Żurek po śląsku
1 godz 50 min
Średni
200
g
Boczek
3
kawałków
Biała kiełbasa
1
Biała cebula
3
Marchewka
1
Pietruszka
1
kawałek
Seler
6
Ziemniaki
2
łyżek
Masło
2
łyżek
Chrzan
2
opakowań
3
Liść laurowy
6
Ziaren ziela angielskiego
4
Jajka
1
szczypta
Sól
1
szczypta
Pieprz
.
Wartości odżywcze
Białko
18 g
Węglowodany
12.02 g
Tłuszcze
39.84 g
Wartość energetyczna
510.57 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
110 min
Krok 1
4 min
Marchewki, pietruszkę oraz selera obrać, pokroić na mniejsze części.
Krok 2
40 min
W dużym garnku umieścić kawałek boczku oraz przygotowane warzywa. Dodać liście laurowe i ziele angielskie, zalać wodą – do przykrycia wszystkich składników. Gotować na wolnym ogniu przez ok. 40 minut.
Krok 3
4 min
W międzyczasie cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
Krok 4
5 min
Na patelni rozgrzać masło, zeszklić na nim cebulę.
Krok 5
4 min
Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę lub talarki.
Krok 6
3 min
Kiełbasę pokroić w plasterki.
Krok 7
5 min
Wywar przecedzić, wyłowić boczek, seler, pietruszkę i marchewki. Boczek pokroić w cieniutkie paseczki, marchewkę w plasterki i dodać z powrotem do wywaru.
Krok 8
2 min
Do garnka z wywarem dodać zeszkloną cebulę, pokrojone ziemniaki oraz kiełbasę.
Krok 9
20 min
Całość gotować przez kolejne 20 minut, aż ziemniaki będą półmiękkie.
Krok 10
3 min
2 opakowania Żurku Nasza Specjalność WINIARY rozmieszać w 1 litrze zimnej wody.
Krok 11
6 min
Dolać do gotującej się zupy. Zagotować.
Krok 12
2 min
Na zakończenie dodać 2 łyżki chrzanu.
Krok 13
2 min
Całość doprawić solą i pieprzem.
Krok 14
10 min
Jajka ugotować na twardo.
Krok 15
3 min
Żurek śląski podawać z ćwiartkami jaja.
Bohaterem dzisiejszego przepisu jest danie, które podawane jest nie tylko w Polsce, lecz także na Białorusi, w Czechach i na Słowacji. Bywa zabielany mlekiem lub śmietaną, zwykle przygotowywany na wywarze z kości, jarzyn, boczku, kiełbasy lub szynki – żurek, nasz ulubiony! Ciekawa jest również etymologia nazwy. Nazwa żur pochodzi bowiem od dawnego niemieckiego wyrazu sūr, dziś sauer – kwaśny, (s)kisły.
Żurek to jedna z tych potraw, bez której święta wielkanocne nie byłyby takie same! W polskiej tradycji zajadamy się nim od śniadania do kolacji. W zależności od zwyczaju, u jednych trafia on na stół już o poranku, u innych serwowany jest dopiero w porze obiadowej.
Żurek po śląsku przyrządziłam na boczku i kiełbasie, dodałam także sporo marchewki. Wywar wyszedł niezwykle esencjonalny. Do zupy dodałam Żurek Nasza Specjalność WINIARY – w torebce znajdziesz mąkę, czosnek, cebulę oraz przyprawy, które nadadzą zupie niepowtarzalny aromat. Bez konserwantów! Dla zaostrzenia smaku dodałam jeszcze dwie łyżki chrzanu, dla przełamania – odrobinę soku z cytryny.
Układając listę składników w głowie miałam to, co do garnka wkładała moja babcia, a dziś mama. Na Górnym Śląsku – w regionie, z którego pochodzę, żur podaje się często z ziemniakami. Ziemniaki znajdziecie zatem także w poniższym przepisie. Żurek po śląsku z ziemniakami nazywany jest “żurem żyniatym”.
Z podanych proporcji przygotujecie 4-6 porcji zupy.
Śląskie potrawy pojawiają się u nas wielokrotnie. Przetestuj również inne propozycje!
Oberiba – śląska zupa z kalarepy
Siemieniotka – tradycyjna śląska zupa
Moczka – śląska zupa piernikowa z bakaliami
Żurek to jedna z tych potraw, bez której święta wielkanocne nie byłyby takie same! W polskiej tradycji zajadamy się nim od śniadania do kolacji. W zależności od zwyczaju, u jednych trafia on na stół już o poranku, u innych serwowany jest dopiero w porze obiadowej.
Żurek po śląsku przyrządziłam na boczku i kiełbasie, dodałam także sporo marchewki. Wywar wyszedł niezwykle esencjonalny. Do zupy dodałam Żurek Nasza Specjalność WINIARY – w torebce znajdziesz mąkę, czosnek, cebulę oraz przyprawy, które nadadzą zupie niepowtarzalny aromat. Bez konserwantów! Dla zaostrzenia smaku dodałam jeszcze dwie łyżki chrzanu, dla przełamania – odrobinę soku z cytryny.
Układając listę składników w głowie miałam to, co do garnka wkładała moja babcia, a dziś mama. Na Górnym Śląsku – w regionie, z którego pochodzę, żur podaje się często z ziemniakami. Ziemniaki znajdziecie zatem także w poniższym przepisie. Żurek po śląsku z ziemniakami nazywany jest “żurem żyniatym”.
Z podanych proporcji przygotujecie 4-6 porcji zupy.
Śląskie potrawy pojawiają się u nas wielokrotnie. Przetestuj również inne propozycje!
Oberiba – śląska zupa z kalarepy
Siemieniotka – tradycyjna śląska zupa
Moczka – śląska zupa piernikowa z bakaliami
Komentarze 0