Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Łagodna zupa z soczewicy z pomidorami i kurczakiem to pyszna i sycąca propozycja na jednodaniowy obiad szczególnie dla wielbicieli soczewicy. Ta czerwona szybko się gotuje, więc tak naprawdę nic nie stoi na przeszkodzie, by zupę z soczewicy ugotować zawsze, kiedy ma się na nią ochotę. Polecamy przepis na zupę z soczewicy z dodatkiem pomidorów i kurczaka. Pychota!
Soczewicę płuczemy na sicie, zalewamy 0,7 l wody, dodajemy szczyptę soli, ziele angielskie i listek laurowy, gotujemy 10 minut.
Krok 2
6 min
W tym czasie filet z piersi kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy w plastry, a następnie w kawałki.
Krok 3
5 min
Wrzucamy kawałki kurczaka na rozgrzany olej, dodajemy cebulę i pokrojoną w kostkę marchewkę i pietruszkę. Posypujemy suszoną papryką, oprószamy solą. Smażymy ok. 5 minut, często mieszając. Pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
Krok 4
5 min
Dodajemy podsmażonego z warzywami kurczaka do garnka z soczewicą, podlewamy wodą (ok. 0,5-0,7 l), gotujemy 5 minut.
Krok 5
6 min
Pomidory przekładamy do rondelka, zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na chwilę. Wyjmujemy pomidory z wody, zdejmujemy skórkę.
Krok 6
5 min
Kroimy pomidory w kostkę, usuwając wcześniej gniazda nasienne, dodajemy do garnka z zupą z soczewicy, gotujemy 5 minut. W razie konieczności doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem.
Krok 7
2 min
Zupę z soczewicy podajemy posypaną zieleniną.
Krok 1
z
7
Soczewicę płuczemy na sicie, zalewamy 0,7 l wody, dodajemy szczyptę soli, ziele angielskie i listek laurowy, gotujemy 10 minut.
Krok 2
z
7
W tym czasie filet z piersi kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy w plastry, a następnie w kawałki.
Krok 3
z
7
Wrzucamy kawałki kurczaka na rozgrzany olej, dodajemy cebulę i pokrojoną w kostkę marchewkę i pietruszkę. Posypujemy suszoną papryką, oprószamy solą. Smażymy ok. 5 minut, często mieszając. Pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
Krok 4
z
7
Dodajemy podsmażonego z warzywami kurczaka do garnka z soczewicą, podlewamy wodą (ok. 0,5-0,7 l), gotujemy 5 minut.
Krok 5
z
7
Pomidory przekładamy do rondelka, zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na chwilę. Wyjmujemy pomidory z wody, zdejmujemy skórkę.
Krok 6
z
7
Kroimy pomidory w kostkę, usuwając wcześniej gniazda nasienne, dodajemy do garnka z zupą z soczewicy, gotujemy 5 minut. W razie konieczności doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem.
Krok 7
z
7
Zupę z soczewicy podajemy posypaną zieleniną.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0