Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa meksykańska z kurczakiem i czekoladą

(0)
42min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Ania
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2  puszek
Pomidory Krojone
2 
Czerwona cebula
1 
Papryka czerwona
1 
Papryka zielona
1  puszka
Kukurydza
1  puszka
Czerwona fasola
1 
Podwójna Pierś z Kurczaka
4  łyżek
1  l
Woda
5  kostek
Czekolada gorzka
0.5  łyżeczka
Papryka Ostra
1  łyżeczka
Curry
0.5  łyżeczka
Cynamon
5  łyżek
Oliwa
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
21.47 g
Węglowodany
45.86 g
Tłuszcze
24.7 g
Wartość energetyczna
474.08 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

42 min
Krok 1
8 min
Kurczaka umyć, pokroić na cienkie paski. Kawałki mięsa wymieszać z 3 łyżkami oliwy, doprawić curry, cynamonem, solą i pieprzem. Podsmażyć na mocno rozgrzanej patelni.
Krok 2
6 min
Cebulę obrać i pokroić w cienkie piórka, zeszklić na rozgrzanej oliwie.
Krok 3
15 min
Papryki obrać, pokroić w cienkie paski, dodać do cebuli. Podlać bulionem. Dusić całość aż papryki zmiękną.
Krok 4
5 min
Do uduszonych warzyw dodać pomidory z puszki, ostrą paprykę oraz kilka kostek czekolady. Wymieszać całość – aż czekolada się rozpuści.
Krok 5
5 min
Tak przygotowaną bazę zmiksować na gładką masę.
Krok 6
3 min
Dolać bulion, dodać fasolę oraz kukurydzę.
Krok 7
3 min
Gotową zupę meksykańską serwować gorącą, z dodatkiem kurczaka. Posypać wiórkami gorzkiej czekolady.
Zupa meksykańska z kurczakiem i czekoladą

Krok 1 z 7

Kurczaka umyć, pokroić na cienkie paski. Kawałki mięsa wymieszać z 3 łyżkami oliwy, doprawić curry, cynamonem, solą i pieprzem. Podsmażyć na mocno rozgrzanej patelni.

Zupa meksykańska z kurczakiem i czekoladą

Krok 2 z 7

Cebulę obrać i pokroić w cienkie piórka, zeszklić na rozgrzanej oliwie.

Zupa meksykańska z kurczakiem i czekoladą

Krok 3 z 7

Papryki obrać, pokroić w cienkie paski, dodać do cebuli. Podlać bulionem. Dusić całość aż papryki zmiękną.

Zupa meksykańska z kurczakiem i czekoladą

Krok 4 z 7

Do uduszonych warzyw dodać pomidory z puszki, ostrą paprykę oraz kilka kostek czekolady. Wymieszać całość – aż czekolada się rozpuści.

Zupa meksykańska z kurczakiem i czekoladą

Krok 5 z 7

Tak przygotowaną bazę zmiksować na gładką masę.

Zupa meksykańska z kurczakiem i czekoladą

Krok 6 z 7

Dolać bulion, dodać fasolę oraz kukurydzę.

Zupa meksykańska z kurczakiem i czekoladą

Krok 7 z 7

Gotową zupę meksykańską serwować gorącą, z dodatkiem kurczaka. Posypać wiórkami gorzkiej czekolady.

Dzisiejsza propozycja to prawdziwa gratka dla miłośników kuchni meksykańskiej. Pożywna zupa meksykańska z kurczakiem i dodatkiem gorzkiej czekolady sprawdzi się idealnie jako pozycja w menu na niezobowiązującą imprezę. Połączenie ostrego i słodkiego smaku, choć brzmi nietypowo, okazało się być strzałem w dziesiątkę! Warto otworzyć się na zupę meksykańską z kurczakiem i czekoladą, czyli zupełnie nowe doświadczenia smakowe!

Szukasz więcej pomysłów na zupy w meksykańskim stylu? Sprawdź:
Zupa krem z kukurydzy z grillowaną tortillą
Zupa tex-mex
Zupa meksykańska z nachosami
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha