Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Kto wrócił z Zamościa bez spróbowania ormiańskiej zupy z pokrzyw, ten w pełni nie odkrył tego cudownego zakątka, a na pewno nie od strony kulinarnej. Kto się odważy zjeść zupę z pokrzywy – rośliny, która chyba każdego choć raz w dzieciństwie porządnie wysmagała po łydkach? Mam nadzieję, że chętnych nie zabraknie, bo pokrzywa to skarbnica cennych witamin i minerałów. Oczyszcza organizm ze szkodliwych substancji, działa antybakteryjnie. I można z niej przygotować pyszną zupę pokrzywową. Choć zaciekle będzie się bronić przed zrywaniem ☺️
Listki pokrzywy najlepiej zbierać w kwietniu i maju, dopóki pokrzywa nie zakwitnie. Najsmaczniejsze i najbardziej delikatne są młode pędy – zbierajmy 5 pierwszych listków.
Aby nie poparzyć się przy zbiorach, ubierzmy rękawiczki ogrodowe. Ja wykorzystałam zwykłe winylowe, trochę pokrzywy mnie parzyły, ale to przecież dla zdrowia, więc pozostanę przy takich ☺️
Przygotowanie
30 min
Krok 1
5 min
W rondlu o głębokim dnie rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę. Kiedy się zeszkli, dodajemy obrane i pokrojone ząbki czosnku, smażymy pół minuty.
Krok 2
15 min
Dodajemy pokrojone w kostkę warzywa (ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i seler), podlewamy wywarem lub wodą, gotujemy 15 minut.
Krok 3
5 min
Dodajemy dokładnie umyte listki pokrzywy i gałązki lubczyku i natkę pietruszki. Gotujemy kilka minut.
Krok 4
1 min
Zupę z pokrzywy miksujemy na gładki krem.
Krok 5
3 min
Jogurt grecki łączymy z odrobiną zupy, dokładnie mieszamy, dodajemy do garnka. Zupę pokrzywową doprawiamy solą morską, świeżo mielonym pieprzem i sokiem z cytryny (powinna być delikatnie kwaskowa).
Krok 6
1 min
Zupę z pokrzywy przed podaniem posypujemy tartym serem grana padano.
Krok 1
z
6
W rondlu o głębokim dnie rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę. Kiedy się zeszkli, dodajemy obrane i pokrojone ząbki czosnku, smażymy pół minuty.
Krok 2
z
6
Dodajemy pokrojone w kostkę warzywa (ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i seler), podlewamy wywarem lub wodą, gotujemy 15 minut.
Krok 3
z
6
Dodajemy dokładnie umyte listki pokrzywy i gałązki lubczyku i natkę pietruszki. Gotujemy kilka minut.
Krok 4
z
6
Zupę z pokrzywy miksujemy na gładki krem.
Krok 5
z
6
Jogurt grecki łączymy z odrobiną zupy, dokładnie mieszamy, dodajemy do garnka. Zupę pokrzywową doprawiamy solą morską, świeżo mielonym pieprzem i sokiem z cytryny (powinna być delikatnie kwaskowa).
Krok 6
z
6
Zupę z pokrzywy przed podaniem posypujemy tartym serem grana padano.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0