Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Marynowana wieprzowina po meksykańsku
Dodaj do CookBook

Marynowana wieprzowina po meksykańsku

(0)
5 godz 5 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

5 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
0.75  szklanka
Kwaśny sok z pomarańczy
0.5  łyżeczka
Pieprz czarny mielony
0.25  laska
Cynamon
2  szklanek
Woda
0.5  łyżeczka
Mielony kminek
3 
Liść laurowy
0.25  szklanka
Stopiony smalec
1  kg
Polędwiczki wieprzowe
0.25  szklanka
Sok z pomarańczy
0.25  szklanka
Sok z cytryny
0.25  łyżeczka
Oregano
2 
Papryczki habanero
4 
Pieczone liście bananowca
1 
Drobno pokrojona czerwona cebula
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
9.8 g
Wartość energetyczna
260.7 kcal
Tłuszcze
4.7 g
Białko
42.9 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przekąski czy dania główne na imprezie lub innej uroczystości nie mogą być nudne. Jeśli to my, wyprawiamy przyjęcie domowe, to musimy także własnoręcznie zadbać o obowiązujące menu. Co do zasady, powinno być ono maksymalnie zaskakujące, a także skonstruowane w taki sposób, by dopasowało się do potrzeb absolutnie każdego uczestnika uroczystości. Wobec tego jako jedną z głównych pozycji warto zaserwować danie rodem z Meksyku, którym jest marynowana wieprzowina. Mięso to przygotowuje się w prosty sposób, gdyż nie jest ono zbyt wymagające. Dodatkowo, wieprzowina po meksykańsku może być serwowana na różne sposoby. Wystarczy umieścić ją na środku stołu, a dookoła postawić różnorodne dodatki. Nasi goście samodzielnie będą mogli je ze sobą skomponować, co sprawi, że każda fiesta będzie niezapomniana i po prostu smaczna.

Wieprzowina po meksykańsku - kwintesencja smaku zamknięta w marynacie


Mięso wieprzowe samo z siebie nie jest skarbnicą wyrazistego i unikalnego smaku. Raczej jest ono względnie uniwersalne, a to z kolei sprawia, że tym smakiem można manewrować i go znacznie ulepszyć. Marynowana wieprzowina po meksykańsku jest na to idealnym przykładem. Jednak jak sama nazwa wskazuje, kluczem do sukcesu jest tu przygotowanie ostro-kwaśnej marynaty, która odda cały smak do kawałków soczystej wołowiny. Przygotowuje się ją na bazie kilka składników, gdzie oprócz wyselekcjonowanych przypraw najważniejszą rolę odgrywają papryczki habanero oraz skórka z pomarańczy Jej lekko kwaśny posmak wspaniale przełamuje ostrość papryczek. Pamiętajmy, że wieprzowina ma przesiąknąć smakiem i aromatem, a co za tym idzie, powinna się ona marynować w lodówce przez co najmniej 3 godziny, a najlepiej przez całą noc. Przed pieczenie, pamiętajmy także o wyłożeniu naczynia żaroodpornego liśćmi bananowca. One również gwarantują niezapomniane doznania smakowe.

Marynowana wieprzowina po meksykańsku - z czym ją podawać?


Marynowana wieprzowina po meksykańsku to idealna przekąska na imprezę. Warto serwować ja w towarzystwie frytek, a także tortilli oraz posiekanych warzyw. Jeśli jednak mamy na to ochotę, to wieprzowina po meksykańsku może stać się także głównym daniem obiadowym. Wystarczy zaserwować ją w towarzystwie ryżu lub nawet pieczonych ziemniaczków. Dodać do tego możemy zestaw surówek lub popularny, meksykański sos guacamole. Jeśli marynowana wieprzowina jest zbyt pikantna, wówczas wystarczy na talerzu podać łyżkę śmietany lub jogurtu greckiego.

Przygotowanie

305 min
  • Krok 1

    180 min
    Piekarnik nagrzej do 180°C. Zmieszaj sok pomarańczowy z pieprzem, cynamonem, wodą, kminkiem, liśćmi laurowymi, odrobiną soli i smalcem. Wymieszaj mieszankę z mięsem i marynuj przez 3 godziny w lodówce.
  • Krok 2

    120 min
    Wyłóż naczynie do pieczenia podpieczonymi wcześniej liśćmi bananowca, połóż na nie mięso z marynatą i przykryj większą ilością liści bananowca oraz folią aluminiową. Piecz przez 2 do 2,5 godziny w 180 st. C, wyjmij z piekarnika. Mięso poszatkuj, włóż do rondla z marynatą, w którejj się marynowało i gotuj, aż zgęstnieje. Wskazówka kulinarna: aby upiec liście bananowca, podgrzej je bezpośrednio na kuchence na małym ogniu, ciągle przekładając, aby uniknąć przypalenia. Po zmianie koloru są gotowe do użycia.
  • Krok 3

    5 min
    Przygotuj sos do polania mięsa. Wymieszaj papryczki habanero z czerwoną cebulą, sokiem z cytryny, sokiem pomarańczowym, solą i oregano.
Marynowana wieprzowina po meksykańsku

Krok 1 z 3

Piekarnik nagrzej do 180°C. Zmieszaj sok pomarańczowy z pieprzem, cynamonem, wodą, kminkiem, liśćmi laurowymi, odrobiną soli i smalcem. Wymieszaj mieszankę z mięsem i marynuj przez 3 godziny w lodówce.

Marynowana wieprzowina po meksykańsku

Krok 2 z 3

Wyłóż naczynie do pieczenia podpieczonymi wcześniej liśćmi bananowca, połóż na nie mięso z marynatą i przykryj większą ilością liści bananowca oraz folią aluminiową. Piecz przez 2 do 2,5 godziny w 180 st. C, wyjmij z piekarnika. Mięso poszatkuj, włóż do rondla z marynatą, w którejj się marynowało i gotuj, aż zgęstnieje. Wskazówka kulinarna: aby upiec liście bananowca, podgrzej je bezpośrednio na kuchence na małym ogniu, ciągle przekładając, aby uniknąć przypalenia. Po zmianie koloru są gotowe do użycia.

Marynowana wieprzowina po meksykańsku

Krok 3 z 3

Przygotuj sos do polania mięsa. Wymieszaj papryczki habanero z czerwoną cebulą, sokiem z cytryny, sokiem pomarańczowym, solą i oregano.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

4.0 z 5
4
Wszystkich ocen: 1
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
11
00
11
00
00
00

Opinie

4

Bananowe

Gdzie w Polsce dostane takie liście bananowca? xD
Anonim (niezweryfikowany) 02/19/2023-12:25 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 05/09/2023-03:17 CEST
Najlepiej kupić w sklepach internetowych albo poszukać stacjonarnie w sklepach z kuchniami świata. Pozdrawiamy!

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bogate w białko
  • Boże Narodzenie
  • Danie główne
  • Dodatek
  • Kuchnia meksykańska
  • Kuchnie świata
  • Łatwy przepis
  • Niski poziom cukru
  • Niski poziom soli
  • Poniżej 300 kcal
  • Popołudniowa przekąska
  • Randka
  • Rodzinny posiłek
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Karkówka marynowana z grilla

    Karkówka marynowana z grilla

    25 min Łatwy
  • Klasyczny burger z zamarynowaną czerwoną cebulą

    Klasyczny burger z zamarynowaną czerwoną cebulą

    20 min Łatwy
  • Chłodnik litewski z burakami i marynowaną rzodkiewką

    Chłodnik litewski z burakami i marynowaną rzodkiewką

    1 godz 51 min Średni
  • Kotlety schabowe duszone w aromatycznym sosie cebulowym z marynowaną cebulą i kopytkami

    Kotlety schabowe duszone w aromatycznym sosie cebulowym z marynowaną cebulą i kopytkami

    1 godz Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu