Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Kurczak po meksykańsku - Tinga
Dodaj do CookBook

Kurczak po meksykańsku - Tinga

(0)
45 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
0.25 
Cebula
1  ząbek
Czosnek
5 
Pomidory (pokrojone na ćwiartki)
1 
Konserwowa papryczka chipotle
1  szklanka
Rosół Drobiowy WINIARY
1  łyżka
Koncentrat pomidorowy
1  łyżka
Olej kukurydziany
1 
Cebula (pokrojona w plasterki)
1 
Obrana ze skóry i pokrojona pierś z kurczaka
8 
Tortilla kukurydziana (lub grzanki)
100  g
Tarty ser żółty według uznania
190  g
Śmietana
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
60.5 g
Wartość energetyczna
571.8 kcal
Tłuszcze
24.6 g
Białko
27.9 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Drób, a w szczególności klasyczne piersi z kurczaka, są jednym z najchętniej wykorzystywanych mięs w polskiej kuchni. Nie da się ukryć, że nie kurczak nie wymaga zbyt wiele pracy w kontekście jego obróbki, a dodatkowo jest smaczny i zdrowy. Można także dopasować go do wielu, innych dodatków, dzięki czemu zyskujemy kompletne danie główne jedynie w kilka chwil. Jednak każdemu z nas, przygotowywany w tradycyjny sposób filet z kurczaka, może się w pewnym momencie znudzić. Jeśli więc dzieci zaczynają grymasić przy kolejnym obiedzie, a my nie mamy pomysłu na to, jak zaskoczyć gości, to udajmy się w kulinarną podróż do Meksyku. Kurczak Tinga to oryginalny i sprawdzony przepis na to, by przygotować zwykłą pierś drobiową w sposób zaskakujący i niekonwencjonalny. Danie samo w sobie jest nie tylko pikantne, ale wielosmakowe. Szybko i skutecznie zmieni sposób patrzenia na mięso drobiowe i wprowadzi powiew świeżości do każdej kuchni.

Kurczak po meksykańsku - przepis prosty i szybki w przygotowaniu


Kurczak po meksykańsku - przepis może się nam na pierwszy rzut oka wydawać dość skomplikowany, jednak pozory są złudne. Drób jest tak prosty w przygotowaniu, że nie musimy sięgać do żadnych książek kucharskich. Jego obróbka termiczna również nie zajmuje zbyt wiele czasu. Najważniejszym aspektem przygotowania kurczaka Tinga jest przygotowanie sosu z koncentratu pomidorowego, cebuli, czosnku oraz z dodatkiem chipotle. To właśnie nim zalewamy smażącego się na patelni kruczaka. Po kilku minutach, kiedy sos zgęstnieje, będzie on gotowy do serwowania. Pamiętajmy jedynie o tym, by pilnować czasu smażenia piersi z kurczaka. Jeśli przytrzymamy ją nieco dłużej na patelni, wówczas straci ona swoją soczystość i będzie pozbawiona głębszego smaku.

Z czym można podawać kurczaka Tinga po meksykańsku?


Kurczak po meksykańsku - przepis oryginalny, zakłada wykorzystanie go w kontekście przygotowania tortilli. Jego lekko pikantny posmak świetnie skomponuje się ze świeżymi warzywami, a nawet i z samym sosem guacamole. Jednocześnie w zakresie dodatków do kurczaka Tinga, dalej mamy dość dużą dowolność. Możemy np. zdecydować się na zaserwowanie go w towarzystwie ryżu, co również będzie świetnym rozwiązaniem, choć już nie tak typowym dla meksykańskiej kuchni. Pamiętajmy, by podczas serwowania kurczaka Tinga po meksykańsku położyć na talerzu również ćwiartkę limonki. Jej sok pozwoli na wywarzenie smaku pikantnego sosu. Opcjonalnie, możemy przygotować także łagodny sos jogurtowy.

Przygotowanie

45 min
  • Krok 1

    20 min
    Cebulę zmiksuj z czosnkiem, pomidorami, chili chipotle, koncentratem pomidorowym i bulionem z kurczaka. Odstaw.
  • Krok 2

    20 min
    Rozgrzej olej, dodaj cebulę i smaż, aż będzie lekko przezroczysta. Dodaj pierś z kurczaka i sos z pomidorów, wymieszaj i gotuj przez 10 minut na małym ogniu lub do lekkiego zgęstnienia. Pierś z kurczaka w przepisie możesz zastąpić gotowaną i rozdrobnioną wołowiną (np. z rosołu lub innego dania).
  • Krok 3

    5 min
    Rozłóż porcje kurczaka na każdej tortilli. Udekoruj śmietaną i tartym serem.
Kurczak po meksykańsku - Tinga

Krok 1 z 3

Cebulę zmiksuj z czosnkiem, pomidorami, chili chipotle, koncentratem pomidorowym i bulionem z kurczaka. Odstaw.

Kurczak po meksykańsku - Tinga

Krok 2 z 3

Rozgrzej olej, dodaj cebulę i smaż, aż będzie lekko przezroczysta. Dodaj pierś z kurczaka i sos z pomidorów, wymieszaj i gotuj przez 10 minut na małym ogniu lub do lekkiego zgęstnienia. Pierś z kurczaka w przepisie możesz zastąpić gotowaną i rozdrobnioną wołowiną (np. z rosołu lub innego dania).

Kurczak po meksykańsku - Tinga

Krok 3 z 3

Rozłóż porcje kurczaka na każdej tortilli. Udekoruj śmietaną i tartym serem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Danie główne
  • Kuchnia meksykańska
  • Kuchnie świata
  • Łatwy przepis
  • Lunch
  • Na co dzień
  • Najlepsze danie
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Popołudniowa przekąska
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Święto narodowe
  • Weekend
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Sałatka wykwintna z kurczakiem

    Sałatka wykwintna z kurczakiem

    1 godz Łatwy
  • Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i pieczarkami w sosie śmietanowo-ziołowym

    Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i pieczarkami w sosie śmietanowo-ziołowym

    1 godz 10 min Łatwy
  • Sałatka z kurczakiem, majonezem i cykorią

    Sałatka z kurczakiem, majonezem i cykorią

    36 min Łatwy
  • Kurczak po tajsku

    Kurczak po tajsku

    36 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu