Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Chleb do żurku

Chleb do żurku

(5)
1 godz 50 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

2 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
600  g
Mąka pszenna chlebowa
15  g
Drożdże
2  łyżek
Oliwa z Ziołami
1  łyżeczka
Sól
1  szczypta
Cukier
1 
Jajko
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
39.71 g
Węglowodany
220.13 g
Tłuszcze
21 g
Wartość energetyczna
1249.83 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Jak zrobić chleb do żurku wielkanocnego? To wbrew pozorom bardzo proste! Wystarczy kilka podstawowych składników, a przygotowanie ciasta do wypieku zajmie Ci zaledwie około 20 minut. Czas przeznaczony na wyrastanie i pieczenie chleba, możesz wykorzystać na przygotowanie innych wielkanocnych potraw.

Domowy chleb, w którym podasz świąteczny żurek, nada zupie niezwykle efektową, odświętną formę. Przygotowując go samodzielnie zaimponujesz najbliższym, a przy wspólnym stole będziecie mogli cieszyć się wyjątkowym smakiem tradycyjnej polskiej Wielkanocy.

Sprawdzony przepis na żurek do chlebka znajdziesz tutaj.

Przygotowanie

110 min
  • Krok 1

    2 min
    Do miski wsyp mąkę, sól i szczyptę cukru. Drożdże rozprowadź w 125 ml ciepłej wody.
  • Krok 2

    10 min
    Do suchych składników dodaj rozpuszczone droższe, dolej oliwę oraz jeszcze 125 ml ciepłej wody. Wyrób ciasto, przykryj je ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce - na godzinę, do wyrośnięcia.
  • Krok 3

    2 min
    Po wyrośnięciu przełóż ciasto na stolnicę i podziel na 2 równe części.
  • Krok 4

    8 min
    Z każdej części ciasta uformuj bochenek. Najpierw ukształtuj kulę, następnie spłaszcz ją i zawiń brzegi ciasta do środka. Ponownie spłaszcz i zawiń brzegi, a potem odwróć na drugą stronę, aby miejsce łączenia było pod spodem. Bochenki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstaw do wyrośnięcia - tym razem na około 20 minut.
  • Krok 5

    20 min
    Wyrośnięte bochenki posmaruj żółtkiem jajka i wstaw do piekarnika nagrzanego do 220°C. Piecz 20 minut.
  • Krok 6

    20 min
    Przed podaniem żurku w chlebie, odetnij wierzch bochenków, wydrąż ich wnętrze i posmaruj je białkiem jajka. Zapiecz około 15 minut w 180°C. Dzięki temu chleb nie przesiąknie.
Chleb do żurku

Krok 1 z 6

Do miski wsyp mąkę, sól i szczyptę cukru. Drożdże rozprowadź w 125 ml ciepłej wody.

Chleb do żurku

Krok 2 z 6

Do suchych składników dodaj rozpuszczone droższe, dolej oliwę oraz jeszcze 125 ml ciepłej wody. Wyrób ciasto, przykryj je ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce - na godzinę, do wyrośnięcia.

Chleb do żurku

Krok 3 z 6

Po wyrośnięciu przełóż ciasto na stolnicę i podziel na 2 równe części.

Chleb do żurku

Krok 4 z 6

Z każdej części ciasta uformuj bochenek. Najpierw ukształtuj kulę, następnie spłaszcz ją i zawiń brzegi ciasta do środka. Ponownie spłaszcz i zawiń brzegi, a potem odwróć na drugą stronę, aby miejsce łączenia było pod spodem. Bochenki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstaw do wyrośnięcia - tym razem na około 20 minut.

Chleb do żurku

Krok 5 z 6

Wyrośnięte bochenki posmaruj żółtkiem jajka i wstaw do piekarnika nagrzanego do 220°C. Piecz 20 minut.

Chleb do żurku

Krok 6 z 6

Przed podaniem żurku w chlebie, odetnij wierzch bochenków, wydrąż ich wnętrze i posmaruj je białkiem jajka. Zapiecz około 15 minut w 180°C. Dzięki temu chleb nie przesiąknie.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 1

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
O Oliwia

zrobiłam 3 chlebki, 1,800kg mąki to wiele za dużo, z 1kg starczy można też użyć suchych drożdży, wsypać je od razu do mąki z solą i cukrem, dobrze wymieszać i potem dodać oliwę i wodę też nie są potrzebne 3 jajka do smarowania, 1 starczy

Winiary
Expert

Oliwio, dziękujemy za wskazówki. Proporcje można oczywiście zmniejszyć. Pozdrawiamy!

Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Dodatek
  • Impreza
  • Jajka
  • Kuchnia regionalna
  • Obiad
  • Pieczenie
  • Przystawka
  • Wegetariańskie
  • Wielkanoc

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Cynamonki (bułeczki cynamonowe)

    Cynamonki (bułeczki cynamonowe)

    3 godz 5 min
  • Pączki z konfiturą różaną

    Pączki z konfiturą różaną

    1 godz 46 min Średni
  • Chleb domowy

    Chleb domowy

    2 godz Średni
  • Miseczki chlebowe do żurku i barszczu białego

    Miseczki chlebowe do żurku i barszczu białego

    2 godz 33 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu