Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Chlebowe knedle z sosem pomidorowym
Dodaj do CookBook

Chlebowe knedle z sosem pomidorowym

(0)
58 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest dega
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

3 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
150  ml
Mleko sojowe
3  łyżeczek
Bulion warzywny w słoiku WINIARY
200  g
Bułka
100  g
Suszone pomidory w oleju
6  gałązek
Oregano świeże
30  g
Płatki drożdżowe
1  łyżka
Bułka tarta
200  g
Tofu
40  g
Szczypiorek
4  łyżek
Olej
150  g
Fenkuł
50  g
Cebula dymka
800  g
Pomidory z puszki
trochę
Pieprz czarny
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
69.4 g
Wartość energetyczna
682.9 kcal
Tłuszcze
34.2 g
Białko
25.2 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Chlebowe knedle należą do popularnych klasyków i można je również przygotować w wersji wegańskiej. Dobrze komponuje się z pikantnym sosem warzywnym z pomidorami i koprem włoskim. Smacznego!

Przygotowanie

58 min
  • Krok 1

    11 min
    Podgrzej napój sojowy i rozpuść w nim 1/3 bulionu warzywnego WINIARY. Bułki pokrój w drobną kostkę i włóż do miski. Suszone pomidory odcedź, drobno posiekaj i dodaj do bułki. Oregano umyj, oderwij liście, posiekaj je. Do bułki wsyp płatki drożdżowe i bułkę tartą z połową oregano. Wlej mleko z bulionem i wszystko dobrze wymieszaj.
  • Krok 2

    7 min
    Tofu pokrój w drobną kostkę. Dymki umyj i pokrój. Na patelni rozgrzej połowę oleju. Podsmaż na nim kostki tofu. Dodaj krążki dymki i smaż przez chwilę.
  • Krok 3

    15 min
    Usmażone kostki tofu i dymkę wymieszaj z namoczoną bułką i odstaw na ok. 15 minut. Następnie zwilżonymi dłońmi uformuj 12 małych klopsików.
  • Krok 4

    10 min
    W garnku zagotuj dużą ilość osolonej wody. Włóż klopsiki, doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez około 10-15 minut. Wyjmij, gdy wypłyną na powierzchnię.
  • Krok 5

    15 min
    Oczyść bulwy kopru włoskiego, umyj, przekrój na pół, a następnie pokrój w cienkie paski. Cebule obierz i pokrój w paski. Na patelni rozgrzej pozostały olej. Podsmaż na nim paski cebuli i kopru włoskiego. Dodaj pomidory i doprowadź do wrzenia. Dopraw pozostałym bulionem warzywnym WINIARY i gotuj na małym ogniu przez ok. 5-8 minut, aż koper będzie miękki. Dodaj oregano. Gotowy sos rozłóż na talerze, na nim ułóż klopsiki i posyp świeżo mielonym pieprzem. Jako dodatek dobrze sprawdzi się np. sałata rzymska z dressingiem.
Chlebowe knedle z sosem pomidorowym

Krok 1 z 5

Podgrzej napój sojowy i rozpuść w nim 1/3 bulionu warzywnego WINIARY. Bułki pokrój w drobną kostkę i włóż do miski. Suszone pomidory odcedź, drobno posiekaj i dodaj do bułki. Oregano umyj, oderwij liście, posiekaj je. Do bułki wsyp płatki drożdżowe i bułkę tartą z połową oregano. Wlej mleko z bulionem i wszystko dobrze wymieszaj.

Chlebowe knedle z sosem pomidorowym

Krok 2 z 5

Tofu pokrój w drobną kostkę. Dymki umyj i pokrój. Na patelni rozgrzej połowę oleju. Podsmaż na nim kostki tofu. Dodaj krążki dymki i smaż przez chwilę.

Chlebowe knedle z sosem pomidorowym

Krok 3 z 5

Usmażone kostki tofu i dymkę wymieszaj z namoczoną bułką i odstaw na ok. 15 minut. Następnie zwilżonymi dłońmi uformuj 12 małych klopsików.

Chlebowe knedle z sosem pomidorowym

Krok 4 z 5

W garnku zagotuj dużą ilość osolonej wody. Włóż klopsiki, doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez około 10-15 minut. Wyjmij, gdy wypłyną na powierzchnię.

Chlebowe knedle z sosem pomidorowym

Krok 5 z 5

Oczyść bulwy kopru włoskiego, umyj, przekrój na pół, a następnie pokrój w cienkie paski. Cebule obierz i pokrój w paski. Na patelni rozgrzej pozostały olej. Podsmaż na nim paski cebuli i kopru włoskiego. Dodaj pomidory i doprowadź do wrzenia. Dopraw pozostałym bulionem warzywnym WINIARY i gotuj na małym ogniu przez ok. 5-8 minut, aż koper będzie miękki. Dodaj oregano. Gotowy sos rozłóż na talerze, na nim ułóż klopsiki i posyp świeżo mielonym pieprzem. Jako dodatek dobrze sprawdzi się np. sałata rzymska z dressingiem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Danie główne
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Czosnkowe miseczki chlebowe

    Czosnkowe miseczki chlebowe

    2 godz 58 min Łatwy
  • Miseczki chlebowe do żurku i barszczu białego

    Miseczki chlebowe do żurku i barszczu białego

    2 godz 33 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu