Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Przepisy 627

Rodzinny obiad – okazja na spotkanie i pyszne gotowanie 

Rodzinny obiad to dla wielu osób jedyna okazja do spotkania się ze wszystkimi domownikami. Rodzinny posiłek to nie tylko zaspokojenie głodu, ale przede wszystkim celebracja wspólnie spędzanych chwil i możliwość spędzenia ze sobą odrobiny czasu. To także okazja na przygotowanie nieco bardziej wystawnego obiadu, składającego się z wielu dań, może nawet przystawek i deseru! Sprawdź nasze przepisy i zainspiruj się nimi, komponując menu na tę wyjątkową okazję. Zrób wrażenie na rodzinie, wybierając zaskakujące dania, daj popis swoich kulinarnych umiejętności i ciesz się uznaniem domowników. 

Jak skomponować rodzinny obiad 

Kiedy przygotowujemy obiad dla całej rodziny, znamy wszystkich domowników, jacy zasiądą przy stole. Mamy więc ułatwione zadanie, bo wiemy, jakich składników unikać ze względu na alergie pokarmowe lub jakie preferencje dietetyczne uwzględnić, dobierając menu. Możemy przygotować obiad wegetariański lub wegański, jeśli do stołu zasiadają osoby niejedzące mięsa czy produktów odzwierzęcych. Możemy też przygotować dla nich wegetariańskie/wegańskie alternatywy, jeżeli planujemy podawać mięso innym domownikom. W każdym razie przygotowując taki obiad należy uwzględnić preferencje i ograniczenia dietetyczne wszystkich domowników.  

Jeśli szykujemy wystawny obiad, czas jego trwania jest zwykle nieco dłuższy niż typowego tygodniowego posiłku. Nie musimy się spieszyć i możemy powoli serwować kolejne dania. Warto zacząć od przystawek, ponieważ one bardzo wyraźnie zaznaczają wyjątkowość danego posiłku. Przystawką może być zupa, ale spiszą się też proste sałatki czy zapiekane warzywa. Należy mieć na uwadze, że taki wystawny obiad składać się będzie z kilku dań, więc przystawki powinny być lekkie i w małych porcjach, by nie nasyciły domowników jeszcze przed podaniem głównego dania. Wśród głównych dań na rodzinnym obiedzie mamy dużą dowolność – sprawdzą się zarówno dania mięsne (zrazy, pieczenie itd.), jak i różnego rodzaju zapiekanki (np. lasagne).