Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Naleśniki po bolońsku

0
60 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 
Cebula
1 ząbek
Czosnek
2 łyżek
Oliwa
300 g
Mięso mielone wieprzowe
1 
Papryka czerwona
0.5 kubek
Przecier pomidorowy
80 g
Starty ser żółty
3 
Jajko
120 g
Mąka pszenna
1 szczypta
Sól
200 g
Woda
2 łyżek
Oliwa z oliwek
1 trochę
Pieprz
2 łyżek
Olej

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna
665.17 kcal
Węglowodany
32.53 g
Białko
27.95 g
Tłuszcze
46.08 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

60 min
Krok 1
5 min
FARSZ: Cebulę i czosnek obierz, drobno posiekaj, zeszklij na patelni na rozgrzanej oliwie. Następnie dodaj paprykę i podsmaż jeszcze kilka minut.
Krok 2
15 min
Dodaj mięso i smaż jeszcze przez około 15 minut, a po paru minutach 125 ml wody i WINIARY POMYSŁ NA… spaghetti po bolońsku.
Krok 3
10 min
Duś całość do odparowania nadmiaru wody.
Krok 4
5 min
CIASTO NALEŚNIKOWE: Z jajek, mąki, soli, wody i oliwy przygotuj ciasto. Odstaw na pół godziny.
Krok 5
5 min
Następnie na patelni na rozgrzanym oleju usmaż 8 naleśników.
Krok 6
5 min
Każdy naleśnik posmaruj przygotowanym farszem, zwiń w rulon.
Krok 7
15 min
Piekarnik rozgrzej do 180*C. Ułóż naleśniki w blaszce lub w naczyniu do zapiekania, posmaruj przecierem pomidorowym i włóż do piekarnika na ok. 10 minut. Następnie posyp serem i zapiekaj jeszcze przez 5 minut aż ser będzie złocisty i ładnie zapieczony.
Naleśniki po bolońsku

Krok 1 z 7

FARSZ: Cebulę i czosnek obierz, drobno posiekaj, zeszklij na patelni na rozgrzanej oliwie. Następnie dodaj paprykę i podsmaż jeszcze kilka minut.

Naleśniki po bolońsku

Krok 2 z 7

Dodaj mięso i smaż jeszcze przez około 15 minut, a po paru minutach 125 ml wody i WINIARY POMYSŁ NA… spaghetti po bolońsku.

Naleśniki po bolońsku

Krok 3 z 7

Duś całość do odparowania nadmiaru wody.

Naleśniki po bolońsku

Krok 4 z 7

CIASTO NALEŚNIKOWE: Z jajek, mąki, soli, wody i oliwy przygotuj ciasto. Odstaw na pół godziny.

Naleśniki po bolońsku

Krok 5 z 7

Następnie na patelni na rozgrzanym oleju usmaż 8 naleśników.

Naleśniki po bolońsku

Krok 6 z 7

Każdy naleśnik posmaruj przygotowanym farszem, zwiń w rulon.

Naleśniki po bolońsku

Krok 7 z 7

Piekarnik rozgrzej do 180*C. Ułóż naleśniki w blaszce lub w naczyniu do zapiekania, posmaruj przecierem pomidorowym i włóż do piekarnika na ok. 10 minut. Następnie posyp serem i zapiekaj jeszcze przez 5 minut aż ser będzie złocisty i ładnie zapieczony.

Zamiast tradycyjnego spaghetti – przepyszne, domowe naleśniki po bolońsku, z nadzieniem z mielonego mięsa, zielonej papryki i pomidorów. Nafaszerowane naleśniki zwijamy w rulony i podajemy gorące, z WINIARY POMYSŁ NA... spaghetti po bolońsku, posypane tartym parmezanem. Kto lubi, może tak przygotowane naleśniki zapiec krótko w piekarniku, do rozpuszczenia się sera. Przed podaniem dekorujemy listkiem bazylii.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika