Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Siemieniotka – tradycyjna śląska zupa

(0)
1 godz 14 min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Jola
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2 
Szalotki
1  łyżka
Masło
250  g
Siemie lniane (mielone)
1  l
Woda
250  ml
Mleko
1  szczypta
Pieprz biały do smaku
1  szczypta
Sól do smaku
1  szczypta
Cukier do smaku
2  torebek
Kasza gryczana (opcjonalnie jaglana lub jęczmienna)
trochę
Mąka pszenna pełnoziarnista do zasmażki
trochę
Listki majeranku do dekoracji

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
21.79 g
Węglowodany
63.67 g
Tłuszcze
33.79 g
Wartość energetyczna
607.04 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

74 min
Krok 1
2 min
Siemię lniane wsypujemy do garnka.
Krok 2
15 min
Zalewamy 2 szklankami wody i gotujemy na małym ogniu co jakiś czas mieszając, gdy zagęści się (konsystencją będzie przypominać kisiel) dolewamy do niego nieco wrzątku.
Krok 3
3 min
Ugotowane siemię przelewamy przez sitko. Jeśli będzie zbyt gęste to znowu dodajemy odrobinę wrzątku.
Krok 4
3 min
Przepłukane siemię wkładamy do ranka i zalewamy 1 litrem wody i dodajemy do niego mleko.
Krok 5
2 min
Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem.
Krok 6
6 min
Szalotkę kroimy w bardzo drobną kostkę i szklimy na łyżce masła.
Krok 7
15 min
Dodajemy do zupy. Gotujemy na małym ogniu.
Krok 8
3 min
Zupę zagęszczamy zasmażką przygotowaną z mąki i masła z dodatkiem odrobiny wody.
Krok 9
20 min
Kaszę gotujemy w osobnym garnku.
Krok 10
3 min
Do miseczki nakładamy porcję kaszy i zalewamy siemieniotką.
Krok 11
2 min
Siemieniotkę dekorujemy listkami majeranku.
Siemieniotka – tradycyjna śląska zupa

Krok 1 z 11

Siemię lniane wsypujemy do garnka.

Siemieniotka – tradycyjna śląska zupa

Krok 2 z 11

Zalewamy 2 szklankami wody i gotujemy na małym ogniu co jakiś czas mieszając, gdy zagęści się (konsystencją będzie przypominać kisiel) dolewamy do niego nieco wrzątku.

Siemieniotka – tradycyjna śląska zupa

Krok 3 z 11

Ugotowane siemię przelewamy przez sitko. Jeśli będzie zbyt gęste to znowu dodajemy odrobinę wrzątku.

Siemieniotka – tradycyjna śląska zupa

Krok 4 z 11

Przepłukane siemię wkładamy do ranka i zalewamy 1 litrem wody i dodajemy do niego mleko.

Siemieniotka – tradycyjna śląska zupa

Krok 5 z 11

Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem.

Siemieniotka – tradycyjna śląska zupa

Krok 6 z 11

Szalotkę kroimy w bardzo drobną kostkę i szklimy na łyżce masła.

Siemieniotka – tradycyjna śląska zupa

Krok 7 z 11

Dodajemy do zupy. Gotujemy na małym ogniu.

Siemieniotka – tradycyjna śląska zupa

Krok 8 z 11

Zupę zagęszczamy zasmażką przygotowaną z mąki i masła z dodatkiem odrobiny wody.

Siemieniotka – tradycyjna śląska zupa

Krok 9 z 11

Kaszę gotujemy w osobnym garnku.

Siemieniotka – tradycyjna śląska zupa

Krok 10 z 11

Do miseczki nakładamy porcję kaszy i zalewamy siemieniotką.

Siemieniotka – tradycyjna śląska zupa

Krok 11 z 11

Siemieniotkę dekorujemy listkami majeranku.

Kolejna zupa wigilijna z kuchni śląskiej, która była dla mnie ogromnym zaskoczeniem i która ma niezliczoną ilość sposobów na jej przygotowanie. Chyba w każdym domu na Śląsku robi się ją nieco inaczej. Jednak najczęściej używa się do niej siemienia konopnego. Kilka ostatnich dni spędziłam na poszukiwaniu tego składnika, który ponoć w okresie przedświątecznym jest dostępny na każdym targowisku na Śląsku. Niestety na Pomorzu nie mogłam nigdzie go zdobyć, choć odwiedziłam chyba wszystkie sklepy ze zdrową żywnością i zoologiczne, bo ponoć siemię konopne stanowi też pokarm dla papużek. Najwyraźniej papużki znad morza żywią się innymi ziarnami :)

Siemieniotkę przygotowałam zatem na bazie siemienia lnianego, bo spotkałam się i z takim sposobem gotowania tej zupy. Przyznaję szczerze, że niespecjalnie przypadła mi do gustu, ale z tradycją śląską nie dyskutuję. Wcześniej słyszałam, że albo pokocha się siemieniotkę albo znienawidzi.

Przygotowując siemieniotkę wzorowałam się na przepisie znalezionym na portalu onet.gotowanie.

Starałam się jednak zbliżyć choć nieco do przepisów z wykorzystaniem siemienia konopnego, gdzie dodaje się cebulę zeszkloną na maśle lub ugotowaną w całości.

Chciałabym umieścić małe sprostowanie. Przed przygotowaniem siemieniotki przeglądałam wiele różnych przepisów na to danie i zetknęłam się też z wykorzystaniem siemienia lnianego jako składnika tej zupy. Wzorowałam się na przepisie opartym na siemieniu lnianym. Większość źródeł podaje, że tradycjnie na Śląsku do siemieniotki używa się nasion konopii i to właśnie one są głównym składnikiem tej potrawy. Bardzo dziękuję naszym czytelnikom za czujność.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha