Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Marynowana wieprzowina po meksykańsku

0
Łatwy
Winiary winiary.pl
Od ponad 80 lat ułatwiamy przygotowywanie smakowitych dań w Twojej kuchni. Jesteśmy zawsze pod ręką! Nasze produkty pomagają w przygotowaniu zarówno polskich, tradycyjnych dań, jak i zaskakujących, nowoczesnych potraw inspirowanych kuchniami świata. Z nami gotujesz pysznie, sprytnie i mądrze: bez marnowania składników czy produktów. Zaproś nas do swojego rodzinnego stołu!
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

0.75  szklanka
Kwaśny sok z pomarańczy
0.5  łyżeczka
Pieprz czarny mielony
0.25  laska
Cynamon
2  szklanek
Woda
0.5  łyżeczka
Mielony kminek
3 
Liść laurowy
1  łyżka
Sól
0.25  szklanka
Stopiony smalec
1  kg
Polędwiczki wieprzowe
0.25  szklanka
Sok z pomarańczy
0.25  szklanka
Sok z cytryny
0.5  łyżeczka
Sól
0.25  łyżeczka
Oregano
75  g
Barwnik annato
2 
Papryczki habanero
4 
Pieczone liście bananowca
1 
Drobno pokrojona czerwona cebula

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

Krok 1
180 min
Piekarnik nagrzej do 180°C. Zmieszaj barwnik z sokiem pomarańczowym, pieprzem, cynamonem, wodą, kminkiem, liśćmi laurowymi, solą i smalcem. Wymieszaj mieszankę z mięsem i marynuj przez 3 godziny w lodówce.
Krok 2
120 min
Wyłóż naczynie do pieczenia podpieczonymi wcześniej liśćmi bananowca, połóż na nie mięso z marynatą i przykryj większą ilością liści bananowca oraz folią aluminiową. Piecz przez 2 do 2,5 godziny w 180 st. C, wyjmij z piekarnika. Mięso poszatkuj, włóż do rondla z marynatą, w którejj się marynowało i gotuj, aż zgęstnieje. Wskazówka kulinarna: aby upiec liście bananowca, podgrzej je bezpośrednio na kuchence na małym ogniu, ciągle przekładając, aby uniknąć przypalenia. Po zmianie koloru są gotowe do użycia.
Krok 3
5 min
Przygotuj sos do polania mięsa. Wymieszaj papryczki habanero z czerwoną cebulą, sokiem z cytryny, sokiem pomarańczowym, solą i oregano.
Marynowana wieprzowina po meksykańsku

Krok 1 z 3

Piekarnik nagrzej do 180°C. Zmieszaj barwnik z sokiem pomarańczowym, pieprzem, cynamonem, wodą, kminkiem, liśćmi laurowymi, solą i smalcem. Wymieszaj mieszankę z mięsem i marynuj przez 3 godziny w lodówce.

Marynowana wieprzowina po meksykańsku

Krok 2 z 3

Wyłóż naczynie do pieczenia podpieczonymi wcześniej liśćmi bananowca, połóż na nie mięso z marynatą i przykryj większą ilością liści bananowca oraz folią aluminiową. Piecz przez 2 do 2,5 godziny w 180 st. C, wyjmij z piekarnika. Mięso poszatkuj, włóż do rondla z marynatą, w którejj się marynowało i gotuj, aż zgęstnieje. Wskazówka kulinarna: aby upiec liście bananowca, podgrzej je bezpośrednio na kuchence na małym ogniu, ciągle przekładając, aby uniknąć przypalenia. Po zmianie koloru są gotowe do użycia.

Marynowana wieprzowina po meksykańsku

Krok 3 z 3

Przygotuj sos do polania mięsa. Wymieszaj papryczki habanero z czerwoną cebulą, sokiem z cytryny, sokiem pomarańczowym, solą i oregano.

Rozkręć fiestę z marynowaną wieprzowiną po meksykańsku! Idealnym dodatkiem do delikatnych, kruchych polędwiczek wieprzowych będzie ostrokwaśna marynata i sos na bazie soku z pomarańczy z papryczkami habanero i czerwoną cebulką. W przepisie sprawdzisz, jak je zrobić - to proste! Wieprzowinę w marynacie podawaj z grubo krojonymi frytkami, na tortilli lub z ryżem i surówką.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha