Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Kolejny przepis kuchni regionalnej, czyli góralska kwaśnica na jagnięcinie z suszonymi grzybami i aromatycznymi przyprawami. Zupa idealna na jesienny obiad. Bardzo treściwa, pożywna i idealnie kwaśna. Miseczka kwaśnicy na jagnięcinie doskonale rozgrzewa i rewelacyjnie smakuje, nawet gdy podana jest tylko z kromką chleba. Zapraszam po przepis na moją wersję popularnego, góralskiego dania – kwaśnicę na jagnięcinie z dodatkiem suszonych grzybów.
Przygotowanie
134 min
Krok 1
90 min
Grzyby zalewamy zimną wodą i odstawiamy na noc do namoczenia. Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i przekładamy do garnka. Zalewamy zimną wodą, dorzucamy liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Gotujemy około 1,5 godziny . W razie potrzeby co jakiś czas łyżką wybieramy szumowiny.
Krok 2
10 min
Ziemniaki obieramy , myjemy i kroimy w małą, równą kostkę. Grzyby odsączamy , drobno kroimy . Z zupy wyjmujemy kawałki jagnięciny i wrzucamy pokrojone ziemniaki i grzyby. Gotujemy 8 minut.
Krok 3
30 min
Kapustę drobno kroimy i dodajemy do gotującej się zupy. Zostawiamy na gazie jeszcze około 30 minut.
Krok 4
1 min
W moździerzu rozcieramy: kminek, cząber i czosnek suszony. Dodajemy do zupy do smaku oraz doprawiamy solą i pieprzem ziołowym. Do kwaśnicy można też dolać sok z kiszonej kapusty.
Krok 5
3 min
Jagnięcinę kroimy na małe kawałki i ponownie wrzucamy do kwaśnicy.
Krok 1
z
5
Grzyby zalewamy zimną wodą i odstawiamy na noc do namoczenia. Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i przekładamy do garnka. Zalewamy zimną wodą, dorzucamy liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Gotujemy około 1,5 godziny . W razie potrzeby co jakiś czas łyżką wybieramy szumowiny.
Krok 2
z
5
Ziemniaki obieramy , myjemy i kroimy w małą, równą kostkę. Grzyby odsączamy , drobno kroimy . Z zupy wyjmujemy kawałki jagnięciny i wrzucamy pokrojone ziemniaki i grzyby. Gotujemy 8 minut.
Krok 3
z
5
Kapustę drobno kroimy i dodajemy do gotującej się zupy. Zostawiamy na gazie jeszcze około 30 minut.
Krok 4
z
5
W moździerzu rozcieramy: kminek, cząber i czosnek suszony. Dodajemy do zupy do smaku oraz doprawiamy solą i pieprzem ziołowym. Do kwaśnicy można też dolać sok z kiszonej kapusty.
Krok 5
z
5
Jagnięcinę kroimy na małe kawałki i ponownie wrzucamy do kwaśnicy.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0