Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Klasyczne meksykańskie burrito

9
53min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Winiary.pl

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

500  g
Mięso mielone
60  ml
Przecier pomidorowy
400  g
Fasola czerwona
1 
Cebula
1  ząbek
4  łyżek
Olej
trochę
Papryka Ostra
6 
Tortilla
trochę
Sól
1  szklanka
Ser żółty tarty
trochę
Pieprz

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
25.49 g
Węglowodany
20.41 g
Tłuszcze
22.24 g
Wartość energetyczna
377.88 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

53 min
Krok 1
10 min
Przygotuj farsz: Podsmaż posiekany czosnek i cebulkę na oleju, dodaj mięso mielone i smaż, aż się przyrumieni.
Krok 2
6 min
Dodaj przecier pomidorowy, fasolę (odsączoną z puszki) i Kostkę Mięsną WINIARY, która pomoże wydobyć pyszny mięsny aromat z potrawy.
Krok 3
15 min
Dopraw solą, pieprzem i ostrą papryką. Gotuj razem przez około 10 minut, aż farsz zgęstnieje na tyle, że można będzie nim faszerować tortille.
Krok 4
2 min
W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 180°C.
Krok 5
10 min
Przygotuj tortillę: Rozłóż jedną na blacie, nałóż na środek farsz, posyp żółtym serem i zawiń w kopertę albo rulon. Dla pewności możesz burrito zamknąć przy pomocy wykałaczki.
Krok 6
8 min
Piecz 8 minut, aż tortiilla się trochę zarumieni, a ser rozpuści.
Krok 7
2 min
Podawaj z sałatką i sosami – pomidorowym albo jogurtowym.
Klasyczne meksykańskie burrito

Krok 1 z 7

Przygotuj farsz: Podsmaż posiekany czosnek i cebulkę na oleju, dodaj mięso mielone i smaż, aż się przyrumieni.

Klasyczne meksykańskie burrito

Krok 2 z 7

Dodaj przecier pomidorowy, fasolę (odsączoną z puszki) i Kostkę Mięsną WINIARY, która pomoże wydobyć pyszny mięsny aromat z potrawy.

Klasyczne meksykańskie burrito

Krok 3 z 7

Dopraw solą, pieprzem i ostrą papryką. Gotuj razem przez około 10 minut, aż farsz zgęstnieje na tyle, że można będzie nim faszerować tortille.

Klasyczne meksykańskie burrito

Krok 4 z 7

W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 180°C.

Klasyczne meksykańskie burrito

Krok 5 z 7

Przygotuj tortillę: Rozłóż jedną na blacie, nałóż na środek farsz, posyp żółtym serem i zawiń w kopertę albo rulon. Dla pewności możesz burrito zamknąć przy pomocy wykałaczki.

Klasyczne meksykańskie burrito

Krok 6 z 7

Piecz 8 minut, aż tortiilla się trochę zarumieni, a ser rozpuści.

Klasyczne meksykańskie burrito

Krok 7 z 7

Podawaj z sałatką i sosami – pomidorowym albo jogurtowym.

Nawet najwierniejszy fan tradycyjnej polskiej kuchni ma czasem ochotę na coś nowego. Przepis na klasyczne meksykańskie burrito spełni oczekiwania każdego. Mieszanka mielonego mięsa, ostrej papryki, pomidorów i fasoli to solidna porcja energii, która pobudzi do działania i pozwoli przetrwać najbardziej pracowity dzień!

Choć burrito jest daniem meksykańskim, to jednak popularne stało się za sprawą mieszkańców Teksasu. Obecnie mówi się, że jest to reprezentant kuchni Tex-Mex łączącej w sobie tradycje kulinarne Meksyku i południowej części USA. Naszą propozycję możesz podać z gotową tortillą lub przygotować własne placki z mąki pszennej. Sekretem burrito są przyprawy takie jak pieprz i papryka w proszku. Choć klasyczna wersja tego dania powinna być piekielnie ostra, możesz złagodzić jej smak za pomocą sosów – pomidorowego lub jogurtowego. Jak na danie z tego regionu świata przystało, nie może w nim zabraknąć także czosnku i cebuli. Kostka Mięsna WINIARY wydobędzie z kolei aromat mięsa.

Niewątpliwą zaletą tego dania jest krótki czas przygotowania. W niespełna godzinę możesz wyczarować sycący obiad dla całej rodziny albo smaczną przekąskę na kameralną imprezę w gronie znajomych. Pewne jest to, że zachwyci każdego miłośnika ostrych smaków!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

50 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
50 ze 100
Prawidłowy bilans
Twoje danie jest prawidłowo zbilansowane
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
25.5g / 27%
Węglowodany
20.4g / 21%
Tłuszcze
22.2g / 52%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 4

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
A Aski
.

Osobiście dodaję do farszu również kukurydzę, ale podoba mi się Wasz przepis ze względu na prostotę. W końcu znalazłem przepis bez guacamole, ryżu czy innych cudów. Szanuję!

E Ewa
.

Dziekuje burrito bylo super 😷

Winiary
.
Expert

Ewa, super! Poznaj też koniecznie inne nasze przepisy na burrito! :)

L Luke
.

Jak dla mnie smaczne ale za suche.

Winiary
.
Expert

Śmiało zmieniaj wybrane składniki i proporcje, jeśli dzięki temu danie będzie smakowało Ci bardziej. Wypróbuj np. większą ilość przecieru pomidorowego - 100 ml.

k krystyna
.

pychotka,polecam przepis

Winiary
.
Expert

Zapraszamy również do innych przepisów. :-)

Pokaż więcej komentarzy