Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Winiary
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Zupy
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Kategorie produktów
  • Produkty
  • ☞ Porady
  • Nowości i konkursy
  • O nas
  • Nasi eksperci
  • Kontakt
Chlebowe knedle z sosem pomidorowym
100 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
100 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Dodatek
Dodaj do dania
Deser
Dodaj do dania
Przystawka
Dodaj do dania
Dodatek
Dodaj do dania
Zobacz połączone przepisy
Smacznego!
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
25.2g / 15%
Węglowodany
69.4g / 40%
Tłuszcze
34.2g / 44%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Chlebowe knedle z sosem pomidorowym

+

Chlebowe knedle z sosem pomidorowym

Wróć

Chlebowe knedle z sosem pomidorowym

(0)
58min
Łatwy
Autorem przepisu jest dega

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

3 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
150  ml
Mleko sojowe
3  łyżeczek
Bulion warzywny w słoiku WINIARY
200  g
Bułka
100  g
Suszone pomidory w oleju
6  gałązek
Oregano świeże
30  g
Płatki drożdżowe
1  łyżka
Bułka tarta
200  g
Tofu
40  g
Szczypiorek
4  łyżek
Olej
150  g
Fenkuł
50  g
Cebula dymka
800  g
Pomidory z puszki
trochę
Pieprz czarny
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
25.21 g
Węglowodany
69.35 g
Tłuszcze
34.24 g
Wartość energetyczna
682.89 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Chlebowe knedle należą do popularnych klasyków i można je również przygotować w wersji wegańskiej. Dobrze komponuje się z pikantnym sosem warzywnym z pomidorami i koprem włoskim. Smacznego!

Przygotowanie

58 min
  • Krok 1

    11 min
    Podgrzej napój sojowy i rozpuść w nim 1/3 bulionu warzywnego WINIARY. Bułki pokrój w drobną kostkę i włóż do miski. Suszone pomidory odcedź, drobno posiekaj i dodaj do bułki. Oregano umyj, oderwij liście, posiekaj je. Do bułki wsyp płatki drożdżowe i bułkę tartą z połową oregano. Wlej mleko z bulionem i wszystko dobrze wymieszaj.
  • Krok 2

    7 min
    Tofu pokrój w drobną kostkę. Dymki umyj i pokrój. Na patelni rozgrzej połowę oleju. Podsmaż na nim kostki tofu. Dodaj krążki dymki i smaż przez chwilę.
  • Krok 3

    15 min
    Usmażone kostki tofu i dymkę wymieszaj z namoczoną bułką i odstaw na ok. 15 minut. Następnie zwilżonymi dłońmi uformuj 12 małych klopsików.
  • Krok 4

    10 min
    W garnku zagotuj dużą ilość osolonej wody. Włóż klopsiki, doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez około 10-15 minut. Wyjmij, gdy wypłyną na powierzchnię.
  • Krok 5

    15 min
    Oczyść bulwy kopru włoskiego, umyj, przekrój na pół, a następnie pokrój w cienkie paski. Cebule obierz i pokrój w paski. Na patelni rozgrzej pozostały olej. Podsmaż na nim paski cebuli i kopru włoskiego. Dodaj pomidory i doprowadź do wrzenia. Dopraw pozostałym bulionem warzywnym WINIARY i gotuj na małym ogniu przez ok. 5-8 minut, aż koper będzie miękki. Dodaj oregano. Gotowy sos rozłóż na talerze, na nim ułóż klopsiki i posyp świeżo mielonym pieprzem. Jako dodatek dobrze sprawdzi się np. sałata rzymska z dressingiem.
Chlebowe knedle z sosem pomidorowym

Krok 1 z 5

Podgrzej napój sojowy i rozpuść w nim 1/3 bulionu warzywnego WINIARY. Bułki pokrój w drobną kostkę i włóż do miski. Suszone pomidory odcedź, drobno posiekaj i dodaj do bułki. Oregano umyj, oderwij liście, posiekaj je. Do bułki wsyp płatki drożdżowe i bułkę tartą z połową oregano. Wlej mleko z bulionem i wszystko dobrze wymieszaj.

Chlebowe knedle z sosem pomidorowym

Krok 2 z 5

Tofu pokrój w drobną kostkę. Dymki umyj i pokrój. Na patelni rozgrzej połowę oleju. Podsmaż na nim kostki tofu. Dodaj krążki dymki i smaż przez chwilę.

Chlebowe knedle z sosem pomidorowym

Krok 3 z 5

Usmażone kostki tofu i dymkę wymieszaj z namoczoną bułką i odstaw na ok. 15 minut. Następnie zwilżonymi dłońmi uformuj 12 małych klopsików.

Chlebowe knedle z sosem pomidorowym

Krok 4 z 5

W garnku zagotuj dużą ilość osolonej wody. Włóż klopsiki, doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez około 10-15 minut. Wyjmij, gdy wypłyną na powierzchnię.

Chlebowe knedle z sosem pomidorowym

Krok 5 z 5

Oczyść bulwy kopru włoskiego, umyj, przekrój na pół, a następnie pokrój w cienkie paski. Cebule obierz i pokrój w paski. Na patelni rozgrzej pozostały olej. Podsmaż na nim paski cebuli i kopru włoskiego. Dodaj pomidory i doprowadź do wrzenia. Dopraw pozostałym bulionem warzywnym WINIARY i gotuj na małym ogniu przez ok. 5-8 minut, aż koper będzie miękki. Dodaj oregano. Gotowy sos rozłóż na talerze, na nim ułóż klopsiki i posyp świeżo mielonym pieprzem. Jako dodatek dobrze sprawdzi się np. sałata rzymska z dressingiem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Danie główne
  • Kuchnia europejska
  • Obiad

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Makaron ryżowy teriyaki z wołowiną i brokułami

    Makaron ryżowy teriyaki z wołowiną i brokułami

    15 min Łatwy
  • Puree z selera z pikantnym kalafiorem

    Puree z selera z pikantnym kalafiorem

    1 godz 5 min Średni
  • Wegańskie sajgonki z sosem chilli

    Wegańskie sajgonki z sosem chilli

    46 min Średni
  • Miso ramen z tofu

    Miso ramen z tofu

    35 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu