Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Obowiązkowe danie na świątecznym stole w moim domu – barszcz czerwony. Nie wyobrażam sobie Bożego Narodzenia bez tej zupy. Uwielbiamy go wszyscy bez wyjątku. Barszcz czerwony serwuję w towarzystwie uszek z farszem grzybowym lub z drożdżowymi pasztecikami. Tym razem postanowiłam przełamać nieco tradycyjny smak i postrzeganie barszczu.
To owocowa i zaskakująco smaczna wersja barszczu. Do zupy dodałam sok jabłkowy i grillowane jabłka, które mogą nieco przypominać pieczone jabłka. Owoce pokroiłam w plastry i zgrillowałam na patelni bez tłuszczu. Jabłka i buraki to zdecydowanie zgrany duet kulinarny.
Dla podkręcenia smaku pod koniec gotowania do zupy dodałam barszcz czerwony Winiary. Zupa nabrała intensywnego buraczanego koloru.
Przygotowanie
63 min
Krok 1
30 min
Do garnka wkładamy umytą i obraną włoszczyznę. Dorzucamy liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Zalewamy 1 litrem zimnej wody i gotujemy 30 minut.
Krok 2
7 min
Buraki obieramy, myjemy i ucieramy na tarce o dużych oczkach.
Krok 3
15 min
Dodajemy je do gotującego się wywaru razem z koperkiem i barszczem czerwonym Winiary. Całość mieszamy i gotujemy jeszcze 10-15 minut na średnim ogniu często mieszając.
Krok 4
1 min
Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku odrobiną cukru.
Krok 5
1 min
Ugotowaną zupę zakwaszamy sokiem jabłkowym.
Krok 6
2 min
Gotową już zupę przelewamy przez sitko.
Krok 7
6 min
abłko dokładnie myjemy i kroimy na plasterki lub półplasterki i grillujemy z każdej strony na patelni grillowej bez tłuszczu.
Krok 8
1 min
Do miseczki z barszczem nakładamy porcję zgrillowanego jabłka i odrobinę natki pietruszki.
Krok 1
z
8
Do garnka wkładamy umytą i obraną włoszczyznę. Dorzucamy liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Zalewamy 1 litrem zimnej wody i gotujemy 30 minut.
Krok 2
z
8
Buraki obieramy, myjemy i ucieramy na tarce o dużych oczkach.
Krok 3
z
8
Dodajemy je do gotującego się wywaru razem z koperkiem i barszczem czerwonym Winiary. Całość mieszamy i gotujemy jeszcze 10-15 minut na średnim ogniu często mieszając.
Krok 4
z
8
Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku odrobiną cukru.
Krok 5
z
8
Ugotowaną zupę zakwaszamy sokiem jabłkowym.
Krok 6
z
8
Gotową już zupę przelewamy przez sitko.
Krok 7
z
8
abłko dokładnie myjemy i kroimy na plasterki lub półplasterki i grillujemy z każdej strony na patelni grillowej bez tłuszczu.
Krok 8
z
8
Do miseczki z barszczem nakładamy porcję zgrillowanego jabłka i odrobinę natki pietruszki.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0