Puszyste kolorowe pancakes
30min
Łatwy
1 szklanka
Mąka pszenna pełnoziarnista
2 płaskich łyżek
Masło
1
Buraki
1 szklanka
Mleko
3
Jajko
1 szczypta
Sól
2 płaskich łyżek
Miód
2 łyżeczek
Cukier wanilinowy WINIARY
1 Płaska łyżka
Oliwa z oliwek
100 g
Jagody
1.5 łyżeczek
.
Wartości odżywcze
Białko
11.22 g
Węglowodany
42.73 g
Tłuszcze
18.68 g
Wartość energetyczna
370.05 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
30 min
Krok 1
5 min
Buraka zmiksuj blenderem do uzyskania gładkiego puree.
Krok 2
5 min
Do musu z buraka dodaj rozpuszczone masło, mleko, cukier, sól, mąkę oraz żółtka i całość dokładnie wymieszaj. Na końcu dodaj proszek do pieczenia i sodę.
Krok 3
5 min
W osobnej misce ubij białka ze szczyptą soli, aż będą sztywne.
Krok 4
3 min
Ubite białka połącz z pozostałą masą, delikatnie mieszając całość łopatką lub łyżką.
Krok 5
15 min
Naleśniki smażymy na średnio rozgrzanej patelni. Kiedy na powierzchni placka zaczną pojawiać się bąbelki powietrza, przewracamy na drugą stronę.
Krok 6
4 min
Podawaj z ulubionymi dodatkami – na przykład owocami i miodem!
Krok 7
30 min
Wersja pomarańczowa: zamiast buraka użyj dwóch ugotowanych lub upieczonych i zmiksowanych marchewek!
Komentarze 0