Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa meksykańska

4
55min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Winiary.pl

Składniki

-
5 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2 
Cebula
4  łyżek
Olej
300  g
Mięso mielone wołowe
2 
Marchewka
1 
Papryka czerwona
1  puszka
Pomidory z puszki krojone
1  łyżeczka
Słodka papryka
1  puszka
Fasola czerwona
1  puszka
Kukurydza
2  łyżek
Pietruszka
trochę
Pieprz czarny
1  łyżeczka
Pieprz cayenne

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
20.05 g
Węglowodany
30.61 g
Tłuszcze
21.73 g
Wartość energetyczna
376.68 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

55 min
Krok 1
5 min
Cebule obierz, pokrój w kostkę i zeszklij na oleju.
Krok 2
10 min
Z mięsa uformuj klopsiki, dodaj do cebuli, podsmaż na rumiano, posyp papryką słodką.
Krok 3
10 min
Zasmaż razem, dodaj kostki bulionowe i 1,2 l wody.
Krok 4
10 min
Gotuj na wolnym ogniu. Gdy mięso będzie miękkie dodaj marchew i paprykę pokrojoną w kostkę.
Krok 5
15 min
Gotuj 10 minut i dodaj pokrojone pomidory wraz z zalewą, odsączoną fasolę i kukurydzę. Gotuj jeszcze przez 15 minut.
Krok 6
5 min
Dopraw pieprzem i papryką ostrą. Posyp kolendrą lub natka pietruszki.
Zupa meksykańska

Krok 1 z 6

Cebule obierz, pokrój w kostkę i zeszklij na oleju.

Zupa meksykańska

Krok 2 z 6

Z mięsa uformuj klopsiki, dodaj do cebuli, podsmaż na rumiano, posyp papryką słodką.

Zupa meksykańska

Krok 3 z 6

Zasmaż razem, dodaj kostki bulionowe i 1,2 l wody.

Zupa meksykańska

Krok 4 z 6

Gotuj na wolnym ogniu. Gdy mięso będzie miękkie dodaj marchew i paprykę pokrojoną w kostkę.

Zupa meksykańska

Krok 5 z 6

Gotuj 10 minut i dodaj pokrojone pomidory wraz z zalewą, odsączoną fasolę i kukurydzę. Gotuj jeszcze przez 15 minut.

Zupa meksykańska

Krok 6 z 6

Dopraw pieprzem i papryką ostrą. Posyp kolendrą lub natka pietruszki.

Jednym z popularniejszych dań kuchni meksykańskiej jest ostra zupa meksykańska – obowiązkowo doprawiana pieprzem i ostrą papryką w proszku, podawana z klopsikami z mielonej wołowiny, doprawianej słodką papryką. Stosując się do naszego przepisu na zupę meksykańską, możesz wykorzystać Bulion drobiowy z liściem laurowym i zielem angielskim WINIARY, w którym będziesz dusić klopsy z pomidorami z puszki, czerwoną fasolą i kukurydzą. Zupę po meksykańsku podawaj posypaną natką pietruszki lub kolendrą.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

80 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
80 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Przystawka
Dodaj do dania
Deser
Dodaj do dania
Dodatek
Dodaj do dania
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
20g / 20%
Węglowodany
30.6g / 30%
Tłuszcze
21.7g / 50%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 2

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
S Sebastian
.

Super

Winiary
.
Expert

Cieszymy się, że smakowało!

M Marzena
.

Świetny przepisy na jedngarnkowe danie oraz nowy sposób podania pulpetòw. Rewelacja

Winiary
.
Expert

Cieszymy się i życzymy smacznego wszystkim uczestnikom posiłku. :-)

Pokaż więcej komentarzy