Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Chili sin carne
Dodaj do CookBook

Chili sin carne

(0)
21 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest edytakkk
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

3 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  opakowanie
Sos pomidorowy WINIARY
375  g
Ciecierzyca w puszce
140  g
Kukurydza konserwowa
240  g
Czerwona fasola konserwowa
1  łyżeczka
Przyprawa do dań meksykańskich
1 
Cebula
trochę
Olej
1 
Papryka czerwona
2  ząbków
Czosnek
trochę
Natka pietruszki
1 
Tortilla
trochę
Pieprz cayenne
1 
Papryczka chilli (opcjonalnie)
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
114.5 g
Wartość energetyczna
702.8 kcal
Tłuszcze
13.6 g
Białko
35 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Chili sin carne – klasyka kuchni Tex-Mex w nowej odsłonie

Tradycyjne chili con carne (chili z mięsem) to danie z pogranicza Meksyku i Teksasu, które idealnie łączy tradycje kulinarne obu kuchni – meksykańskiej ostrej papryki i pełnych smaku, choć dość ciężkich potraw amerykańskich. Nasza propozycja na chili sin carne (chili bez mięsa) nie ustępuje jednak oryginałowi! Jest równie odżywcza, pełna różnorodnych wyrazistych smaków, a jednocześnie łatwa i szybka w przygotowaniu. Do jej przygotowania wystarczy kilka składników, w tym Sos Pomidorowy WINIARY, który nada jej niepowtarzalnego charakteru. W wersji wegetariańskiej dania mięso zastępujemy ciecierzycą, która sprawi, że potrawa będzie bardzo pożywna, a wraz z sosem pozwoli ona uzyskać gęstą konsystencję i pełnię unikalnego smaku. Przekonaj się sam, że wegetariańska kuchnia w stylu teksańskim jest nie tylko możliwa, ale nie mniej pyszna od mięsnego odpowiednika!


Chili sin carne – przygotowanie

Jeśli chodzi o naszą propozycję na chili sin carne, przepis zakłada stosowanie ciecierzycy, ale śmiało można ją zastąpić czarną lub czerwoną fasolą, cieciorką, a nawet rozdrobnionym tofu! Ciecierzyca jednak idealnie oddaje oryginalną konsystencję tego dania. Jego przygotowanie powinno zająć wprawionemu kucharzowi zaledwie około 20 minut! Zaczynamy od podsmażenia papryki, cebuli i czosnku posiekanych w kostkę, pod koniec smażenia dodajemy szczyptę pieprzu cayenne – wedle preferencji ostrości. Dodajemy przygotowany Sos Pomidorowy WINIARY i odsączoną ciecierzycę, kukurydzę i fasolę, całość dusimy przez około 5 minut. Jeszcze tylko odrobina kwaśnej śmietany i natki pietruszki i chili sin carne z ciecierzycą gotowe!


Chili sin carne – podawanie

Jako danie o częściowo meksykańskim rodowodzie, chili sin carne idealnie smakuje zawinięte w tortillę! Warto przed podaniem położyć na kilka sekund pszenny placek na rozgrzanej suchej patelni, dzięki czemu będzie on idealnie chrupiącym uzupełnieniem dania! Można przy okazji pokusić się o rozpuszczenie na tortilli plasterka sera. Nic nie stoi na przeszkodzie, by danie podawać z ryżem – będzie jeszcze bardziej pożywne! Ciekawym dodatkiem, o który można uzupełnić potrawę, jest dodanie podczas duszenia kostki gorzkiej czekolady lub łyżeczki ciemnego kakao, które zagęszczą potrawę i nadadzą jej jeszcze bardziej meksykańskiego charakteru. Jeśli mowa o proponowanym przez nas chilli sin carne, przepis przewiduje, zgodnie z nazwą, stosowanie ostrej papryki, mimo tego można śmiało zredukować jej ilość lub pominąć całkowicie. Właśnie dlatego jest to danie tak unikalne, łatwe w modyfikowaniu i idealne na codzienny obiad – zwłaszcza zimą!

Przygotowanie

21 min
  • Krok 1

    5 min
    Pokrój w kostkę paprykę oraz cebulę, posiekaj drobno czosnek. Odsącz i opłucz ciecierzycę, fasolę i kukurydzę.
  • Krok 2

    5 min
    Podsmaż pokrojone warzywa w garnku na oleju, pod koniec smażenia dodaj pieprz cayenne i przyprawy.
  • Krok 3

    10 min
    Przygotuj sos WIANIARY zgodnie z instrukcja na opakowaniu. Wlej sos WINIARY, dodaj odsączoną ciecierzycę, fasolę i kukurydzę i zagotuj. Duś razem około 5 minut.
  • Krok 4

    1 min
    Podawaj z ryżem lub pokrojoną tortillą, kwaśną śmietaną i listkami świeżej pietruszki lub kolendry.
Chili sin carne

Krok 1 z 4

Pokrój w kostkę paprykę oraz cebulę, posiekaj drobno czosnek. Odsącz i opłucz ciecierzycę, fasolę i kukurydzę.

Chili sin carne

Krok 2 z 4

Podsmaż pokrojone warzywa w garnku na oleju, pod koniec smażenia dodaj pieprz cayenne i przyprawy.

Chili sin carne

Krok 3 z 4

Przygotuj sos WIANIARY zgodnie z instrukcja na opakowaniu. Wlej sos WINIARY, dodaj odsączoną ciecierzycę, fasolę i kukurydzę i zagotuj. Duś razem około 5 minut.

Chili sin carne

Krok 4 z 4

Podawaj z ryżem lub pokrojoną tortillą, kwaśną śmietaną i listkami świeżej pietruszki lub kolendry.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bogate w błonnik
  • Danie główne
  • Drugie danie
  • Impreza
  • Jesień
  • Kolacja
  • Kuchnia meksykańska
  • Kuchnia regionalna
  • Kuchnia Tex-Mex
  • Kuchnie świata
  • Łatwy przepis
  • Na co dzień
  • Niski poziom soli
  • Obiad
  • Pełny posiłek
  • Popołudniowa przekąska
  • Śmietana
  • Tanie gotowanie
  • Uroczystość
  • Warzywa
  • Weekend
  • Wegetariańskie
  • Zima
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Chrupiący kurczak w sosie Sweet Chili

    Chrupiący kurczak w sosie Sweet Chili

    27 min Łatwy
  • Chłodnik truskawkowy z chili i serem kozim

    Chłodnik truskawkowy z chili i serem kozim

    33 min Łatwy
  • Pikantna zupa z soczewicy z chili, pieczonym czosnkiem i kolendrą

    Pikantna zupa z soczewicy z chili, pieczonym czosnkiem i kolendrą

    1 godz 45 min Łatwy
  • Kurczak w sosie sweet chili z warzywami

    Kurczak w sosie sweet chili z warzywami

    20 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu