Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Bakłażana umyć, pokroić na kawałki, przełożyć do miski, delikatnie zasypać solą, przykryć talerzem i odstawić.
Cebule obrać, pokroić w piórka.
Papryki umyć, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w cienkie paseczki.
Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy, zeszklić na niej pokrojone cebule i papryki.
W międzyczasie kurczaka umyć, obrać, pokroić na większe kawałki.
Kurczaka doprawić solą i pieprzem. Dodać do cebuli i papryki. Z bakłażana odcisnąć wodę i dodać go to gotującego się lecza. Całość skropić delikatnie oliwą.
Zawartość opakowania WINIARY Pomysł na… leczo dobrze wymieszać z 300 ml zimnej wody.
Zalać całe danie, zagotować i dusić pod przykryciem na średnim ogniu przez 10 minut.
Leczo podawać na ciepło, udekorowane np. posiekanymi ziołami.