Chleb do żurku

(4)
1 godz 50 min
Łatwy
Winiary winiary.pl
Ten przepis możesz dodać do Planera posiłków dostępnego na naszej stronie.

Kliknij w przycisk poniżej "Dodaj do My Menu Plan", żeby urozmaicić swój jadłospis lub wejdź do My Menu Plan z poziomu menu strony, zaloguj się i wybieraj spośród setek przepisów, które dla Ciebie przygotowaliśmy. Dowiedz się więcej o Planerze posiłków i zaplanuj swoje menu.

Składniki

-
2 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

600  g
Mąka pszenna chlebowa
15  g
Drożdże
2  łyżek
Oliwa z Ziołami
1  łyżeczka
Sól
1  szczypta
Cukier
1 
Jajko

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
39.71 g
Węglowodany
220.13 g
Tłuszcze
21 g
Wartość energetyczna
1249.83 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Jak zrobić chleb do żurku wielkanocnego? To wbrew pozorom bardzo proste! Wystarczy kilka podstawowych składników, a przygotowanie ciasta do wypieku zajmie Ci zaledwie około 20 minut. Czas przeznaczony na wyrastanie i pieczenie chleba, możesz wykorzystać na przygotowanie innych wielkanocnych potraw.

Domowy chleb, w którym podasz świąteczny żurek, nada zupie niezwykle efektową, odświętną formę. Przygotowując go samodzielnie zaimponujesz najbliższym, a przy wspólnym stole będziecie mogli cieszyć się wyjątkowym smakiem tradycyjnej polskiej Wielkanocy.

Sprawdzony przepis na żurek do chlebka znajdziesz tutaj.
Gotujmy

Przygotowanie

110 min
Krok 1
2 min
Do miski wsyp mąkę, sól i szczyptę cukru. Drożdże rozprowadź w 125 ml ciepłej wody.
Krok 2
10 min
Do suchych składników dodaj rozpuszczone droższe, dolej oliwę oraz jeszcze 125 ml ciepłej wody. Wyrób ciasto, przykryj je ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce - na godzinę, do wyrośnięcia.
Krok 3
2 min
Po wyrośnięciu przełóż ciasto na stolnicę i podziel na 2 równe części.
Krok 4
8 min
Z każdej części ciasta uformuj bochenek. Najpierw ukształtuj kulę, następnie spłaszcz ją i zawiń brzegi ciasta do środka. Ponownie spłaszcz i zawiń brzegi, a potem odwróć na drugą stronę, aby miejsce łączenia było pod spodem. Bochenki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstaw do wyrośnięcia - tym razem na około 20 minut.
Krok 5
20 min
Wyrośnięte bochenki posmaruj żółtkiem jajka i wstaw do piekarnika nagrzanego do 220°C. Piecz 20 minut.
Krok 6
20 min
Przed podaniem żurku w chlebie, odetnij wierzch bochenków, wydrąż ich wnętrze i posmaruj je białkiem jajka. Zapiecz około 15 minut w 180°C. Dzięki temu chleb nie przesiąknie.
Chleb do żurku

Krok 1 z 6

Do miski wsyp mąkę, sól i szczyptę cukru. Drożdże rozprowadź w 125 ml ciepłej wody.

Chleb do żurku

Krok 2 z 6

Do suchych składników dodaj rozpuszczone droższe, dolej oliwę oraz jeszcze 125 ml ciepłej wody. Wyrób ciasto, przykryj je ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce - na godzinę, do wyrośnięcia.

Chleb do żurku

Krok 3 z 6

Po wyrośnięciu przełóż ciasto na stolnicę i podziel na 2 równe części.

Chleb do żurku

Krok 4 z 6

Z każdej części ciasta uformuj bochenek. Najpierw ukształtuj kulę, następnie spłaszcz ją i zawiń brzegi ciasta do środka. Ponownie spłaszcz i zawiń brzegi, a potem odwróć na drugą stronę, aby miejsce łączenia było pod spodem. Bochenki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstaw do wyrośnięcia - tym razem na około 20 minut.

Chleb do żurku

Krok 5 z 6

Wyrośnięte bochenki posmaruj żółtkiem jajka i wstaw do piekarnika nagrzanego do 220°C. Piecz 20 minut.

Chleb do żurku

Krok 6 z 6

Przed podaniem żurku w chlebie, odetnij wierzch bochenków, wydrąż ich wnętrze i posmaruj je białkiem jajka. Zapiecz około 15 minut w 180°C. Dzięki temu chleb nie przesiąknie.

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 1

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
O Oliwia
.

zrobiłam 3 chlebki, 1,800kg mąki to wiele za dużo, z 1kg starczy można też użyć suchych drożdży, wsypać je od razu do mąki z solą i cukrem, dobrze wymieszać i potem dodać oliwę i wodę też nie są potrzebne 3 jajka do smarowania, 1 starczy

Winiary
.
Expert

Oliwio, dziękujemy za wskazówki. Proporcje można oczywiście zmniejszyć. Pozdrawiamy!

Pokaż więcej komentarzy