Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!

14 przepisów na obiad wielkanocny, który zachwyci twoich bliskich!

Obiad wielkanocny może być okazją do wypróbowania nowych przepisów, dzięki którym zaskoczysz najbliższych. Wybierz swoje ulubione świąteczne danie z naszej listy sprawdzonych przepisów!

Nasze przepisy to wyselekcjonowane dania, które świetnie nadadzą się zarówno, aby zjeść je z domownikami, jak i poczęstować nimi gości. Dzięki połączeniu idealnie dobranych składników oraz aromatycznych przypraw zachwycą każdego bez względu na wiek.

Dla wielu obiad wielkanocny tradycyjny nie istnieje bez mięsa. Z tego względu, pierwsza propozycja to aromatyczny kurczak faszerowany kaszą i pieczoną cebulą, czyli połączenie tradycyjnej kuchni z nowoczesnością. Jeśli lubisz tego typu wariacje, z pewnością do gustu przypadnie Ci także pierś indyka w cieście francuskim z morelami i orzechami lub pieczony indyk w esencjonalnym sosie. A może zamiast odkrywania nowych smaków, wolisz sprawdzoną klasykę? Wówczas wypróbuj przepis na kaczkę pieczoną lub roladę z boczku.

1. Kurczak faszerowany kaszą i pieczoną cebulą

Kurczak faszerowany kaszą i pieczoną cebulą to doskonały pomysł na świąteczny obiad! Zasmakuje szczególnie tym, którzy lubią łączyć tradycyjne smaki z nieoczywistymi dodatkami. Kasza jęczmienna w połączeniu z Sosem pieczeniowym jasnym WINIARY sprawi, że z pozoru mało świąteczne danie nabierze nowego charakteru i stanie się smacznym, świątecznym obiadem!
Zobacz przepis
Zobacz produkt

2. Pierś indyka w cieście francuskim z morelami i orzechami

Kolejnym ciekawym pomysłem na świąteczny obiad jest podanie piersi z indyka w cieście francuskim. Aromatyczne nadzienie z moreli i orzechów oraz sposób podania nadaje daniu świątecznego charakteru. Jako dodatek, idealny będzie Sos pieczeniowy jasny WINIARY.
Zobacz przepis
Zobacz produkt

3. Pieczony indyk w esencjonalnym sosie

Czosnek, rozmaryn, miód, cynamon i Esencjonalny sos pieczeniowy jasny WINIARY - prawdziwa feeria smaków w jednym naczyniu. Dzięki takim składnikom, pieczone podudzia z indyka zyskają niesamowity aromat. Duża ilość sosu – w pakiecie!
Zobacz przepis
Zobacz produkt

4. Kaczka pieczona

Przepis na pieczoną kaczkę to absolutny klasyk wielkanocny. Dopraw ją Przyprawą ZIARENKA SMAKU uniwersalne WINIARY, majerankiem oraz słodką papryką i upiecz w towarzystwie jabłek lub brzoskwini, aby cieszyć się soczystym mięsem i obłędnym aromatem!
Zobacz produkt

5. Pierś indyka nadziewana orzechami laskowymi z rozmarynem owinięta w szynkę parmeńską

W naszym przepisie na nadziewaną pierś z indyka aż roi się od pysznych składników – są orzechy laskowe, boczek, aromatyczny rozmaryn i soczysta cytryna, a wszystko dopełnia wykwintna szynka parmeńska. Całość zwieńczamy aksamitnie gładkim i delikatnym Sosem pieczeniowym Ciemnym WINIARY.
Zobacz przepis
Zobacz produkt

6. Rolada z boczku

Rolada z boczku to kolejna potrawa, która idealnie wpisuje się w łączenie tradycji z nowoczesnym podejściem do świątecznych potraw. Rolada wzbogacona suszonymi śliwkami, Sosem pieczeniowym ciemnym WINIARY oraz aromatycznymi przyprawami z pewnością zawładnie podniebieniem niejednego świątecznego entuzjasty mięsnych i oryginalnych potraw. Możesz ją podawać do obiadu lub jako zamiennik wędliny.
Zobacz przepis
Zobacz produkt

7. Delikatny schab marynowany w musztardzie francuskiej

Schab można też przygotować w całości, marynując go z pomocą Kostki mięsnej WINIARY, dwóch rodzajów musztardy i intensywnie pachnącym majeranku. Takie pieczone mięso nie tylko jest soczyste i pyszne, ale też pięknie prezentuje się na wielkanocnym stole!
Zobacz przepis
Zobacz produkt

8. Szynka pieczona w sosie miodowo-musztardowym

Zamarynuj szynkę bez kości w mieszance miodu i musztardy, dopraw Kostką Mięsną WINIARY, czosnkiem i cebulą, a po upieczeniu uzyskasz soczyste i wyjątkowo aromatyczne mięso. W sam raz na wielkanocny stół!
Zobacz przepis
Zobacz produkt

9. Szynka peklowana na ciepło i na zimno

Szynka peklowana to uniwersalna przekąska, która smakuje równie dobrze na ciepło, na zimo, jako część dania głównego lub z pieczywem. W wersji na ciepło – najlepsza z Sosem pieczeniowym ciemnym WINIARY, a na zimno – z Sosem tatarskim WINIARY.
Zobacz przepis
Zobacz produkt

10. Łopatka wieprzowa z czerwoną cebulą i cydrem

Tradycyjne danie – idealne na święta i specjalne okazje! Pieczone mięso, soczyste i aromatyczne oraz Sos pieczeniowy jasny WINIARY to wyborne połączenie, które zachwyci wszystkich stołowników.
Zobacz przepis
Zobacz produkt

11. Wolno pieczona szynka w ciemnym piwie i brązowym cukrze

Szynka przyrządzona na słodko? Warto spróbować! Piwo, brązowy cukier, skórka pomarańczy, no i szynka, pieczona wolno na złoty kolor… Brzmi apetycznie, prawda? Podawaj na ciepło z Sosem pieczeniowym ciemnym WINIARY lub na zimno, z Sosem tatarskim WINIARY albo Sosem chrzanowym WINIARY.
Zobacz przepis
Zobacz produkt

12. Pieczona karkówka w miodzie i musztardzie

Tajemnicą tego przepisu na pieczoną karkówkę jest perfekcyjnie skomponowana marynata z miodem, musztardą oraz dodatkiem Bulionu drobiowego WINIARY – to ona sprawia, że mięso jest idealnie kruche, a jego słodko-ostry smak nikogo nie pozostawi obojętnym.
Zobacz przepis
Zobacz produkt

13. Łosoś z piekarnika z warzywami

Łosoś z warzywami pieczony w papilotach to świetny pomysł na rodzinny obiad! Dzięki marynacie z bulionem warzywnym WINIARY, ziołami i oliwą, ryba będzie soczysta i cudownie aromatyczna. Nasz prosty przepis gwarantuje wspaniały efekt za każdym razem!
Zobacz przepis
Zobacz produkt

14. Pieczeń rzymska z warzywami

Pieczeń rzymska z warzywami, przygotowana z dodatkiem Bulionu wołowego WINIARY oraz wędzonego boczku i warzyw to prawdziwie uniwersalne danie. Jest pyszna na ciepło i doskonała na zimno, idealna na obiad – jako część dania głównego lub z pieczywem – jako przekąska. Na pewno warto znaleźć dla niej miejsce wśród wielkanocnych potraw!
Zobacz przepis
Zobacz produkt

Wielkanocny obiad - przepisy, które warto zrobić

W repertuarze pomysłów na obiad wielkanocny nie zabrakło także pomysłów dla tych, którzy cenią sobie tradycję, ale chcieliby także wypróbować trochę nowości. Jeśli jesteś taką osobą, do gustu może przypaść Ci delikatny schab marynowany w musztardzie francuskiej, szynka pieczona w sosie miodowo-musztardowym oraz szynka peklowana na ciepło i na zimno. Pozostałe przepisy, na które warto zwrócić uwagę to łopatka wieprzowa z czerwoną cebulą i cydrem, wolno pieczona szynka w ciemnym piwie i brązowym cukrze oraz pieczona karkówka w miodzie i musztardzie. Choć przygotowanie powyższych posiłków zajmie Ci nieco czasu, to każda minuta jest tego warta, o czym przekonasz się, sięgając już po pierwszy kęs.

 

Obiad w Wielkanoc w mniej niż 1,5 godziny

Przygotowując elegancki obiad wielkanocny, nie musisz spędzać długich godzin w kuchni. Nawet poświęcając mniej niż 1,5 godziny, jesteś w stanie przyrządzić coś, co zachwyci kubki smakowe wszystkich domowników. Pierwsza propozycja do pieczeń rzymska z warzywami, którą możesz zaserwować z ziemniakami, kaszami lub kluskami śląskimi. Świetnie sprawdzi się także jako dodatek do kanapek. Jeśli masz mało czasu, możesz także zrobić pierś z indyka nadziewaną orzechami laskowymi i rozmarynem, owiniętą w szybkę parmeńską. A na koniec propozycja, którą wykonasz w mniej niż godzinę! Mowa o pieczonym łososiu z piekarnika z warzywami, który będzie doskonałą odskocznią od tradycyjnych potraw wielkanocnych.

Polecane artykuły

9 przepisów na najlepszy pasztet wielkanocny
9 przepisów na najlepszy pasztet wielkanocny
14 przepisów, z którymi przyrządzisz idealne śniadanie wielkanocne!
14 przepisów, z którymi przyrządzisz idealne śniadanie wielkanocne!
Tradycyjne potrawy na Wielkanoc
Tradycyjne potrawy na Wielkanoc
Zobacz więcej artykułów
Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu