Pancakes z cukinii i jogurtu greckiego
20min
Łatwy
2.5 łyżeczek
1 szklanka
Cukinia
3
Jajko
1 szklanka
Mąka pszenna pełnoziarnista
1 szklanka
Jogurt grecki
1 łyżka
Miód akacjowy
2 łyżeczek
Cukier trzcinowy
1 szczypta
Cynamon
1 laska
Wanilia
1 łyżka
Masło klarowane
0.5 kubek
Truskawki
1 trochę
Miód
.
Wartości odżywcze
Białko
14.68 g
Węglowodany
36.4 g
Tłuszcze
11.24 g
Wartość energetyczna
296.19 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
20 min
Krok 1
3 min
W jednej misce połącz ze sobą wszystkie produkty suche, tj. mąkę, proszek do pieczenia, brązowy cukier, cynamon, nasiona wanilii.
Krok 2
3 min
W drugiej misce połącz wszystkie produkty mokre, tzn. jogurt grecki, startą cukinię, żółtka jaj i miód.
Krok 3
2 min
Dodawaj suche składniki do mokrych, cały czas mieszając, aż wszystko się ze sobą połączy.
Krok 4
3 min
W trzeciej misce ubij białka jaj na sztywną pianę.
Krok 5
1 min
Pianę dodaj delikatnie do powstałego ciasta.
Krok 6
7 min
Smaż pancakesy na łyżce klarowanego masła na średnim ogniu.
Krok 7
1 min
Na porcję usmaż po 4 pancakesy. Ułóż je w wieżę na talerzu, polej fantazyjnie łyżeczką miodu i ułóż owoce na górze.
Słodko-wytrawne śniadanie czy podwieczorek przypominający amerykański specjał? Pancakes z cukinii i jogurtu greckiego to pulchne, słodko-wytrawne placuszki, które sycą i sprawiają niebiańską przyjemność Twojemu podniebieniu. Cukiniowe pancakes cudownie wyrastają dzięki ubitym białkom i Proszkowi do pieczenia WINIARY. Pancakes z cukinii i jogurtu greckiego warto polać łyżeczką miodu (alternatywą dla syropu klonowego) i udekorować pysznymi darami lata (np. czereśniami czy truskawkami).
Komentarze 0