Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na ziemniaki
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Żurek śląski - przepis, który Cię zachwyci
Żurek śląski - przepis, który Cię zachwyci
Żurek śląski - przepis, który Cię zachwyci
Żurek śląski - przepis, który Cię zachwyci
Żurek śląski - przepis, który Cię zachwyci
Żurek śląski - przepis, który Cię zachwyci
Żurek śląski - przepis, który Cię zachwyci

Żurek śląski - przepis, który Cię zachwyci

(0)
1 godz 53 min
Średni
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
200  g
Boczek
3  kawałków
Kiełbasa biała
1 
Biała cebula
3 
Marchewka
1 
Pietruszka
1  kawałek
Seler
6 
Ziemniaki
2  łyżek
Masło
2  łyżek
Chrzan
2  opakowań
Żurek WINIARY
3 
Liść laurowy
6 
Ziaren ziela angielskiego
4 
Jajka
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
15.47 g
Węglowodany
25.58 g
Tłuszcze
19.46 g
Wartość energetyczna
374.4 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Bohaterem dzisiejszego przepisu jest danie, które podawane jest nie tylko w Polsce, lecz także na Białorusi, w Czechach i na Słowacji. Bywa zabielany mlekiem lub śmietaną, zwykle przygotowywany na wywarze z kości, jarzyn, boczku, kiełbasy lub szynki – żurek, nasz ulubiony! Ciekawa jest również etymologia nazwy. Nazwa żur pochodzi bowiem od dawnego niemieckiego wyrazu sūr, dziś sauer – kwaśny, (s)kisły.

Żurek to jedna z tych potraw, bez której święta wielkanocne nie byłyby takie same! W polskiej tradycji zajadamy się nim od śniadania do kolacji. W zależności od zwyczaju, u jednych trafia on na stół już o poranku, u innych serwowany jest dopiero w porze obiadowej.

Żurek po śląsku przyrządziłam na boczku i kiełbasie, dodałam także sporo marchewki. Wywar wyszedł niezwykle esencjonalny. Do zupy dodałam Żurek WINIARY – w torebce znajdziesz mąkę, czosnek, cebulę oraz przyprawy, które nadadzą zupie niepowtarzalny aromat. Bez konserwantów! Dla zaostrzenia smaku dodałam jeszcze dwie łyżki chrzanu, dla przełamania – odrobinę soku z cytryny.

Układając listę składników w głowie miałam to, co do garnka wkładała moja babcia, a dziś mama. Na Górnym Śląsku – w regionie, z którego pochodzę, żur podaje się często z ziemniakami. Ziemniaki znajdziecie zatem także w poniższym przepisie. Żurek po śląsku z ziemniakami nazywany jest “żurem żyniatym”.

Z podanych proporcji przygotujecie 4-6 porcji zupy.

Śląskie potrawy pojawiają się u nas wielokrotnie. Przetestuj również inne propozycje!
Oberiba – śląska zupa z kalarepy
Siemieniotka – tradycyjna śląska zupa
Moczka – śląska zupa piernikowa z bakaliami

Przygotowanie

113 min
  • Krok 1

    4 min
    Marchewki, pietruszkę oraz selera obrać, pokroić na mniejsze części.
  • Krok 2

    40 min
    W dużym garnku umieścić kawałek boczku oraz przygotowane warzywa. Dodać liście laurowe i ziele angielskie, zalać wodą – do przykrycia wszystkich składników. Gotować na wolnym ogniu przez ok. 40 minut.
  • Krok 3

    4 min
    W międzyczasie cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
  • Krok 4

    5 min
    Na patelni rozgrzać masło, zeszklić na nim cebulę.
  • Krok 5

    4 min
    Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę lub talarki.
  • Krok 6

    3 min
    Kiełbasę pokroić w plasterki.
  • Krok 7

    5 min
    Wywar przecedzić, wyłowić boczek, seler, pietruszkę i marchewki. Boczek pokroić w cieniutkie paseczki, marchewkę w plasterki i dodać z powrotem do wywaru.
  • Krok 8

    2 min
    Do garnka z wywarem dodać zeszkloną cebulę, pokrojone ziemniaki oraz kiełbasę.
  • Krok 9

    20 min
    Całość gotować przez kolejne 20 minut, aż ziemniaki będą półmiękkie.
  • Krok 10

    3 min
    2 opakowania Żurku WINIARY rozmieszać w 1 litrze zimnej wody.
  • Krok 11

    6 min
    Dolać do gotującej się zupy. Zagotować.
  • Krok 12

    2 min
    Na zakończenie dodać 2 łyżki chrzanu.
  • Krok 13

    2 min
    Całość doprawić solą i pieprzem.
  • Krok 14

    10 min
    Jajka ugotować na twardo.
  • Krok 15

    3 min
    Żurek śląski podawać z ćwiartkami jaja.
Żurek śląski - przepis, który Cię zachwyci

Krok 1 z 15

Marchewki, pietruszkę oraz selera obrać, pokroić na mniejsze części.

Żurek śląski - przepis, który Cię zachwyci

Krok 2 z 15

W dużym garnku umieścić kawałek boczku oraz przygotowane warzywa. Dodać liście laurowe i ziele angielskie, zalać wodą – do przykrycia wszystkich składników. Gotować na wolnym ogniu przez ok. 40 minut.

Żurek śląski - przepis, który Cię zachwyci

Krok 3 z 15

W międzyczasie cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.

Żurek śląski - przepis, który Cię zachwyci

Krok 4 z 15

Na patelni rozgrzać masło, zeszklić na nim cebulę.

Żurek śląski - przepis, który Cię zachwyci

Krok 5 z 15

Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę lub talarki.

Żurek śląski - przepis, który Cię zachwyci

Krok 6 z 15

Kiełbasę pokroić w plasterki.

Żurek śląski - przepis, który Cię zachwyci

Krok 7 z 15

Wywar przecedzić, wyłowić boczek, seler, pietruszkę i marchewki. Boczek pokroić w cieniutkie paseczki, marchewkę w plasterki i dodać z powrotem do wywaru.

Żurek śląski - przepis, który Cię zachwyci

Krok 8 z 15

Do garnka z wywarem dodać zeszkloną cebulę, pokrojone ziemniaki oraz kiełbasę.

Żurek śląski - przepis, który Cię zachwyci

Krok 9 z 15

Całość gotować przez kolejne 20 minut, aż ziemniaki będą półmiękkie.

Żurek śląski - przepis, który Cię zachwyci

Krok 10 z 15

2 opakowania Żurku WINIARY rozmieszać w 1 litrze zimnej wody.

Żurek śląski - przepis, który Cię zachwyci

Krok 11 z 15

Dolać do gotującej się zupy. Zagotować.

Żurek śląski - przepis, który Cię zachwyci

Krok 12 z 15

Na zakończenie dodać 2 łyżki chrzanu.

Żurek śląski - przepis, który Cię zachwyci

Krok 13 z 15

Całość doprawić solą i pieprzem.

Żurek śląski - przepis, który Cię zachwyci

Krok 14 z 15

Jajka ugotować na twardo.

Żurek śląski - przepis, który Cię zachwyci

Krok 15 z 15

Żurek śląski podawać z ćwiartkami jaja.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Przystawka
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Żurek wielkanocny - przepis na udane Święta

    Żurek wielkanocny - przepis na udane Święta

    1 godz 27 min Średni
  • Barszcz biały wielkanocny – bez zakwasu

    Barszcz biały wielkanocny – bez zakwasu

    1 godz 48 min Średni
  • Zupa grzybowa

    Zupa grzybowa

    1 godz 2 min Łatwy
  • Klasyczna grochówka na żeberkach

    Klasyczna grochówka na żeberkach

    1 godz 26 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu