Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Świąteczny pasztet wielkanocny to przepis na udane spotkanie przy stole i zaimponowanie pysznym daniem, które nadaje się zarówno na głównego bohatera obiadu, jak i przekąskę. Zobacz nasze zestawienie najciekawszych przepisów na pasztety – dla mięsożerców i wegetarian.

1. Pasztet drobiowy z galaretką

Miłośnikom drobiu z pewnością spodoba się przepis na pasztet drobiowy. O jego wyjątkowości przesądza warstwa słodko-kwaśnej żurawinowej galaretki oraz ciekawe dodatki – delikatnie wyczuwalna w smaku brandy, podsmażona na maśle gruszka, Przyprawa w płynie MAGGI oraz tymianek – suszony w masie pasztetu i świeży do dekoracji. Taki pasztet z kurzych wątróbek nie tylko smakuje świątecznie, ale też pięknie wygląda na wielkanocnym stole.

2. Pasztet z kurczaka w kruchym cieście

Pasztet drobiowy można też przygotować w kruchym cieście. Z mąki pszennej przygotowuje się kruche ciasto, w które zawija się masę z kurczaka, zeszklonej na maśle cebuli i bułki namoczonej w wywarze z kurczaka i aromatycznego Bulionu grzybowego z borowikami WINIARY. Tak elegancki pasztet w cieście kruchym nie wymaga dużo pracy – z piekarnika wychodzi pachnący i apetyczny już po zaledwie 20 minutach!

3. Pasztet wieprzowy wielkanocny

Klasyczny pasztet wielkanocny z łopatki wieprzowej to także świetny sposób na główne danie obiadowe, ale też przekąskę dla tych, którym w święta zawsze mało jest smakołyków. Szczególnie, że ten przepis na pasztet zawiera w sobie sekret idealnie gładkiej konsystencji, czyli WINIARY Pomysł na... kotlety mielone z cebulką, a także plastry słoniny, które nie tylko nadają wyjątkowego smaku, ale też sprawiają, że pasztet nie wysycha i jest pysznie soczysty.

4. Pasztet domowy nie tylko na święta

Z łopatki wieprzowej oraz boczku można też przygotować tradycyjny pasztet domowy, który z kolei swoją soczystość zawdzięcza wykorzystaniu Bulionu drobiowego z liściem laurowym i zielem angielskim WINIARY oraz dużej ilości warzyw, które nadają mu aksamitności i smaku. Taki pasztet nadaje się nie tylko na Wielkanoc, ale też na codzienny dodatek do kanapek, szczególnie z dodatkiem Sosu tatarskiego WINIARY.

5. Pasztet świąteczny z indykiem

Boczek sprawdzi się też w pasztecie świątecznym, którego głównym składnikiem jest soczysty udziec z indyka. W przepisie na pasztet z indyka, prócz boczku, znajdują się także wątróbki drobiowe i cała masa aromatycznych przypraw, takich jak pełne warzyw ZIARENKA SMAKU uniwersalne WINIARY, gałka muszkatołowa, majeranek czy dodający ostrości imbir.

6. Pasztet z kaszy gryczanej i soczewicy

Innym owocem, który warto wykorzystać przygotowując pasztet świąteczny, są borówki. W przepisie na pasztet z kaszy i soczewicy pojawiają się one w sosie na bazie Jasnego sosu pieczeniowego WINIARY. Pierwsze skrzypce grają natomiast kasza gryczana, którą dla uzyskania wyjątkowego aromatu należy ugotować w Bulionie grzybowym z borowikami WINIARY oraz czerwona soczewica, wraz z podsmażaną na maśle cebulką i czosnkiem.

7. Wegetariański pasztet z soczewicy

Daniem na wegetariańską Wielkanoc może być też pasztet warzywno-ryżowy z soczewicy. Do jego przygotowania przyda się Bulion warzywny WINIARY, dzięki któremu gotowana marchewka i pietruszka nabiorą jeszcze bardziej wyrazistego smaku włoszczyzny. Natomiast czerwona soczewica, niepełna szklanka ryżu i odrobina mąki ziemniaczanej sprawiają, że pasztet jest wyjątkowo sycący i ma odpowiednią konsystencję. Dodatkowego smaczku dodaje zaś przyprawa curry.

8. Pieczeń rzymska z pieczarkami

A jeśli szukasz czegoś wytrawnego, oryginalnego i rozpływającego się w ustach, znie sprawdź przepis na pieczeń rzymską! Z pomocą WINIARY POMYSŁ NA... Kotlety mielone z cebulką przygotujesz ją wyjątkowo łatwo, a efekt sprawi, że bliscy pozazdroszczą Ci kulinarnego talentu. Sekretem udanej pieczeni rzymskiej są dwa rodzaje mięsa – mielone i szynka, a także pieczarki, które nadają jej grzybowego aromatu i delikatności.

9. Klops z jajkiem

Na wielkanocnym stole pięknie prezentuje się też… klops z jajkiem! Ten przepis to nic innego jak pasztet z mięsa mielonego z cebulką, doprawiony Przyprawą ZIARENKA SMAKU uniwersalne WINIARY i musztardą, w którego wnętrzu skrywają się ugotowane na twardo jajka. Taki pasztet z jajkiem na twardo wygląda elegancko i smakuje obłędnie – szczególnie z sosem tatarskim.
Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty