Pancakes z bananami i miodem, czyli amerykańskie naleśniki
50min
Łatwy
125
g
Mąka pszenna
120
ml
Mleko 3,2%
1
Jajko
1
Białko jajka
0.5
łyżeczka
Soda oczyszczona
1
szczypta
Sól
2
łyżek
Masło
1
Banany
1
łyżka
Miód
10
g
Orzechy pinii
.
Wartości odżywcze
Białko
7.01 g
Węglowodany
34.63 g
Tłuszcze
8.33 g
Wartość energetyczna
241 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
50 min
Krok 1
15 min
Mąkę, mleko, sodę, sól, Cukier waniliowy WINIARY, całe jajko dodaj do miski i wymieszaj energicznie, aż składniki się połączą.
Krok 2
5 min
W oddzielnej misce ubij białko na sztywno (ok. 2 minuty ręcznego ubijania trzepaczką), a następnie dodaj delikatnie ubite białko do reszty masy.
Krok 3
0 min
Na dużej patelni roztop trochę masła i na rozgrzaną patelnię wylej 3 małe porcje ciasta. Poczekaj, aż na cieście na powierzchni pojawią się bąbelki powietrza i przewróć każdy placek na drugą stronę. Smaż jeszcze przez ok. pół minuty, do zarumienienia.
Krok 4
10 min
Powtarzaj kroki z resztą ciasta (z podanych proporcji powinno wyjść 10 naleśników). Naleśniki podawaj z pokrojonym bananem, polane miodem i obsypane posiekanymi orzechami.
Amerykańskie naleśniki kojarzą się z nieodłącznym towarzystwem syropu klonowego, ale mamy dla was nieco inny przepis na amerykańskie placuszki! Pancakes z bananami i miodem akacjowym, posypane posiekanymi orzechami to przekąska na podwieczorek lub pomysł na śniadanie na słodko .
Jak zrobić pancakes ? Połącz w misce mąkę, mleko, sodę oczyszczoną, sól, cukier wanilinowy WINIARY oraz całe jajko. Osobno ubij jedno białko na sztywną pianę i delikatnie przełóż do wcześniej przygotowanej masy. I tyle – przepis na ciasto na amerykańskie naleśniki gotowy. Pora zabrać się do smażenia.
Roztop trochę masła na dużej patelni i nałóż na nią 3 niewielkie porcje ciasta. Kiedy na powierzchni zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza, obróć placki na drugą stronę i smaż do zarumienienia (około pół minuty). Ściągnij pancakes z patelni i nałóż na nią kolejną porcję ciasta.
Gdy wykorzystasz całe ciasto na pancakes , podziel usmażone amerykańskie naleśniki na porcje, polej je miodem, obsyp posiekanymi orzechami i udekoruj bananem pokrojonym w plasterki. Świetnie sprawdzi się tu na przykład miód akacjowy, ponieważ ma bardzo płynną konsystencję. Jeśli wolisz, przepis na pancakes możesz zmodyfikować tak, by banany zastąpić innymi owocami. Jakie w tym daniu lubisz najbardziej?
Jak zrobić pancakes ? Połącz w misce mąkę, mleko, sodę oczyszczoną, sól, cukier wanilinowy WINIARY oraz całe jajko. Osobno ubij jedno białko na sztywną pianę i delikatnie przełóż do wcześniej przygotowanej masy. I tyle – przepis na ciasto na amerykańskie naleśniki gotowy. Pora zabrać się do smażenia.
Roztop trochę masła na dużej patelni i nałóż na nią 3 niewielkie porcje ciasta. Kiedy na powierzchni zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza, obróć placki na drugą stronę i smaż do zarumienienia (około pół minuty). Ściągnij pancakes z patelni i nałóż na nią kolejną porcję ciasta.
Gdy wykorzystasz całe ciasto na pancakes , podziel usmażone amerykańskie naleśniki na porcje, polej je miodem, obsyp posiekanymi orzechami i udekoruj bananem pokrojonym w plasterki. Świetnie sprawdzi się tu na przykład miód akacjowy, ponieważ ma bardzo płynną konsystencję. Jeśli wolisz, przepis na pancakes możesz zmodyfikować tak, by banany zastąpić innymi owocami. Jakie w tym daniu lubisz najbardziej?
Komentarze 0