Naleśniki z mąki kukurydzianej
14min
Łatwy
1 łyżeczka
Cukier wanilinowy WINIARY
3
Jajko
2 szklanek
Mąka kukurydziana
0.5 szklanka
Mleko
0.5 szklanka
Woda gazowana
4 łyżek
Cukier
0.5 łyżeczka
1 dag
Olej
.
Wartości odżywcze
Białko
7.79 g
Węglowodany
48.31 g
Tłuszcze
6.5 g
Wartość energetyczna
286.18 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
14 min
Krok 1
5 min
Mikserem zaczynam miksować jajka. Następnie dodaję cukier nadal miksując. Kolejno powoli dodaję składniki po trochu mąki, wody, mleka, cukru, proszku i cukru wanilinowego.
Krok 2
5 min
Dodaję do ciasta również łyżkę oleju. Gdy ciasto jest zbyt gęste dodaję wody lub mleka. Ciasto ma być lejące się i w miarę rzadkie.
Krok 3
4 min
Na patelni rozgrzewam odrobinę oleju i smażę naleśniki - z obu stron na rumiano. Podaję na ciepło z kremem Nutellą.
Naleśniki z mąki kukurydzianej idealnie nadają się na przygotowanie na słono i słodko. Użycie mąki kukurydzianej sprawi, że naleśniki będą puszyste i kruche. Dodajmy cukier waniliowy WINIARY, dzięki czemu uzyskamy ciekawy i pociągający aromat, który sprawi, że do kuchni zajrzą ciekawi nowego dania domownicy. Smacznego!
Komentarze 1