Zupa z czerwonej soczewicy z passatą pomidorową na chłody
37min
Łatwy
1
Marchewka
1
Pietruszka
1
kawałek
Seler
1
Por (biała część)
1
szklanka
Soczewica czerwona
1
Cebula
1
l
Passata pomidorowa
5
łyżek
1.2
l
Woda
.
Wartości odżywcze
Białko
15.47 g
Węglowodany
48.74 g
Tłuszcze
2.37 g
Wartość energetyczna
270.09 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
37 min
Krok 1
10 min
Warzywa myjemy, marchewkę, pietruszkę i seler ścieramy na tarce o dużych oczkach, por i cebulę kroimy w kostkę. Podsmażamy na rozgrzanym oleju kilka minut.
Krok 2
5 min
Dodajemy przeciśnięte praskę ząbki czosnku, chwilę smażymy, aż czosnek się zeszkli, ale jeszcze nie zrumieni.
Krok 3
15 min
Podlewamy warzywa chochlą wywaru warzywnego, mieszamy i dodajemy do garnka z gotującym się wywarem, dodajemy passatę, mieszamy, dodajemy soczewicę, posiekany imbirldoprawiamy solą i gotujemy 10-15 minut, do miękkości soczewicy.
Krok 4
4 min
Zupę krótko (30 sekund) miksujemy blenderem (tak, by część zupy została zmiksowana, a część nie – można też przelać połowę zupy do wysokiego naczynia, zmiksować ją na gładki krem i przelać do garnka z drugą częścią).
Krok 5
3 min
Zupę z czerwonej soczewicy doprawiamy szczyptą cukru, podajemy z posiekanym szczypiorkiem lub kolendrą.
Zupa z czerwonej soczewicy z passatą pomidorową przyjemnie rozgrzewa w zimne dni. Dodatek soczewicy bogatej w białko sprawia, że zupa z czerwonej soczewicy jest pożywna i syci na długo. Intensywny aromat i smak dojrzewających w słońcu pomidorów, zamknięty w słoiku z passatą, nadaje zupie z czerwonej soczewicy wyraźnego charakteru, który równoważy szczypta cukru.
Komentarze 0