Chleb do żurku
110min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
79.42 g
Węglowodany
440.26 g
Tłuszcze
42 g
Wartość energetyczna
2499.67 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
110 min
Krok 1
2 min
Do miski przesypujemy mąkę, dodajemy sól i szczyptę cukru.
Krok 2
10 min
W 125 ml ciepłej rozprowadzamy drożdże, dodajemy do miski, dodajemy oliwę z oliwek i resztę ciepłej wody. Wyrabiamy ciasto.
Krok 3
30 min
Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na ok. godzinę w ciepłe miejsce, w misce, przykryte ściereczką.
Krok 4
3 min
Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę, dzielimy na 2 równe części.
Krok 5
10 min
Każdą część formujemy w bułeczkę – najpierw w kulkę, potem ją spłaszczamy, zawijamy brzegi do środka, znów spłaszczamy i znów zawijamy brzegi do środka. Obracamy bułeczkę tak, aby miejsce, w które zawijaliśmy brzegi, było pod spodem.
Krok 6
20 min
Układamy bułeczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 20 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200 st.
Krok 7
20 min
Kulki smarujemy żółtkiem, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 20 minut.
Krok 8
15 min
Kiedy upieczone bułeczki wystygną, odcinamy wierzch, wydrążamy, smarujemy środek białkiem i zapiekamy ok. 15 minut w 180 st. C (dzięki temu miseczki nie będą przeciekać, a także lekko stwardnieją).
Jak zrobić chleb do żurku wielkanocnego? To proste! Wystarczy odrobina drożdży, mąka, jajko i przyprawy, aby przygotować bułeczki do żurku, które sprawią, że twoja zupa wielkanocna będzie jeszcze pyszniejsza i bardziej efektowna. Ten prosty przepis na chleb do żurku zajmie ci tylko kilkanaście minut – reszta, to czas na wyrastanie ciasta i jego pieczenie. Przygotuj swój własny, domowy żurek w chlebie, aby zaimponować najbliższym i cieszyć się wyjątkowym smakiem tradycyjnej polskiej Wielkanocy.
Sprawdzony przepis na żurek do chlebka znajdziesz tutaj.
Sprawdzony przepis na żurek do chlebka znajdziesz tutaj.
Komentarze 0