Choć
naleśniki to jeden z najprostszych przepisów i danie, które znają chyba wszyscy, w każdym domu czy restauracji mogą smakować nieco inaczej. Wszystko przez to, że do bazowego ciasta można dodawać rozmaite składniki, takie jak np. kefir czy otręby. Placek byłby jednak niczym
bez odpowiedniego nadzienia. Nasza propozycja to
słodki farsz twarogowy, choć
naleśniki możesz podawać też w wersji wytrawnej.
Trudno dziwić się temu, że
naleśniki w najrozmaitszych wersjach są
hitem w polskich domach. Ich przygotowanie nie wymaga dużych zdolności kulinarnych, a do tego usmażenie naleśników
nie zajmuje dużo czasu. Dzięki temu na bazie naleśników łatwo przygotować zarówno deser, przystawkę, jak i danie główne, w zależności od tego, co akurat nam w duszy gra. Pewne jest to, że
naleśniki stanowią przysmak dla dzieci i niejednego dorosłego!
Mleko, wodę, jajka, sól, mąkę i olej połącz ze sobą. Ciasto powinno mieć dość
gęstą konsystencję. Usmaż naleśniki. Żeby wykonać
farsz, utrzyj twaróg z cukrem,
Cukrem wanilinowym WINIARY i mlekiem, aż powstanie kremowa masa. Każdy
naleśnik posmaruj twarożkiem i zawiń w kopertę lub rulon. Danie możesz udekorować wedle własnego uznania – świetnie sprawdzą się
świeże owoce lub dżem albo konfitura.
Komentarze 1