Zupa meksykańska z kurczakiem i czekoladą
42min
Średni
2
puszek
Pomidory Krojone
2
Czerwona cebula
1
Papryka czerwona
1
Papryka zielona
1
puszka
Kukurydza
1
puszka
Czerwona fasola
1
Podwójna Pierś z Kurczaka
4
łyżek
1
l
Woda
5
kostek
Czekolada gorzka
0.5
łyżeczka
Papryka Ostra
1
łyżeczka
Curry
0.5
łyżeczka
Cynamon
5
łyżek
Oliwa
1
szczypta
Sól
1
szczypta
Pieprz
.
Wartości odżywcze
Białko
21.47 g
Węglowodany
45.86 g
Tłuszcze
24.7 g
Wartość energetyczna
474.08 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
42 min
Krok 1
8 min
Kurczaka umyć, pokroić na cienkie paski. Kawałki mięsa wymieszać z 3 łyżkami oliwy, doprawić curry, cynamonem, solą i pieprzem. Podsmażyć na mocno rozgrzanej patelni.
Krok 2
6 min
Cebulę obrać i pokroić w cienkie piórka, zeszklić na rozgrzanej oliwie.
Krok 3
15 min
Papryki obrać, pokroić w cienkie paski, dodać do cebuli. Podlać bulionem. Dusić całość aż papryki zmiękną.
Krok 4
5 min
Do uduszonych warzyw dodać pomidory z puszki, ostrą paprykę oraz kilka kostek czekolady. Wymieszać całość – aż czekolada się rozpuści.
Krok 5
5 min
Tak przygotowaną bazę zmiksować na gładką masę.
Krok 6
3 min
Dolać bulion, dodać fasolę oraz kukurydzę.
Krok 7
3 min
Gotową zupę meksykańską serwować gorącą, z dodatkiem kurczaka. Posypać wiórkami gorzkiej czekolady.
Dzisiejsza propozycja to prawdziwa gratka dla miłośników kuchni meksykańskiej. Pożywna zupa meksykańska z kurczakiem i dodatkiem gorzkiej czekolady sprawdzi się idealnie jako pozycja w menu na niezobowiązującą imprezę. Połączenie ostrego i słodkiego smaku, choć brzmi nietypowo, okazało się być strzałem w dziesiątkę! Warto otworzyć się na zupę meksykańską z kurczakiem i czekoladą, czyli zupełnie nowe doświadczenia smakowe!
Szukasz więcej pomysłów na zupy w meksykańskim stylu? Sprawdź:
Zupa krem z kukurydzy z grillowaną tortillą
Zupa tex-mex
Zupa meksykańska z nachosami
Szukasz więcej pomysłów na zupy w meksykańskim stylu? Sprawdź:
Zupa krem z kukurydzy z grillowaną tortillą
Zupa tex-mex
Zupa meksykańska z nachosami
Komentarze 0