Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zapiekanka z czerstwego chleba

0
63 min
Łatwy

Składniki

-
6 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

350 g
Chleb
3 
Jajko
2 łyżeczek
Musztarda
100 g
Ser Żółty
250 g
Boczek
2 
Marchewka
2 
Cebula
3 ząbków
Czosnek
4 
Ogórek kiszony
1 trochę
Gałka muszkatołowa
2 łyżek
Jogurt naturalny
2 
Marchewka
2 
Cebula
3 ząbków
Czosnek
4 
Ogórek kiszony
0.5 paczka
Ser feta
1 trochę
Gałka muszkatołowa
1 trochę
Rozmaryn
250 g
Boczek wędzony

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna
884 kcal
Węglowodany
42.78 g
Tłuszcze
69.16 g
Białko
22.88 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

63 min
Krok 1
5 min
Cebulę, czosnek, marchew obieramy.
Krok 2
10 min
Cebulę z czosnkiem siekamy i podsmażamy na oleju. Marchewkę kroimy na niezbyt grube plastry i dorzucamy do patelni.
Krok 3
5 min
Boczek kroimy w kostkę, podsmażamy razem z cebulą i marchewką.
Krok 4
5 min
Ogórki kiszone kroimy w plastry. Dno naczynia żaroodpornego smarujemy odrobiną oliwy, następnie układamy pokrojony na kromki chleb.
Krok 5
5 min
Jajka roztrzepujemy, dodajemy do nich musztardę i jogurt, przyprawiamy solą, pieprzem i gałką. Tak przygotowaną miksturą zalewamy każdą kromkę chleba.
Krok 6
3 min
Na chlebie układamy pokrojone ogórki, na nie przekładamy zawartość patelni, posypujemy rozmarynem.
Krok 7
30 min
Na wierzch kruszymy fetę oraz posypujemy startym żółtym serem. Zapiekamy ok. 30min w 180 C.
Zapiekanka z czerstwego chleba

Krok 1 z 7

Cebulę, czosnek, marchew obieramy.

Zapiekanka z czerstwego chleba

Krok 2 z 7

Cebulę z czosnkiem siekamy i podsmażamy na oleju. Marchewkę kroimy na niezbyt grube plastry i dorzucamy do patelni.

Zapiekanka z czerstwego chleba

Krok 3 z 7

Boczek kroimy w kostkę, podsmażamy razem z cebulą i marchewką.

Zapiekanka z czerstwego chleba

Krok 4 z 7

Ogórki kiszone kroimy w plastry. Dno naczynia żaroodpornego smarujemy odrobiną oliwy, następnie układamy pokrojony na kromki chleb.

Zapiekanka z czerstwego chleba

Krok 5 z 7

Jajka roztrzepujemy, dodajemy do nich musztardę i jogurt, przyprawiamy solą, pieprzem i gałką. Tak przygotowaną miksturą zalewamy każdą kromkę chleba.

Zapiekanka z czerstwego chleba

Krok 6 z 7

Na chlebie układamy pokrojone ogórki, na nie przekładamy zawartość patelni, posypujemy rozmarynem.

Zapiekanka z czerstwego chleba

Krok 7 z 7

Na wierzch kruszymy fetę oraz posypujemy startym żółtym serem. Zapiekamy ok. 30min w 180 C.

Kiedy próbujemy zrobić zakupy wystarczające na dłużej albo kiedy mieszkamy sami, o czerstwy chleb nie jest trudno. Jednak zamiast go wyrzucać, można przygotować zapiekankę z czerstwego chleba. Przepis ten przyda się bez wątpienia w każdym domu i wpisuje w coraz modniejszy nurt zero waste.

Jak przygotować zapiekankę z czerstwego chleba ? Oprócz tytułowego składnika (w ilości ok. 350 gramów) potrzebować będziemy jajek, jogurtu naturalnego i musztardy, startego żółtego sera oraz sera feta, wędzonego boczku, marchewki, cebuli, czosnku, ogórków kiszonych i przypraw (np. rozmarynu i gałki muszkatołowej). To sporo składników, ale jeśli brakuje ci któregoś z nich, za którymś nie przepadasz lub wolisz go zastąpić – nic nie stoi na przeszkodzie.

By przygotować zapiekankę z czerstwego chleba , rozpocznij od pokrojenia składników na nieduże kawałki, z wyjątkiem chleba, który pokrój na kromki. Następnie podsmaż na patelni cebulę i czosnek, po chwili dodaj marchewkę i boczek.

W misce zmieszaj surowe jajka z musztardą i jogurtem, dodaj przyprawy. Do naczynia żaroodpornego przełóż kromki czerstwego chleba i zalej je przygotowaną miksturą. Dodaj pokrojone ogórki kiszone oraz podsmażone składniki, na wierzch wyłóż pokruszoną fetę i starty żółty ser. Zapiekaj przez pół godziny w 180 stopniach. Zapiekanka z czerstwego chleba gotowa!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika