Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Zapiekane Nachos Grande na ostro
Dodaj do CookBook

Zapiekane Nachos Grande na ostro

(0)
51 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
3  łyżek
Sos Texicana Ekstra Hot WINIARY
1  opakowanie
Nachosy niesolone
250  g
Mięso mielone wołowo-wieprzowe
2 
Cebula
1  puszka
Fasola czerwona
1  puszka
Pomidory z puszki krojone
2  łyżeczek
Przyprawa do dań meksykańskich
1  pęczek
Dymka
200  g
Ser cheddar
trochę
Olej
2 
Pomidor malinowy
2 
Awokado
1 
Limonka
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz czarny
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
60.3 g
Wartość energetyczna
763.7 kcal
Tłuszcze
46.3 g
Białko
36 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Jak dużo wysiłku potrzeba, żeby powstało coś tak niesamowitego, jak nachos? Odpowiedź jest prosta — niewiele! Za miejsce powstania tych chipsów uznaje się Meksyk, gdzie zostały one wynalezione troszkę przypadkowo. W pewnym barze wycięto trójkąciki z resztek tortilli, odpowiednio przyprawiono oraz wrzucono na rozgrzany olej. W ten oto banalnie prosty sposób powstały chrupiące oraz przepyszne nachosy, które to robią furorę na każdej imprezie lub spotkaniu ze znajomymi.


Tradycyjne nachosy podawano zapiekane z serem oraz salsą, natomiast z biegiem lat zaczęto nieco eksperymentować oraz udoskonalać formułę tej znakomitej przekąski. Dziś nie wyobrażamy sobie jej bez sera, czy też dipu. W jaki inny sposób można przygotować nachosy na ciepło, aby podkreślić ich smak? Przedstawimy bardzo prosty przepis na nachosy z piekarnika, stanowiące smaczny obiad lub przegryzkę dla każdego fana kuchni meksykańskiej i nie tylko.


Meksyk na talerzu — czyli nachos z serem i nie tylko!

Warto wiedzieć, iż pewne produkty doskonale idą w parze z omawianymi wyżej smażonymi trójkącikami. Zalicza się do nich m.in. cebula, mięso mielone do wyboru oraz fasola, która niezaprzeczalnie jest znakiem rozpoznawczym terenów Meksyku. Cebulę trzeba obrać oraz drobno pokroić. Doda ona znakomitego aromatu do zapiekanych nachosów. Poszatkowane kostki cebuli należy wsypać na patelnię z rozgrzanym olejem. Tam, w momencie uzyskania złocistego koloru dołożyć mięso mielone oraz odpowiednio przyprawić za pomocą przyprawy do dań meksykańskich, soli i pieprzu. Gdy mięso stanie się ciemnobrązowe, warto dodać odsączone pomidory z puszki oraz czerwoną fasolę. Warzywa nadadzą odpowiedniej miękkości całokształtowi.


Po odpowiednim przygotowaniu mięsa należy zająć się najważniejszym składnikiem — nachosami, które trzeba wyłożyć na blaszce do zapiekania uprzednio zabezpieczonej papierem do pieczenia. Dodane do chipsów przestudzone mięso wraz z resztą składników warto posypać cheddarem po to, aby jeszcze bardziej uwydatnić meksykański klimat nachosów z serem. Danie wystarczy piec przez około 15 minut, aż do roztopienia się sera. W tym celu wystarczy piekarnik nastawiony do 180°C. Po wyciągnięciu z piekarnika zaleca się dodanie świeżych, pokrojonych pomidorów, cebuli dymki oraz awokado, które doskonale komponują się z wyrazistym smakiem nachosów z serem i mięsem mielonym. Przyprawienie kolendrą jeszcze bardziej uwydatni końcowy efekt. Oczywiście nie ma nachosów z serem bez odpowiedniego dipu. Jeśli sił do przyrządzenia własnego sosu brak, to warto sięgnąć po gotowy Sos Texicana Ekstra Hot od WINIARY, który to można podawać z limonką dla kontrastu.

Przygotowanie

51 min
  • Krok 1

    2 min
    Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
  • Krok 2

    10 min
    Na dużej patelni rozgrzej olej. Podsmaż cebulę na lekko złocisty kolor, a następnie – dodaj mięso, przyprawę do dań meksykańskich i smaż razem, aż mięso będzie ciemnobrązowe.
  • Krok 3

    5 min
    Dodaj odsączone pomidory z puszki i odsączoną z zalewy fasolę i duś, aż mięso będzie miękkie.
  • Krok 4

    2 min
    Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  • Krok 5

    5 min
    Na blasze do zapiekania, wyłożonej papierem do pieczenia, rozłóż nachosy. Na nich ułóż przestudzone mięso, a całość – posyp tartym cheddarem.
  • Krok 6

    15 min
    Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piecz około 15 minut, aż ser się rozpuści.
  • Krok 7

    5 min
    Pomidory i awokado pokrój w kostkę, dymkę i kolendrę posiekaj.
  • Krok 8

    5 min
    Zapieczone nachos posyp pomidorami i awokado, dymką i kolendrą.
  • Krok 9

    2 min
    Polej Sosem Texicana Ekstra Hot WINIARY i podawaj z kawałkami limonki.
Zapiekane Nachos Grande na ostro

Krok 1 z 9

Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.

Zapiekane Nachos Grande na ostro

Krok 2 z 9

Na dużej patelni rozgrzej olej. Podsmaż cebulę na lekko złocisty kolor, a następnie – dodaj mięso, przyprawę do dań meksykańskich i smaż razem, aż mięso będzie ciemnobrązowe.

Zapiekane Nachos Grande na ostro

Krok 3 z 9

Dodaj odsączone pomidory z puszki i odsączoną z zalewy fasolę i duś, aż mięso będzie miękkie.

Zapiekane Nachos Grande na ostro

Krok 4 z 9

Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Zapiekane Nachos Grande na ostro

Krok 5 z 9

Na blasze do zapiekania, wyłożonej papierem do pieczenia, rozłóż nachosy. Na nich ułóż przestudzone mięso, a całość – posyp tartym cheddarem.

Zapiekane Nachos Grande na ostro

Krok 6 z 9

Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piecz około 15 minut, aż ser się rozpuści.

Zapiekane Nachos Grande na ostro

Krok 7 z 9

Pomidory i awokado pokrój w kostkę, dymkę i kolendrę posiekaj.

Zapiekane Nachos Grande na ostro

Krok 8 z 9

Zapieczone nachos posyp pomidorami i awokado, dymką i kolendrą.

Zapiekane Nachos Grande na ostro

Krok 9 z 9

Polej Sosem Texicana Ekstra Hot WINIARY i podawaj z kawałkami limonki.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Appetizer
  • Bez skorupiaków
  • Grill
  • Impreza
  • Inny
  • Kuchnia Tex-Mex
  • Mecz piłki nożnej
  • Popołudniowa przekąska
  • Przekąska
  • Spotkanie z przyjaciółmi
  • Tapas
  • Warzywa
  • Wieczór filmowy
  • Z mięsem
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Uniwersalny sos serowy do zapiekanek

    Uniwersalny sos serowy do zapiekanek

    9 min Łatwy
  • Warzywa zapiekane pod beszamelem

    Warzywa zapiekane pod beszamelem

    58 min Łatwy
  • Pieczarki zapiekane z warzywnym farszem

    Pieczarki zapiekane z warzywnym farszem

    59 min Łatwy
  • Schabowe zapiekane z pomidorem i mozzarellą

    Schabowe zapiekane z pomidorem i mozzarellą

    40 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu