Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Piekarnik nagrzej do 180°C. Zmieszaj sok pomarańczowy z pieprzem, cynamonem, wodą, kminkiem, liśćmi laurowymi, odrobiną soli i smalcem. Wymieszaj mieszankę z mięsem i marynuj przez 3 godziny w lodówce.
Wyłóż naczynie do pieczenia podpieczonymi wcześniej liśćmi bananowca, połóż na nie mięso z marynatą i przykryj większą ilością liści bananowca oraz folią aluminiową. Piecz przez 2 do 2,5 godziny w 180 st. C, wyjmij z piekarnika. Mięso poszatkuj, włóż do rondla z marynatą, w którejj się marynowało i gotuj, aż zgęstnieje. Wskazówka kulinarna: aby upiec liście bananowca, podgrzej je bezpośrednio na kuchence na małym ogniu, ciągle przekładając, aby uniknąć przypalenia. Po zmianie koloru są gotowe do użycia.
Przygotuj sos do polania mięsa. Wymieszaj papryczki habanero z czerwoną cebulą, sokiem z cytryny, sokiem pomarańczowym, solą i oregano.
Bananowe