Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Jak zrobić chleb do żurku wielkanocnego? To wbrew pozorom bardzo proste! Wystarczy kilka podstawowych składników, a przygotowanie ciasta do wypieku zajmie Ci zaledwie około 20 minut. Czas przeznaczony na wyrastanie i pieczenie chleba, możesz wykorzystać na przygotowanie innych wielkanocnych potraw.
Domowy chleb, w którym podasz świąteczny żurek, nada zupie niezwykle efektową, odświętną formę. Przygotowując go samodzielnie zaimponujesz najbliższym, a przy wspólnym stole będziecie mogli cieszyć się wyjątkowym smakiem tradycyjnej polskiej Wielkanocy.
Do miski wsyp mąkę, sól i szczyptę cukru. Drożdże rozprowadź w 125 ml ciepłej wody.
Krok 2
10 min
Do suchych składników dodaj rozpuszczone droższe, dolej oliwę oraz jeszcze 125 ml ciepłej wody. Wyrób ciasto, przykryj je ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce - na godzinę, do wyrośnięcia.
Krok 3
2 min
Po wyrośnięciu przełóż ciasto na stolnicę i podziel na 2 równe części.
Krok 4
8 min
Z każdej części ciasta uformuj bochenek. Najpierw ukształtuj kulę, następnie spłaszcz ją i zawiń brzegi ciasta do środka. Ponownie spłaszcz i zawiń brzegi, a potem odwróć na drugą stronę, aby miejsce łączenia było pod spodem. Bochenki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstaw do wyrośnięcia - tym razem na około 20 minut.
Krok 5
20 min
Wyrośnięte bochenki posmaruj żółtkiem jajka i wstaw do piekarnika nagrzanego do 220°C. Piecz 20 minut.
Krok 6
20 min
Przed podaniem żurku w chlebie, odetnij wierzch bochenków, wydrąż ich wnętrze i posmaruj je białkiem jajka. Zapiecz około 15 minut w 180°C. Dzięki temu chleb nie przesiąknie.
Krok 1
z
6
Do miski wsyp mąkę, sól i szczyptę cukru. Drożdże rozprowadź w 125 ml ciepłej wody.
Krok 2
z
6
Do suchych składników dodaj rozpuszczone droższe, dolej oliwę oraz jeszcze 125 ml ciepłej wody. Wyrób ciasto, przykryj je ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce - na godzinę, do wyrośnięcia.
Krok 3
z
6
Po wyrośnięciu przełóż ciasto na stolnicę i podziel na 2 równe części.
Krok 4
z
6
Z każdej części ciasta uformuj bochenek. Najpierw ukształtuj kulę, następnie spłaszcz ją i zawiń brzegi ciasta do środka. Ponownie spłaszcz i zawiń brzegi, a potem odwróć na drugą stronę, aby miejsce łączenia było pod spodem. Bochenki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstaw do wyrośnięcia - tym razem na około 20 minut.
Krok 5
z
6
Wyrośnięte bochenki posmaruj żółtkiem jajka i wstaw do piekarnika nagrzanego do 220°C. Piecz 20 minut.
Krok 6
z
6
Przed podaniem żurku w chlebie, odetnij wierzch bochenków, wydrąż ich wnętrze i posmaruj je białkiem jajka. Zapiecz około 15 minut w 180°C. Dzięki temu chleb nie przesiąknie.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Zapisz
Komentarze
1
O
Oliwia
zrobiłam 3 chlebki, 1,800kg mąki to wiele za dużo, z 1kg starczy
można też użyć suchych drożdży, wsypać je od razu do mąki z solą i cukrem, dobrze wymieszać i potem dodać oliwę i wodę
też nie są potrzebne 3 jajka do smarowania, 1 starczy
Winiary
Expert
Oliwio, dziękujemy za wskazówki. Proporcje można oczywiście zmniejszyć. Pozdrawiamy!
Komentarze 1