Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Barszcz ukraiński z botwinką

(0)
1 godz 57 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Winiary
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
5
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1.5  l
Woda
1  pęczek
Pęczek botwinki wraz z buraczkami ok. 400-500 g
200  g
Fasola Jaś
1 
Nieduży burak
0.25  główka
Kapusta włoska
4  łyżek
Przecier pomidorowy
4 
Ziemniaki
2 
Marchewka średniej wielkości
1 
Korzeń pietruszki
2 
Cebula
2  łyżek
Olej
2  łyżek
Sok z cytryny
1  łyżka
Cukier
4  ząbków
5  kulek
Ziarenko pieprzu
3  kulek
Ziarenka ziela angielskiego
3 
Liść laurowy
1  szczypta
Sól do smaku
1  szczypta
Pieprz do smaku
trochę
Natka pietruszki do przybrania

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
8.36 g
Węglowodany
31.62 g
Tłuszcze
6.78 g
Wartość energetyczna
204.49 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

117 min
Krok 1
60 min
Fasolę namocz co najmniej 12 godzin wcześniej, następnie ugotuj do miękkości.
Krok 2
15 min
Obierz buraki i zetrzyj na tarce o większych oczkach. Botwinkę drobno posiekaj. Buraczki i botwinkę wrzuć na patelnię, dodaj olej, sok z cytryny, cukier i przecier pomidorowy. Dolej trochę bulionu i duś składniki, aż będą miękkie.
Krok 3
7 min
W międzyczasie na osobnej patelni, podsmaż na maśle pokrojoną w kostkę cebulę, oraz startą na tarce o większych oczkach marchewkę i korzeń pietruszki.
Krok 4
5 min
Bulion zagotuj w garnku. Ziemniaki pokrój w kostkę, kapustę poszatkuj.
Krok 5
15 min
Do wywaru dorzuć ziemniaki i zagotuj. Następnie dodaj kapustę i gotuj przez około 15 minut.
Krok 6
3 min
Do garnka z gotującym się wywarem dodaj zawartość obu patelni i ugotowaną fasolę. Dopraw: liściem laurowym, ziarnami ziela angielskiego i ziarenkami pieprzu.
Krok 7
5 min
Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i delikatnie zagotuj.
Krok 8
7 min
Na koniec dodaj do zupy przeciśnięty czosnek. Całość gotuj jeszcze kilka minut. Barszcz podawaj z posiekaną natką pietruszki.
Barszcz ukraiński z botwinką

Krok 1 z 8

Fasolę namocz co najmniej 12 godzin wcześniej, następnie ugotuj do miękkości.

Barszcz ukraiński z botwinką

Krok 2 z 8

Obierz buraki i zetrzyj na tarce o większych oczkach. Botwinkę drobno posiekaj. Buraczki i botwinkę wrzuć na patelnię, dodaj olej, sok z cytryny, cukier i przecier pomidorowy. Dolej trochę bulionu i duś składniki, aż będą miękkie.

Barszcz ukraiński z botwinką

Krok 3 z 8

W międzyczasie na osobnej patelni, podsmaż na maśle pokrojoną w kostkę cebulę, oraz startą na tarce o większych oczkach marchewkę i korzeń pietruszki.

Barszcz ukraiński z botwinką

Krok 4 z 8

Bulion zagotuj w garnku. Ziemniaki pokrój w kostkę, kapustę poszatkuj.

Barszcz ukraiński z botwinką

Krok 5 z 8

Do wywaru dorzuć ziemniaki i zagotuj. Następnie dodaj kapustę i gotuj przez około 15 minut.

Barszcz ukraiński z botwinką

Krok 6 z 8

Do garnka z gotującym się wywarem dodaj zawartość obu patelni i ugotowaną fasolę. Dopraw: liściem laurowym, ziarnami ziela angielskiego i ziarenkami pieprzu.

Barszcz ukraiński z botwinką

Krok 7 z 8

Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i delikatnie zagotuj.

Barszcz ukraiński z botwinką

Krok 8 z 8

Na koniec dodaj do zupy przeciśnięty czosnek. Całość gotuj jeszcze kilka minut. Barszcz podawaj z posiekaną natką pietruszki.

Wiosną i latem warto korzystać z sezonowych, świeżych warzyw. Jednym z moich ulubionych wiosennych skarbów jest botwina. Z liści i młodych buraków przygotowałem bardzo znaną i lubianą zupę – barszcz ukraiński. Ta tradycyjna zupa zza wschodniej granicy doczekała się już niezliczonej ilości wersji.

Podstawą mojego barszczu są młode buraczki wraz z listkami i łodygami, czyli popularna botwinka. Nadają one zupie piękny, głęboki kolor i wiodący akcent smakowy – watro wykorzystać botwinkę póki jeszcze jest na nią sezon! Zaś inne warzywa jak marchewka, pietruszka, ziemniaki czy fasola nadają zupie treściwego charakteru.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha