Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Naleśniki z dżemem

8
26 min
Łatwy

Składniki

-
5 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2 szklanek
Mleko
2 
Jajko
2 łyżeczek
Cukier wanilinowy WINIARY
1 trochę
Sól
2 szklanek
Mąka
3 łyżek
Olej
1 słoik
Dżem
0.5 szklanka
Woda gazowana

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna
540.05 kcal
Węglowodany
90.36 g
Białko
11.93 g
Tłuszcze
14.06 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

26 min
Krok 1
4 min
Mleko wlej do miski. Dodaj wodę gazowaną, jajka, cukier wanilinowy, sól i wszystko zmiksuj. Na koniec dosyp przesianą mąkę.
Krok 2
3 min
Gdy ciasto będzie gładkie i bez grudek, dodaj olej i jeszcze chwilę miksuj.
Krok 3
15 min
Rozgrzej patelnię delikatnie przetartą olejem i smaż cienkie naleśniki z obu stron na złoty kolor.
Krok 4
2 min
Gotowe naleśniki przekładaj na talerz. Jeśli nie zamierzasz ich od razu podawać przykryj drugim talerzem lub przykrywką, aby nie wyschły.
Krok 5
2 min
Naleśniki smaruj ulubionym dżemem i zawijaj w rulony, ćwiartki, bądź koperty.
Naleśniki z dżemem

Krok 1 z 5

Mleko wlej do miski. Dodaj wodę gazowaną, jajka, cukier wanilinowy, sól i wszystko zmiksuj. Na koniec dosyp przesianą mąkę.

Naleśniki z dżemem

Krok 2 z 5

Gdy ciasto będzie gładkie i bez grudek, dodaj olej i jeszcze chwilę miksuj.

Naleśniki z dżemem

Krok 3 z 5

Rozgrzej patelnię delikatnie przetartą olejem i smaż cienkie naleśniki z obu stron na złoty kolor.

Naleśniki z dżemem

Krok 4 z 5

Gotowe naleśniki przekładaj na talerz. Jeśli nie zamierzasz ich od razu podawać przykryj drugim talerzem lub przykrywką, aby nie wyschły.

Naleśniki z dżemem

Krok 5 z 5

Naleśniki smaruj ulubionym dżemem i zawijaj w rulony, ćwiartki, bądź koperty.

Trudno znaleźć kogoś, kto nie byłby fanem naleśników. Te smakowite placki można podawać na słodko i na słono. Najmłodsi uwielbiają je właśnie w wersji ze słodkimi dodatkami. Możesz je podawać na ciepło i na zimno, z ulubionym dżemem, owocami i cukrem pudrem. Jednak sekretem udanych naleśników zawsze jest doskonałe ciasto.

Zacznij od wlania do miski mleka wraz z odrobiną wody gazowanej, która spowoduje, że ciasto będzie bardziej puszyste. Pamiętaj także o jajkach, cukrze wanilinowym WINIARY i soli. Zmiksuj te składniki, a na koniec dodaj przesianą przez sitko mąkę. Kiedy ciasto stanie się gładkie, dodaj odrobinę oleju i jeszcze raz wszystko zmiksuj.

Naleśniki najlepiej smażyć na specjalnie przeznaczonej do tego patelni – np. teflonowej o niskich brzegach, choć zwykła także się sprawdzi. Ważne, by zacząć smażenie na rozgrzanej patelni lekko tylko posmarowanej oliwą. Staraj się nalewać na nią tyle ciasta, by wychodziły cienkie placki. Każdy z nich smaż z obu stron.

Gotowe naleśniki przekładaj na talerz. Możesz podawać je natychmiast, smarując dżemem i zwijając w rulony, ćwiartki lub w koperty, ale jeśli przygotowałaś większą porcję lub zamierzasz podać naleśniki później, przykryj je talerzem lub folią aluminiową, żeby placki nie wysychały. Udekoruj je cukrem pudrem, lodami albo ulubioną posypką. Pamiętaj, że naleśniki to świetny pomysł nie tylko na deser!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika