Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Qurrito

0
215 min
Łatwy

Składniki

-
8 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2 
Tortille gotowe do pieczenia lub smażenia, kukurydza
1 
Pierś Z Kurczaka
3 łyżeczek
Sos, gotowy do podania, pieprz, TABASCO
3 g
Papryka chili mielona
120 g
Mozzarella
4 płaskich łyżek
Ketchup łagodny WINIARY
40 g
Mąka
1 szczypta
Sól
1 szczypta
Pieprz
3 g
Oregano
2 g
Bazylia

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna
114.28 kcal
Węglowodany
8.65 g
Białko
9.7 g
Tłuszcze
4.43 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

215 min
Krok 1
180 min
Kurczaka kroimy w paski, dodajemy tabasco i paprykę słodką, mieszamy i wstawiamy do lodówki na całą noc (ewentualnie na 2-3 godziny), aby kurczak się zamarynował.
Krok 2
15 min
Mąkę z przyprawami mieszamy i panierujemy kurczaka w niej, smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron.
Krok 3
5 min
Na połówce placka tortilli nakładamy kurczaka, polewamy sosem barbecue i posypujemy startym serem.
Krok 4
15 min
Przykrywamy drugą połówką tortilli i na opiekaczu albo grillu opiekamy z obu stron. Gotowe przecinamy na 4 trójkąty.
Qurrito

Krok 1 z 4

Kurczaka kroimy w paski, dodajemy tabasco i paprykę słodką, mieszamy i wstawiamy do lodówki na całą noc (ewentualnie na 2-3 godziny), aby kurczak się zamarynował.

Qurrito

Krok 2 z 4

Mąkę z przyprawami mieszamy i panierujemy kurczaka w niej, smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron.

Qurrito

Krok 3 z 4

Na połówce placka tortilli nakładamy kurczaka, polewamy sosem barbecue i posypujemy startym serem.

Qurrito

Krok 4 z 4

Przykrywamy drugą połówką tortilli i na opiekaczu albo grillu opiekamy z obu stron. Gotowe przecinamy na 4 trójkąty.

Kuchnia meksykańska kojarzy się z kolorowymi dodatkami, pikantnymi sosami i plackami tortilli. Wszystkie te elementy łączy w sobie qurrito, inaczej quesadilla. To aromatyczne i szybkie w przygotowaniu danie, które warto znać, nawet jeśli nie jesteśmy zbyt wprawnymi kucharzami. Nie trzeba tu wymyślnych składników ani wybitnych zdolności, by zabłysnąć przed znajomymi na niewielkim przyjęciu czy przed rodziną w sobotni wieczór. Qurrito sprawdzi się zarówno jako danie obiadowe, jak i sposób na kolację czy przekąskę. Najlepiej smakuje podawane natychmiast po przygotowaniu.

Wystarczy, że przyrządzisz je raz, a już na zawsze zagości w menu Twojej rodziny. Oczyszczoną pierś z kurczaka pokrój w cienkie paski i przełóż do miski. Następnie dodaj sos tabasco i słodką paprykę. Wymieszaj dokładnie i odstaw do lodówki. Idealnie, jeśli kurczak może pozostać tam na całą noc, żeby dobrze się zamarynował. W wersji na szybko wystarczy, jeśli spędzi w lodówce około 2-3 godziny.

Mąkę połącz z solą, pieprzem, oregano i bazylią. Obtocz w niej kurczaka i wrzuć na rozgrzany tłuszcz. Obsmaż z obu stron. Na połówkę placka tortilli nałóż kurczaka i dodaj Sos Barbecue. Wierzch posyp startym serem. Na to nałóż drugą połówkę tortilli. Na opiekaczu lub na grillu opiecz qurrito z obu stron. Gdy będzie gotowe, przetnij je na 4 części. Możesz podać danie z pomidorowym dipem lub z lekką sałatką.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika