
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł






Zupa z soczewicy z pomidorami i kurczakiem

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Z podanej ilości przygotujecie 3-4 porcje zupy.
Soczewica świetnie sprawdza się w pożywnych zupach – zobacz jakie jeszcze przepisy na zupy z soczewicy znajdziesz na naszym blogu:
Zupa z soczewicy na mleku kokosowym
Zupa z czerwonej soczewicy z passatą pomidorową na chłody
Pomidorówka z soczewicą
Marokańska zupa harira
Kremowa zupa warzywna z soczewicy, grochu i wszystkiego po trochu
Rozgrzewająca zupa wiejska z fasolą i soczewicą na jesienne dni
Zupa potrawka z indyka z soczewicą
Grochówka z zieloną soczewicą
Przygotowanie
Krok 1
10 minKrok 2
6 minKrok 3
5 minKrok 4
5 minKrok 5
6 minKrok 6
5 minKrok 7
2 min
Krok 1 z 7
Soczewicę płuczemy na sicie, zalewamy 0,7 l wody, dodajemy szczyptę soli, ziele angielskie i listek laurowy, gotujemy 10 minut.

Krok 2 z 7
W tym czasie filet z piersi kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy w plastry, a następnie w kawałki.

Krok 3 z 7
Wrzucamy kawałki kurczaka na rozgrzany olej, dodajemy cebulę i pokrojoną w kostkę marchewkę i pietruszkę. Posypujemy suszoną papryką, oprószamy solą. Smażymy ok. 5 minut, często mieszając. Pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.

Krok 4 z 7
Dodajemy podsmażonego z warzywami kurczaka do garnka z soczewicą, podlewamy wodą (ok. 0,5-0,7 l), gotujemy 5 minut.

Krok 5 z 7
Pomidory przekładamy do rondelka, zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na chwilę. Wyjmujemy pomidory z wody, zdejmujemy skórkę.

Krok 6 z 7
Kroimy pomidory w kostkę, usuwając wcześniej gniazda nasienne, dodajemy do garnka z zupą z soczewicy, gotujemy 5 minut. W razie konieczności doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem.

Krok 7 z 7
Zupę z soczewicy podajemy posypaną zieleniną.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0