Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Wspólny obiad w gronie rodzinnym 

Święta narodowe to zazwyczaj dni wolne od pracy i wypełnione różnymi oficjalnymi uroczystościami czy obchodami. Spotykając się z przyjaciółmi albo w większym gronie rodzinnym, warto przygotować pyszny obiad, który na długo zapadnie w pamięci gości. Świetnym pomysłem jest podanie pysznej pieczeni z karkówki wieprzowej. Jej przygotowanie nie wymaga zbyt wielkiego nakładu pracy, jednak ważne jest, aby przed pieczeniem mięso marynować co najmniej przez noc, dzięki czemu potrawa będzie miękka, soczysta i doskonale przyprawiona. Do pieczeni najlepiej pasują młode, gotowane ziemniaczki oraz zestaw lekkich sałatek bądź surówek. 

Kaczka faszerowana jabłkami i pomarańczą to danie eleganckie i niezwykle aromatyczne, wprost idealne na uroczysty obiad. Dzięki owocowemu nadzieniu ukryte pod chrupiącą skórką mięso jest idealnie soczyste, a dodatek czerwonego wina nadaje potrawie niezwykłego aromatu i oryginalnej nutki smakowej. Prawdziwie kremową konsystencją charakteryzuje się łosoś smażony na maśle lub zapiekany z delikatnym sosem koperkowym i pod chrupiącą pierzynką z pokruszonego chleba tostowego. Ta wyśmienita potrawa nie ma sobie równych! 

Aromatyczne potrawy z grilla 

W majówkę nie tylko obchodzimy święta państwowe. W wielu domach jest to czas rozpoczynania sezonu grillowego. Zapraszamy wtedy przyjaciół lub rodzinę i wspólnie biesiadujemy, równocześnie pilnując smakołyków dopiekających się na rozgrzanym ruszcie. Pamiętajmy, że na grillu można przygotować mnóstwo fantastycznych potraw i niekoniecznie mięsnych. Na stole może pojawić się soczysta grillowana cukinia z przyprawami, połówki pomidorów nadziewane serem feta, chrupiące ziemniaczki w mundurkach czy zielone szparagi owinięte cieniutkim plasterkiem wędzonego boczku. 

Na grillu warto przygotować także pyszne szaszłyki mięsno-warzywne, marynowaną w ziołach karkówkę albo aromatycznego pstrąga, nadziewanego boczkiem i cukinią. Do grillowanych potraw warto podać różnorodne sosy, które doskonale podkreślą ich subtelny smak. Ważnym dodatkiem jest także pieczywo oraz warzywne lub owocowe sałatki skropione lekkim dressingiem.