Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Nawet najwierniejszy fan tradycyjnej polskiej kuchni ma czasem ochotę na coś nowego. Przepis na klasyczne meksykańskie burrito spełni oczekiwania każdego. Mieszanka mielonego mięsa, ostrej papryki, pomidorów i fasoli to solidna porcja energii, która pobudzi do działania i pozwoli przetrwać najbardziej pracowity dzień!
Choć burrito jest daniem meksykańskim, to jednak popularne stało się za sprawą mieszkańców Teksasu. Obecnie mówi się, że jest to reprezentant kuchni Tex-Mex łączącej w sobie tradycje kulinarne Meksyku i południowej części USA. Naszą propozycję możesz podać z gotową tortillą lub przygotować własne placki z mąki pszennej. Sekretem burrito są przyprawy takie jak pieprz i papryka w proszku. Choć klasyczna wersja tego dania powinna być piekielnie ostra, możesz złagodzić jej smak za pomocą sosów – pomidorowego lub jogurtowego. Jak na danie z tego regionu świata przystało, nie może w nim zabraknąć także czosnku i cebuli. Kostka Mięsna WINIARY wydobędzie z kolei aromat mięsa.
Niewątpliwą zaletą tego dania jest krótki czas przygotowania. W niespełna godzinę możesz wyczarować sycący obiad dla całej rodziny albo smaczną przekąskę na kameralną imprezę w gronie znajomych. Pewne jest to, że zachwyci każdego miłośnika ostrych smaków! A jeśli masz ochotę, na spróbowanie innych potraw kuchni meksykańskie, poznaj przepis na fajitas z kurczakiem.
Podoba Ci się ten przepis? Dodaj go do swojej książki kucharskiej. Załóż ją TUTAJ.
Przygotuj farsz: Podsmaż posiekany czosnek i cebulkę na oleju, dodaj mięso mielone i smaż, aż się przyrumieni.
Dodaj przecier pomidorowy, fasolę (odsączoną z puszki) i Kostkę Mięsną WINIARY, która pomoże wydobyć pyszny mięsny aromat z potrawy.
Dopraw solą, pieprzem i ostrą papryką. Gotuj razem przez około 10 minut, aż farsz zgęstnieje na tyle, że można będzie nim faszerować tortille.
W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 180°C.
Przygotuj tortillę: Rozłóż jedną na blacie, nałóż na środek farsz, posyp żółtym serem i zawiń w kopertę albo rulon. Dla pewności możesz burrito zamknąć przy pomocy wykałaczki.
Piecz 8 minut, aż tortiilla się trochę zarumieni, a ser rozpuści.
Podawaj z sałatką i sosami – pomidorowym albo jogurtowym.
Piotr