Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Kwaśnica na jagnięcinie z suszonymi grzybami
Kwaśnica na jagnięcinie z suszonymi grzybami

Kwaśnica na jagnięcinie z suszonymi grzybami

(0)
2 godz 14 min
Średni
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
5 
Grzyby suszone
250  g
Jagnięcina z kością z combra
1700  ml
Zimna woda
1 
Liść laurowy
2 
Ziarno ziela angielskiego
2 
Ziarno pieprzu
1  szczypta
Czosnek suszony do smaku
1  szczypta
Kminek do smaku
1  szczypta
Cząber do smaku
1  szczypta
Sól do smaku
1  szczypta
Pieprz ziołowy do smaku
3 
Średnie ziemniaki
250  g
Kiszona kapusta
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
15.08 g
Węglowodany
10.63 g
Tłuszcze
3.15 g
Wartość energetyczna
126.91 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Kolejny przepis kuchni regionalnej, czyli góralska kwaśnica na jagnięcinie z suszonymi grzybami i aromatycznymi przyprawami. Zupa idealna na jesienny obiad. Bardzo treściwa, pożywna i idealnie kwaśna. Miseczka kwaśnicy na jagnięcinie doskonale rozgrzewa i rewelacyjnie smakuje, nawet gdy podana jest tylko z kromką chleba. Zapraszam po przepis na moją wersję popularnego, góralskiego dania – kwaśnicę na jagnięcinie z dodatkiem suszonych grzybów.

Przygotowanie

134 min
  • Krok 1

    90 min
    Grzyby zalewamy zimną wodą i odstawiamy na noc do namoczenia. Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i przekładamy do garnka. Zalewamy zimną wodą, dorzucamy liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Gotujemy około 1,5 godziny . W razie potrzeby co jakiś czas łyżką wybieramy szumowiny.
  • Krok 2

    10 min
    Ziemniaki obieramy , myjemy i kroimy w małą, równą kostkę. Grzyby odsączamy , drobno kroimy . Z zupy wyjmujemy kawałki jagnięciny i wrzucamy pokrojone ziemniaki i grzyby. Gotujemy 8 minut.
  • Krok 3

    30 min
    Kapustę drobno kroimy i dodajemy do gotującej się zupy. Zostawiamy na gazie jeszcze około 30 minut.
  • Krok 4

    1 min
    W moździerzu rozcieramy: kminek, cząber i czosnek suszony. Dodajemy do zupy do smaku oraz doprawiamy solą i pieprzem ziołowym. Do kwaśnicy można też dolać sok z kiszonej kapusty.
  • Krok 5

    3 min
    Jagnięcinę kroimy na małe kawałki i ponownie wrzucamy do kwaśnicy.
Kwaśnica na jagnięcinie z suszonymi grzybami

Krok 1 z 5

Grzyby zalewamy zimną wodą i odstawiamy na noc do namoczenia. Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i przekładamy do garnka. Zalewamy zimną wodą, dorzucamy liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Gotujemy około 1,5 godziny . W razie potrzeby co jakiś czas łyżką wybieramy szumowiny.

Kwaśnica na jagnięcinie z suszonymi grzybami

Krok 2 z 5

Ziemniaki obieramy , myjemy i kroimy w małą, równą kostkę. Grzyby odsączamy , drobno kroimy . Z zupy wyjmujemy kawałki jagnięciny i wrzucamy pokrojone ziemniaki i grzyby. Gotujemy 8 minut.

Kwaśnica na jagnięcinie z suszonymi grzybami

Krok 3 z 5

Kapustę drobno kroimy i dodajemy do gotującej się zupy. Zostawiamy na gazie jeszcze około 30 minut.

Kwaśnica na jagnięcinie z suszonymi grzybami

Krok 4 z 5

W moździerzu rozcieramy: kminek, cząber i czosnek suszony. Dodajemy do zupy do smaku oraz doprawiamy solą i pieprzem ziołowym. Do kwaśnicy można też dolać sok z kiszonej kapusty.

Kwaśnica na jagnięcinie z suszonymi grzybami

Krok 5 z 5

Jagnięcinę kroimy na małe kawałki i ponownie wrzucamy do kwaśnicy.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Przystawka
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Krupnik z suszonymi grzybami

    Krupnik z suszonymi grzybami

    1 godz 12 min Średni
  • Kapuśniak wegetariańki z suszonymi grzybami

    Kapuśniak wegetariańki z suszonymi grzybami

    5 godz 21 min Średni
  • Krupnik z borowikami i kaszą jęczmienną

    Krupnik z borowikami i kaszą jęczmienną

    1 godz 43 min Średni
  • Wigilijna zupa grzybowa z chipsami serowymi

    Wigilijna zupa grzybowa z chipsami serowymi

    13 godz 23 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu