Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Papryka z sosem orzechowym (Chile en Nogada)
Dodaj do CookBook

Papryka z sosem orzechowym (Chile en Nogada)

(0)
45 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

8 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2  łyżek
Smalec
2  łyżek
Cebula (drobno posiekana)
2  łyżeczek
Czosnek drobno posiekany
300  g
Wołowina mielona
300  g
Mięso mielone wieprzowe
1  łyżka
Sól
0.5  łyżeczka
Pieprz czarny mielony
7 
Pomidory bez pestek, pokrojone w drobną kostkę
0.25  łyżeczka
Mielony cynamon
0.25  łyżeczka
Mielona gałka muszkatołowa
0.25  łyżeczka
Kminek mielony
1  szczypta
Goździki mielone
1 
Jabłko pokrojone w kostkę
1 
Gruszka pokrojona w kostkę
2 
Brzoskwinie pokrojone w kostkę
0.5 
Banan pokrojony w kostkę
0.25  szklanka
Migdały (łuskane i zmielone)
0.25  szklanka
Orzechy pinii
0.25  szklanka
Rodzynki
0.25  szklanka
Kandyzowany kaktus Acitron pokrojony w kostkę (opcjonalnie, można pominąć)
8 
Zielona papryczka chilli (poblano lub inna), upieczona, obrana i posiekana
190  g
Serek śmietankowy typu Philadelphia w temp. pokojowej
50  g
Ser kozi miękki
2  szklanek
Orzechy włoskie
4  łyżek
Cukier
500  ml
Kwaśna śmietana
1.5  szklanek
Mleko
0.25  łyżeczka
Mielony cynamon
0.25  szklanka
Sherry
0.5  łyżeczka
Sól
1 
Granat (pestki) do dekoracji
0.25  szklanka
Drobno posiekana natka pietruszki
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
49.3 g
Wartość energetyczna
713.7 kcal
Tłuszcze
47.5 g
Białko
28.3 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Chile en Nogada, czyli papryka z mięsem mielonym to jedno z najlepiej rozpoznawalnych dań kuchni meksykańskiej. Co więcej, jest to danie specjalne, gdyż przygotowywane jest ono głównie w Dzień Niepodległości Meksyku. Jednocześnie sama historia tego dania jest wyjątkowo ciekawa. Źródła historyczne jasno wskazują na to, że pochodzi ono z Puebli. Po raz pierwszy w miało ono zostać przygotowane na cześć ówczesnego cesarza Augustyna I. Co ciekawe, w finalnej wersji danie swoim kolorem nawiązuje do barw narodowych kraju. Jednocześnie warto wskazać, że jego przygotowanie w naszym kraju może wydawać się dość skomplikowane. Nie musimy się jednak poddawać. Choć w Polsce nie znajdziemy zielonej papryki poblano - rośnie ona wyłącznie w okolicy Puebli, to jednak możemy skorzystać z licznych zamienników i wykonać meksykańskie danie narodowe także we własnej kuchni.

Faszerowana papryka - przepis nie jest tak skomplikowany, jak może się wydawać


Faszerowana papryka - przepis na pierwszy rzut oka może się wydawać wyjątkowo skomplikowany. Wystarczy tylko rzucić okiem na listę niezbędnych składników. Jest ona długa, obszerna, a także zawiera składniki, o których wcześniej mogliśmy nie mieć pojęcia.  Jednak nawet kandyzowanego kaktusa dostaniemy w dobrze wyposażonych marketach spożywczych, jeśli tylko dobrze poszukamy. Po zgromadzeniu tego, co niezbędne, faszerowana papryka powinna być gotowa w około 45 minut. Pamiętajmy tylko o układaniu odpowiednich warstw tak, by skomponowały się one kolorystycznie na kształt meksykańskiej flagi. Papryka z mięsem mielonym sprawdzi się świetnie podczas każdej okazji. Możemy ją zaserwować na przyjęciach, rodzinnych uroczystościach, a nawet na kolacji we dwoje. Z pewnością będzie to nie małe zaskoczenie dla naszych gości.

Papryka z mięsem mielonym - czy można modyfikować przepis?


