Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Kwaśnica po góralsku na żeberkach
Dodaj do CookBook

Kwaśnica po góralsku na żeberkach

(2)
43 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

5 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
500  g
Żeberka wędzone
35  g
Marchewka
500  g
Kapusta kiszona
100  g
Boczek
1 
Cebula
4 
Ziemniaki
trochę
Pieprz czarny
trochę
Majeranek
trochę
Kminek
35  g
Pietruszka
35  g
Seler naciowy
2  l
Bulion na żeberkach Winiary
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
15.9 g
Wartość energetyczna
370.4 kcal
Tłuszcze
23.8 g
Białko
25.1 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Nasz przepis na kwaśnicę góralską, tradycyjne danie polskiej kuchni góralskiej, zakłada wykorzystanie nie tylko kapusty kiszonej, wędzonych żeberek i Bulionu WINIARY, ale również dodatek boczku, rozmaitych warzyw i przypraw (majeranku, kminku), aby kwaśnica po góralsku była nie tylko bardziej sycąca, ale również aromatyczna. Kwaśną zupę podawaj z ugotowanymi żeberkami i świeżym, chrupkim pieczywem (grzankami, pajdami lub bułeczkami).


Podoba Ci się ten przepis? Dodaj go do swojej książki kucharskiej. Załóż ją TUTAJ.

Przygotowanie

43 min
  • Krok 1

    10 min
    Zagotuj 1,5 litra wody, dodaj bulion i ugotuj w nim żeberka.
  • Krok 2

    10 min
    Wyjmij żeberka i przekrój na 4 porcje. Dodaj ziemniaki pokrojone w drobną kostkę i resztę warzyw startych na tarce o dużych oczkach.
  • Krok 3

    10 min
    Dodaj pokrojoną kiszoną kapustę, gotuj do miękkości.
  • Krok 4

    10 min
    Boczek pokrojony w kostkę wysmaż, zrumień. Następnie dodaj posiekaną cebulę, podsmaż na złoto i połącz z zupą.
  • Krok 5

    3 min
    Porcje zupy podaj z żeberkiem i pieczywem.
Kwaśnica po góralsku na żeberkach

Krok 1 z 5

Zagotuj 1,5 litra wody, dodaj bulion i ugotuj w nim żeberka.

Kwaśnica po góralsku na żeberkach

Krok 2 z 5

Wyjmij żeberka i przekrój na 4 porcje. Dodaj ziemniaki pokrojone w drobną kostkę i resztę warzyw startych na tarce o dużych oczkach.

Kwaśnica po góralsku na żeberkach

Krok 3 z 5

Dodaj pokrojoną kiszoną kapustę, gotuj do miękkości.

Kwaśnica po góralsku na żeberkach

Krok 4 z 5

Boczek pokrojony w kostkę wysmaż, zrumień. Następnie dodaj posiekaną cebulę, podsmaż na złoto i połącz z zupą.

Kwaśnica po góralsku na żeberkach

Krok 5 z 5

Porcje zupy podaj z żeberkiem i pieczywem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

Podziel się swoją opinią

Opinie

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez soi
  • Bogate w białko
  • Jesień
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Kuchnie świata
  • Łatwy przepis
  • Na co dzień
  • Niski poziom cukru
  • Niski poziom soli
  • Obiad
  • Popołudniowa przekąska
  • Przystawka
  • Spotkanie z przyjaciółmi
  • Warzywa
  • Weekend
  • Wiosna
  • Ziemniaki
  • Zima
  • Z mięsem
  • Źródło białka
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Postna kwaśnica

    Postna kwaśnica

    32 min Łatwy
  • Kwaśnica na jagnięcinie z suszonymi grzybami

    Kwaśnica na jagnięcinie z suszonymi grzybami

    2 godz 14 min Średni
  • Góralska kwaśnica „ze hej!” na jagnięcych żeberkach

    Góralska kwaśnica „ze hej!” na jagnięcych żeberkach

    3 godz 1 min Średni
  • Kwaśnica z prażokami

    Kwaśnica z prażokami

    1 godz 14 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu