Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa gulaszowa z kluseczkami

0
2 godz 23 min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Tomek

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

500  g
Mięso wieprzowe np. mięso z łopatki
400  g
Pomidory bez skórki z puszki
1  l
Wywar warzywny
3 
Kolorowa papryka
3 
Ziemniaki
1 
Duża cebula
2  ząbków
2  łyżek
Przecier pomidorowy
4  łyżek
Oliwa z oliwek
2  łyżeczek
Słodka papryka
1  łyżeczka
Wędzona papryka
0.5  łyżeczka
Ostra papryka
1  szczypta
Sól i pieprz do smaku
1  szklanka
Mąka pszenna
0.5  szklanka
Woda
1 
Jajko
1  szczypta
Sól

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
29.71 g
Węglowodany
22.24 g
Tłuszcze
24.6 g
Wartość energetyczna
425.76 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

143 min
Krok 1
20 min
Mięso pokrój w kostkę o boku ok. 2 cm i umieść misce. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw słodką i ostrą papryką. Mięso zalej oliwą z oliwek. Całość wymieszaj i wstaw do lodówki na 15-20 minut.
Krok 2
10 min
Cebulę obierz i posiekaj. Papryki umyj, pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w kostkę. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę.
Krok 3
5 min
Do garnka o grubszym dnie wrzuć mięso i obsmaż je równomiernie ze wszystkich stron.
Krok 4
10 min
Następnie do mięsa dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, zmniejsz ogień i smaż dalej do czasu, aż cebula ładnie się zeszkli.
Krok 5
60 min
Wlej wywar z warzyw, tak żeby zakrył mięso, dopraw solą i wędzoną papryką. Dodaj przecier pomidorowy. Duś na wolnym ogniu przez około godzinę.
Krok 6
10 min
Dodaj pokrojone ziemniaki, w razie potrzeby uzupełnij poziom wody. Gotuj do momentu, aż ziemniaki będą półmiękkie.
Krok 7
10 min
Dodaj paprykę i gotuj przez około 10 minut. Dorzuć pomidory z puszki, delikatnie wymieszaj, całość gotuj jeszcze przez około 5 minut. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem do smaku.
Krok 8
1 min
Zupę gulaszową zestaw z ognia.
Krok 9
5 min
Podawaj z kluseczkami – wszystkie składniki na ciasto do klusek zmiksuj na jednolitą masę.
Krok 10
3 min
Ciasto powinno mieć gęstą konsystencję, jeśli jest za rzadkie dodaj więcej mąki i ponownie zmiksuj na gładką masę.
Krok 11
5 min
W garnku zagotuj osoloną wodę.
Krok 12
2 min
W garnku zagotuj osoloną wodę.
Krok 13
2 min
Kluski gotuj 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię, odcedź, serwuj z zupą gulaszową.
Zupa gulaszowa z kluseczkami

Krok 1 z 13

Mięso pokrój w kostkę o boku ok. 2 cm i umieść misce. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw słodką i ostrą papryką. Mięso zalej oliwą z oliwek. Całość wymieszaj i wstaw do lodówki na 15-20 minut.

Zupa gulaszowa z kluseczkami

Krok 2 z 13

Cebulę obierz i posiekaj. Papryki umyj, pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w kostkę. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę.

Zupa gulaszowa z kluseczkami

Krok 3 z 13

Do garnka o grubszym dnie wrzuć mięso i obsmaż je równomiernie ze wszystkich stron.

Zupa gulaszowa z kluseczkami

Krok 4 z 13

Następnie do mięsa dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, zmniejsz ogień i smaż dalej do czasu, aż cebula ładnie się zeszkli.

Zupa gulaszowa z kluseczkami

Krok 5 z 13

Wlej wywar z warzyw, tak żeby zakrył mięso, dopraw solą i wędzoną papryką. Dodaj przecier pomidorowy. Duś na wolnym ogniu przez około godzinę.

Zupa gulaszowa z kluseczkami

Krok 6 z 13

Dodaj pokrojone ziemniaki, w razie potrzeby uzupełnij poziom wody. Gotuj do momentu, aż ziemniaki będą półmiękkie.

Zupa gulaszowa z kluseczkami

Krok 7 z 13

Dodaj paprykę i gotuj przez około 10 minut. Dorzuć pomidory z puszki, delikatnie wymieszaj, całość gotuj jeszcze przez około 5 minut. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem do smaku.

Zupa gulaszowa z kluseczkami

Krok 8 z 13

Zupę gulaszową zestaw z ognia.

Zupa gulaszowa z kluseczkami

Krok 9 z 13

Podawaj z kluseczkami – wszystkie składniki na ciasto do klusek zmiksuj na jednolitą masę.

Zupa gulaszowa z kluseczkami

Krok 10 z 13

Ciasto powinno mieć gęstą konsystencję, jeśli jest za rzadkie dodaj więcej mąki i ponownie zmiksuj na gładką masę.

Zupa gulaszowa z kluseczkami

Krok 11 z 13

W garnku zagotuj osoloną wodę.

Zupa gulaszowa z kluseczkami

Krok 12 z 13

W garnku zagotuj osoloną wodę.

Zupa gulaszowa z kluseczkami

Krok 13 z 13

Kluski gotuj 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię, odcedź, serwuj z zupą gulaszową.

O tej porze roku moja kuchnia obfituje w potrawy zawierające paprykę. To właśnie ona nadaje daniom smaku, aromatu i pikantności. Jedną z takich potraw jest zupa gulaszowa z kluseczkami, w której ląduje różnokolorowa papryka, cebula, ziemniaki i pomidory, pyszne domowe kluseczki kładzione, a także podsmażone mięso.

Jak widzicie mięso wymieniam na samym końcu listy składników, ale niech was to nie zmyli. Pomimo tego, że wizualnie to kolorowe warzywa grają pierwsze skrzypce, to właśnie mięso zapewnia zupie przewodni smak. A zupa gulaszowa z kluseczkami smakuje po prostu rewelacyjnie. Jest rozgrzewająca i sycąca, idealnie wpisuje się we wczesnojesienne menu.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika