Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Chleb do żurku

0
110 min
Łatwy

Składniki

-
1 porcja
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

600 g
Mąka pszenna chlebowa
250 ml
Woda
15 g
Drożdże
2 łyżek
Oliwa z Ziołami
1 łyżeczka
Sól
1 szczypta
Cukier
1 
Jajko

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna
2499.67 kcal
Tłuszcze
42 g
Węglowodany
440.26 g
Białko
79.42 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

110 min
Krok 1
2 min
Do miski przesypujemy mąkę, dodajemy sól i szczyptę cukru.
Krok 2
10 min
W 125 ml ciepłej rozprowadzamy drożdże, dodajemy do miski, dodajemy oliwę z oliwek i resztę ciepłej wody. Wyrabiamy ciasto.
Krok 3
30 min
Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na ok. godzinę w ciepłe miejsce, w misce, przykryte ściereczką.
Krok 4
3 min
Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę, dzielimy na 2 równe części.
Krok 5
10 min
Każdą część formujemy w bułeczkę – najpierw w kulkę, potem ją spłaszczamy, zawijamy brzegi do środka, znów spłaszczamy i znów zawijamy brzegi do środka. Obracamy bułeczkę tak, aby miejsce, w które zawijaliśmy brzegi, było pod spodem.
Krok 6
20 min
Układamy bułeczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 20 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200 st.
Krok 7
20 min
Kulki smarujemy żółtkiem, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 20 minut.
Krok 8
15 min
Kiedy upieczone bułeczki wystygną, odcinamy wierzch, wydrążamy, smarujemy środek białkiem i zapiekamy ok. 15 minut w 180 st. C (dzięki temu miseczki nie będą przeciekać, a także lekko stwardnieją).
Chleb do żurku

Krok 1 z 8

Do miski przesypujemy mąkę, dodajemy sól i szczyptę cukru.

Chleb do żurku

Krok 2 z 8

W 125 ml ciepłej rozprowadzamy drożdże, dodajemy do miski, dodajemy oliwę z oliwek i resztę ciepłej wody. Wyrabiamy ciasto.

Chleb do żurku

Krok 3 z 8

Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na ok. godzinę w ciepłe miejsce, w misce, przykryte ściereczką.

Chleb do żurku

Krok 4 z 8

Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę, dzielimy na 2 równe części.

Chleb do żurku

Krok 5 z 8

Każdą część formujemy w bułeczkę – najpierw w kulkę, potem ją spłaszczamy, zawijamy brzegi do środka, znów spłaszczamy i znów zawijamy brzegi do środka. Obracamy bułeczkę tak, aby miejsce, w które zawijaliśmy brzegi, było pod spodem.

Chleb do żurku

Krok 6 z 8

Układamy bułeczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 20 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200 st.

Chleb do żurku

Krok 7 z 8

Kulki smarujemy żółtkiem, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 20 minut.

Chleb do żurku

Krok 8 z 8

Kiedy upieczone bułeczki wystygną, odcinamy wierzch, wydrążamy, smarujemy środek białkiem i zapiekamy ok. 15 minut w 180 st. C (dzięki temu miseczki nie będą przeciekać, a także lekko stwardnieją).

Jak zrobić chleb do żurku wielkanocnego? To proste! Wystarczy odrobina drożdży, mąka, jajko i przyprawy, aby przygotować bułeczki do żurku, które sprawią, że twoja zupa wielkanocna będzie jeszcze pyszniejsza i bardziej efektowna. Ten prosty przepis na chleb do żurku zajmie ci tylko kilkanaście minut – reszta, to czas na wyrastanie ciasta i jego pieczenie. Przygotuj swój własny, domowy żurek w chlebie, aby zaimponować najbliższym i cieszyć się wyjątkowym smakiem tradycyjnej polskiej Wielkanocy.

Sprawdzony przepis na żurek do chlebka znajdziesz tutaj.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika