Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Chleb do żurku
Dodaj do CookBook

Chleb do żurku

(5)
1 godz 50 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Agiatis
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

2 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
600  g
Mąka pszenna chlebowa
15  g
Drożdże
2  łyżek
Oliwa z Ziołami
1  łyżeczka
Sól
1  szczypta
Cukier
1 
Jajko
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
220.1 g
Wartość energetyczna
1249.8 kcal
Tłuszcze
21 g
Białko
39.7 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Chleb do żurku to obowiązkowy element wielkanocnego obiadu. Mimo że żurek może być podawany w klasycznych miskach, to właśnie te wykonane z chleba nadają mu niezapomniany smak i aromat. Sama tradycja wykorzystywania chleba jako pojemnika na żurek to nasza Polska tradycja, która praktykowana jest na terenach naszego kraju od pokoleń. Mimo że chleb na żurku jest daniem typowo świątecznym, to nic nie stoi na przeszkodzie, aby przygotowywać je przez cały rok. Danie podane w ten sposób z pewnością zachwyci gości, którzy przyjeżdżają do nas z innych stron świata. Cały proces przygotowywania chleba jest bardzo prosty i intuicyjny co dodatkowo ułatwia całą pracę. Używając minimalnej ilość składników, możemy upiec wyjątkowy chleb, który zachwyci naszych gości.


Sprawdzony przepis na żurek do chlebka znajdziesz tutaj.


Jaki przepis na chleb do żurku wybrać?

Wraz z biegiem lat pojawiły się liczne przepisy na chleb na żurku i drożdżach. W wielu z nich możemy przeczytać skomplikowane receptury związane z wykonaniem chleba. Jednak wcale nie musi być to aż tak bardzo skomplikowane. Przy użyciu podstawowych składników jesteśmy w stanie wykonać gotową masę na chleb już w 20 minut bez użycia specjalistycznych sprzętów. Wystarczy, że posiadamy sól, mąkę, drożdże i jajko, a już możemy zabrać się za przygotowywanie masy na chleb. Dużą zaletę tego typu chleba jest fakt, że możemy przygotować go już dzień przed podaniem żurku. Dzięki temu nie musimy piec chleba w trakcie innych przygotowań. Najlepiej sprawdzają się proste przepisy, które nie wymagają dużej ilości składników i pracy, przepis na chleb do żurku powinien być prosty i niewymagający.


Jak wykonać chleb na żurku i drożdżach?

Cały proces przygotowywania rozpoczynamy w momencie wsypania do miski mąki, łyżki soli i szczypty cukru. W międzyczasie możemy rozrobić drożdże w 125 ml ciepłej wody. Przepis przewiduje, że następnie należy wymieszać zawartość miski z drożdżami, łyżką oliwy i dodatkową porcją wody. Tak przygotowane składniki należy dokładnie wymieszać, a następnie wyrobić na gotowe ciasto. Gdy mamy już przygotowane ciasto możemy odstawić je w ciepłe miejsce na mniej więcej godzinę do wyrośnięcia. Następnie należy przygotowane ciasto podzielić na dwie równe części i uformować z nich bochenki. Po uformowaniu bochenków ponownie odstawiamy je do wyrośnięcia na dwadzieścia minut, a następnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 220 stopni. Chleb pieczemy przez 20 minut. Przed podaniem wystarczy odkroić czubek i wydrążyć zawartość. Wydrążony chleb smarujemy białkiem i wstawiamy na 15 minut do zapieczenia w temperaturze 180 stopni.


Podoba Ci się ten przepis? Dodaj go do swojej książki kucharskiej. Załóż ją TUTAJ.

Przygotowanie

110 min
  • Krok 1

    2 min
    Do miski wsyp mąkę, sól i szczyptę cukru. Drożdże rozprowadź w 125 ml ciepłej wody.
  • Krok 2

    10 min
    Do suchych składników dodaj rozpuszczone droższe, dolej oliwę oraz jeszcze 125 ml ciepłej wody. Wyrób ciasto, przykryj je ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce - na godzinę, do wyrośnięcia.
  • Krok 3

    2 min
    Po wyrośnięciu przełóż ciasto na stolnicę i podziel na 2 równe części.
  • Krok 4

    8 min
    Z każdej części ciasta uformuj bochenek. Najpierw ukształtuj kulę, następnie spłaszcz ją i zawiń brzegi ciasta do środka. Ponownie spłaszcz i zawiń brzegi, a potem odwróć na drugą stronę, aby miejsce łączenia było pod spodem. Bochenki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstaw do wyrośnięcia - tym razem na około 20 minut.
  • Krok 5

    20 min
    Wyrośnięte bochenki posmaruj żółtkiem jajka i wstaw do piekarnika nagrzanego do 220°C. Piecz 20 minut.
  • Krok 6

    20 min
    Przed podaniem żurku w chlebie, odetnij wierzch bochenków, wydrąż ich wnętrze i posmaruj je białkiem jajka. Zapiecz około 15 minut w 180°C. Dzięki temu chleb nie przesiąknie.
Chleb do żurku

Krok 1 z 6

Do miski wsyp mąkę, sól i szczyptę cukru. Drożdże rozprowadź w 125 ml ciepłej wody.

Chleb do żurku

Krok 2 z 6

Do suchych składników dodaj rozpuszczone droższe, dolej oliwę oraz jeszcze 125 ml ciepłej wody. Wyrób ciasto, przykryj je ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce - na godzinę, do wyrośnięcia.

Chleb do żurku

Krok 3 z 6

Po wyrośnięciu przełóż ciasto na stolnicę i podziel na 2 równe części.

Chleb do żurku

Krok 4 z 6

Z każdej części ciasta uformuj bochenek. Najpierw ukształtuj kulę, następnie spłaszcz ją i zawiń brzegi ciasta do środka. Ponownie spłaszcz i zawiń brzegi, a potem odwróć na drugą stronę, aby miejsce łączenia było pod spodem. Bochenki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstaw do wyrośnięcia - tym razem na około 20 minut.

Chleb do żurku

Krok 5 z 6

Wyrośnięte bochenki posmaruj żółtkiem jajka i wstaw do piekarnika nagrzanego do 220°C. Piecz 20 minut.

Chleb do żurku

Krok 6 z 6

Przed podaniem żurku w chlebie, odetnij wierzch bochenków, wydrąż ich wnętrze i posmaruj je białkiem jajka. Zapiecz około 15 minut w 180°C. Dzięki temu chleb nie przesiąknie.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

4.3 z 5
4.3333333333333
Wszystkich ocen: 3
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
33
11
22
00
00
00

Opinie

4

Patka

Zmieńcie w przepisie ilość wody
Anonim (niezweryfikowany) 04/08/2023-11:28 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
4

Oliwia

zrobiłam 3 chlebki, 1,800kg mąki to wiele za dużo, z 1kg starczy

można też użyć suchych drożdży, wsypać je od razu do mąki z solą i cukrem, dobrze wymieszać i potem dodać oliwę i wodę

też nie są potrzebne 3 jajka do smarowania, 1 starczy
Anonim (niezweryfikowany) 04/03/2021-03:58 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 04/13/2021-11:17 CEST
Oliwio, dziękujemy za wskazówki. Proporcje można oczywiście zmniejszyć. Pozdrawiamy!

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Dodatek
  • Impreza
  • Jajka
  • Kuchnia regionalna
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Pescetarian
  • Pieczenie
  • Przystawka
  • Wegetariańskie
  • Wielkanoc
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa chlebowa z Dolnego Śląska

    Zupa chlebowa z Dolnego Śląska

    32 min Łatwy
  • Żurek wegetariański w chlebku

    Żurek wegetariański w chlebku

    52 min Łatwy
  • Grzybowy żurek w chlebie

    Grzybowy żurek w chlebie

    1 godz 35 min Średni
  • Żurek w chlebie z pieczonymi ziemniakami i skwarkami

    Żurek w chlebie z pieczonymi ziemniakami i skwarkami

    1 godz 36 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu