
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł
Naleśniki z mascarpone i owocami
Kliknij w przycisk poniżej "Dodaj do My Menu Plan", żeby urozmaicić swój jadłospis lub wejdź do My Menu Plan z poziomu menu strony, zaloguj się i wybieraj spośród setek przepisów, które dla Ciebie przygotowaliśmy. Dowiedz się więcej o Planerze posiłków i zaplanuj swoje menu.
Warianty przepisu
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Jak zrobić ciasto na naleśniki? To proste, wystarczy połączyć ze sobą szklankę mleka i pół szklanki wody gazowanej (nada ona ciastu lekkości) dodać jedno jajko, dwie łyżki roztopionego masła, łyżeczkę cukru wanilinowego WINIARY oraz szklankę mąki. Wszystkie składniki zmiksuj na jednolitą, lejącą masę. Jeśli ciasto na naleśniki będzie zbyt rzadkie – dodaj trochę więcej mąki. Jeśli zaś będzie zbyt gęste – dolej nieco mleka. Gdy osiągniesz pożądaną konsystencję, odłóż ciasto na 15 minut.
Naleśniki smaż z obu stron, na odrobinie masła, nalewając cienką warstwę ciasta na dobrze rozgrzaną patelnię.
Serek mascarpone połącz z cukrem wanilinowym WINIARY (1 łyżeczka na 250 gramów serka). Jedną łyżkę tak przygotowanego serka wyłóż na upieczony naleśnik i zawiń. Obsyp ulubionymi owocami (truskawkami, porzeczkami, borówkami, malinami) lub ich mieszanką.
Podany przepis na naleśniki z mascarpone i owocami wystarcza na około 10 naleśników.
Przygotowanie
Krok 1
3 minKrok 2
15 minKrok 3
10 minKrok 4
2 minKrok 5
1 minKrok 6
1 minKrok 1 z 6
Wszystkie składniki na naleśniki przełóż do miski i zmiksuj na jednolitą, lejącą masę. Jeśli przygotowujesz wytrawną wersję naleśników pomiń cukier wanilinowy.
Krok 2 z 6
Odstaw ciasto na 15 minut.
Krok 3 z 6
Naleśniki smaż na dobrze rozgrzanej patelni na odrobinie masła. Niewielkie porcje ciasta nalewaj na patelnię. Możesz użyć do tego chochli do zupy. Naleśniki odwracaj i zdejmuj z patelni, jak ładnie się zarumienią.
Krok 4 z 6
Serek mascarpone wymieszaj z cukrem i nakładaj na każdy usmażony naleśniki 1 łyżkę. Zwiń naleśniki i podawaj z ulubionymi owocami.
Krok 5 z 6
Gotowe naleśniki możesz posypać jeszcze cukrem pudrem.
Krok 6 z 6
Podana ilość składników wystarcza na około 10 naleśników.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 1