Zazwyczaj dania mączne jada się na słodko i traktuje jak śniadanie lub ciepłą kolację. Da się jednak podejść do sprawy w zupełnie inny sposób, czego najlepszym przykładem są naleśniki po meksykańsku. Sprawdzony przepis na naleśniki meksykańskie to sycące danie do zjedzenia na obiad w domu albo do zabrania do pracy. Znakomicie rozgrzewa i dodaje energii, więc będzie odpowiednim wyborem zwłaszcza na zimniejsze dni.
Naleśnik po meksykańsku smaży się tak samo, jak każdy inny. Zamiast sięgać po gotowe tortille, po prostu przygotuj ciasto z jajka, mąki i mleka. Sekret tak naprawdę tkwi w nadzieniu. Idealny farsz przypomina składniki do chili con carne, ponieważ opiera się przede wszystkim na mielonym mięsie i sosie pomidorowym. Oprócz tego pojawia się kukurydza, fasola oraz czosnek. Naleśniki wypełnione tym składnikami zwija się w rulon, posypuje żółtym serem i zapieka, patrząc jak ser się topi. Zapiekane naleśniki mają głębszy smak niż te smażone na patelni.
Przepis na naleśniki po meksykańsku może być powiewem świeżości w Twojej kuchni. Warto go wypróbować, zwłaszcza, że jest łatwy a podstawowe składniki zapewne masz już w domu.
Gdy już wypróbujesz naleśniki meksykańskie, przepis możesz następnym razem lekko zmodyfikować. Naleśniki z mięsem po meksykańsku mogą być znacznie ostrzejsze, jeśli dodasz papryczki jalapeño i sos tabasco. Ciekawym zabiegiem w kuchni meksykańskiej jest także mieszanie składników mięsnych i warzywnych z owocami. Jeśli nie boisz się takich połączeń, możesz rozważyć dodanie odrobiny świeżego ananasa lub mango.
Naleśniki po meksykańsku to przepis dość prosty a przy tym bardzo smaczny. Choć mieszkańcy Meksyku mogliby kręcić nosem, bo preferują raczej kukurydziane placki zamiast naleśników, Tobie powinien się spodobać. Warto brać pod uwagę taki obiad, szczególnie, jeśli masz już dużo naleśników i brak lepszego pomysłu, co z nimi dalej zrobić.