Pomidorówka z soczewicą
49min
Łatwy
400
g
Pomidory krojone z puszki
2
łyżek
500
ml
Woda
1
ząbek
1
Szalotki
0.25
szklanka
Włoszczyzna pokrojona w kostkę
1
Natka pietruszki
0.2
Papryczka chili
1
opakowanie
Makaron
1
opakowanie
Soczewica gotowana na parze
trochę
Olej roślinny do smażenia
3
łyżek
Śmietana do zupy
1
szczypta
Cukier do smaku
1
szczypta
Sól do smaku
.
Wartości odżywcze
Białko
21.6 g
Węglowodany
81.35 g
Tłuszcze
8.18 g
Wartość energetyczna
459.76 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
49 min
Krok 1
5 min
Szalotkę i ząbek czosnku obieramy i kroimy w drobną kostkę razem z papryczką chili.
Krok 2
6 min
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i wrzucamy cebulę. Po około 2 minutach dodajemy czosnek z papryczką i pokrojoną włoszczyznę.
Krok 3
15 min
Usmażoną włoszczyznę z cebulą i czosnkiem wrzucamy do garnka i zalewamy zimnym bulionem. Dodajemy pomidory z puszki i gotujemy na średnim ogniu około 15 minut.
Krok 4
2 min
Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku solą i odrobiną cukru.
Krok 5
5 min
Gotową zupę miksujemy blenderem i zabielamy śmietanką.
Krok 6
10 min
Makaron gotujemy w osobnym garnku według wskazówek producenta i odcedzamy.
Krok 7
3 min
Soczewicę przesypujemy przez sitko, aby ociekła .
Krok 8
3 min
Do miseczki nakładamy porcję makaronu, soczewicy i nalewamy ciepłą zupę pomidorową. Pomidorówkę z soczewicą podajemy z natką pietruszki.
Pomidorówka z soczewicą i pikantną papryczką to smakowite pierwsze danie jesiennego obiadu. Rozgrzewająca i sycąca zupa, która doda nam energii i pomoże przetrwać kolejny, chłodny dzień. Zupę pomidorową z soczewicą podajemy obowiązkowo ze świeżą pietruszką, która dostarczy nam porcję witaminy C. Natka pietruszki idealnie komponuje się smakowo z pomidorówką z dodatkiem soczewicy.
Komentarze 0