Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Tacos z szarpaną wołowiną, awokado i granatem
Dodaj do CookBook

Tacos z szarpaną wołowiną, awokado i granatem

(0)
4 godz
Średni
Kup składniki
Autorem przepisu jest Winiary
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

8 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
700  g
Udziec wołowy
1.5  łyżek
Przyprawa w płynie MAGGI
1  łyżeczka
Kumin mielony
1  łyżeczka
Papryka Słodka
1  łyżeczka
Kolendra mielona
0.5  łyżeczka
Papryka ostra
500  ml
Bulion Rybny
1  łyżka
Przecier pomidorowy
trochę
Sól
1  łyżeczka
Oregano
1  łyżeczka
Bazylia suszona
2 
Awokado
2 
Pomidory
1 
Limonka
trochę
Kolendra świeża
trochę
Kwaśna Śmietana 18%
1 
Tortilla pszenna
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
11.2 g
Wartość energetyczna
232.5 kcal
Tłuszcze
12.1 g
Białko
21.7 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Kuchnia meksykańska to przede wszystkim kuchnia kolorowa, wyrazista i oryginalna. Mieszkańcy Meksyku doskonale wiedzą, że je się również oczami. Z tego też powodu na ich talerzach zawsze goszczą różnorodne barwy i smaki. Jeśli mowa o kuchni z tamtego kraju, to w naszych skojarzeniach może pojawić się od razu taco z szarpaną wołowiną. Tacosy to jedno z tych dań, które bardzo szybko zakorzeniło się w Europie i podbiło kubki smakowe większości z nas. Oczywiście, oryginalne taco z szarpaną wołowiną obecnie doczekało się wielu odmian i wersji, które choć odbiegają od klasycznego przepisu, to jednak dalej zachwycają smakiem. Mowa tu chociażby o tacos z granatem, które możemy przygotować we własnym domu!


Taco z szarpaną wołowiną, awokado i granatem - kolorowe danie na każdą okazję

Taco z szarpaną wołowiną z natury powinno być pikantne. Mieszkańcy Meksyku w swoich dania nie oszczędzają na papryczce chilli czy jalapeno. Jednak ten przepis na tacos z szarpaną wołowiną jest zupełnie inny. To kolorowe, smaczne danie na każdą okazję, w którym lekko pikantny smak mięsa zostaje przełamany kwaśnością granatu i soku z limonki. Dodatkowo, całość jest stonowana przez względnie naturalne w smaku awokado, a także ozdobiona listkami orzeźwiającej kolendry. Tacos z szarpaną wołowiną to przepis, który możemy przygotować praktycznie zawsze - na imprezę, na urodziny, czy jako oryginalny, domowy obiad. Uniwersalność potrawy sprawia, że dopasuje się ona na każdą okazję!


Meksykańskie taco z szarpaną wołowiną - szybko i prosto

Taco z szarpaną wołowiną to przepis, który składa się jedynie z kilku prostych składników, które nie wymagają zbyt wiele pracy. Oczywiście kluczem do sukcesu staje się rozdrobnione widelcem mięso, najlepiej z udźca wołowego. Jednak pozostałe składniki dodawane są w formie surowej. Musimy więc jedynie posiekać świeżą kolendrę, pokroić awokado oraz wyłuskać nasionka granatu. Całość wystarczy umieścić w placuszku przypominającym niewielką tortillę i skropić sokiem z limonki przed podaniem!


Jaki sos do taco z szarpaną wołowiną?

Taco z szarpaną wołowiną najczęściej serwowane jest w towarzystwie kwaśnej śmietany. Świetnie uzupełnia ona połączenie granatu i mięsa. Jeśli jednak zależy nam na nieco bardziej oryginalnym smaku, wówczas możemy zdecydować się na sos jogurtowy z dodatkiem ziół lub sosem czosnkowym. W takiej wersji tacosy zaspokoją potrzeby tych, którzy nie przepadają za nadmierną pikantnością i cenią sobie łagodny, aksamitny smak.

Przygotowanie

240 min
  • Krok 1

    1 min
    Wszystkie suszone przyprawy wymieszaj ze sobą.
  • Krok 2

    10 min
    Wołowinę natrzyj przyprawą Maggi oraz pieprzem, a następnie mieszanką przypraw. Odstaw do zamarynowania na minimum godzinę, a najlepiej na 12 godzin.
  • Krok 3

    19 min
    Po zamarynowaniu wołowinę obsmaż na złoto z każdej strony i przełóż do brytfanki z zamknięciem
  • Krok 4

    180 min
    Dodaj bulion i przecier pomidorowy i piecz w temp 160˚C przez ok. 3 godziny aż wołowina będzie miękka i rozpadająca się.
  • Krok 5

    7 min
    Awokado i pomidora pokrój w kostkę. Skrop sokiem z limonki oraz dopraw solą i pieprzem.
  • Krok 6

    5 min
    Mięso podziel widelcem na drobne kawałki i wymieszaj z powstałym przy pieczeniu sosem.
  • Krok 7

    5 min
    Granaty obierz i wydobądź z nich pestki.
  • Krok 8

    10 min
    Farsz nakładaj do placków à la tortilla z dodatkiem salsy i sałaty.
  • Krok 9

    3 min
    Podawaj z kolendrą i kwaśną śmietaną sowicie posypane pestkami granatu.
Tacos z szarpaną wołowiną, awokado i granatem

Krok 1 z 9

Wszystkie suszone przyprawy wymieszaj ze sobą.

Tacos z szarpaną wołowiną, awokado i granatem

Krok 2 z 9

Wołowinę natrzyj przyprawą Maggi oraz pieprzem, a następnie mieszanką przypraw. Odstaw do zamarynowania na minimum godzinę, a najlepiej na 12 godzin.

Tacos z szarpaną wołowiną, awokado i granatem

Krok 3 z 9

Po zamarynowaniu wołowinę obsmaż na złoto z każdej strony i przełóż do brytfanki z zamknięciem

Tacos z szarpaną wołowiną, awokado i granatem

Krok 4 z 9

Dodaj bulion i przecier pomidorowy i piecz w temp 160˚C przez ok. 3 godziny aż wołowina będzie miękka i rozpadająca się.

Tacos z szarpaną wołowiną, awokado i granatem

Krok 5 z 9

Awokado i pomidora pokrój w kostkę. Skrop sokiem z limonki oraz dopraw solą i pieprzem.

Tacos z szarpaną wołowiną, awokado i granatem

Krok 6 z 9

Mięso podziel widelcem na drobne kawałki i wymieszaj z powstałym przy pieczeniu sosem.

Tacos z szarpaną wołowiną, awokado i granatem

Krok 7 z 9

Granaty obierz i wydobądź z nich pestki.

Tacos z szarpaną wołowiną, awokado i granatem

Krok 8 z 9

Farsz nakładaj do placków à la tortilla z dodatkiem salsy i sałaty.

Tacos z szarpaną wołowiną, awokado i granatem

Krok 9 z 9

Podawaj z kolendrą i kwaśną śmietaną sowicie posypane pestkami granatu.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Bogate w białko
  • Niski poziom cukru
  • Pescetarian
  • Poniżej 300 kcal
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Tacos al pastor z wieprzowiną i salsą ananasową

    Tacos al pastor z wieprzowiną i salsą ananasową

    55 min Średni
  • Szaszłyki z łososia w formie tacos

    Szaszłyki z łososia w formie tacos

    30 min Łatwy
  • Tacos z nowalijkami

    Tacos z nowalijkami

    1 godz 10 min Łatwy
  • Tacos z łososiem i awokado

    Tacos z łososiem i awokado

    50 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu