Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Leczo z kurczakiem

0
1 godz 4 min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Ania

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 
Cebula biała
1 
Czerwona cebula
1 
Papryka czerwona
1 
Papryka żółta
1  puszka
Pomidory Krojone
1 
Bakłażan
1  butelka
Pomidorowy koncentrat z przyprawami Winiary
300  g
Mięso z kurczaka
3  ząbków
5  łyżek
Oliwa
0.5  łyżeczka
Słodka papryka
0.5  łyżeczka
Papryka Ostra
1  łyżeczka
Tymianek
1  łyżeczka
Oregano
1  gałązka
Rozmaryn
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
18.69 g
Węglowodany
31.48 g
Tłuszcze
32.27 g
Wartość energetyczna
478.48 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

64 min
Krok 1
5 min
Bakłażana umyć, pokroić na kawałki, przełożyć do miski, delikatnie zasypać solą, przykryć talerzem i odstawić.
Krok 2
3 min
Cebule obrać, pokroić w piórka.
Krok 3
5 min
Papryki umyć, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w cienkie paseczki.
Krok 4
6 min
Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy, zeszklić na niej pokrojone cebule i papryki.
Krok 5
5 min
W międzyczasie kurczaka umyć, obrać, pokroić na większe kawałki.
Krok 6
3 min
Czosnek obrać, przecisnąć na prasce i dodać do mięsa.
Krok 7
3 min
Kurczaka doprawić tymiankiem i oregano, posypać obficie solą i pieprzem. Połączyć mięso z przyprawami i dodać do cebuli i papryki.
Krok 8
3 min
Z bakłażana odcisnąć wodę i wraz z gałązką rozmarynu dodać go to gotującego się lecza.
Krok 9
10 min
Całość skropić delikatnie oliwą, dodać słodką i ostrą paprykę i smażyć przez ok.10 minut.
Krok 10
3 min
Na koniec do potrawy dodać pomidory oraz koncentrat pomidorowy.
Krok 11
15 min
Całość gotować jeszcze przez kolejne 10-15 minut.
Krok 3
3 min
Leczo podawać na ciepło, udekorowane ziołami.
Leczo z kurczakiem

Krok 1 z 12

Bakłażana umyć, pokroić na kawałki, przełożyć do miski, delikatnie zasypać solą, przykryć talerzem i odstawić.

Leczo z kurczakiem

Krok 2 z 12

Cebule obrać, pokroić w piórka.

Leczo z kurczakiem

Krok 3 z 12

Papryki umyć, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w cienkie paseczki.

Leczo z kurczakiem

Krok 4 z 12

Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy, zeszklić na niej pokrojone cebule i papryki.

Leczo z kurczakiem

Krok 5 z 12

W międzyczasie kurczaka umyć, obrać, pokroić na większe kawałki.

Leczo z kurczakiem

Krok 6 z 12

Czosnek obrać, przecisnąć na prasce i dodać do mięsa.

Leczo z kurczakiem

Krok 7 z 12

Kurczaka doprawić tymiankiem i oregano, posypać obficie solą i pieprzem. Połączyć mięso z przyprawami i dodać do cebuli i papryki.

Leczo z kurczakiem

Krok 8 z 12

Z bakłażana odcisnąć wodę i wraz z gałązką rozmarynu dodać go to gotującego się lecza.

Leczo z kurczakiem

Krok 9 z 12

Całość skropić delikatnie oliwą, dodać słodką i ostrą paprykę i smażyć przez ok.10 minut.

Leczo z kurczakiem

Krok 10 z 12

Na koniec do potrawy dodać pomidory oraz koncentrat pomidorowy.

Leczo z kurczakiem

Krok 11 z 12

Całość gotować jeszcze przez kolejne 10-15 minut.

Leczo z kurczakiem

Krok 3 z 12

Leczo podawać na ciepło, udekorowane ziołami.

W sezonie paprykowym na stołach nie może zabraknąć węgierskiego przysmaku: leczo z kurczakiem. Propozycja z dodatkiem mięsa stanowić będzie pożywne danie obiadowe. Tym razem postawiliśmy na drób, jeśli zatem nieco delikatniej doprawicie potrawę, zasmakuje ona także najmłodszym smakoszom. Leczo z kurczakiem to połączenie aromatów cebuli, papryki i pomidorów z ziołowym akcentem!

Kurczak świetnie sprawdza się jako dodatek, dzięki któremu zupa będzie bardziej pożywna. Zobacz nasze przepisy na zupy z kurczakiem:
Zupa meksykańska z kurczakiem i czekoladą
Zupa z soczewicy z pomidorami i kurczakiem
Chicken chowder z kukurydzą
Grochówka z kurczakiem i curry
Zupa krem ze szparagami, kurczakiem i oliwkami
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika