Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Kiedy próbujemy zrobić zakupy wystarczające na dłużej albo kiedy mieszkamy sami, o czerstwy chleb nie jest trudno. Jednak zamiast go wyrzucać, można przygotować zapiekankę z czerstwego chleba. Przepis ten przyda się bez wątpienia w każdym domu i wpisuje w coraz modniejszy nurt zero waste.
Jak przygotować zapiekankę z czerstwego chleba ? Oprócz tytułowego składnika (w ilości ok. 350 gramów) potrzebować będziemy startego żółtego sera, boczku, cebuli, czosnku, ogórków kiszonych i sosu na bazie WINIARY Pomysł na... zapiekankę makaronową z szynką. Jeśli brakuje ci któregoś ze składników, za którymś nie przepadasz lub wolisz go zastąpić – nic nie stoi na przeszkodzie.
By przygotować zapiekankę z czerstwego chleba , rozpocznij od pokrojenia składników na nieduże kawałki, z wyjątkiem chleba, który pokrój na kromki. Następnie podsmaż na patelni cebulę i czosnek, po chwili dodaj boczek.
Do naczynia żaroodpornego przełóż kromki czerstwego chleba i zalej je przygotowaną miksturą. Dodaj pokrojone ogórki kiszone oraz podsmażone składniki, na wierzch wyłóż starty żółty ser. Zapiekaj przez pół godziny w 180 stopniach. Zapiekanka z czerstwego chleba gotowa!
WINIARY Pomysł Na… mieszamy z 200 ml wody i 200 ml śmietany, następnie zagotowujemy w rondelku. Podgrzewamy jeszcze 3 min po zagotowaniu.
Boczek kroimy w plastry, ser ścieramy na tarce, cebulę kroimy w piórka, a ogórki zaś w podłużne paski.
Boczek podsmażamy na patelni, aż się lekko przyrumieni, następnie dodajemy cebulę i przysmażamy przez 2-3 minuty.
W naczyniu żaroodpornym na płasko układamy kromki pieczywa, smarujemy przygotowanym wcześniej sosem z Pomysłu na… WINIARY, kładziemy boczek, cebulę, ogórki i ser żółty. Następnie przykrywamy następną warstwą pieczywa i powtarzamy czynności, aż do skończenia się składników. Ostatnia warstwa zapiekanki to pieczywo posmarowane sosem i posypane tylko serem.
Zapiekamy około 30 min w 180 stopniach.