Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Własnoręcznie wykonane miseczki chlebowe do żurku i barszczu białego zachwycają niepowtarzalnym urokiem. W końcu każda z nich to prawdziwe rękodzieło. Nie są zbyt pracochłonne. Cierpliwości potrzeba tylko przy oczekiwaniu, aż ciasto wyrośnie. Ale przed świętami jest tyle rzeczy do zrobienia, że spokojnie można się w tym czasie zająć innymi sprawami, na przykład przygotowaniem wielkanocnej zupy.
Przygotowanie
153 min
Krok 1
4 min
Do miski przesypujemy mąkę, dodajemy sól i szczyptę cukru.
Krok 2
6 min
W 0,5 szklanki ciepłej wody rozprowadzamy drożdże, dodajemy do miski, dodajemy oliwę z oliwek i resztę wody. Wyrabiamy ciasto.
Krok 3
60 min
Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na ok. godzinę w ciepłe miejsce, w misce, przykryte ściereczką.
Krok 4
3 min
Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę, dzielimy na 4 równe części.
Krok 5
5 min
Każdą część formujemy w bułeczkę – najpierw w kulkę, potem ją spłaszczamy, zawijamy brzegi do środka, znów spłaszczamy i znów zawijamy brzegi do środka. Obracamy bułeczkę tak, aby miejsce, w które zawijaliśmy brzegi, było pod spodem.
Krok 6
20 min
Układamy bułeczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 20 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200 st.
Krok 7
20 min
Kulki smarujemy żółtkiem, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 20 minut.
Krok 8
35 min
Kiedy upieczone bułeczki wystygną, odcinamy wierzch, wydrążamy, smarujemy środek białkiem i zapiekamy ok. 15 minut w 180 st. C (dzięki temu miseczki nie będą przeciekać, a także lekko stwardnieją).
Krok 1
z
8
Do miski przesypujemy mąkę, dodajemy sól i szczyptę cukru.
Krok 2
z
8
W 0,5 szklanki ciepłej wody rozprowadzamy drożdże, dodajemy do miski, dodajemy oliwę z oliwek i resztę wody. Wyrabiamy ciasto.
Krok 3
z
8
Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na ok. godzinę w ciepłe miejsce, w misce, przykryte ściereczką.
Krok 4
z
8
Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę, dzielimy na 4 równe części.
Krok 5
z
8
Każdą część formujemy w bułeczkę – najpierw w kulkę, potem ją spłaszczamy, zawijamy brzegi do środka, znów spłaszczamy i znów zawijamy brzegi do środka. Obracamy bułeczkę tak, aby miejsce, w które zawijaliśmy brzegi, było pod spodem.
Krok 6
z
8
Układamy bułeczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 20 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200 st.
Krok 7
z
8
Kulki smarujemy żółtkiem, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 20 minut.
Krok 8
z
8
Kiedy upieczone bułeczki wystygną, odcinamy wierzch, wydrążamy, smarujemy środek białkiem i zapiekamy ok. 15 minut w 180 st. C (dzięki temu miseczki nie będą przeciekać, a także lekko stwardnieją).
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0