Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Winiary
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Zupy
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Kategorie produktów
  • Produkty
  • ☞ Porady
  • Nowości i konkursy
  • O nas
  • Nasi eksperci
  • Kontakt
Chleb do żurku

Chleb do żurku

(5)
1 godz 50 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

2 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
600  g
Mąka pszenna chlebowa
15  g
Drożdże
2  łyżek
Oliwa z Ziołami
1  łyżeczka
Sól
1  szczypta
Cukier
1 
Jajko
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
39.71 g
Węglowodany
220.13 g
Tłuszcze
21 g
Wartość energetyczna
1249.83 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Chleb do żurku to obowiązkowy element wielkanocnego obiadu. Mimo że żurek może być podawany w klasycznych miskach, to właśnie te wykonane z chleba nadają mu niezapomniany smak i aromat. Sama tradycja wykorzystywania chleba jako pojemnika na żurek to nasza Polska tradycja, która praktykowana jest na terenach naszego kraju od pokoleń. Mimo że chleb na żurku jest daniem typowo świątecznym, to nic nie stoi na przeszkodzie, aby przygotowywać je przez cały rok. Danie podane w ten sposób z pewnością zachwyci gości, którzy przyjeżdżają do nas z innych stron świata. Cały proces przygotowywania chleba jest bardzo prosty i intuicyjny co dodatkowo ułatwia całą pracę. Używając minimalnej ilość składników, możemy upiec wyjątkowy chleb, który zachwyci naszych gości.


Sprawdzony przepis na żurek do chlebka znajdziesz tutaj.


Jaki przepis na chleb do żurku wybrać?

Wraz z biegiem lat pojawiły się liczne przepisy na chleb na żurku i drożdżach. W wielu z nich możemy przeczytać skomplikowane receptury związane z wykonaniem chleba. Jednak wcale nie musi być to aż tak bardzo skomplikowane. Przy użyciu podstawowych składników jesteśmy w stanie wykonać gotową masę na chleb już w 20 minut bez użycia specjalistycznych sprzętów. Wystarczy, że posiadamy sól, mąkę, drożdże i jajko, a już możemy zabrać się za przygotowywanie masy na chleb. Dużą zaletę tego typu chleba jest fakt, że możemy przygotować go już dzień przed podaniem żurku. Dzięki temu nie musimy piec chleba w trakcie innych przygotowań. Najlepiej sprawdzają się proste przepisy, które nie wymagają dużej ilości składników i pracy, przepis na chleb do żurku powinien być prosty i niewymagający.


Jak wykonać chleb na żurku i drożdżach?

Cały proces przygotowywania rozpoczynamy w momencie wsypania do miski mąki, łyżki soli i szczypty cukru. W międzyczasie możemy rozrobić drożdże w 125 ml ciepłej wody. Przepis przewiduje, że następnie należy wymieszać zawartość miski z drożdżami, łyżką oliwy i dodatkową porcją wody. Tak przygotowane składniki należy dokładnie wymieszać, a następnie wyrobić na gotowe ciasto. Gdy mamy już przygotowane ciasto możemy odstawić je w ciepłe miejsce na mniej więcej godzinę do wyrośnięcia. Następnie należy przygotowane ciasto podzielić na dwie równe części i uformować z nich bochenki. Po uformowaniu bochenków ponownie odstawiamy je do wyrośnięcia na dwadzieścia minut, a następnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 220 stopni. Chleb pieczemy przez 20 minut. Przed podaniem wystarczy odkroić czubek i wydrążyć zawartość. Wydrążony chleb smarujemy białkiem i wstawiamy na 15 minut do zapieczenia w temperaturze 180 stopni.


Podoba Ci się ten przepis? Dodaj go do swojej książki kucharskiej. Załóż ją TUTAJ.

Przygotowanie

110 min
  • Krok 1

    2 min
    Do miski wsyp mąkę, sól i szczyptę cukru. Drożdże rozprowadź w 125 ml ciepłej wody.
  • Krok 2

    10 min
    Do suchych składników dodaj rozpuszczone droższe, dolej oliwę oraz jeszcze 125 ml ciepłej wody. Wyrób ciasto, przykryj je ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce - na godzinę, do wyrośnięcia.
  • Krok 3

    2 min
    Po wyrośnięciu przełóż ciasto na stolnicę i podziel na 2 równe części.
  • Krok 4

    8 min
    Z każdej części ciasta uformuj bochenek. Najpierw ukształtuj kulę, następnie spłaszcz ją i zawiń brzegi ciasta do środka. Ponownie spłaszcz i zawiń brzegi, a potem odwróć na drugą stronę, aby miejsce łączenia było pod spodem. Bochenki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstaw do wyrośnięcia - tym razem na około 20 minut.
  • Krok 5

    20 min
    Wyrośnięte bochenki posmaruj żółtkiem jajka i wstaw do piekarnika nagrzanego do 220°C. Piecz 20 minut.
  • Krok 6

    20 min
    Przed podaniem żurku w chlebie, odetnij wierzch bochenków, wydrąż ich wnętrze i posmaruj je białkiem jajka. Zapiecz około 15 minut w 180°C. Dzięki temu chleb nie przesiąknie.
Chleb do żurku

Krok 1 z 6

Do miski wsyp mąkę, sól i szczyptę cukru. Drożdże rozprowadź w 125 ml ciepłej wody.

Chleb do żurku

Krok 2 z 6

Do suchych składników dodaj rozpuszczone droższe, dolej oliwę oraz jeszcze 125 ml ciepłej wody. Wyrób ciasto, przykryj je ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce - na godzinę, do wyrośnięcia.

Chleb do żurku

Krok 3 z 6

Po wyrośnięciu przełóż ciasto na stolnicę i podziel na 2 równe części.

Chleb do żurku

Krok 4 z 6

Z każdej części ciasta uformuj bochenek. Najpierw ukształtuj kulę, następnie spłaszcz ją i zawiń brzegi ciasta do środka. Ponownie spłaszcz i zawiń brzegi, a potem odwróć na drugą stronę, aby miejsce łączenia było pod spodem. Bochenki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstaw do wyrośnięcia - tym razem na około 20 minut.

Chleb do żurku

Krok 5 z 6

Wyrośnięte bochenki posmaruj żółtkiem jajka i wstaw do piekarnika nagrzanego do 220°C. Piecz 20 minut.

Chleb do żurku

Krok 6 z 6

Przed podaniem żurku w chlebie, odetnij wierzch bochenków, wydrąż ich wnętrze i posmaruj je białkiem jajka. Zapiecz około 15 minut w 180°C. Dzięki temu chleb nie przesiąknie.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 2

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
P Patka

Zmieńcie w przepisie ilość wody

O Oliwia

zrobiłam 3 chlebki, 1,800kg mąki to wiele za dużo, z 1kg starczy można też użyć suchych drożdży, wsypać je od razu do mąki z solą i cukrem, dobrze wymieszać i potem dodać oliwę i wodę też nie są potrzebne 3 jajka do smarowania, 1 starczy

Winiary
Expert

Oliwio, dziękujemy za wskazówki. Proporcje można oczywiście zmniejszyć. Pozdrawiamy!

Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Dodatek
  • Impreza
  • Jajka
  • Kuchnia regionalna
  • Obiad
  • Pieczenie
  • Przystawka
  • Wegetariańskie
  • Wielkanoc

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Cynamonki (bułeczki cynamonowe)

    Cynamonki (bułeczki cynamonowe)

    3 godz 5 min Łatwy
  • Pączki z konfiturą różaną

    Pączki z konfiturą różaną

    1 godz 46 min Średni
  • Chleb domowy

    Chleb domowy

    2 godz Średni
  • Miseczki chlebowe do żurku i barszczu białego

    Miseczki chlebowe do żurku i barszczu białego

    2 godz 33 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu