Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Barszcz czerwony z sokiem jabłkowym i grillowanym jabłkiem
Barszcz czerwony z sokiem jabłkowym i grillowanym jabłkiem
Barszcz czerwony z sokiem jabłkowym i grillowanym jabłkiem
Dodaj do CookBook

Barszcz czerwony z sokiem jabłkowym i grillowanym jabłkiem

(0)
1 godz 3 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

3 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
430  g
Buraki
1  l
Zimna woda
1  pęczek
Włoszczyzna
0.5  pęczek
Koperek
100  ml
Sok jabłkowy
1 
Jabłko
1  paczka
Barszcz czerwony Nasza Specjalność WINIARY
1  szczypta
Cukier do smaku
2  kulek
Ziarenka ziela angielskiego
2  kulek
Ziarenka czarnego pieprzu
trochę
Natka pietruszki do posypania
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
35.4 g
Wartość energetyczna
165.9 kcal
Tłuszcze
1.2 g
Białko
5.8 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Obowiązkowe danie na świątecznym stole w moim domu – barszcz czerwony. Nie wyobrażam sobie Bożego Narodzenia bez tej zupy. Uwielbiamy go wszyscy bez wyjątku. Barszcz czerwony serwuję w towarzystwie uszek z farszem grzybowym lub z drożdżowymi pasztecikami. Tym razem postanowiłam przełamać nieco tradycyjny smak i postrzeganie barszczu.

To owocowa i zaskakująco smaczna wersja barszczu. Do zupy dodałam sok jabłkowy i grillowane jabłka, które mogą nieco przypominać pieczone jabłka. Owoce pokroiłam w plastry i zgrillowałam na patelni bez tłuszczu. Jabłka i buraki to zdecydowanie zgrany duet kulinarny.

Dla podkręcenia smaku pod koniec gotowania do zupy dodałam barszcz czerwony Winiary. Zupa nabrała intensywnego buraczanego koloru.

Przygotowanie

63 min
  • Krok 1

    30 min
    Do garnka wkładamy umytą i obraną włoszczyznę. Dorzucamy liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Zalewamy 1 litrem zimnej wody i gotujemy 30 minut.
  • Krok 2

    7 min
    Buraki obieramy, myjemy i ucieramy na tarce o dużych oczkach.
  • Krok 3

    15 min
    Dodajemy je do gotującego się wywaru razem z koperkiem i barszczem czerwonym Winiary. Całość mieszamy i gotujemy jeszcze 10-15 minut na średnim ogniu często mieszając.
  • Krok 4

    1 min
    Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku odrobiną cukru.
  • Krok 5

    1 min
    Ugotowaną zupę zakwaszamy sokiem jabłkowym.
  • Krok 6

    2 min
    Gotową już zupę przelewamy przez sitko.
  • Krok 7

    6 min
    abłko dokładnie myjemy i kroimy na plasterki lub półplasterki i grillujemy z każdej strony na patelni grillowej bez tłuszczu.
  • Krok 8

    1 min
    Do miseczki z barszczem nakładamy porcję zgrillowanego jabłka i odrobinę natki pietruszki.
Barszcz czerwony z sokiem jabłkowym i grillowanym jabłkiem

Krok 1 z 8

Do garnka wkładamy umytą i obraną włoszczyznę. Dorzucamy liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Zalewamy 1 litrem zimnej wody i gotujemy 30 minut.

Barszcz czerwony z sokiem jabłkowym i grillowanym jabłkiem

Krok 2 z 8

Buraki obieramy, myjemy i ucieramy na tarce o dużych oczkach.

Barszcz czerwony z sokiem jabłkowym i grillowanym jabłkiem

Krok 3 z 8

Dodajemy je do gotującego się wywaru razem z koperkiem i barszczem czerwonym Winiary. Całość mieszamy i gotujemy jeszcze 10-15 minut na średnim ogniu często mieszając.

Barszcz czerwony z sokiem jabłkowym i grillowanym jabłkiem

Krok 4 z 8

Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku odrobiną cukru.

Barszcz czerwony z sokiem jabłkowym i grillowanym jabłkiem

Krok 5 z 8

Ugotowaną zupę zakwaszamy sokiem jabłkowym.

Barszcz czerwony z sokiem jabłkowym i grillowanym jabłkiem

Krok 6 z 8

Gotową już zupę przelewamy przez sitko.

Barszcz czerwony z sokiem jabłkowym i grillowanym jabłkiem

Krok 7 z 8

abłko dokładnie myjemy i kroimy na plasterki lub półplasterki i grillujemy z każdej strony na patelni grillowej bez tłuszczu.

Barszcz czerwony z sokiem jabłkowym i grillowanym jabłkiem

Krok 8 z 8

Do miseczki z barszczem nakładamy porcję zgrillowanego jabłka i odrobinę natki pietruszki.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Bogate w błonnik
  • Niski poziom cukru
  • Niski poziom soli
  • Pescetarian
  • Poniżej 300 kcal
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Wegetariańskie
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Barszcz czerwony z pieczonym czosnkiem i grzanką z chałki

    Barszcz czerwony z pieczonym czosnkiem i grzanką z chałki

    40 min Łatwy
  • Barszcz wigilijny z uszkami z farszem pieczarkowym

    Barszcz wigilijny z uszkami z farszem pieczarkowym

    2 godz 20 min Średni
  • Wigilijne paszteciki do barszczu

    Wigilijne paszteciki do barszczu

    7 godz 4 min Trudny
  • Barszcz biały z jajkiem sadzonym

    Barszcz biały z jajkiem sadzonym

    29 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu