Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Naleśniki z dżemem
Dodaj do CookBook

Naleśniki z dżemem

(1)
26 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest kaziawr
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Warianty przepisu

  • Przepis wariant klasyczny
    Klasyczny
  • Przepis wariant z twistem
    Z twistem
  • Przepis dobry dla dzieci
    Dobry dla dzieci
  • Przepis wariant wegetariański
    Wegetariański

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1.5  szklanek
Mleko
2 
Jajko
2  łyżeczek
Cukier wanilinowy WINIARY
trochę
Sól
1.5  szklanek
Mąka
3  łyżek
Olej
1  słoik
Dżem
0.5  szklanka
Woda gazowana
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
97.3 g
Wartość energetyczna
571.2 kcal
Tłuszcze
14.5 g
Białko
11.8 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Naleśniki to danie, które kochają wszyscy. Cienkie placuszki możesz podawać na słodko i na słono. To proste danie, które przygotujesz w kilka chwil. Najmłodsi uwielbiają je w wersji ze słodkimi dodatkami. Możesz je podawać na ciepło i na zimno, z ulubionym dżemem, owocami i cukrem pudrem. Jednak sekretem udanych naleśników zawsze jest doskonałe ciasto. Poznaj najlepszy i sprawdzony przepis na naleśniki.



Zacznij od wlania do miski mleka wraz z odrobiną mineralnej wody gazowanej, która spowoduje, że ciasto będzie bardziej puszyste i delikatniejsze. Pamiętaj także o jajkach, cukrze wanilinowym WINIARY i soli. Zmiksuj te składniki, a na koniec dodaj przesianą przez sitko mąkę pszenną. Kiedy ciasto stanie się gładkie, dodaj olej roślinny i jeszcze raz wszystko zmiksuj. Ważne, by zacząć smażenie naleśników na rozgrzanej, patelni (najlepiej teflonowej) lekko tylko posmarowanej oliwą, tak by ciasto naleśnikowe nie przywierało. Staraj się nalewać na nią tyle ciasta, by wychodziły cienkie placki. Każdy z nich smaż z obu stron. Pierwszy naleśnik wyjdzie dobrze, gdy poczekasz aż Twoja patelnia odpowiednio się rozgrzeje.


Gotowe naleśniki przekładaj na talerz. Możesz podawać je natychmiast, smarując dżemem i zwijając w rulony, ćwiartki lub w koperty, ale jeśli przygotowałaś większą porcję lub zamierzasz podać naleśniki później, przykryj je talerzem lub folią aluminiową, żeby placki nie wysychały. Udekoruj je cukrem pudrem, lodami albo ulubioną posypką. Smaczne naleśniki to świetny pomysł nie tylko na deser czy śniadanie. W wersji wytrawnej idealnie nadadzą się także jako danie główne. Możesz śmiało zrobić je na obiad dla całej rodziny!

Sprawdź również przepis na puszyste, pyszne naleśniki w amerykańskim stylu, czyli pancakes.


Podoba Ci się ten przepis? Dodaj go do swojej książki kucharskiej. Załóż ją TUTAJ.

Przygotowanie

26 min
  • Krok 1

    4 min
    Mleko wlej do miski. Dodaj wodę gazowaną, jajka, cukier wanilinowy, sól i wszystko zmiksuj. Na koniec dosyp przesianą mąkę.
  • Krok 2

    3 min
    Gdy ciasto będzie gładkie i bez grudek, dodaj olej i jeszcze chwilę miksuj.
  • Krok 3

    15 min
    Rozgrzej patelnię delikatnie przetartą olejem i smaż cienkie naleśniki z obu stron na złoty kolor.
  • Krok 4

    2 min
    Gotowe naleśniki przekładaj na talerz. Jeśli nie zamierzasz ich od razu podawać przykryj drugim talerzem lub przykrywką, aby nie wyschły.
  • Krok 5

    2 min
    Naleśniki smaruj ulubionym dżemem i zawijaj w rulony, ćwiartki, bądź koperty.
Naleśniki z dżemem

Krok 1 z 5

Mleko wlej do miski. Dodaj wodę gazowaną, jajka, cukier wanilinowy, sól i wszystko zmiksuj. Na koniec dosyp przesianą mąkę.

Naleśniki z dżemem

Krok 2 z 5

Gdy ciasto będzie gładkie i bez grudek, dodaj olej i jeszcze chwilę miksuj.

Naleśniki z dżemem

Krok 3 z 5

Rozgrzej patelnię delikatnie przetartą olejem i smaż cienkie naleśniki z obu stron na złoty kolor.

Naleśniki z dżemem

Krok 4 z 5

Gotowe naleśniki przekładaj na talerz. Jeśli nie zamierzasz ich od razu podawać przykryj drugim talerzem lub przykrywką, aby nie wyschły.

Naleśniki z dżemem

Krok 5 z 5

Naleśniki smaruj ulubionym dżemem i zawijaj w rulony, ćwiartki, bądź koperty.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

5.0 z 5
5
Wszystkich ocen: 1
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
11
11
00
00
00
00

Opinie

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Brunch
  • Danie główne
  • Deser
  • Impreza
  • Impreza dla dzieci
  • Jajka
  • Jesień
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Kuchnie świata
  • Łatwy przepis
  • Na co dzień
  • Niski poziom soli
  • Obiad
  • Pescetarian
  • Popołudniowa przekąska
  • Przekąski
  • Rodzinny posiłek
  • Śniadanie
  • Spotkanie z przyjaciółmi
  • Tanie gotowanie
  • Urodziny
  • Weekend
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Ciasto na naleśniki do krokietów

    Ciasto na naleśniki do krokietów

    15 min Łatwy
  • Delikatne naleśniki z wodą gazowaną

    Delikatne naleśniki z wodą gazowaną

    36 min Łatwy
  • Naleśniki Suzette

    Naleśniki Suzette

    40 min Łatwy
  • Naleśniki - Sakiewki z farszem

    Naleśniki - Sakiewki z farszem

    1 godz 55 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu