Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Piklowane wstążki marchewki z papryką chilli

0
3 godz 18 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Winiary.pl
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
5 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1  łyżka
Przyprawa w płynie MAGGI
2 
Marchewka
4  łyżek
Ocet ryżowy
170  ml
Woda
1  łyżka
Cukier trzcinowy
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Cynamon
1  szczypta
Chili

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
0.52 g
Węglowodany
5.67 g
Tłuszcze
0.12 g
Wartość energetyczna
23.86 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

198 min
Krok 1
10 min
Przy pomocy szatkownicy (mandoliny) lub obieraczki do warzyw potnij marchewkę w cieniutkie, długie wstążki.
Krok 2
5 min
Włóż je do słoika, zalej octem i wodą, dodaj cukier, cynamon, papryczki chilli, sól i Przyprawę w płynie WINIARY
Krok 3
180 min
Wymieszaj i schłódź w lodówce przez 3 godziny, od czasu do czasu mieszając.
Krok 4
3 min
Wyjmij marchewkę łyżką cedzakową i przełóż do miski, w której będzie podawana.
Piklowane wstążki marchewki z papryką chilli

Krok 1 z 4

Przy pomocy szatkownicy (mandoliny) lub obieraczki do warzyw potnij marchewkę w cieniutkie, długie wstążki.

Piklowane wstążki marchewki z papryką chilli

Krok 2 z 4

Włóż je do słoika, zalej octem i wodą, dodaj cukier, cynamon, papryczki chilli, sól i Przyprawę w płynie WINIARY

Piklowane wstążki marchewki z papryką chilli

Krok 3 z 4

Wymieszaj i schłódź w lodówce przez 3 godziny, od czasu do czasu mieszając.

Piklowane wstążki marchewki z papryką chilli

Krok 4 z 4

Wyjmij marchewkę łyżką cedzakową i przełóż do miski, w której będzie podawana.

Sezon na świeżą, młodą marchewkę należy wykorzystać do maksimum! Nie wiesz, co z nią zrobić? Przerób ją na zdrowe, pyszne pikle! Piklowane wstążki marchewki z papryką chilli to idealny dodatek do wielu dań, w tym np. wietnamskich kanapek banh mi. Ten przysmak wywodzący się z kuchni azjatyckiej doskonale sprawdza się do wielu potraw, zwłaszcza do grillowanych i smażonych mięs. Nieco słodko-kwaśny smak piklowanej marchewki sprawi, że przypadnie ona do gustu nie tylko fanom pikantnych smaków, ale również entuzjastom nieco bardziej łagodnych dań. Sprawdź nasz przepis na piklowane wstążki marchewki z papryką chilli! W ten sam sposób zamarynować możesz również inne warzywa, np. dynię czy cukinię.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika