Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Zupa z pokrzywy ze świeżymi ziołami i serem grana padano

Zupa z pokrzywy ze świeżymi ziołami i serem grana padano

(2)
30min
Średni
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
30  dag
Dokładnie umyte pędy i młode listki pokrzywy (u mnie pełne sitko)
0.5  pęczek
Natka pietruszki
5  gałązek
Świeży lubczyk
0.7  l
Wywar warzywny lub woda
3 
Ziemniaki
1 
Marchewka
1 
Pietruszka
1  kawałek
Seler
1 
Cebula
2  ząbków
Czosnek
2  łyżek
Olej do smażenia
6  łyżek
Jogurt grecki
20  g
Tarty ser grana padano
1 
Sok z połówki cytryny
1  szczypta
Sól morska
1  szczypta
Pieprz czarny
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
9.31 g
Węglowodany
30.38 g
Tłuszcze
10.72 g
Wartość energetyczna
244.51 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Kto wrócił z Zamościa bez spróbowania ormiańskiej zupy z pokrzyw, ten w pełni nie odkrył tego cudownego zakątka, a na pewno nie od strony kulinarnej. Kto się odważy zjeść zupę z pokrzywy – rośliny, która chyba każdego choć raz w dzieciństwie porządnie wysmagała po łydkach? Mam nadzieję, że chętnych nie zabraknie, bo pokrzywa to skarbnica cennych witamin i minerałów. Oczyszcza organizm ze szkodliwych substancji, działa antybakteryjnie. I można z niej przygotować pyszną zupę pokrzywową. Choć zaciekle będzie się bronić przed zrywaniem ☺️

Listki pokrzywy najlepiej zbierać w kwietniu i maju, dopóki pokrzywa nie zakwitnie. Najsmaczniejsze i najbardziej delikatne są młode pędy – zbierajmy 5 pierwszych listków.

Aby nie poparzyć się przy zbiorach, ubierzmy rękawiczki ogrodowe. Ja wykorzystałam zwykłe winylowe, trochę pokrzywy mnie parzyły, ale to przecież dla zdrowia, więc pozostanę przy takich ☺️

Przygotowanie

30 min
  • Krok 1

    5 min
    W rondlu o głębokim dnie rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę. Kiedy się zeszkli, dodajemy obrane i pokrojone ząbki czosnku, smażymy pół minuty.
  • Krok 2

    15 min
    Dodajemy pokrojone w kostkę warzywa (ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i seler), podlewamy wywarem lub wodą, gotujemy 15 minut.
  • Krok 3

    5 min
    Dodajemy dokładnie umyte listki pokrzywy i gałązki lubczyku i natkę pietruszki. Gotujemy kilka minut.
  • Krok 4

    1 min
    Zupę z pokrzywy miksujemy na gładki krem.
  • Krok 5

    3 min
    Jogurt grecki łączymy z odrobiną zupy, dokładnie mieszamy, dodajemy do garnka. Zupę pokrzywową doprawiamy solą morską, świeżo mielonym pieprzem i sokiem z cytryny (powinna być delikatnie kwaskowa).
  • Krok 6

    1 min
    Zupę z pokrzywy przed podaniem posypujemy tartym serem grana padano.
Zupa z pokrzywy ze świeżymi ziołami i serem grana padano

Krok 1 z 6

W rondlu o głębokim dnie rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę. Kiedy się zeszkli, dodajemy obrane i pokrojone ząbki czosnku, smażymy pół minuty.

Zupa z pokrzywy ze świeżymi ziołami i serem grana padano

Krok 2 z 6

Dodajemy pokrojone w kostkę warzywa (ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i seler), podlewamy wywarem lub wodą, gotujemy 15 minut.

Zupa z pokrzywy ze świeżymi ziołami i serem grana padano

Krok 3 z 6

Dodajemy dokładnie umyte listki pokrzywy i gałązki lubczyku i natkę pietruszki. Gotujemy kilka minut.

Zupa z pokrzywy ze świeżymi ziołami i serem grana padano

Krok 4 z 6

Zupę z pokrzywy miksujemy na gładki krem.

Zupa z pokrzywy ze świeżymi ziołami i serem grana padano

Krok 5 z 6

Jogurt grecki łączymy z odrobiną zupy, dokładnie mieszamy, dodajemy do garnka. Zupę pokrzywową doprawiamy solą morską, świeżo mielonym pieprzem i sokiem z cytryny (powinna być delikatnie kwaskowa).

Zupa z pokrzywy ze świeżymi ziołami i serem grana padano

Krok 6 z 6

Zupę z pokrzywy przed podaniem posypujemy tartym serem grana padano.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Kuchnia europejska
  • Mniejsze danie
  • Obiad
  • Przystawka
  • Wegetariańskie
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Barszcz ukraiński z czerwoną fasolą

    Barszcz ukraiński z czerwoną fasolą

    33 min Łatwy
  • Bazyliowa zupa krem z cukinii z twarogiem

    Bazyliowa zupa krem z cukinii z twarogiem

    34 min Łatwy
  • Zupa ze świeżego szpinaku z mascarpone

    Zupa ze świeżego szpinaku z mascarpone

    33 min Łatwy
  • Zupa z muli duszonych w białym winie

    Zupa z muli duszonych w białym winie

    20 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu