Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Naleśniki z dżemem

21
26min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest kaziawr

Składniki

-
5 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2 szklanek
Mleko
2 
Jajko
2 łyżeczek
Cukier wanilinowy WINIARY
1 trochę
Sól
2 szklanek
Mąka
3 łyżek
Olej
1 słoik
Dżem
0.5 szklanka
Woda gazowana

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
11.93 g
Węglowodany
90.36 g
Tłuszcze
14.06 g
Wartość energetyczna
540.05 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

26 min
Krok 1
4 min
Mleko wlej do miski. Dodaj wodę gazowaną, jajka, cukier wanilinowy, sól i wszystko zmiksuj. Na koniec dosyp przesianą mąkę.
Krok 2
3 min
Gdy ciasto będzie gładkie i bez grudek, dodaj olej i jeszcze chwilę miksuj.
Krok 3
15 min
Rozgrzej patelnię delikatnie przetartą olejem i smaż cienkie naleśniki z obu stron na złoty kolor.
Krok 4
2 min
Gotowe naleśniki przekładaj na talerz. Jeśli nie zamierzasz ich od razu podawać przykryj drugim talerzem lub przykrywką, aby nie wyschły.
Krok 5
2 min
Naleśniki smaruj ulubionym dżemem i zawijaj w rulony, ćwiartki, bądź koperty.
Naleśniki z dżemem

Krok 1 z 5

Mleko wlej do miski. Dodaj wodę gazowaną, jajka, cukier wanilinowy, sól i wszystko zmiksuj. Na koniec dosyp przesianą mąkę.

Naleśniki z dżemem

Krok 2 z 5

Gdy ciasto będzie gładkie i bez grudek, dodaj olej i jeszcze chwilę miksuj.

Naleśniki z dżemem

Krok 3 z 5

Rozgrzej patelnię delikatnie przetartą olejem i smaż cienkie naleśniki z obu stron na złoty kolor.

Naleśniki z dżemem

Krok 4 z 5

Gotowe naleśniki przekładaj na talerz. Jeśli nie zamierzasz ich od razu podawać przykryj drugim talerzem lub przykrywką, aby nie wyschły.

Naleśniki z dżemem

Krok 5 z 5

Naleśniki smaruj ulubionym dżemem i zawijaj w rulony, ćwiartki, bądź koperty.

Trudno znaleźć kogoś, kto nie byłby fanem naleśników. Te smakowite placki można podawać na słodko i na słono. Najmłodsi uwielbiają je właśnie w wersji ze słodkimi dodatkami. Możesz je podawać na ciepło i na zimno, z ulubionym dżemem, owocami i cukrem pudrem. Jednak sekretem udanych naleśników zawsze jest doskonałe ciasto.

Zacznij od wlania do miski mleka wraz z odrobiną wody gazowanej, która spowoduje, że ciasto będzie bardziej puszyste. Pamiętaj także o jajkach, cukrze wanilinowym WINIARY i soli. Zmiksuj te składniki, a na koniec dodaj przesianą przez sitko mąkę. Kiedy ciasto stanie się gładkie, dodaj odrobinę oleju i jeszcze raz wszystko zmiksuj.

Naleśniki najlepiej smażyć na specjalnie przeznaczonej do tego patelni – np. teflonowej o niskich brzegach, choć zwykła także się sprawdzi. Ważne, by zacząć smażenie na rozgrzanej patelni lekko tylko posmarowanej oliwą. Staraj się nalewać na nią tyle ciasta, by wychodziły cienkie placki. Każdy z nich smaż z obu stron.

Gotowe naleśniki przekładaj na talerz. Możesz podawać je natychmiast, smarując dżemem i zwijając w rulony, ćwiartki lub w koperty, ale jeśli przygotowałaś większą porcję lub zamierzasz podać naleśniki później, przykryj je talerzem lub folią aluminiową, żeby placki nie wysychały. Udekoruj je cukrem pudrem, lodami albo ulubioną posypką. Pamiętaj, że naleśniki to świetny pomysł nie tylko na deser!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

55 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
55 ze 100
Prawidłowy bilans
Twoje danie jest prawidłowo zbilansowane
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
11.9g / 9%
Węglowodany
90.4g / 67%
Tłuszcze
14.1g / 23%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 4

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
M Marek
.

Z takich proporcji składników wychodzi ok 15 naleśników na patelni 48 cm. Mąki lepiej dodać 1,5 szklanki, bo wychodzą zbyt grube.

M MLEMACZ
.

tak se wyszły ale myśle że to dlatego że robiłem to z waszego przepisu Ps : BYDYŃ MACIE DOBRY :D

MKS Expert
.
Expert

Jesteśmy przekonani, że z naszego przepisu wyszłyby... idealne! :-) PS Dziękujemy i zachęcamy do wypróbowania wszystkich smaków.

Ł Łukasz
.

A mi wyszły najlepsze naleśniki jakie jadłem ;)

MKS Expert
.
Expert

Cieszymy się i polecamy na przyszłość!

J Julia
.

Wyszły Ochydnie

MKS Expert
.
Expert

Przepis na naleśniki jest tradycyjny, ale jeśli Ci nie odpowiada, możesz potraktować go jako inspirację do własnych kulinarnych kreacji. :-)

Pokaż więcej komentarzy