Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Pomidorówka z soczewicą i pikantną papryczką to smakowite pierwsze danie jesiennego obiadu. Rozgrzewająca i sycąca zupa, która doda nam energii i pomoże przetrwać kolejny, chłodny dzień. Zupę pomidorową z soczewicą podajemy obowiązkowo ze świeżą pietruszką, która dostarczy nam porcję witaminy C. Natka pietruszki idealnie komponuje się smakowo z pomidorówką z dodatkiem soczewicy.
Przygotowanie
49 min
Krok 1
5 min
Szalotkę i ząbek czosnku obieramy i kroimy w drobną kostkę razem z papryczką chili.
Krok 2
6 min
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i wrzucamy cebulę. Po około 2 minutach dodajemy czosnek z papryczką i pokrojoną włoszczyznę.
Krok 3
15 min
Usmażoną włoszczyznę z cebulą i czosnkiem wrzucamy do garnka i zalewamy zimnym bulionem. Dodajemy pomidory z puszki i gotujemy na średnim ogniu około 15 minut.
Krok 4
2 min
Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku solą i odrobiną cukru.
Krok 5
5 min
Gotową zupę miksujemy blenderem i zabielamy śmietanką.
Krok 6
10 min
Makaron gotujemy w osobnym garnku według wskazówek producenta i odcedzamy.
Krok 7
3 min
Soczewicę przesypujemy przez sitko, aby ociekła .
Krok 8
3 min
Do miseczki nakładamy porcję makaronu, soczewicy i nalewamy ciepłą zupę pomidorową. Pomidorówkę z soczewicą podajemy z natką pietruszki.
Krok 1
z
8
Szalotkę i ząbek czosnku obieramy i kroimy w drobną kostkę razem z papryczką chili.
Krok 2
z
8
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i wrzucamy cebulę. Po około 2 minutach dodajemy czosnek z papryczką i pokrojoną włoszczyznę.
Krok 3
z
8
Usmażoną włoszczyznę z cebulą i czosnkiem wrzucamy do garnka i zalewamy zimnym bulionem. Dodajemy pomidory z puszki i gotujemy na średnim ogniu około 15 minut.
Krok 4
z
8
Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku solą i odrobiną cukru.
Krok 5
z
8
Gotową zupę miksujemy blenderem i zabielamy śmietanką.
Krok 6
z
8
Makaron gotujemy w osobnym garnku według wskazówek producenta i odcedzamy.
Krok 7
z
8
Soczewicę przesypujemy przez sitko, aby ociekła .
Krok 8
z
8
Do miseczki nakładamy porcję makaronu, soczewicy i nalewamy ciepłą zupę pomidorową. Pomidorówkę z soczewicą podajemy z natką pietruszki.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0