Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Szwajcarskie enchilady - kurczak z salsą
Dodaj do CookBook

Szwajcarskie enchilady - kurczak z salsą

(0)
31 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
500  g
Ugotowane zielone pomidory
1 
Papryczka serrano (podgotowana lub podsmażona)
2  ząbków
Czosnek
0.25 
Cebula
1  łyżka
Bulion drobiowy w słoiku WINIARY
0.5  szklanka
Tarty parmezan
6  gałązek
Kolendra świeża
1  łyżka
Skrobia kukurydziana
0.25  szklanka
Woda
1 
Ugotowana i rozdrobniona pierś z kurczaka
1.5  szklanek
Mleko w proszku
180  g
Tortilla kukurydziana
0.5  szklanka
Olej kukurydziany
0.5 
Czerwona cebula drobno posiekana
200  g
Tarty ser Manchego
190  g
Śmietana
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
59 g
Wartość energetyczna
842.8 kcal
Tłuszcze
41.6 g
Białko
59.2 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Jeśli szukamy przepisu na smakowity obiad i naszą uwagę skradnie enchilada z kurczakiem, to jesteśmy pewni, że mamy do czynienia z kuchnią meksykańską. Jednak danie to funkcjonuje także pod nazwą szwajcarskie enchilady, co może wzbudzać pewne podejrzenia i konsternację. Jednak nie dajmy się zwieść pozorom! Suizze Enchiladas to tylko nazwa, która zakorzeniona jest w kuchni meksykańskiej od wielu lat. Tak naprawdę, danie to nie ma ze Szwajcarią nic wspólnego. Jest to faszerowana tortilla z mięsnym nadzieniem, którą dodatkowo zapieka się w aromatycznym sosie. Jak wiadomo, kuchnia kraju Azteków słynie ze swojego zamiłowania do wszystkiego, co ostre i pikantne. W związku z tym, przepis na enchiladas bazuje na dużej ilości papryczek chili oraz innych dodatkach, które z pewnością mamy już w swojej kuchni. Wystarczy odrobina cierpliwości, by zaskoczyć gości unikalnym pomysłem na obiad.

Przepis na enchiladas z kurczakiem do przygotowania w kilka minut


Przepis na enchiladas z kurczakiem jest na tyle prosty i szybki, że można go przygotować w dowolnym momencie dnia. Jest to wspaniały pomysł nie tylko na rodzinny obiad, ale także na kolację lub prostą przekąskę do pracy. Kluczem jest przygotowanie sosu, który musi być ostry i aromatyczny. Bazuje na zielonych pomidorach, papryczkach serrano, mleku w proszku, parmezanie i ziołowych przyprawach. Wszystkie składniki należy dodać do gotującego się bulionu i zmiksować. Na koniec, wystarczy łyżeczka skrobii, by sos zgęstniał. Pamiętajmy, że papryczki serrano są wyjątkowo pikantne, więc korzystajmy z nich z rozsądkiem. W między czasie przygotowujemy kurczaka i nadziewamy nim tortillę. Całość, wystarczy zapiec pod pierzynką z sosu i sera. Po kilku minutach danie będzie gotowe i przypadnie do gustu wszystkim, którzy go spróbują.

Enchilada z kurczakiem - jak przełamać ostry smak?


Nie wszyscy kochają pikantne dania. Wystarczy odrobina więcej papryczki serrano, by enchilada z kurczakiem rozpaliła ogień na naszym języku. Jeśli chcemy nieco przełamać ostry smak, to po upieczeniu, możemy na wierzch wyłożyć odrobinę kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego. Choć oryginalny przepis na enchiladas zakłada raczej serwowanie ich w towarzystwie meksykańskiej salsy, to jednak dla własnego dobra możemy zrobić mały wyjątek. Opcjonalnie, jeśli chcemy tylko odrobinę złagodzić pikantny smak, to skropmy enchiladas z kurczakiem sokiem z limonki, który tę pikanterię świetnie wyważy i nieco zredukuje.

Przygotowanie

31 min
  • Krok 1

    10 min
    Zmiksuj zielone pomidory z papryczką serrano, 2 ząbkami czosnku, 1/4 cebuli, bulionem, mlekiem w proszku, parmezanem i 6 gałązkami kolendry. Podgrzewaj na średnim ogniu przez 5 minut. Skrobię kukurydzianą rozpuść w wodzie, dodaj do sosu i podgrzewaj jeszcze przez 5 minut lub do lekkiego zgęstnienia, cały czas mieszając, aby uniknąć przywierania.
  • Krok 2

    15 min
    Na patelni rozgrzej trochę oleju i lekko podsmaż tortille, pilnując, by nie stwardniały, wyjmij i ułóż na chłonnym papierze. Tortille nadziewaj kurczakiem, podaj 3 kawałki na talerzu i polej sosem. Jeśli nie chcesz smażyć tortilli, po prostu podgrzej je na kuchence średnim ogniu. Pamiętaj, że muszą być miękkie z obu stron, aby nie pękały podczas formowania enchilady.
  • Krok 3

    5 min
    Na enchiladach połóż trochę sera, przykryj folią i podgrzej w mikrofalówce przez 30 sekund lub do momentu, aż ser się rozpuści. Udekoruj odrobiną czerwonej cebuli i śmietaną.
  • Porady kulinarne

    1 min
    Jeśli nie chcesz smażyć tortilli, po prostu podgrzej je na comal na średnim ogniu, pamiętaj, że muszą być zmiękczone z obu stron, aby nie pękały podczas formowania enchilady.
Szwajcarskie enchilady - kurczak z salsą

Krok 1 z 4

Zmiksuj zielone pomidory z papryczką serrano, 2 ząbkami czosnku, 1/4 cebuli, bulionem, mlekiem w proszku, parmezanem i 6 gałązkami kolendry. Podgrzewaj na średnim ogniu przez 5 minut. Skrobię kukurydzianą rozpuść w wodzie, dodaj do sosu i podgrzewaj jeszcze przez 5 minut lub do lekkiego zgęstnienia, cały czas mieszając, aby uniknąć przywierania.

Szwajcarskie enchilady - kurczak z salsą

Krok 2 z 4

Na patelni rozgrzej trochę oleju i lekko podsmaż tortille, pilnując, by nie stwardniały, wyjmij i ułóż na chłonnym papierze. Tortille nadziewaj kurczakiem, podaj 3 kawałki na talerzu i polej sosem. Jeśli nie chcesz smażyć tortilli, po prostu podgrzej je na kuchence średnim ogniu. Pamiętaj, że muszą być miękkie z obu stron, aby nie pękały podczas formowania enchilady.

Szwajcarskie enchilady - kurczak z salsą

Krok 3 z 4

Na enchiladach połóż trochę sera, przykryj folią i podgrzej w mikrofalówce przez 30 sekund lub do momentu, aż ser się rozpuści. Udekoruj odrobiną czerwonej cebuli i śmietaną.

Szwajcarskie enchilady - kurczak z salsą

Porady kulinarne z 4

Jeśli nie chcesz smażyć tortilli, po prostu podgrzej je na comal na średnim ogniu, pamiętaj, że muszą być zmiękczone z obu stron, aby nie pękały podczas formowania enchilady.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bogate w białko
  • Danie główne
  • Dzień Matki
  • Kuchnia meksykańska
  • Łatwy przepis
  • Najlepsze danie
  • Obiad
  • Popołudniowa przekąska
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Śniadanie
  • Spotkanie z przyjaciółmi
  • Uroczystość
  • Źródło białka
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu