Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Zupy
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na pomidory
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
  • Kontakt
Danie na wyjątkową okazję

Przepisy na dania na święto narodowe

W święta państwowe mamy więcej czasu, by móc uczcić rocznicę ważnego dla kraju wydarzenia. Jakie potrawy warto przygotować na te szczególne dni? 

Przepisy 3

Pieczone gołąbki z resztkami warzyw w stylu azjatyckim, w sosie pomidorowym

Pieczone gołąbki z resztkami warzyw w stylu azjatyckim, w sosie pomidorowym

1 godz 25 min Średni
Kurczak po meksykańsku - Tinga

Kurczak po meksykańsku - Tinga

60 ze 100
45 min Łatwy
Papryka z sosem orzechowym (Chile en Nogada)

Papryka z sosem orzechowym (Chile en Nogada)

45 ze 100
45 min Łatwy

Wspólny obiad w gronie rodzinnym 

Święta narodowe to zazwyczaj dni wolne od pracy i wypełnione różnymi oficjalnymi uroczystościami czy obchodami. Spotykając się z przyjaciółmi albo w większym gronie rodzinnym, warto przygotować pyszny obiad, który na długo zapadnie w pamięci gości. Świetnym pomysłem jest podanie pysznej pieczeni z karkówki wieprzowej. Jej przygotowanie nie wymaga zbyt wielkiego nakładu pracy, jednak ważne jest, aby przed pieczeniem mięso marynować co najmniej przez noc, dzięki czemu potrawa będzie miękka, soczysta i doskonale przyprawiona. Do pieczeni najlepiej pasują młode, gotowane ziemniaczki oraz zestaw lekkich sałatek bądź surówek. 

Kaczka faszerowana jabłkami i pomarańczą to danie eleganckie i niezwykle aromatyczne, wprost idealne na uroczysty obiad. Dzięki owocowemu nadzieniu ukryte pod chrupiącą skórką mięso jest idealnie soczyste, a dodatek czerwonego wina nadaje potrawie niezwykłego aromatu i oryginalnej nutki smakowej. Prawdziwie kremową konsystencją charakteryzuje się łosoś smażony na maśle lub zapiekany z delikatnym sosem koperkowym i pod chrupiącą pierzynką z pokruszonego chleba tostowego. Ta wyśmienita potrawa nie ma sobie równych! 

Aromatyczne potrawy z grilla 

W majówkę nie tylko obchodzimy święta państwowe. W wielu domach jest to czas rozpoczynania sezonu grillowego. Zapraszamy wtedy przyjaciół lub rodzinę i wspólnie biesiadujemy, równocześnie pilnując smakołyków dopiekających się na rozgrzanym ruszcie. Pamiętajmy, że na grillu można przygotować mnóstwo fantastycznych potraw i niekoniecznie mięsnych. Na stole może pojawić się soczysta grillowana cukinia z przyprawami, połówki pomidorów nadziewane serem feta, chrupiące ziemniaczki w mundurkach czy zielone szparagi owinięte cieniutkim plasterkiem wędzonego boczku. 

Na grillu warto przygotować także pyszne szaszłyki mięsno-warzywne, marynowaną w ziołach karkówkę albo aromatycznego pstrąga, nadziewanego boczkiem i cukinią. Do grillowanych potraw warto podać różnorodne sosy, które doskonale podkreślą ich subtelny smak. Ważnym dodatkiem jest także pieczywo oraz warzywne lub owocowe sałatki skropione lekkim dressingiem. 

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu