Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Kremowa zupa fasolowa z paluszkami grissini z szynką francuską

(0)
57min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1  puszka
Biała fasola (wybrałam gotowaną na parze)
2 
Ziemniaki
2 
Cebulka
2  ząbków
100  g
Surowa szynka w plasterkach (u mnie francuska)
2  łyżek
Oliwa
5  gałązek
Świeży majeranek

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
13.95 g
Węglowodany
33.73 g
Tłuszcze
12.54 g
Wartość energetyczna
291.6 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

57 min
Krok 1
5 min
Cebulkę kroimy w kostkę, podduszamy na oliwie w głębszym rondlu.
Krok 2
5 min
Do cebuli dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, chwilę dusimy, aż czosnek uwolni swój aromat.
Krok 3
6 min
Dodajemy do cebulki pokrojone w kostkę ziemniaki, chwilę smażymy.
Krok 4
15 min
Podlewamy ziemniaki z cebulką ok. 0,5-0,7 l wody, gotujemy 15 minut.
Krok 5
5 min
Miksujemy ziemniaki i cebulkę na puree (powinno być płynne). Odstawiamy na bok.
Krok 6
5 min
W drugim rondlu zagotowujemy zupę fasolową przygotowaną według instrukcji na opakowaniu. Gotujemy 5 minut, często mieszając.
Krok 7
3 min
Do zupy fasolowej dodajemy ziemniaczane puree, mieszamy.
Krok 8
5 min
Połowę szynki kroimy w kosteczkę, delikatnie podsmażamy. Pozostałe plastry kroimy na pół i nawijamy na paluszki grissini.
Krok 9
5 min
Fasolkę z puszki przepłukujemy wodą, odsączamy na sicie.
Krok 10
3 min
Zupę fasolową podajemy z paluszkami grissini z szynką, do każdej porcji dodajemy fasolkę, podsmażoną szynkę, dekorujemy listkami majeranku.
Kremowa zupa fasolowa z paluszkami grissini z szynką francuską

Krok 1 z 10

Cebulkę kroimy w kostkę, podduszamy na oliwie w głębszym rondlu.

Kremowa zupa fasolowa z paluszkami grissini z szynką francuską

Krok 2 z 10

Do cebuli dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, chwilę dusimy, aż czosnek uwolni swój aromat.

Kremowa zupa fasolowa z paluszkami grissini z szynką francuską

Krok 3 z 10

Dodajemy do cebulki pokrojone w kostkę ziemniaki, chwilę smażymy.

Kremowa zupa fasolowa z paluszkami grissini z szynką francuską

Krok 4 z 10

Podlewamy ziemniaki z cebulką ok. 0,5-0,7 l wody, gotujemy 15 minut.

Kremowa zupa fasolowa z paluszkami grissini z szynką francuską

Krok 5 z 10

Miksujemy ziemniaki i cebulkę na puree (powinno być płynne). Odstawiamy na bok.

Kremowa zupa fasolowa z paluszkami grissini z szynką francuską

Krok 6 z 10

W drugim rondlu zagotowujemy zupę fasolową przygotowaną według instrukcji na opakowaniu. Gotujemy 5 minut, często mieszając.

Kremowa zupa fasolowa z paluszkami grissini z szynką francuską

Krok 7 z 10

Do zupy fasolowej dodajemy ziemniaczane puree, mieszamy.

Kremowa zupa fasolowa z paluszkami grissini z szynką francuską

Krok 8 z 10

Połowę szynki kroimy w kosteczkę, delikatnie podsmażamy. Pozostałe plastry kroimy na pół i nawijamy na paluszki grissini.

Kremowa zupa fasolowa z paluszkami grissini z szynką francuską

Krok 9 z 10

Fasolkę z puszki przepłukujemy wodą, odsączamy na sicie.

Kremowa zupa fasolowa z paluszkami grissini z szynką francuską

Krok 10 z 10

Zupę fasolową podajemy z paluszkami grissini z szynką, do każdej porcji dodajemy fasolkę, podsmażoną szynkę, dekorujemy listkami majeranku.

Kremowa zupa fasolowa podana z paluszkami grissini owiniętymi w plasterki szynki francuskiej to świetna alternatywa dla tradycyjnej swojskiej fasolówki. Dodatek ziemniaczanego puree sprawia, że zupa fasolowa nabiera aksamitnej konsystencji. Szybka w przygotowaniu, aromatyczna dzięki świeżemu majerankowi i podana w niezwykle apetyczny sposób. Smacznego.

Aromatyczna szynka świetnie sprawdza się jako dodatek do zupy – nie tylko fasolowej. Zobacz przepisy na zupy z szynką:
Krem z kalafiora z chrupiącą szynką i ementalerem
Zupa fasolowa ze świeżej fasoli Jaś
Czeska zupa czosnkowa
Zupa czosnkowa z pieczonego czosnku z chipsami z szynki parmeńskiej
Zupa pomidorowa z grissini
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika