Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Naleśniki po bolońsku
Dodaj do CookBook

Naleśniki po bolońsku

(16)
1 godz
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
44  g
WINIARY Pomysł na Spaghetti po Bolońsku
1 
Cebula
1  ząbek
Czosnek
2  łyżek
Oliwa
300  g
Mięso mielone wieprzowe
1 
Papryka czerwona
0.5  kubek
Przecier pomidorowy
80  g
Starty ser żółty
3 
Jajko
120  g
Mąka pszenna
1  szczypta
Sól
200  g
Woda
2  łyżek
Oliwa z oliwek
trochę
Pieprz
2  łyżek
Olej
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
32.5 g
Wartość energetyczna
665.2 kcal
Tłuszcze
46.1 g
Białko
27.9 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Naleśniki są częstym gościem na polskich stołach. Podawane z serem, dżemem, konfiturą czy kremem czekoladowym stanowią pyszny deser, a nawet słodki obiad. To bardzo proste w przygotowaniu danie, do którego potrzeba naprawdę niewiele składników, jest często pierwszą potrawą, jaką przygotowują młodzi kucharze. Możesz zrobić je razem z dziećmi albo usmażyć na szybko kilka naleśników, gdy masz ochotę na słodkie co nieco. Czy wiesz jednak, że naleśniki mogą stać się pełnowymiarowym daniem obiadowym? W wielu restauracjach wytrawne naleśniki są serwowane przez cały dzień, również jako forma lunchu. Dziś pokażemy Ci, jak przygotować zapiekane naleśniki po bolońsku — prosty i szybki przepis do przygotowania samodzielnie w domu.

Jak zrobić naleśniki zapiekane po bolońsku? Zacznij od przygotowania farszu, aby miał czas nieco się przestudzić, zanim usmażysz naleśniki. Warzywa drobno posiekaj i zeszklij na patelni. Podsmażaj je wraz z papryką przez kilka minut, po czym dodaj mielone mięso wieprzowe. Mięso z warzywami powinno smażyć się przez ok. kwadrans tak, aby było dobrze wysmażone. Następnie na patelnię wlej WINIARY POMYSŁ NA… spaghetti po bolońsku wraz ze 125 ml wody (nieco ponad pół szklanki). Duś farsz tak długo, aby woda odparowała i na patelni został sam gęsty, aromatyczny sos z mięsem.

Przejdź do smażenia naleśników. Potrzebne będą: jajka, mąka pszenna, sól, woda i oliwa. To najbardziej klasyczny przepis na ciasto naleśnikowe, które sprawdzi się w każdym polskim domu. Połącz te składniki w jedną masę, po czym smaż naleśniki z obu stron na złocisty kolor. Jeśli masa jest zbyt rzadka, możesz dodać mąki — jeśli zbyt gęsta, analogicznie dodaj nieco wody. Z przepisu WINIARY powinno powstać ok. 8 złotych, smacznych naleśników.

Czas na przygotowanie dania do pieczenia. Posmaruj wszystkie naleśniki farszem i zwiń je w rulony. Ułóż je w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce. Tak przygotowane naleśniki posmaruj jeszcze odrobiną koncentratu pomidorowego i wstaw do piekarnika. Naleśniki zapiekane po bolońsku powinny piec się przez około kwadrans w 180 stopniach. Na pięć minut przed końcem pieczenia posyp danie startym serem — ser rozpuści się i otoczy naleśniki smaczną kołderką. Danie jest gotowe, gdy ser przypiecze się na złoto. Gotowe! Możesz rozkoszować się tym prostym i pysznym daniem z rodziną lub znajomymi. To też świetny pomysł na obiad, gdy za oknem panuje plucha.

Spodobał Ci się nasz pomysł na naleśniki zapiekane po bolońsku? Sprawdź, jakie inne przepisy przygotowaliśmy dla Ciebie w WINIARY.

Przygotowanie

60 min
  • Krok 1

    5 min
    FARSZ: Cebulę i czosnek obierz, drobno posiekaj, zeszklij na patelni na rozgrzanej oliwie. Następnie dodaj paprykę i podsmaż jeszcze kilka minut.
  • Krok 2

    15 min
    Dodaj mięso i smaż jeszcze przez około 15 minut, a po paru minutach 125 ml wody i WINIARY POMYSŁ NA… spaghetti po bolońsku.
  • Krok 3

    10 min
    Duś całość do odparowania nadmiaru wody.
  • Krok 4

    5 min
    CIASTO NALEŚNIKOWE: Z jajek, mąki, soli, wody i oliwy przygotuj ciasto. Odstaw na pół godziny.
  • Krok 5

    5 min
    Następnie na patelni na rozgrzanym oleju usmaż 8 naleśników.
  • Krok 6

    5 min
    Każdy naleśnik posmaruj przygotowanym farszem, zwiń w rulon.
  • Krok 7

    15 min
    Piekarnik rozgrzej do 180*C. Ułóż naleśniki w blaszce lub w naczyniu do zapiekania, posmaruj przecierem pomidorowym i włóż do piekarnika na ok. 10 minut. Następnie posyp serem i zapiekaj jeszcze przez 5 minut aż ser będzie złocisty i ładnie zapieczony.
Naleśniki po bolońsku

Krok 1 z 7

FARSZ: Cebulę i czosnek obierz, drobno posiekaj, zeszklij na patelni na rozgrzanej oliwie. Następnie dodaj paprykę i podsmaż jeszcze kilka minut.

Naleśniki po bolońsku

Krok 2 z 7

Dodaj mięso i smaż jeszcze przez około 15 minut, a po paru minutach 125 ml wody i WINIARY POMYSŁ NA… spaghetti po bolońsku.

Naleśniki po bolońsku

Krok 3 z 7

Duś całość do odparowania nadmiaru wody.

Naleśniki po bolońsku

Krok 4 z 7

CIASTO NALEŚNIKOWE: Z jajek, mąki, soli, wody i oliwy przygotuj ciasto. Odstaw na pół godziny.

Naleśniki po bolońsku

Krok 5 z 7

Następnie na patelni na rozgrzanym oleju usmaż 8 naleśników.

Naleśniki po bolońsku

Krok 6 z 7

Każdy naleśnik posmaruj przygotowanym farszem, zwiń w rulon.

Naleśniki po bolońsku

Krok 7 z 7

Piekarnik rozgrzej do 180*C. Ułóż naleśniki w blaszce lub w naczyniu do zapiekania, posmaruj przecierem pomidorowym i włóż do piekarnika na ok. 10 minut. Następnie posyp serem i zapiekaj jeszcze przez 5 minut aż ser będzie złocisty i ładnie zapieczony.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

3.6 z 5
3.5714285714286
Wszystkich ocen: 7
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
77
33
22
00
00
22

Opinie

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzeszków ziemnych
  • Danie główne
  • Drugie danie
  • Jajka
  • Jesień
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Kuchnia włoska
  • Kuchnie świata
  • Łatwy przepis
  • Na co dzień
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Pełny posiłek
  • Rodzinny posiłek
  • Spotkanie z przyjaciółmi
  • Warzywa
  • Weekend
  • Zima
  • Z jajkami
  • Z mięsem
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Ciasto na naleśniki do krokietów

    Ciasto na naleśniki do krokietów

    15 min Łatwy
  • Naleśniki z dżemem

    Naleśniki z dżemem

    26 min Łatwy
  • Naleśniki z kurczakiem, pieczarkami i sosem śmietanowym

    Naleśniki z kurczakiem, pieczarkami i sosem śmietanowym

    46 min Łatwy
  • Naleśniki Suzette

    Naleśniki Suzette

    40 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu