Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Szwajcarskie enchilady - kurczak z salsą

0
31min
Łatwy
Winiary winiary.pl
Od ponad 80 lat ułatwiamy przygotowywanie smakowitych dań w Twojej kuchni. Jesteśmy zawsze pod ręką! Nasze produkty pomagają w przygotowaniu zarówno polskich, tradycyjnych dań, jak i zaskakujących, nowoczesnych potraw inspirowanych kuchniami świata. Z nami gotujesz pysznie, sprytnie i mądrze: bez marnowania składników czy produktów. Zaproś nas do swojego rodzinnego stołu!
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

500  g
Ugotowane zielone pomidory
1 
Papryczka serrano (podgotowana lub podsmażona)
2  ząbków
0.25 
Cebula
0.5  szklanka
Tarty parmezan
6  gałązek
Kolendra świeża
1  łyżka
Skrobia kukurydziana
0.25  szklanka
Woda
1 
Ugotowana i rozdrobniona pierś z kurczaka
1.5  szklanek
Mleko w proszku
180  g
Tortilla kukurydziana
0.5  szklanka
Olej kukurydziany
0.5 
Czerwona cebula drobno posiekana
200  g
Tarty ser Manchego
190  g
Śmietana

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
59.15 g
Węglowodany
59.04 g
Tłuszcze
41.64 g
Wartość energetyczna
842.78 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

31 min
Krok 1
10 min
Zmiksuj zielone pomidory z papryczką serrano, 2 ząbkami czosnku, 1/4 cebuli, bulionem, mlekiem w proszku, parmezanem i 6 gałązkami kolendry. Podgrzewaj na średnim ogniu przez 5 minut. Skrobię kukurydzianą rozpuść w wodzie, dodaj do sosu i podgrzewaj jeszcze przez 5 minut lub do lekkiego zgęstnienia, cały czas mieszając, aby uniknąć przywierania.
Krok 2
15 min
Na patelni rozgrzej trochę oleju i lekko podsmaż tortille, pilnując, by nie stwardniały, wyjmij i ułóż na chłonnym papierze. Tortille nadziewaj kurczakiem, podaj 3 kawałki na talerzu i polej sosem. Jeśli nie chcesz smażyć tortilli, po prostu podgrzej je na kuchence średnim ogniu. Pamiętaj, że muszą być miękkie z obu stron, aby nie pękały podczas formowania enchilady.
Krok 3
5 min
Na enchiladach połóż trochę sera, przykryj folią i podgrzej w mikrofalówce przez 30 sekund lub do momentu, aż ser się rozpuści. Udekoruj odrobiną czerwonej cebuli i śmietaną.
Porady kulinarne
1 min
Jeśli nie chcesz smażyć tortilli, po prostu podgrzej je na comal na średnim ogniu, pamiętaj, że muszą być zmiękczone z obu stron, aby nie pękały podczas formowania enchilady.
Szwajcarskie enchilady - kurczak z salsą

Krok 1 z 4

Zmiksuj zielone pomidory z papryczką serrano, 2 ząbkami czosnku, 1/4 cebuli, bulionem, mlekiem w proszku, parmezanem i 6 gałązkami kolendry. Podgrzewaj na średnim ogniu przez 5 minut. Skrobię kukurydzianą rozpuść w wodzie, dodaj do sosu i podgrzewaj jeszcze przez 5 minut lub do lekkiego zgęstnienia, cały czas mieszając, aby uniknąć przywierania.

Szwajcarskie enchilady - kurczak z salsą

Krok 2 z 4

Na patelni rozgrzej trochę oleju i lekko podsmaż tortille, pilnując, by nie stwardniały, wyjmij i ułóż na chłonnym papierze. Tortille nadziewaj kurczakiem, podaj 3 kawałki na talerzu i polej sosem. Jeśli nie chcesz smażyć tortilli, po prostu podgrzej je na kuchence średnim ogniu. Pamiętaj, że muszą być miękkie z obu stron, aby nie pękały podczas formowania enchilady.

Szwajcarskie enchilady - kurczak z salsą

Krok 3 z 4

Na enchiladach połóż trochę sera, przykryj folią i podgrzej w mikrofalówce przez 30 sekund lub do momentu, aż ser się rozpuści. Udekoruj odrobiną czerwonej cebuli i śmietaną.

Szwajcarskie enchilady - kurczak z salsą

Porady kulinarne z 4

Jeśli nie chcesz smażyć tortilli, po prostu podgrzej je na comal na średnim ogniu, pamiętaj, że muszą być zmiękczone z obu stron, aby nie pękały podczas formowania enchilady.

Szwajcarskie enchilady - kurczak z salsą to oryginalne danie kuchni meksykańskiej. Kurczak jest tutaj skąpany w sosie pomidorowym z dodatkiem przypraw, dwóch rodzajów dojrzewającego sera (Manchego i parmezanu) oraz ostrej papryczki serrano. Enchilady podawane są w kukurydzianej tortilli. To idealna, sycąca i pikantna potrawa dla całej rodziny lub na imprezę, dla gości.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika