Zupa meksykańska
55min
Łatwy
2
Cebula
4 łyżek
Olej
300 g
Mięso mielone wołowe
2
Marchewka
1
Papryka czerwona
1 puszka
Pomidory z puszki krojone
1 łyżeczka
Słodka papryka
1 puszka
Fasola czerwona
1 puszka
Kukurydza
2 łyżek
Pietruszka
1 trochę
Pieprz czarny
1 łyżeczka
Pieprz cayenne
.
Wartości odżywcze
Białko
20.05 g
Węglowodany
30.61 g
Tłuszcze
21.73 g
Wartość energetyczna
376.68 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
55 min
Krok 1
5 min
Cebule obierz, pokrój w kostkę i zeszklij na oleju.
Krok 2
10 min
Z mięsa uformuj klopsiki, dodaj do cebuli, podsmaż na rumiano, posyp papryką słodką.
Krok 3
10 min
Zasmaż razem, dodaj kostki bulionowe i 1,2 l wody.
Krok 4
10 min
Gotuj na wolnym ogniu. Gdy mięso będzie miękkie dodaj marchew i paprykę pokrojoną w kostkę.
Krok 5
15 min
Gotuj 10 minut i dodaj pokrojone pomidory wraz z zalewą, odsączoną fasolę i kukurydzę. Gotuj jeszcze przez 15 minut.
Krok 6
5 min
Dopraw pieprzem i papryką ostrą. Posyp kolendrą lub natka pietruszki.
Jednym z popularniejszych dań kuchni meksykańskiej jest ostra zupa meksykańska – obowiązkowo doprawiana pieprzem i ostrą papryką w proszku, podawana z klopsikami z mielonej wołowiny, doprawianej słodką papryką. Stosując się do naszego przepisu na zupę meksykańską, możesz wykorzystać Bulion drobiowy z liściem laurowym i zielem angielskim WINIARY, w którym będziesz dusić klopsy z pomidorami z puszki, czerwoną fasolą i kukurydzą. Zupę po meksykańsku podawaj posypaną natką pietruszki lub kolendrą.
Komentarze 2