.
Przygotowanie
Krok 1
30 minKrok 2
7 minKrok 3
15 minKrok 4
1 minKrok 5
1 minKrok 6
2 minKrok 7
6 minKrok 8
1 min
Krok 1 z 8
Do garnka wkładamy umytą i obraną włoszczyznę. Dorzucamy liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Zalewamy 1 litrem zimnej wody i gotujemy 30 minut.

Krok 2 z 8
Buraki obieramy, myjemy i ucieramy na tarce o dużych oczkach.

Krok 3 z 8
Dodajemy je do gotującego się wywaru razem z koperkiem i barszczem czerwonym Winiary. Całość mieszamy i gotujemy jeszcze 10-15 minut na średnim ogniu często mieszając.

Krok 4 z 8
Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku odrobiną cukru.

Krok 5 z 8
Ugotowaną zupę zakwaszamy sokiem jabłkowym.

Krok 6 z 8
Gotową już zupę przelewamy przez sitko.

Krok 7 z 8
abłko dokładnie myjemy i kroimy na plasterki lub półplasterki i grillujemy z każdej strony na patelni grillowej bez tłuszczu.

Krok 8 z 8
Do miseczki z barszczem nakładamy porcję zgrillowanego jabłka i odrobinę natki pietruszki.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0