Jeśli zdecydowaliśmy, że zaserwujemy paprykę z mięsem mielonym, to podczas czytania przepisu mogą pojawić się pierwsze wątpliwości. Jednocześnie nie musimy się martwić, przepis można dowolnie modyfikować, jednak warto starać się korzystać z alternatywnych zamienników produktów niż całkowicie je pomijać. Faszerowana papryka opcjonalnie może być podawana bez dodatku owoców. W tym wypadku wszystko już zależy od naszych potrzeb. Sos orzechowy musi być jednak przygotowany wedle przepisu - orzeszki pinii znajdziemy dosłownie wszędzie. Pozostałe dodatki możemy już dopasować wedle własnego uznania i potrzeb.

Przygotowanie

45 min
  • Krok 1

    25 min
    Przygotowanie nadzienia: podgrzej masło i smaż cebulę, aż będzie przezroczysta. Dodaj czosnek i gotuj jeszcze 1 minutę. Dodaj wołowinę i wieprzowinę z 1 łyżką soli i pieprzu; gotuj przez 10 minut. Dodaj pomidora, 1/4 łyżeczki cynamonu, gałkę muszkatołową, kminek, goździki, jabłka, gruszki, brzoskwinie, banana, migdały, orzeszki piniowe, rodzynki i acitron, wymieszaj i gotuj jeszcze 5 minut. wypełnij papryczki i odstaw. Jeśli chcesz, możesz obrać papryczki chilli po ich nadzianiu.
  • Krok 2

    10 min
    Na nogadę (sos) zmiksuj serek śmietankowy z kozim serem, orzechami włoskimi, cukrem, śmietaną, mlekiem, 1/4 łyżeczki cynamonu, sherry i 1/2 łyżeczki soli.
  • Krok 3

    10 min
    Papryczki oblej przygotowanym sosem, udekoruj granatem i natką pietruszki. Podawaj.
Papryka z sosem orzechowym (Chile en Nogada)

Krok 1 z 3

Przygotowanie nadzienia: podgrzej masło i smaż cebulę, aż będzie przezroczysta. Dodaj czosnek i gotuj jeszcze 1 minutę. Dodaj wołowinę i wieprzowinę z 1 łyżką soli i pieprzu; gotuj przez 10 minut. Dodaj pomidora, 1/4 łyżeczki cynamonu, gałkę muszkatołową, kminek, goździki, jabłka, gruszki, brzoskwinie, banana, migdały, orzeszki piniowe, rodzynki i acitron, wymieszaj i gotuj jeszcze 5 minut. wypełnij papryczki i odstaw. Jeśli chcesz, możesz obrać papryczki chilli po ich nadzianiu.

Papryka z sosem orzechowym (Chile en Nogada)

Krok 2 z 3

Na nogadę (sos) zmiksuj serek śmietankowy z kozim serem, orzechami włoskimi, cukrem, śmietaną, mlekiem, 1/4 łyżeczki cynamonu, sherry i 1/2 łyżeczki soli.

Papryka z sosem orzechowym (Chile en Nogada)

Krok 3 z 3

Papryczki oblej przygotowanym sosem, udekoruj granatem i natką pietruszki. Podawaj.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Danie główne
  • Dzień Matki
  • Dzień ojca
  • Kuchnia meksykańska
  • Lunch
  • Najlepsze danie
  • Obiad
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Święto narodowe
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Gulasz z żołądków drobiowych z marchewką i papryką

    Gulasz z żołądków drobiowych z marchewką i papryką

    1 godz 13 min Łatwy
  • Sałatka z kaszą jaglaną, łososiem gotowanym w maśle, czerwoną cebulą, gruszką i zieloną papryką

    Sałatka z kaszą jaglaną, łososiem gotowanym w maśle, czerwoną cebulą, gruszką i zieloną papryką

    49 min Łatwy
  • Przepis na flaki wołowe z papryką i majerankiem

    Przepis na flaki wołowe z papryką i majerankiem

    2 godz 27 min Średni
  • Żeberka z papryką

    Żeberka z papryką

    1 godz 25 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu