Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Zupy
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na pomidory
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
  • Kontakt
Naleśniki po bolońsku
35 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
35 ze 100
Popraw bilans dania
Twoje danie może być lepiej zbilansowane
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
27.9g / 18%
Węglowodany
32.5g / 19%
Tłuszcze
46.1g / 63%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Naleśniki po bolońsku

+

Naleśniki po bolońsku

Wróć

Naleśniki po bolońsku

(14)
1 godz
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
44  g
WINIARY Pomysł na Spaghetti po Bolońsku
1 
Cebula
1  ząbek
Czosnek
2  łyżek
Oliwa
300  g
Mięso mielone wieprzowe
1 
Papryka czerwona
0.5  kubek
Przecier pomidorowy
80  g
Starty ser żółty
3 
Jajko
120  g
Mąka pszenna
1  szczypta
Sól
200  g
Woda
2  łyżek
Oliwa z oliwek
trochę
Pieprz
2  łyżek
Olej
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
27.95 g
Węglowodany
32.53 g
Tłuszcze
46.08 g
Wartość energetyczna
665.17 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Naleśniki są częstym gościem na polskich stołach. Podawane z serem, dżemem, konfiturą czy kremem czekoladowym stanowią pyszny deser, a nawet słodki obiad. To bardzo proste w przygotowaniu danie, do którego potrzeba naprawdę niewiele składników, jest często pierwszą potrawą, jaką przygotowują młodzi kucharze. Możesz zrobić je razem z dziećmi albo usmażyć na szybko kilka naleśników, gdy masz ochotę na słodkie co nieco. Czy wiesz jednak, że naleśniki mogą stać się pełnowymiarowym daniem obiadowym? W wielu restauracjach wytrawne naleśniki są serwowane przez cały dzień, również jako forma lunchu. Dziś pokażemy Ci, jak przygotować zapiekane naleśniki po bolońsku — prosty i szybki przepis do przygotowania samodzielnie w domu.

Jak zrobić naleśniki zapiekane po bolońsku? Zacznij od przygotowania farszu, aby miał czas nieco się przestudzić, zanim usmażysz naleśniki. Warzywa drobno posiekaj i zeszklij na patelni. Podsmażaj je wraz z papryką przez kilka minut, po czym dodaj mielone mięso wieprzowe. Mięso z warzywami powinno smażyć się przez ok. kwadrans tak, aby było dobrze wysmażone. Następnie na patelnię wlej WINIARY POMYSŁ NA… spaghetti po bolońsku wraz ze 125 ml wody (nieco ponad pół szklanki). Duś farsz tak długo, aby woda odparowała i na patelni został sam gęsty, aromatyczny sos z mięsem.

Przejdź do smażenia naleśników. Potrzebne będą: jajka, mąka pszenna, sól, woda i oliwa. To najbardziej klasyczny przepis na ciasto naleśnikowe, które sprawdzi się w każdym polskim domu. Połącz te składniki w jedną masę, po czym smaż naleśniki z obu stron na złocisty kolor. Jeśli masa jest zbyt rzadka, możesz dodać mąki — jeśli zbyt gęsta, analogicznie dodaj nieco wody. Z przepisu WINIARY powinno powstać ok. 8 złotych, smacznych naleśników.

Czas na przygotowanie dania do pieczenia. Posmaruj wszystkie naleśniki farszem i zwiń je w rulony. Ułóż je w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce. Tak przygotowane naleśniki posmaruj jeszcze odrobiną koncentratu pomidorowego i wstaw do piekarnika. Naleśniki zapiekane po bolońsku powinny piec się przez około kwadrans w 180 stopniach. Na pięć minut przed końcem pieczenia posyp danie startym serem — ser rozpuści się i otoczy naleśniki smaczną kołderką. Danie jest gotowe, gdy ser przypiecze się na złoto. Gotowe! Możesz rozkoszować się tym prostym i pysznym daniem z rodziną lub znajomymi. To też świetny pomysł na obiad, gdy za oknem panuje plucha.

Spodobał Ci się nasz pomysł na naleśniki zapiekane po bolońsku? Sprawdź, jakie inne przepisy przygotowaliśmy dla Ciebie w WINIARY.

Przygotowanie

60 min
  • Krok 1

    5 min
    FARSZ: Cebulę i czosnek obierz, drobno posiekaj, zeszklij na patelni na rozgrzanej oliwie. Następnie dodaj paprykę i podsmaż jeszcze kilka minut.
  • Krok 2

    15 min
    Dodaj mięso i smaż jeszcze przez około 15 minut, a po paru minutach 125 ml wody i WINIARY POMYSŁ NA… spaghetti po bolońsku.
  • Krok 3

    10 min
    Duś całość do odparowania nadmiaru wody.
  • Krok 4

    5 min
    CIASTO NALEŚNIKOWE: Z jajek, mąki, soli, wody i oliwy przygotuj ciasto. Odstaw na pół godziny.
  • Krok 5

    5 min
    Następnie na patelni na rozgrzanym oleju usmaż 8 naleśników.
  • Krok 6

    5 min
    Każdy naleśnik posmaruj przygotowanym farszem, zwiń w rulon.
  • Krok 7

    15 min
    Piekarnik rozgrzej do 180*C. Ułóż naleśniki w blaszce lub w naczyniu do zapiekania, posmaruj przecierem pomidorowym i włóż do piekarnika na ok. 10 minut. Następnie posyp serem i zapiekaj jeszcze przez 5 minut aż ser będzie złocisty i ładnie zapieczony.
Naleśniki po bolońsku

Krok 1 z 7

FARSZ: Cebulę i czosnek obierz, drobno posiekaj, zeszklij na patelni na rozgrzanej oliwie. Następnie dodaj paprykę i podsmaż jeszcze kilka minut.

Naleśniki po bolońsku

Krok 2 z 7

Dodaj mięso i smaż jeszcze przez około 15 minut, a po paru minutach 125 ml wody i WINIARY POMYSŁ NA… spaghetti po bolońsku.

Naleśniki po bolońsku

Krok 3 z 7

Duś całość do odparowania nadmiaru wody.

Naleśniki po bolońsku

Krok 4 z 7

CIASTO NALEŚNIKOWE: Z jajek, mąki, soli, wody i oliwy przygotuj ciasto. Odstaw na pół godziny.

Naleśniki po bolońsku

Krok 5 z 7

Następnie na patelni na rozgrzanym oleju usmaż 8 naleśników.

Naleśniki po bolońsku

Krok 6 z 7

Każdy naleśnik posmaruj przygotowanym farszem, zwiń w rulon.

Naleśniki po bolońsku

Krok 7 z 7

Piekarnik rozgrzej do 180*C. Ułóż naleśniki w blaszce lub w naczyniu do zapiekania, posmaruj przecierem pomidorowym i włóż do piekarnika na ok. 10 minut. Następnie posyp serem i zapiekaj jeszcze przez 5 minut aż ser będzie złocisty i ładnie zapieczony.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Danie główne
  • Drugie danie
  • Jajka
  • Jesień
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Kuchnia włoska
  • Kuchnie świata
  • Łatwy przepis
  • Na co dzień
  • Obiad
  • Pełny posiłek
  • Rodzinne spotkanie
  • Rodzinny posiłek
  • Rodzinny posiłek
  • Spotkanie z przyjaciółmi
  • Warzywa
  • Weekend
  • Zima
  • Z jajkami
  • Z mięsem

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Krokiety z mięsem

    Krokiety z mięsem

    1 godz Średni
  • Naleśniki piwne

    Naleśniki piwne

    1 godz 22 min Łatwy
  • Paszteciki drożdżowe

    Paszteciki drożdżowe

    1 godz 45 min Łatwy
  • Kurczak w sosie grzybowym

    Kurczak w sosie grzybowym

    20 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu