Zupa toskańska z kurczakiem

(0)
2 godz 20 min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Ania

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 
Cebula
3  ząbków
6 
Pomidor duży
2 
Cukinia
1 
Bakłażan
3 
Marchewka
200  g
Fasola włoska pstra lub puszka białej fasoli
2 
Udko kurczaka
3 
Skrzydełka z kurczaka
3  łyżek
Oliwa
0.5 
Papryczka chilli peperoncino
1  gałązka
Rozmaryn
trochę
Listki świeżego oregano
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
31.38 g
Węglowodany
35.04 g
Tłuszcze
30.71 g
Wartość energetyczna
529.5 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Pierwsze dwa tygodnie września spędzam w tym roku we Włoszech, w sercu Toskanii. Zajadając się makaronem i pizzą, nie zapominam jednak o moich ulubionych zupach. Zupę toskańską miałam okazję jeść i gotować już kilkukrotnie, przyznaję jednak, że tym razem smak przerósł moje oczekiwania. Podczas kolacji w jednej z tradycyjnych, lokalnych restauracji, podpytałam kucharza o jego recepturę na zupę. Domyślam się, że nie wyjawił mi on wszystkich swoich tajemnic, jednak kilka wskazówek z pewnością wpłynęło na efekt końcowy. Nie spodziewałam się, że zupa toskańska z kurczakiem wyjdzie aż tak aromatyczna!

Odkryciem okazała się być włoska fasola pstra, która urzekła mnie już w sklepie. Zaintrygowana kolorem i teksturą postanowiłam dodać ją do zupy zamiast fasoli białej. Strzał w dziesiątkę! Fasolę trzeba jednak obrać ze strączków, gdyż te po ugotowaniu tracą kolor i zmieniają teksturę. Na smak wpłynęły także z pewnością słodkie, włoskie pomidory, które dojrzewały pod słońcem Toskanii. Użyłam kilku różnych odmian. Jeśli macie ochotę na odrobinę Italii na talerzu przepis znajdziecie poniżej. Buon appetito!
Gotujmy

Przygotowanie

140 min
Krok 1
3 min
Czosnek i cebulę obrać. Czosnek drobno posiekać, cebulę pokroić w półksiężyce.
Krok 2
3 min
Papryczkę drobno posiekać, usuwając pesteczki.
Krok 3
3 min
Marchewki obrać i pokroić w plasterki.
Krok 4
3 min
Pomidory umyć i pokroić w kostkę.
Krok 5
3 min
Cukinie i bakłażana umyć, pokroić w kostkę. Zasypać delikatnie solą.
Krok 6
10 min
Na dnie dużego garnka rozgrzać oliwę, zeszklić na niej czosnek, cebulę i papryczkę. Dodać marchewkę i pomidory oraz gałązkę rozmarynu. Całość poddusić przez ok. 10 minut.
Krok 7
30 min
Skrzydełka i udka z kurczaka umyć, dodać do podsmażonych warzyw. Całość zalać ok. 1,5 litra wody. Gotować na wolnym ogniu przez ok 30 minut.
Krok 8
3 min
Mięso wyłowić, obrać – kawałki dodasz do zupy pod koniec gotowania.
Krok 9
60 min
W międzyczasie fasolę pstrą ugotować, następnie obrać – oddzielić fasolki od strąków.
Krok 10
20 min
Do gotującej się zupy dodać cukinie i bakłażana. Gotować jeszcze przez ok. 15-20 minut, aż warzywa zmiękną. Na koniec wsypać ugotowaną fasolę lub fasolę z puszki, kawałki kurczaka i świeże listki oregano.
Krok 11
2 min
Zupę doprawić obficie pieprzem i solą do smaku.
Zupa toskańska z kurczakiem

Krok 1 z 11

Czosnek i cebulę obrać. Czosnek drobno posiekać, cebulę pokroić w półksiężyce.

Zupa toskańska z kurczakiem

Krok 2 z 11

Papryczkę drobno posiekać, usuwając pesteczki.

Zupa toskańska z kurczakiem

Krok 3 z 11

Marchewki obrać i pokroić w plasterki.

Zupa toskańska z kurczakiem

Krok 4 z 11

Pomidory umyć i pokroić w kostkę.

Zupa toskańska z kurczakiem

Krok 5 z 11

Cukinie i bakłażana umyć, pokroić w kostkę. Zasypać delikatnie solą.

Zupa toskańska z kurczakiem

Krok 6 z 11

Na dnie dużego garnka rozgrzać oliwę, zeszklić na niej czosnek, cebulę i papryczkę. Dodać marchewkę i pomidory oraz gałązkę rozmarynu. Całość poddusić przez ok. 10 minut.

Zupa toskańska z kurczakiem

Krok 7 z 11

Skrzydełka i udka z kurczaka umyć, dodać do podsmażonych warzyw. Całość zalać ok. 1,5 litra wody. Gotować na wolnym ogniu przez ok 30 minut.

Zupa toskańska z kurczakiem

Krok 8 z 11

Mięso wyłowić, obrać – kawałki dodasz do zupy pod koniec gotowania.

Zupa toskańska z kurczakiem

Krok 9 z 11

W międzyczasie fasolę pstrą ugotować, następnie obrać – oddzielić fasolki od strąków.

Zupa toskańska z kurczakiem

Krok 10 z 11

Do gotującej się zupy dodać cukinie i bakłażana. Gotować jeszcze przez ok. 15-20 minut, aż warzywa zmiękną. Na koniec wsypać ugotowaną fasolę lub fasolę z puszki, kawałki kurczaka i świeże listki oregano.

Zupa toskańska z kurczakiem

Krok 11 z 11

Zupę doprawić obficie pieprzem i solą do smaku.

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika