Naleśniki są daniem, które smakuje wspaniale zarówno na słodko, jak i na słono. Latem możesz przygotowywać je z owoców sezonowych, natomiast każda pora roku będzie dobra na przygotowanie
naleśników z mascarpone i owocami! Smaczne i kolorowe, z nutą wanilii z cukru wanilinowego WINIARY mogą być zarówno daniem obiadowym, jak i pyszną popołudniową przekąską. Poznaj nasz
przepis na naleśniki z mascarpone i owocami i zaserwuj doskonałe w smaku i imponująco wyglądające rarytasy.
Jak zrobić ciasto na naleśniki? To proste, wystarczy połączyć ze sobą szklankę mleka i pół szklanki wody gazowanej (nada ona ciastu lekkości) dodać jedno jajko, dwie łyżki roztopionego masła, łyżeczkę cukru wanilinowego WINIARY oraz szklankę mąki. Wszystkie składniki zmiksuj na jednolitą, lejącą masę. Jeśli
ciasto na naleśniki będzie zbyt rzadkie – dodaj trochę więcej mąki. Jeśli zaś będzie zbyt gęste – dolej nieco mleka. Gdy osiągniesz pożądaną konsystencję, odłóż ciasto na 15 minut.
Naleśniki smaż z obu stron, na odrobinie masła, nalewając cienką warstwę ciasta na dobrze rozgrzaną patelnię.
Serek mascarpone połącz z cukrem wanilinowym WINIARY (1 łyżeczka na 250 gramów serka). Jedną łyżkę tak przygotowanego serka wyłóż na upieczony naleśnik i zawiń. Obsyp ulubionymi owocami (truskawkami, porzeczkami, borówkami, malinami) lub ich mieszanką.
Podany
przepis na naleśniki z mascarpone i owocami wystarcza na około 10 naleśników.
Komentarze 1