Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Tacos al pastor z wieprzowiną i salsą ananasową

0
55 min
Średni

Recipe Variants

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

300 g
Schab bez kości
1 
Ananas
2 
Cebula
1 pęczek
Natka kolendry
0.5 łyżeczka
Papryka ostra
2 ząbków
Czosnek
0.5 łyżeczka
Kolendra mielona
2 łyżek
Sok z limonki
1 szczypta
Sól
1 szczypta
Pieprz czarny
8 
Tortilla
3 łyżek
Oliwa z oliwek

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
21.91 g
Węglowodany
51.62 g
Tłuszcze
13.92 g
Wartość energetyczna
399.06 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

55 min
Zamarynuj mięso
15 min
Mięso zamarynuj dokładnie w przyprawach i soku z limonki i odstaw na minimum 15 min (a najlepiej na kilka godzin) do lodówki.
Smażenie mięsa
10 min
Następnie mięso usmaż na patelni grillowej lub zwykłej smażąc krótko po ok 2-3 min z każdej strony.
Przygotuj ananasa
10 min
Świeżego ananasa obierz i pokrój na plastry. Pół następnie zgrilluj lub usmaż aż zrobi się lekko rumiany (ten krok można pominąć ale powoduje że ananas staje się wyjątkowo słodki)
Skomponuj tacos
10 min
Placki do tacos możesz lekko podgrzać aby były bardziej miękkie. Na placki układaj pokrojone mięso z kawałkami grillowanego ananasa. Dodaj posiekaną cebulę oraz świeżą kolendrę. Tacos podawaj z limonką, sosem jalapeno i salsą ananasową.
Przygotuj salsę ananasową
10 min
Drugą połowę ananasa pokrój w bardzo drobną kostkę. Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Wszystko dodaj do miski. Dopraw sokiem z limonki, solą i pieprzem. Całość wymieszaj z oliwą z oliwek. Na końcu dodaj posiekaną kolendrę.
Tacos al pastor z wieprzowiną i salsą ananasową

Zamarynuj mięso z 5

Mięso zamarynuj dokładnie w przyprawach i soku z limonki i odstaw na minimum 15 min (a najlepiej na kilka godzin) do lodówki.

Tacos al pastor z wieprzowiną i salsą ananasową

Smażenie mięsa z 5

Smażenie mięsa

Następnie mięso usmaż na patelni grillowej lub zwykłej smażąc krótko po ok 2-3 min z każdej strony.

Tacos al pastor z wieprzowiną i salsą ananasową

Przygotuj ananasa z 5

Przygotuj ananasa

Świeżego ananasa obierz i pokrój na plastry. Pół następnie zgrilluj lub usmaż aż zrobi się lekko rumiany (ten krok można pominąć ale powoduje że ananas staje się wyjątkowo słodki)

Tacos al pastor z wieprzowiną i salsą ananasową

Skomponuj tacos z 5

Placki do tacos możesz lekko podgrzać aby były bardziej miękkie. Na placki układaj pokrojone mięso z kawałkami grillowanego ananasa. Dodaj posiekaną cebulę oraz świeżą kolendrę. Tacos podawaj z limonką, sosem jalapeno i salsą ananasową.

Tacos al pastor z wieprzowiną i salsą ananasową

Przygotuj salsę ananasową z 5

Przygotuj salsę ananasową

Drugą połowę ananasa pokrój w bardzo drobną kostkę. Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Wszystko dodaj do miski. Dopraw sokiem z limonki, solą i pieprzem. Całość wymieszaj z oliwą z oliwek. Na końcu dodaj posiekaną kolendrę.

Klasyczne meksykańskie tacos z wieprzowiną i salą anansową.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika