Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa toskańska z kurczakiem

0
2 godz 20 min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Ania
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 
Cebula
3  ząbków
6 
Pomidor duży
2 
Cukinia
1 
Bakłażan
3 
Marchewka
200  g
Fasola włoska pstra lub puszka białej fasoli
2 
Udko kurczaka
3 
Skrzydełka z kurczaka
3  łyżek
Oliwa
0.5 
Papryczka chilli peperoncino
1  gałązka
Rozmaryn
trochę
Listki świeżego oregano
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
31.38 g
Węglowodany
35.04 g
Tłuszcze
30.71 g
Wartość energetyczna
529.5 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

140 min
Krok 1
3 min
Czosnek i cebulę obrać. Czosnek drobno posiekać, cebulę pokroić w półksiężyce.
Krok 2
3 min
Papryczkę drobno posiekać, usuwając pesteczki.
Krok 3
3 min
Marchewki obrać i pokroić w plasterki.
Krok 4
3 min
Pomidory umyć i pokroić w kostkę.
Krok 5
3 min
Cukinie i bakłażana umyć, pokroić w kostkę. Zasypać delikatnie solą.
Krok 6
10 min
Na dnie dużego garnka rozgrzać oliwę, zeszklić na niej czosnek, cebulę i papryczkę. Dodać marchewkę i pomidory oraz gałązkę rozmarynu. Całość poddusić przez ok. 10 minut.
Krok 7
30 min
Skrzydełka i udka z kurczaka umyć, dodać do podsmażonych warzyw. Całość zalać ok. 1,5 litra wody. Gotować na wolnym ogniu przez ok 30 minut.
Krok 8
3 min
Mięso wyłowić, obrać – kawałki dodasz do zupy pod koniec gotowania.
Krok 9
60 min
W międzyczasie fasolę pstrą ugotować, następnie obrać – oddzielić fasolki od strąków.
Krok 10
20 min
Do gotującej się zupy dodać cukinie i bakłażana. Gotować jeszcze przez ok. 15-20 minut, aż warzywa zmiękną. Na koniec wsypać ugotowaną fasolę lub fasolę z puszki, kawałki kurczaka i świeże listki oregano.
Krok 11
2 min
Zupę doprawić obficie pieprzem i solą do smaku.
Zupa toskańska z kurczakiem

Krok 1 z 11

Czosnek i cebulę obrać. Czosnek drobno posiekać, cebulę pokroić w półksiężyce.

Zupa toskańska z kurczakiem

Krok 2 z 11

Papryczkę drobno posiekać, usuwając pesteczki.

Zupa toskańska z kurczakiem

Krok 3 z 11

Marchewki obrać i pokroić w plasterki.

Zupa toskańska z kurczakiem

Krok 4 z 11

Pomidory umyć i pokroić w kostkę.

Zupa toskańska z kurczakiem

Krok 5 z 11

Cukinie i bakłażana umyć, pokroić w kostkę. Zasypać delikatnie solą.

Zupa toskańska z kurczakiem

Krok 6 z 11

Na dnie dużego garnka rozgrzać oliwę, zeszklić na niej czosnek, cebulę i papryczkę. Dodać marchewkę i pomidory oraz gałązkę rozmarynu. Całość poddusić przez ok. 10 minut.

Zupa toskańska z kurczakiem

Krok 7 z 11

Skrzydełka i udka z kurczaka umyć, dodać do podsmażonych warzyw. Całość zalać ok. 1,5 litra wody. Gotować na wolnym ogniu przez ok 30 minut.

Zupa toskańska z kurczakiem

Krok 8 z 11

Mięso wyłowić, obrać – kawałki dodasz do zupy pod koniec gotowania.

Zupa toskańska z kurczakiem

Krok 9 z 11

W międzyczasie fasolę pstrą ugotować, następnie obrać – oddzielić fasolki od strąków.

Zupa toskańska z kurczakiem

Krok 10 z 11

Do gotującej się zupy dodać cukinie i bakłażana. Gotować jeszcze przez ok. 15-20 minut, aż warzywa zmiękną. Na koniec wsypać ugotowaną fasolę lub fasolę z puszki, kawałki kurczaka i świeże listki oregano.

Zupa toskańska z kurczakiem

Krok 11 z 11

Zupę doprawić obficie pieprzem i solą do smaku.

Pierwsze dwa tygodnie września spędzam w tym roku we Włoszech, w sercu Toskanii. Zajadając się makaronem i pizzą, nie zapominam jednak o moich ulubionych zupach. Zupę toskańską miałam okazję jeść i gotować już kilkukrotnie, przyznaję jednak, że tym razem smak przerósł moje oczekiwania. Podczas kolacji w jednej z tradycyjnych, lokalnych restauracji, podpytałam kucharza o jego recepturę na zupę. Domyślam się, że nie wyjawił mi on wszystkich swoich tajemnic, jednak kilka wskazówek z pewnością wpłynęło na efekt końcowy. Nie spodziewałam się, że zupa toskańska z kurczakiem wyjdzie aż tak aromatyczna!

Odkryciem okazała się być włoska fasola pstra, która urzekła mnie już w sklepie. Zaintrygowana kolorem i teksturą postanowiłam dodać ją do zupy zamiast fasoli białej. Strzał w dziesiątkę! Fasolę trzeba jednak obrać ze strączków, gdyż te po ugotowaniu tracą kolor i zmieniają teksturę. Na smak wpłynęły także z pewnością słodkie, włoskie pomidory, które dojrzewały pod słońcem Toskanii. Użyłam kilku różnych odmian. Jeśli macie ochotę na odrobinę Italii na talerzu przepis znajdziecie poniżej. Buon appetito!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika