Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Air Fryer
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Naleśniki z mąki kukurydzianej
Dodaj do CookBook

Naleśniki z mąki kukurydzianej

(2)
14 min
Łatwy
Autorem przepisu jest elficzna
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  łyżka
Cukier wanilinowy WINIARY
3 
Jajko
2  szklanek
Mąka kukurydziana
250  ml
Mleko
125  ml
Woda gazowana
2  łyżek
Cukier
0.5  łyżeczka
Proszek do pieczenia
1  dag
Olej
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
58.8 g
Wartość energetyczna
354.4 kcal
Tłuszcze
8 g
Białko
10.7 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

W przepisach kuchni polskiej i europejskiej dominują receptury na ciasto wykonane z mąki pszennej. Warto jednak czasami szukać bardziej oryginalnych rozwiązań. Czymś takim jest naleśnik z mąki kukurydzianej. Ma trochę inny smak niż tradycyjny naleśnik pszenny, a przy tym będzie daniem bezglutenowym. Różnego rodzaju placki kukurydziane smaży się w Ameryce Południowej i Środkowej od tysięcy lat. W końcu stamtąd wywodzi się tortilla - pierwotnie tylko kukurydziana, a nie pszenna czy gryczana - jak dzisiaj.

Naleśnik kukurydziany przygotowuje się podobnie jak klasyczny. Tutaj także kluczowymi składnikami do wymieszania z mąką są jaja i mleko. Koniecznie pamiętaj, żeby wyjąć je wcześniej z lodówki. W momencie przygotowywania dania powinny być w temperaturze pokojowej, a nie kompletnie zimne. To pozwoli uformować ciasto o właściwej konsystencji. Do podstawowych produktów dodaje się także proszek do pieczenia, cukier waniliowy nadający plackom słodki smak oraz odrobinę gazowanej wody mineralnej.

Gotowe ciasto wlewaj na patelnię, na której olej jest już rozgrzany. Idealnie jeśli będzie to specjalna patelnia do smażenia naleśników, czyli taka, która jest cienka i dość płaska. Przy przewracaniu ich na drugą stronę używaj łopatki plastikowej lub drewnianej, nigdy nie sięgaj po metalowe, ostre przyrządy, żeby nie porysować powłoki o nieprzywierających właściwościach.

Naleśniki na mące kukurydzianej świetnie nadają się na śniadanie. Zarówno do zjedzenia na ciepło w domu, jak również do zabrania na wynos - na wycieczkę, do pracy albo do dziecięcej śniadaniówki. Możesz zjeść je na słodko, dodając ulubioną konfiturę, dżem albo marmoladę. Jeśli wolisz wersję wytrawną, także bez problemu dopasujesz odpowiednie składniki - na przykład wędlinę, ser, pomidory, paprykę, świeże zioła i przyprawy. Jest tak dużo wersji dodatków, że nie sposób opisać wszystkich. Najlepiej dodawać po prostu to, na co w danej chwili masz ochotę. Receptura jest bardzo uniwersalna.

Naleśniki z mąki kukurydzianej to przepis bardzo podobny do znanych wszystkim naleśników pszennych, a jednak zapewnia nowe doznania smakowe. Koniecznie musisz go wypróbować!

Przygotowanie

14 min
  • Krok 1

    5 min
    Mikserem zacznij miksować jajka. Następnie dodaj cukier nadal miksując. Kolejno powoli dodaj składniki po trochu mąki, wody, mleka, cukru, proszku i cukru wanilinowego.
  • Krok 2

    5 min
    Dodaj do ciasta również łyżkę oleju. Gdy ciasto jest zbyt gęste dodaj wody lub mleka. Ciasto ma być lejące się i w miarę rzadkie.
  • Krok 3

    4 min
    Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i smaż naleśniki - z obu stron na rumiano. Podawaj na ciepło z kremem.
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Ogólna ocena

4.0 out of 5
4
Wszystkich ocen: 1
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
11
00
11
00
00
00

Opinie

4

Helena

Czy nie wiadomo co byś robiła i tak są suche naleśniki z mąki kukurydzianej ale smaczne
Anonim (niezweryfikowany) 11/20/2020-08:11 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 12/17/2020-10:38 CET
Jeżeli wychodzą za suche, zwiększ nieco ilość mleka bądź tłuszczu, na którym smażysz.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Danie główne
  • Deser
  • Impreza dla dzieci
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom soli
  • Obiad
  • Pescetarian
  • Śniadanie
  • Wegetariańskie
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Naleśniki z dżemem

    Naleśniki z dżemem

    26 min Łatwy
  • Naleśniki zapiekane z mozzarellą

    Naleśniki zapiekane z mozzarellą

    1 godz 43 min Łatwy
  • Naleśniki z nutellą

    Naleśniki z nutellą

    45 min Łatwy
  • Delikatne naleśniki z wodą gazowaną

    Delikatne naleśniki z wodą gazowaną

    36 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu