Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Naleśniki z mascarpone i owocami

2
32min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Winiary.pl

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1  szklanka
Mąka
1  szklanka
Mleko
0.5  szklanka
Woda gazowana
1 
Jajko
2  łyżek
Masło
250  g
Serek mascarpone
trochę
Ulubiowe Owoce (truskawki, porzeczki, borówki, maliny)
trochę
Masło
1  łyżeczka
Cukier wanilinowy WINIARY
1  łyżeczka
Cukier wanilinowy WINIARY

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
11.29 g
Węglowodany
37.4 g
Tłuszcze
31.17 g
Wartość energetyczna
472.97 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

32 min
Krok 1
3 min
Wszystkie składniki na naleśniki przełóż do miski i zmiksuj na jednolitą, lejącą masę. Jeśli przygotowujesz wytrawną wersję naleśników pomiń cukier wanilinowy.
Krok 2
15 min
Odstaw ciasto na 15 minut.
Krok 3
10 min
Naleśniki smaż na dobrze rozgrzanej patelni na odrobinie masła. Niewielkie porcje ciasta nalewaj na patelnię. Możesz użyć do tego chochli do zupy. Naleśniki odwracaj i zdejmuj z patelni, jak ładnie się zarumienią.
Krok 4
2 min
Serek mascarpone wymieszaj z cukrem i nakładaj na każdy usmażony naleśniki 1 łyżkę. Zwiń naleśniki i podawaj z ulubionymi owocami.
Krok 5
1 min
Gotowe naleśniki możesz posypać jeszcze cukrem pudrem.
Krok 6
1 min
Podana ilość składników wystarcza na około 10 naleśników.
Naleśniki z mascarpone i owocami

Krok 1 z 6

Wszystkie składniki na naleśniki przełóż do miski i zmiksuj na jednolitą, lejącą masę. Jeśli przygotowujesz wytrawną wersję naleśników pomiń cukier wanilinowy.

Naleśniki z mascarpone i owocami

Krok 2 z 6

Odstaw ciasto na 15 minut.

Naleśniki z mascarpone i owocami

Krok 3 z 6

Naleśniki smaż na dobrze rozgrzanej patelni na odrobinie masła. Niewielkie porcje ciasta nalewaj na patelnię. Możesz użyć do tego chochli do zupy. Naleśniki odwracaj i zdejmuj z patelni, jak ładnie się zarumienią.

Naleśniki z mascarpone i owocami

Krok 4 z 6

Serek mascarpone wymieszaj z cukrem i nakładaj na każdy usmażony naleśniki 1 łyżkę. Zwiń naleśniki i podawaj z ulubionymi owocami.

Naleśniki z mascarpone i owocami

Krok 5 z 6

Gotowe naleśniki możesz posypać jeszcze cukrem pudrem.

Naleśniki z mascarpone i owocami

Krok 6 z 6

Podana ilość składników wystarcza na około 10 naleśników.

Naleśniki są daniem, które smakuje wspaniale zarówno na słodko, jak i na słono. Latem możesz przygotowywać je z owoców sezonowych, natomiast każda pora roku będzie dobra na przygotowanie naleśników z mascarpone i owocami! Smaczne i kolorowe, z nutą wanilii z cukru wanilinowego WINIARY mogą być zarówno daniem obiadowym, jak i pyszną popołudniową przekąską. Poznaj nasz przepis na naleśniki z mascarpone i owocami i zaserwuj doskonałe w smaku i imponująco wyglądające rarytasy.

Jak zrobić ciasto na naleśniki? To proste, wystarczy połączyć ze sobą szklankę mleka i pół szklanki wody gazowanej (nada ona ciastu lekkości) dodać jedno jajko, dwie łyżki roztopionego masła, łyżeczkę cukru wanilinowego WINIARY oraz szklankę mąki. Wszystkie składniki zmiksuj na jednolitą, lejącą masę. Jeśli ciasto na naleśniki będzie zbyt rzadkie – dodaj trochę więcej mąki. Jeśli zaś będzie zbyt gęste – dolej nieco mleka. Gdy osiągniesz pożądaną konsystencję, odłóż ciasto na 15 minut.

Naleśniki smaż z obu stron, na odrobinie masła, nalewając cienką warstwę ciasta na dobrze rozgrzaną patelnię.

Serek mascarpone połącz z cukrem wanilinowym WINIARY (1 łyżeczka na 250 gramów serka). Jedną łyżkę tak przygotowanego serka wyłóż na upieczony naleśnik i zawiń. Obsyp ulubionymi owocami (truskawkami, porzeczkami, borówkami, malinami) lub ich mieszanką.

Podany przepis na naleśniki z mascarpone i owocami wystarcza na około 10 naleśników.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

35 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
35 ze 100
Popraw bilans dania
Twoje danie może być lepiej zbilansowane
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
11.3g / 9%
Węglowodany
37.4g / 32%
Tłuszcze
31.2g / 59%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 1

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
K Klaudia
.

Co za beznadziejny przepis. Ledwo 5 naleśników z tego wyszło

Winiary
.
Expert

Takie pyszne, że chciałoby się więcej! Kolejnym razem pomnóż ilości składników. :-)

Pokaż więcej komentarzy