Kwaśnica po góralsku na żeberkach
43min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
31.23 g
Węglowodany
15.46 g
Tłuszcze
50.32 g
Wartość energetyczna
660.09 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
43 min
Krok 1
10 min
Zagotuj 1,5 litra wody, dodaj bulion i ugotuj w nim żeberka.
Krok 2
10 min
Wyjmij żeberka i przekrój na 4 porcje. Dodaj ziemniaki pokrojone w drobną kostkę i resztę warzyw startych na tarce o dużych oczkach.
Krok 3
10 min
Dodaj pokrojoną kiszoną kapustę, gotuj do miękkości.
Krok 4
10 min
Boczek pokrojony w kostkę wysmaż, zrumień. Następnie dodaj posiekaną cebulę, podsmaż na złoto i połącz z zupą.
Krok 5
3 min
Porcje zupy podaj z żeberkiem i pieczywem.
Nasz przepis na kwaśnicę góralską, tradycyjne danie polskiej kuchni góralskiej, zakłada wykorzystanie nie tylko kapusty kiszonej, wędzonych żeberek i Bulionu na żeberkach WINIARY, ale również dodatek boczku, rozmaitych warzyw i przypraw (majeranku, kminku), aby kwaśnica po góralsku była nie tylko bardziej sycąca, ale również aromatyczna. Kwaśną zupę podawaj z ugotowanymi żeberkami i świeżym, chrupkim pieczywem (grzankami, pajdami lub bułeczkami).
Komentarze 0