
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł




Miseczki chlebowe do żurku i barszczu białego

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Przygotowanie
Krok 1
4 minKrok 2
6 minKrok 3
60 minKrok 4
3 minKrok 5
5 minKrok 6
20 minKrok 7
20 minKrok 8
35 min
Krok 1 z 8
Do miski przesypujemy mąkę, dodajemy sól i szczyptę cukru.

Krok 2 z 8
W 0,5 szklanki ciepłej wody rozprowadzamy drożdże, dodajemy do miski, dodajemy oliwę z oliwek i resztę wody. Wyrabiamy ciasto.

Krok 3 z 8
Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na ok. godzinę w ciepłe miejsce, w misce, przykryte ściereczką.

Krok 4 z 8
Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę, dzielimy na 4 równe części.

Krok 5 z 8
Każdą część formujemy w bułeczkę – najpierw w kulkę, potem ją spłaszczamy, zawijamy brzegi do środka, znów spłaszczamy i znów zawijamy brzegi do środka. Obracamy bułeczkę tak, aby miejsce, w które zawijaliśmy brzegi, było pod spodem.

Krok 6 z 8
Układamy bułeczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 20 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200 st.

Krok 7 z 8
Kulki smarujemy żółtkiem, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 20 minut.

Krok 8 z 8
Kiedy upieczone bułeczki wystygną, odcinamy wierzch, wydrążamy, smarujemy środek białkiem i zapiekamy ok. 15 minut w 180 st. C (dzięki temu miseczki nie będą przeciekać, a także lekko stwardnieją).
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0