Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Gorąca, gęsta i pożywna! Taka powinna być zupa jesienią, bo właśnie w okresie jesiennym potrzebujemy dobrze zjeść, by mieć więcej energii na walkę z codziennym chłodem. I taki właśnie jest kapuśniak z ziemniakami i kiełbasą. Przygotowany na bazie Zupy jarzynowej Nasza Specjalność Winiary, na wyważony smak pomimo obecności charakternej kiszonej kapusty. Sięgając po gotowy produkt sprytnie skracamy czas przygotowania zupy – tym razem obejdzie się bez gotowania czasochłonnego wywaru na żeberkach, więc taki kapuśniak przygotujemy także w środku zapracowanego tygodnia.
Z podanej ilości składników przygotujecie 4 porcje zupy.
Przygotowanie
39 min
Krok 1
8 min
Kiełbasę śląską kroimy w ćwierćtalarki, podduszamy z posiekaną cebulą.
Krok 2
20 min
Kapustę siekamy, dodajemy do podduszonej kiełbasy, dodajemy szczyptę kurkumy, ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, ziele angielskie i liść laurowy, dusimy 20 minut.
W tym czasie ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, zalewamy 0,5 l wody, lekko solimy, gotujemy 10 minut.
Krok 3
5 min
Zawartość torebki rozprowadzamy w 0,25 l wody, dodajemy do garnka z ziemniakami, zagotowujemy, gotujemy 5 minut, często mieszając.
Krok 4
5 min
Do garnka dodajemy podduszoną kapustę, chwilę gotujemy.
Krok 5
1 min
Zupę na talerzach posypujemy świeżo posiekaną zieleniną.
Krok 1
z
5
Kiełbasę śląską kroimy w ćwierćtalarki, podduszamy z posiekaną cebulą.
Krok 2
z
5
Kapustę siekamy, dodajemy do podduszonej kiełbasy, dodajemy szczyptę kurkumy, ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, ziele angielskie i liść laurowy, dusimy 20 minut.
W tym czasie ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, zalewamy 0,5 l wody, lekko solimy, gotujemy 10 minut.
Krok 3
z
5
Zawartość torebki rozprowadzamy w 0,25 l wody, dodajemy do garnka z ziemniakami, zagotowujemy, gotujemy 5 minut, często mieszając.
Krok 4
z
5
Do garnka dodajemy podduszoną kapustę, chwilę gotujemy.
Krok 5
z
5
Zupę na talerzach posypujemy świeżo posiekaną zieleniną.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0