Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Żurek po śląsku

(0)
1 godz 50 min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Ania
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

200  g
Boczek
3  kawałków
Biała kiełbasa
1 
Biała cebula
3 
Marchewka
1 
Pietruszka
1  kawałek
Seler
6 
Ziemniaki
2  łyżek
Masło
2  łyżek
Chrzan
3 
Liść laurowy
6 
Ziaren ziela angielskiego
4 
Jajka
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
18 g
Węglowodany
12.02 g
Tłuszcze
39.84 g
Wartość energetyczna
510.57 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

110 min
Krok 1
4 min
Marchewki, pietruszkę oraz selera obrać, pokroić na mniejsze części.
Krok 2
40 min
W dużym garnku umieścić kawałek boczku oraz przygotowane warzywa. Dodać liście laurowe i ziele angielskie, zalać wodą – do przykrycia wszystkich składników. Gotować na wolnym ogniu przez ok. 40 minut.
Krok 3
4 min
W międzyczasie cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
Krok 4
5 min
Na patelni rozgrzać masło, zeszklić na nim cebulę.
Krok 5
4 min
Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę lub talarki.
Krok 6
3 min
Kiełbasę pokroić w plasterki.
Krok 7
5 min
Wywar przecedzić, wyłowić boczek, seler, pietruszkę i marchewki. Boczek pokroić w cieniutkie paseczki, marchewkę w plasterki i dodać z powrotem do wywaru.
Krok 8
2 min
Do garnka z wywarem dodać zeszkloną cebulę, pokrojone ziemniaki oraz kiełbasę.
Krok 9
20 min
Całość gotować przez kolejne 20 minut, aż ziemniaki będą półmiękkie.
Krok 10
3 min
2 opakowania Żurku Nasza Specjalność WINIARY rozmieszać w 1 litrze zimnej wody.
Krok 11
6 min
Dolać do gotującej się zupy. Zagotować.
Krok 12
2 min
Na zakończenie dodać 2 łyżki chrzanu.
Krok 13
2 min
Całość doprawić solą i pieprzem.
Krok 14
10 min
Jajka ugotować na twardo.
Krok 15
3 min
Żurek śląski podawać z ćwiartkami jaja.
Żurek po śląsku

Krok 1 z 15

Marchewki, pietruszkę oraz selera obrać, pokroić na mniejsze części.

Żurek po śląsku

Krok 2 z 15

W dużym garnku umieścić kawałek boczku oraz przygotowane warzywa. Dodać liście laurowe i ziele angielskie, zalać wodą – do przykrycia wszystkich składników. Gotować na wolnym ogniu przez ok. 40 minut.

Żurek po śląsku

Krok 3 z 15

W międzyczasie cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.

Żurek po śląsku

Krok 4 z 15

Na patelni rozgrzać masło, zeszklić na nim cebulę.

Żurek po śląsku

Krok 5 z 15

Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę lub talarki.

Żurek po śląsku

Krok 6 z 15

Kiełbasę pokroić w plasterki.

Żurek po śląsku

Krok 7 z 15

Wywar przecedzić, wyłowić boczek, seler, pietruszkę i marchewki. Boczek pokroić w cieniutkie paseczki, marchewkę w plasterki i dodać z powrotem do wywaru.

Żurek po śląsku

Krok 8 z 15

Do garnka z wywarem dodać zeszkloną cebulę, pokrojone ziemniaki oraz kiełbasę.

Żurek po śląsku

Krok 9 z 15

Całość gotować przez kolejne 20 minut, aż ziemniaki będą półmiękkie.

Żurek po śląsku

Krok 10 z 15

2 opakowania Żurku Nasza Specjalność WINIARY rozmieszać w 1 litrze zimnej wody.

Żurek po śląsku

Krok 11 z 15

Dolać do gotującej się zupy. Zagotować.

Żurek po śląsku

Krok 12 z 15

Na zakończenie dodać 2 łyżki chrzanu.

Żurek po śląsku

Krok 13 z 15

Całość doprawić solą i pieprzem.

Żurek po śląsku

Krok 14 z 15

Jajka ugotować na twardo.

Żurek po śląsku

Krok 15 z 15

Żurek śląski podawać z ćwiartkami jaja.

Bohaterem dzisiejszego przepisu jest danie, które podawane jest nie tylko w Polsce, lecz także na Białorusi, w Czechach i na Słowacji. Bywa zabielany mlekiem lub śmietaną, zwykle przygotowywany na wywarze z kości, jarzyn, boczku, kiełbasy lub szynki – żurek, nasz ulubiony! Ciekawa jest również etymologia nazwy. Nazwa żur pochodzi bowiem od dawnego niemieckiego wyrazu sūr, dziś sauer – kwaśny, (s)kisły.

Żurek to jedna z tych potraw, bez której święta wielkanocne nie byłyby takie same! W polskiej tradycji zajadamy się nim od śniadania do kolacji. W zależności od zwyczaju, u jednych trafia on na stół już o poranku, u innych serwowany jest dopiero w porze obiadowej.

Żurek po śląsku przyrządziłam na boczku i kiełbasie, dodałam także sporo marchewki. Wywar wyszedł niezwykle esencjonalny. Do zupy dodałam Żurek Nasza Specjalność WINIARY – w torebce znajdziesz mąkę, czosnek, cebulę oraz przyprawy, które nadadzą zupie niepowtarzalny aromat. Bez konserwantów! Dla zaostrzenia smaku dodałam jeszcze dwie łyżki chrzanu, dla przełamania – odrobinę soku z cytryny.

Układając listę składników w głowie miałam to, co do garnka wkładała moja babcia, a dziś mama. Na Górnym Śląsku – w regionie, z którego pochodzę, żur podaje się często z ziemniakami. Ziemniaki znajdziecie zatem także w poniższym przepisie. Żurek po śląsku z ziemniakami nazywany jest “żurem żyniatym”.

Z podanych proporcji przygotujecie 4-6 porcji zupy.

Śląskie potrawy pojawiają się u nas wielokrotnie. Przetestuj również inne propozycje!
Oberiba – śląska zupa z kalarepy
Siemieniotka – tradycyjna śląska zupa
Moczka – śląska zupa piernikowa z bakaliami
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha