Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Siemieniotka – tradycyjna śląska zupa
Siemieniotka – tradycyjna śląska zupa

Siemieniotka – tradycyjna śląska zupa

(0)
1 godz 14 min
Średni
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2 
Szalotki
1  łyżka
Masło
250  g
Siemie lniane (mielone)
1  l
Woda
250  ml
Mleko
1  szczypta
Pieprz biały do smaku
1  szczypta
Sól do smaku
1  szczypta
Cukier do smaku
2  torebek
Kasza gryczana (opcjonalnie jaglana lub jęczmienna)
trochę
Mąka pszenna pełnoziarnista do zasmażki
trochę
Listki majeranku do dekoracji
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
21.79 g
Węglowodany
63.67 g
Tłuszcze
33.79 g
Wartość energetyczna
607.04 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Kolejna zupa wigilijna z kuchni śląskiej, która była dla mnie ogromnym zaskoczeniem i która ma niezliczoną ilość sposobów na jej przygotowanie. Chyba w każdym domu na Śląsku robi się ją nieco inaczej. Jednak najczęściej używa się do niej siemienia konopnego. Kilka ostatnich dni spędziłam na poszukiwaniu tego składnika, który ponoć w okresie przedświątecznym jest dostępny na każdym targowisku na Śląsku. Niestety na Pomorzu nie mogłam nigdzie go zdobyć, choć odwiedziłam chyba wszystkie sklepy ze zdrową żywnością i zoologiczne, bo ponoć siemię konopne stanowi też pokarm dla papużek. Najwyraźniej papużki znad morza żywią się innymi ziarnami :)

Siemieniotkę przygotowałam zatem na bazie siemienia lnianego, bo spotkałam się i z takim sposobem gotowania tej zupy. Przyznaję szczerze, że niespecjalnie przypadła mi do gustu, ale z tradycją śląską nie dyskutuję. Wcześniej słyszałam, że albo pokocha się siemieniotkę albo znienawidzi.

Przygotowując siemieniotkę wzorowałam się na przepisie znalezionym na portalu onet.gotowanie.

Starałam się jednak zbliżyć choć nieco do przepisów z wykorzystaniem siemienia konopnego, gdzie dodaje się cebulę zeszkloną na maśle lub ugotowaną w całości.

Chciałabym umieścić małe sprostowanie. Przed przygotowaniem siemieniotki przeglądałam wiele różnych przepisów na to danie i zetknęłam się też z wykorzystaniem siemienia lnianego jako składnika tej zupy. Wzorowałam się na przepisie opartym na siemieniu lnianym. Większość źródeł podaje, że tradycjnie na Śląsku do siemieniotki używa się nasion konopii i to właśnie one są głównym składnikiem tej potrawy. Bardzo dziękuję naszym czytelnikom za czujność.

Przygotowanie

74 min
  • Krok 1

    2 min
    Siemię lniane wsypujemy do garnka.
  • Krok 2

    15 min
    Zalewamy 2 szklankami wody i gotujemy na małym ogniu co jakiś czas mieszając, gdy zagęści się (konsystencją będzie przypominać kisiel) dolewamy do niego nieco wrzątku.
  • Krok 3

    3 min
    Ugotowane siemię przelewamy przez sitko. Jeśli będzie zbyt gęste to znowu dodajemy odrobinę wrzątku.
  • Krok 4

    3 min
    Przepłukane siemię wkładamy do ranka i zalewamy 1 litrem wody i dodajemy do niego mleko.
  • Krok 5

    2 min
    Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem.
  • Krok 6

    6 min
    Szalotkę kroimy w bardzo drobną kostkę i szklimy na łyżce masła.
  • Krok 7

    15 min
    Dodajemy do zupy. Gotujemy na małym ogniu.
  • Krok 8

    3 min
    Zupę zagęszczamy zasmażką przygotowaną z mąki i masła z dodatkiem odrobiny wody.
  • Krok 9

    20 min
    Kaszę gotujemy w osobnym garnku.
  • Krok 10

    3 min
    Do miseczki nakładamy porcję kaszy i zalewamy siemieniotką.
  • Krok 11

    2 min
    Siemieniotkę dekorujemy listkami majeranku.
Siemieniotka – tradycyjna śląska zupa

Krok 1 z 11

Siemię lniane wsypujemy do garnka.

Siemieniotka – tradycyjna śląska zupa

Krok 2 z 11

Zalewamy 2 szklankami wody i gotujemy na małym ogniu co jakiś czas mieszając, gdy zagęści się (konsystencją będzie przypominać kisiel) dolewamy do niego nieco wrzątku.

Siemieniotka – tradycyjna śląska zupa

Krok 3 z 11

Ugotowane siemię przelewamy przez sitko. Jeśli będzie zbyt gęste to znowu dodajemy odrobinę wrzątku.

Siemieniotka – tradycyjna śląska zupa

Krok 4 z 11

Przepłukane siemię wkładamy do ranka i zalewamy 1 litrem wody i dodajemy do niego mleko.

Siemieniotka – tradycyjna śląska zupa

Krok 5 z 11

Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem.

Siemieniotka – tradycyjna śląska zupa

Krok 6 z 11

Szalotkę kroimy w bardzo drobną kostkę i szklimy na łyżce masła.

Siemieniotka – tradycyjna śląska zupa

Krok 7 z 11

Dodajemy do zupy. Gotujemy na małym ogniu.

Siemieniotka – tradycyjna śląska zupa

Krok 8 z 11

Zupę zagęszczamy zasmażką przygotowaną z mąki i masła z dodatkiem odrobiny wody.

Siemieniotka – tradycyjna śląska zupa

Krok 9 z 11

Kaszę gotujemy w osobnym garnku.

Siemieniotka – tradycyjna śląska zupa

Krok 10 z 11

Do miseczki nakładamy porcję kaszy i zalewamy siemieniotką.

Siemieniotka – tradycyjna śląska zupa

Krok 11 z 11

Siemieniotkę dekorujemy listkami majeranku.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Przystawka
  • Wegetariańskie
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Wigilijna zupa grzybowa z łazankami

    Wigilijna zupa grzybowa z łazankami

    1 godz 13 min Średni
  • Zupa ogórkowa z ogórkami podsmażonymi na masełku i koprem z baldachem ze słoika

    Zupa ogórkowa z ogórkami podsmażonymi na masełku i koprem z baldachem ze słoika

    2 godz 8 min Średni
  • Kremowa grochówka z makaronem, batatami i kindziukiem

    Kremowa grochówka z makaronem, batatami i kindziukiem

    58 min Łatwy
  • Rosolnik – rosół z kaszą manną

    Rosolnik – rosół z kaszą manną

    3 godz 1 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu