Zupa gulaszowa z kluseczkami
2 godz 23 min
Średni
500
g
Mięso wieprzowe np. mięso z łopatki
400
g
Pomidory bez skórki z puszki
1
l
Wywar warzywny
3
Kolorowa papryka
3
Ziemniaki
1
Duża cebula
2
ząbków
2
łyżek
Przecier pomidorowy
4
łyżek
Oliwa z oliwek
2
łyżeczek
Słodka papryka
1
łyżeczka
Wędzona papryka
0.5
łyżeczka
Ostra papryka
1
szczypta
Sól i pieprz do smaku
1
szklanka
Mąka pszenna
0.5
szklanka
Woda
1
Jajko
1
szczypta
Sól
.
Wartości odżywcze
Białko
29.71 g
Węglowodany
22.24 g
Tłuszcze
24.6 g
Wartość energetyczna
425.76 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
143 min
Krok 1
20 min
Mięso pokrój w kostkę o boku ok. 2 cm i umieść misce. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw słodką i ostrą papryką. Mięso zalej oliwą z oliwek. Całość wymieszaj i wstaw do lodówki na 15-20 minut.
Krok 2
10 min
Cebulę obierz i posiekaj. Papryki umyj, pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w kostkę. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę.
Krok 3
5 min
Do garnka o grubszym dnie wrzuć mięso i obsmaż je równomiernie ze wszystkich stron.
Krok 4
10 min
Następnie do mięsa dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, zmniejsz ogień i smaż dalej do czasu, aż cebula ładnie się zeszkli.
Krok 5
60 min
Wlej wywar z warzyw, tak żeby zakrył mięso, dopraw solą i wędzoną papryką. Dodaj przecier pomidorowy. Duś na wolnym ogniu przez około godzinę.
Krok 6
10 min
Dodaj pokrojone ziemniaki, w razie potrzeby uzupełnij poziom wody. Gotuj do momentu, aż ziemniaki będą półmiękkie.
Krok 7
10 min
Dodaj paprykę i gotuj przez około 10 minut. Dorzuć pomidory z puszki, delikatnie wymieszaj, całość gotuj jeszcze przez około 5 minut. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem do smaku.
Krok 8
1 min
Zupę gulaszową zestaw z ognia.
Krok 9
5 min
Podawaj z kluseczkami – wszystkie składniki na ciasto do klusek zmiksuj na jednolitą masę.
Krok 10
3 min
Ciasto powinno mieć gęstą konsystencję, jeśli jest za rzadkie dodaj więcej mąki i ponownie zmiksuj na gładką masę.
Krok 11
5 min
W garnku zagotuj osoloną wodę.
Krok 12
2 min
W garnku zagotuj osoloną wodę.
Krok 13
2 min
Kluski gotuj 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię, odcedź, serwuj z zupą gulaszową.
O tej porze roku moja kuchnia obfituje w potrawy zawierające paprykę. To właśnie ona nadaje daniom smaku, aromatu i pikantności. Jedną z takich potraw jest zupa gulaszowa z kluseczkami, w której ląduje różnokolorowa papryka, cebula, ziemniaki i pomidory, pyszne domowe kluseczki kładzione, a także podsmażone mięso.
Jak widzicie mięso wymieniam na samym końcu listy składników, ale niech was to nie zmyli. Pomimo tego, że wizualnie to kolorowe warzywa grają pierwsze skrzypce, to właśnie mięso zapewnia zupie przewodni smak. A zupa gulaszowa z kluseczkami smakuje po prostu rewelacyjnie. Jest rozgrzewająca i sycąca, idealnie wpisuje się we wczesnojesienne menu.
Jak widzicie mięso wymieniam na samym końcu listy składników, ale niech was to nie zmyli. Pomimo tego, że wizualnie to kolorowe warzywa grają pierwsze skrzypce, to właśnie mięso zapewnia zupie przewodni smak. A zupa gulaszowa z kluseczkami smakuje po prostu rewelacyjnie. Jest rozgrzewająca i sycąca, idealnie wpisuje się we wczesnojesienne menu.
Komentarze 0