Kuchnia meksykańska kojarzy się z kolorowymi dodatkami, pikantnymi sosami i plackami tortilli. Wszystkie te elementy łączy w sobie
qurrito, inaczej
quesadilla. To aromatyczne i szybkie w przygotowaniu danie, które warto znać, nawet jeśli nie jesteśmy zbyt wprawnymi kucharzami. Nie trzeba tu wymyślnych składników ani wybitnych zdolności, by zabłysnąć przed znajomymi na niewielkim przyjęciu czy przed rodziną w sobotni wieczór.
Qurrito sprawdzi się zarówno jako danie obiadowe, jak i sposób na kolację czy przekąskę. Najlepiej smakuje podawane natychmiast po przygotowaniu.
Wystarczy, że przyrządzisz je raz, a już na zawsze zagości w menu Twojej rodziny. Oczyszczoną pierś z kurczaka pokrój w cienkie paski i przełóż do miski. Następnie dodaj sos tabasco i słodką paprykę. Wymieszaj dokładnie i odstaw do lodówki. Idealnie, jeśli kurczak może pozostać tam na całą noc, żeby dobrze się zamarynował. W wersji na szybko wystarczy, jeśli spędzi w lodówce około 2-3 godziny.
Mąkę połącz z solą, pieprzem, oregano i bazylią. Obtocz w niej kurczaka i wrzuć na rozgrzany tłuszcz. Obsmaż z obu stron. Na połówkę placka tortilli nałóż kurczaka i dodaj
Sos Barbecue. Wierzch posyp startym serem. Na to nałóż drugą połówkę tortilli. Na opiekaczu lub na grillu
opiecz qurrito z obu stron. Gdy będzie gotowe, przetnij je na 4 części. Możesz podać danie z pomidorowym dipem lub z lekką sałatką.
Komentarze 0