Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Zmiksuj zielone pomidory z papryczką serrano, 2 ząbkami czosnku, 1/4 cebuli, bulionem, mlekiem w proszku, parmezanem i 6 gałązkami kolendry. Podgrzewaj na średnim ogniu przez 5 minut. Skrobię kukurydzianą rozpuść w wodzie, dodaj do sosu i podgrzewaj jeszcze przez 5 minut lub do lekkiego zgęstnienia, cały czas mieszając, aby uniknąć przywierania.
Na patelni rozgrzej trochę oleju i lekko podsmaż tortille, pilnując, by nie stwardniały, wyjmij i ułóż na chłonnym papierze. Tortille nadziewaj kurczakiem, podaj 3 kawałki na talerzu i polej sosem. Jeśli nie chcesz smażyć tortilli, po prostu podgrzej je na kuchence średnim ogniu. Pamiętaj, że muszą być miękkie z obu stron, aby nie pękały podczas formowania enchilady.
Na enchiladach połóż trochę sera, przykryj folią i podgrzej w mikrofalówce przez 30 sekund lub do momentu, aż ser się rozpuści. Udekoruj odrobiną czerwonej cebuli i śmietaną.
Jeśli nie chcesz smażyć tortilli, po prostu podgrzej je na comal na średnim ogniu, pamiętaj, że muszą być zmiękczone z obu stron, aby nie pękały podczas formowania enchilady.