Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Nasz przepis na kwaśnicę góralską, tradycyjne danie polskiej kuchni góralskiej, zakłada wykorzystanie nie tylko kapusty kiszonej, wędzonych żeberek i Bulionu na żeberkach WINIARY, ale również dodatek boczku, rozmaitych warzyw i przypraw (majeranku, kminku), aby kwaśnica po góralsku była nie tylko bardziej sycąca, ale również aromatyczna. Kwaśną zupę podawaj z ugotowanymi żeberkami i świeżym, chrupkim pieczywem (grzankami, pajdami lub bułeczkami).
Przygotowanie
43 min
Krok 1
10 min
Zagotuj 1,5 litra wody, dodaj bulion i ugotuj w nim żeberka.
Krok 2
10 min
Wyjmij żeberka i przekrój na 4 porcje. Dodaj ziemniaki pokrojone w drobną kostkę i resztę warzyw startych na tarce o dużych oczkach.
Krok 3
10 min
Dodaj pokrojoną kiszoną kapustę, gotuj do miękkości.
Krok 4
10 min
Boczek pokrojony w kostkę wysmaż, zrumień. Następnie dodaj posiekaną cebulę, podsmaż na złoto i połącz z zupą.
Krok 5
3 min
Porcje zupy podaj z żeberkiem i pieczywem.
Krok 1
z
5
Zagotuj 1,5 litra wody, dodaj bulion i ugotuj w nim żeberka.
Krok 2
z
5
Wyjmij żeberka i przekrój na 4 porcje. Dodaj ziemniaki pokrojone w drobną kostkę i resztę warzyw startych na tarce o dużych oczkach.
Krok 3
z
5
Dodaj pokrojoną kiszoną kapustę, gotuj do miękkości.
Krok 4
z
5
Boczek pokrojony w kostkę wysmaż, zrumień. Następnie dodaj posiekaną cebulę, podsmaż na złoto i połącz z zupą.
Krok 5
z
5
Porcje zupy podaj z żeberkiem i pieczywem.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Zapisz
Komentarze
1
B
Bożena
Zupa wspaniała, zwłaszcza na zimne dni, których nie oszczędza nam nasz klimat . Szybki sposób na pyszne dania jednogarnkowe. 😃
Winiary
Expert
Bożena, mamy dokładnie takie samo zdanie! Pozdrawiamy!
Komentarze 1