Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na paprykę
  • Promocja na mięso mielone
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Zapiekane Nachos Grande na ostro

Zapiekane Nachos Grande na ostro

(0)
51min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
3  łyżek
Sos Texicana Ekstra Hot WINIARY
1  opakowanie
Nachosy niesolone
250  g
Mięso mielone wołowo-wieprzowe
2 
Cebula
1  puszka
Fasola czerwona
1  puszka
Pomidory z puszki krojone
2  łyżeczek
Przyprawa do dań meksykańskich
1  pęczek
Dymka
200  g
Ser cheddar
trochę
Olej
2 
Pomidor malinowy
2 
Awokado
1 
Limonka
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz czarny
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
36 g
Węglowodany
60.27 g
Tłuszcze
46.26 g
Wartość energetyczna
763.73 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Jak dużo wysiłku potrzeba, żeby powstało coś tak niesamowitego, jak nachos? Odpowiedź jest prosta — niewiele! Za miejsce powstania tych chipsów uznaje się Meksyk, gdzie zostały one wynalezione troszkę przypadkowo. W pewnym barze wycięto trójkąciki z resztek tortilli, odpowiednio przyprawiono oraz wrzucono na rozgrzany olej. W ten oto banalnie prosty sposób powstały chrupiące oraz przepyszne nachosy, które to robią furorę na każdej imprezie lub spotkaniu ze znajomymi.

Tradycyjne nachosy podawano zapiekane z serem oraz salsą, natomiast z biegiem lat zaczęto nieco eksperymentować oraz udoskonalać formułę tej znakomitej przekąski. Dziś nie wyobrażamy sobie jej bez sera, czy też dipu. W jaki inny sposób można przygotować nachosy na ciepło, aby podkreślić ich smak? Przedstawimy bardzo prosty przepis na nachosy z piekarnika, stanowiące smaczny obiad lub przegryzkę dla każdego fana kuchni meksykańskiej i nie tylko.

Meksyk na talerzu — czyli nachos z serem i nie tylko!

Warto wiedzieć, iż pewne produkty doskonale idą w parze z omawianymi wyżej smażonymi trójkącikami. Zalicza się do nich m.in. cebula, mięso mielone do wyboru oraz fasola, która niezaprzeczalnie jest znakiem rozpoznawczym terenów Meksyku. Cebulę trzeba obrać oraz drobno pokroić. Doda ona znakomitego aromatu do zapiekanych nachosów. Poszatkowane kostki cebuli należy wsypać na patelnię z rozgrzanym olejem. Tam, w momencie uzyskania złocistego koloru dołożyć mięso mielone oraz odpowiednio przyprawić za pomocą przyprawy do dań meksykańskich, soli i pieprzu. Gdy mięso stanie się ciemnobrązowe, warto dodać odsączone pomidory z puszki oraz czerwoną fasolę. Warzywa nadadzą odpowiedniej miękkości całokształtowi.

Po odpowiednim przygotowaniu mięsa należy zająć się najważniejszym składnikiem — nachosami, które trzeba wyłożyć na blaszce do zapiekania uprzednio zabezpieczonej papierem do pieczenia. Dodane do chipsów przestudzone mięso wraz z resztą składników warto posypać cheddarem po to, aby jeszcze bardziej uwydatnić meksykański klimat nachosów z serem. Danie wystarczy piec przez około 15 minut, aż do roztopienia się sera. W tym celu wystarczy piekarnik nastawiony do 180°C. Po wyciągnięciu z piekarnika zaleca się dodanie świeżych, pokrojonych pomidorów, cebuli dymki oraz awokado, które doskonale komponują się z wyrazistym smakiem nachosów z serem i mięsem mielonym. Przyprawienie kolendrą jeszcze bardziej uwydatni końcowy efekt. Oczywiście nie ma nachosów z serem bez odpowiedniego dipu. Jeśli sił do przyrządzenia własnego sosu brak, to warto sięgnąć po gotowy Sos Texicana Ekstra Hot od WINIARY, który to można podawać z limonką dla kontrastu.

Przygotowanie

51 min
  • Krok 1

    2 min
    Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
  • Krok 2

    10 min
    Na dużej patelni rozgrzej olej. Podsmaż cebulę na lekko złocisty kolor, a następnie – dodaj mięso, przyprawę do dań meksykańskich i smaż razem, aż mięso będzie ciemnobrązowe.
  • Krok 3

    5 min
    Dodaj odsączone pomidory z puszki i odsączoną z zalewy fasolę i duś, aż mięso będzie miękkie.
  • Krok 4

    2 min
    Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  • Krok 5

    5 min
    Na blasze do zapiekania, wyłożonej papierem do pieczenia, rozłóż nachosy. Na nich ułóż przestudzone mięso, a całość – posyp tartym cheddarem.
  • Krok 6

    15 min
    Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piecz około 15 minut, aż ser się rozpuści.
  • Krok 7

    5 min
    Pomidory i awokado pokrój w kostkę, dymkę i kolendrę posiekaj.
  • Krok 8

    5 min
    Zapieczone nachos posyp pomidorami i awokado, dymką i kolendrą.
  • Krok 9

    2 min
    Polej Sosem Texicana Ekstra Hot WINIARY i podawaj z kawałkami limonki.
Zapiekane Nachos Grande na ostro

Krok 1 z 9

Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.

Zapiekane Nachos Grande na ostro

Krok 2 z 9

Na dużej patelni rozgrzej olej. Podsmaż cebulę na lekko złocisty kolor, a następnie – dodaj mięso, przyprawę do dań meksykańskich i smaż razem, aż mięso będzie ciemnobrązowe.

Zapiekane Nachos Grande na ostro

Krok 3 z 9

Dodaj odsączone pomidory z puszki i odsączoną z zalewy fasolę i duś, aż mięso będzie miękkie.

Zapiekane Nachos Grande na ostro

Krok 4 z 9

Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Zapiekane Nachos Grande na ostro

Krok 5 z 9

Na blasze do zapiekania, wyłożonej papierem do pieczenia, rozłóż nachosy. Na nich ułóż przestudzone mięso, a całość – posyp tartym cheddarem.

Zapiekane Nachos Grande na ostro

Krok 6 z 9

Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piecz około 15 minut, aż ser się rozpuści.

Zapiekane Nachos Grande na ostro

Krok 7 z 9

Pomidory i awokado pokrój w kostkę, dymkę i kolendrę posiekaj.

Zapiekane Nachos Grande na ostro

Krok 8 z 9

Zapieczone nachos posyp pomidorami i awokado, dymką i kolendrą.

Zapiekane Nachos Grande na ostro

Krok 9 z 9

Polej Sosem Texicana Ekstra Hot WINIARY i podawaj z kawałkami limonki.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Appetizer
  • Bez skorupiaków
  • Grill
  • Impreza
  • Kanapki
  • Kuchnia meksykańska
  • Kuchnia Tex-Mex
  • Mecz piłki nożnej
  • Popołudniowa przekąska
  • Przekąska
  • Spotkanie z przyjaciółmi
  • Warzywa
  • Wieczór filmowy
  • Z mięsem

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Chili con carne

    Chili con carne

    1 godz 6 min Łatwy
  • Burrito meksykańskie - jak zrobić?

    Burrito meksykańskie - jak zrobić?

    53 min Łatwy
  • Chrupiące tacos z kurczakiem i sosem jalapeno

    Chrupiące tacos z kurczakiem i sosem jalapeno

    1 godz 9 min
  • Jajka farmerskie z sosem bolońskim WINIARY

    Jajka farmerskie z sosem bolońskim WINIARY

    26 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu