Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Kapuśniak z kiszonej kapusty z ziemniakami i kiełbasą

(0)
39min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Agata
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
20  dag
Kapusta kiszona, odsączona
1  opakowanie
Winiary Zupa Jarzynowa Nasza Specjalność
2 
Ziemniaki
1 
Cebula
2  ząbków
Czosnek
1 
Kiełbasa Śląska
1  łyżka
Olej
1  szczypta
Kurkuma
3 
Ziele angielskie
1 
Liść laurowy
1  szczypta
Sól i pieprz do smaku
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
10.74 g
Węglowodany
11.16 g
Tłuszcze
20.78 g
Wartość energetyczna
300.32 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Gorąca, gęsta i pożywna! Taka powinna być zupa jesienią, bo właśnie w okresie jesiennym potrzebujemy dobrze zjeść, by mieć więcej energii na walkę z codziennym chłodem. I taki właśnie jest kapuśniak z ziemniakami i kiełbasą. Przygotowany na bazie Zupy jarzynowej Nasza Specjalność Winiary, na wyważony smak pomimo obecności charakternej kiszonej kapusty. Sięgając po gotowy produkt sprytnie skracamy czas przygotowania zupy – tym razem obejdzie się bez gotowania czasochłonnego wywaru na żeberkach, więc taki kapuśniak przygotujemy także w środku zapracowanego tygodnia.

Z podanej ilości składników przygotujecie 4 porcje zupy.

Przygotowanie

39 min
  • Krok 1

    8 min
    Kiełbasę śląską kroimy w ćwierćtalarki, podduszamy z posiekaną cebulą.
  • Krok 2

    20 min
    Kapustę siekamy, dodajemy do podduszonej kiełbasy, dodajemy szczyptę kurkumy, ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, ziele angielskie i liść laurowy, dusimy 20 minut. W tym czasie ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, zalewamy 0,5 l wody, lekko solimy, gotujemy 10 minut.
  • Krok 3

    5 min
    Zawartość torebki rozprowadzamy w 0,25 l wody, dodajemy do garnka z ziemniakami, zagotowujemy, gotujemy 5 minut, często mieszając.
  • Krok 4

    5 min
    Do garnka dodajemy podduszoną kapustę, chwilę gotujemy.
  • Krok 5

    1 min
    Zupę na talerzach posypujemy świeżo posiekaną zieleniną.
Kapuśniak z kiszonej kapusty z ziemniakami i kiełbasą

Krok 1 z 5

Kiełbasę śląską kroimy w ćwierćtalarki, podduszamy z posiekaną cebulą.

Kapuśniak z kiszonej kapusty z ziemniakami i kiełbasą

Krok 2 z 5

Kapustę siekamy, dodajemy do podduszonej kiełbasy, dodajemy szczyptę kurkumy, ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, ziele angielskie i liść laurowy, dusimy 20 minut. W tym czasie ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, zalewamy 0,5 l wody, lekko solimy, gotujemy 10 minut.

Kapuśniak z kiszonej kapusty z ziemniakami i kiełbasą

Krok 3 z 5

Zawartość torebki rozprowadzamy w 0,25 l wody, dodajemy do garnka z ziemniakami, zagotowujemy, gotujemy 5 minut, często mieszając.

Kapuśniak z kiszonej kapusty z ziemniakami i kiełbasą

Krok 4 z 5

Do garnka dodajemy podduszoną kapustę, chwilę gotujemy.

Kapuśniak z kiszonej kapusty z ziemniakami i kiełbasą

Krok 5 z 5

Zupę na talerzach posypujemy świeżo posiekaną zieleniną.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Przystawka
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa cukiniowa z ryżem

    27 min Łatwy
  • Zupa kapuściana z kapusty włoskiej na skrzydełkach z indyka

    1 godz 21 min Łatwy
  • Zupa kartoflanka z boczkiem

    2 godz Łatwy
  • Kapuśniak z kiszonej kapusty z kaszą jęczmienną i śmietaną

    1 godz 2 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu