Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Zupy
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na pomidory
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
  • Kontakt
Burrito meksykańskie - jak zrobić?
65 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
65 ze 100
Prawidłowy bilans
Twoje danie jest prawidłowo zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Przystawka
Dodaj do dania
Deser
Dodaj do dania
Dodatek
Dodaj do dania
Zobacz połączone przepisy
Smacznego!
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
28g / 25%
Węglowodany
32g / 29%
Tłuszcze
22.6g / 45%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Burrito meksykańskie - jak zrobić?

+

Burrito meksykańskie - jak zrobić?

Wróć

Burrito meksykańskie - jak zrobić?

(20)
53min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
500  g
Mięso mielone
60  ml
Przecier pomidorowy
400  g
Czerwona fasola
1 
Cebula
1  kostka
Kostka mięsna WINIARY
1  ząbek
Czosnek
4  łyżek
Olej
trochę
Papryka Ostra
6 
Tortilla
trochę
Sól
1  szklanka
Ser żółty tarty
trochę
Pieprz
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
28.01 g
Węglowodany
32 g
Tłuszcze
22.61 g
Wartość energetyczna
441.22 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Nawet najwierniejszy fan tradycyjnej polskiej kuchni ma czasem ochotę na coś nowego. Przepis na klasyczne meksykańskie burrito spełni oczekiwania każdego. Mieszanka mielonego mięsa, ostrej papryki, pomidorów i fasoli to solidna porcja energii, która pobudzi do działania i pozwoli przetrwać najbardziej pracowity dzień!

Choć burrito jest daniem meksykańskim, to jednak popularne stało się za sprawą mieszkańców Teksasu. Obecnie mówi się, że jest to reprezentant kuchni Tex-Mex łączącej w sobie tradycje kulinarne Meksyku i południowej części USA. Naszą propozycję możesz podać z gotową tortillą lub przygotować własne placki z mąki pszennej. Sekretem burrito są przyprawy takie jak pieprz i papryka w proszku. Choć klasyczna wersja tego dania powinna być piekielnie ostra, możesz złagodzić jej smak za pomocą sosów – pomidorowego lub jogurtowego. Jak na danie z tego regionu świata przystało, nie może w nim zabraknąć także czosnku i cebuli. Kostka Mięsna WINIARY wydobędzie z kolei aromat mięsa.

Niewątpliwą zaletą tego dania jest krótki czas przygotowania. W niespełna godzinę możesz wyczarować sycący obiad dla całej rodziny albo smaczną przekąskę na kameralną imprezę w gronie znajomych. Pewne jest to, że zachwyci każdego miłośnika ostrych smaków! A jeśli masz ochotę, na spróbowanie innych potraw kuchni meksykańskie, poznaj przepis na fajitas z kurczakiem.


Podoba Ci się ten przepis? Dodaj go do swojej książki kucharskiej. Załóż ją TUTAJ.

Przygotowanie

53 min
  • Krok 1

    10 min
    Przygotuj farsz: Podsmaż posiekany czosnek i cebulkę na oleju, dodaj mięso mielone i smaż, aż się przyrumieni.
  • Krok 2

    6 min
    Dodaj przecier pomidorowy, fasolę (odsączoną z puszki) i Kostkę Mięsną WINIARY, która pomoże wydobyć pyszny mięsny aromat z potrawy.
  • Krok 3

    15 min
    Dopraw solą, pieprzem i ostrą papryką. Gotuj razem przez około 10 minut, aż farsz zgęstnieje na tyle, że można będzie nim faszerować tortille.
  • Krok 4

    2 min
    W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 180°C.
  • Krok 5

    10 min
    Przygotuj tortillę: Rozłóż jedną na blacie, nałóż na środek farsz, posyp żółtym serem i zawiń w kopertę albo rulon. Dla pewności możesz burrito zamknąć przy pomocy wykałaczki.
  • Krok 6

    8 min
    Piecz 8 minut, aż tortiilla się trochę zarumieni, a ser rozpuści.
  • Krok 7

    2 min
    Podawaj z sałatką i sosami – pomidorowym albo jogurtowym.
Burrito meksykańskie - jak zrobić?

Krok 1 z 7

Przygotuj farsz: Podsmaż posiekany czosnek i cebulkę na oleju, dodaj mięso mielone i smaż, aż się przyrumieni.

Burrito meksykańskie - jak zrobić?

Krok 2 z 7

Dodaj przecier pomidorowy, fasolę (odsączoną z puszki) i Kostkę Mięsną WINIARY, która pomoże wydobyć pyszny mięsny aromat z potrawy.

Burrito meksykańskie - jak zrobić?

Krok 3 z 7

Dopraw solą, pieprzem i ostrą papryką. Gotuj razem przez około 10 minut, aż farsz zgęstnieje na tyle, że można będzie nim faszerować tortille.

Burrito meksykańskie - jak zrobić?

Krok 4 z 7

W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 180°C.

Burrito meksykańskie - jak zrobić?

Krok 5 z 7

Przygotuj tortillę: Rozłóż jedną na blacie, nałóż na środek farsz, posyp żółtym serem i zawiń w kopertę albo rulon. Dla pewności możesz burrito zamknąć przy pomocy wykałaczki.

Burrito meksykańskie - jak zrobić?

Krok 6 z 7

Piecz 8 minut, aż tortiilla się trochę zarumieni, a ser rozpuści.

Burrito meksykańskie - jak zrobić?

Krok 7 z 7

Podawaj z sałatką i sosami – pomidorowym albo jogurtowym.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 6

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
W Wojtas

Pyszne burrito!

Winiary
Expert

Wojtas, super, dziękujemy za opinię. Pozdrawiamy! 😊

W Wędrownik

Jadałem w Ameryce Burito u Meksykanów - nigdy nie dodali tam sera żółtego! Natomiast wśród warzyw i jarzyn były nawet plastry świeżego pomidora

Winiary
Expert

Wędrowniku, dziękujemy za komentarz. To burrito to nasza wariacja. Możesz oczywiście zmodyfikować nasz przepis, by zbliżył się on do oryginalnego burrito, które jadłeś (zazdrościmy!). Pozdrawiamy!

A Aski

Osobiście dodaję do farszu również kukurydzę, ale podoba mi się Wasz przepis ze względu na prostotę. W końcu znalazłem przepis bez guacamole, ryżu czy innych cudów. Szanuję!

Winiary
Expert

Dziękujemy - mamy nadzieję, że przepis na stałe zagości w Twojej kuchni. :)

E Ewa

Dziekuje burrito bylo super 😷

Winiary
Expert

Ewa, super! Poznaj też koniecznie inne nasze przepisy na burrito! :)

L Luke

Jak dla mnie smaczne ale za suche.

Winiary
Expert

Śmiało zmieniaj wybrane składniki i proporcje, jeśli dzięki temu danie będzie smakowało Ci bardziej. Wypróbuj np. większą ilość przecieru pomidorowego - 100 ml.

k krystyna

pychotka,polecam przepis

Winiary
Expert

Zapraszamy również do innych przepisów. :-)

Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Danie główne
  • Grill
  • Impreza
  • Jesień
  • Kuchnia meksykańska
  • Kuchnia Tex-Mex
  • Łatwy przepis
  • Lunch
  • Obiad
  • Pełny posiłek
  • Popołudniowa przekąska
  • Rodzinne spotkanie
  • Rodzinny posiłek
  • Spotkanie z przyjaciółmi
  • Urodziny
  • Warzywa
  • Wiosna
  • Zima
  • Z mięsem

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Sałatka cezar z kurczakiem i grzankami

    Sałatka cezar z kurczakiem i grzankami

    45 min Łatwy
  • Zapiekane Nachos Grande na ostro

    Zapiekane Nachos Grande na ostro

    51 min Łatwy
  • Pasztet w cieście francuskim

    Pasztet w cieście francuskim

    1 godz 11 min Średni
  • Pierś indyka nadziewana orzechami i rozmarynem

    Pierś indyka nadziewana orzechami i rozmarynem

    1 godz 25 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu