Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wielkanoc już za nami. Jeśli jeszcze masz w lodówce świąteczne dania – nie wyrzucaj ich! Zrób z nich smaczny, niedrogi obiad bez marnowania. W tym przepisie wykorzystasz np. kawałki pieczonego schabu oraz makaron i ulubione warzywa, które akurat masz w swojej kuchni. Zobacz nasz przepis na zapiekankę makaronową z pieczonym schabem i sosem a’la leczo.
Zapiekanka w stylu zero waste
Zapiekanka to super sposób na wykorzystanie dowolnych składników, także tego, co zostało po świątecznych posiłkach. My dziś podpowiemy, jak wykorzystać upieczony wcześniej schab. Wystarczy, że pokroisz go na mniejsze kawałki i połączysz mięso z pokrojonymi warzywami – możesz wykorzystać składniki, które najbardziej lubisz lub to, co w danej chwili masz pod ręką. Do takiej zapiekanki możesz też dodać kawałki świątecznych wędlin lub kiełbas. Smak całego dania podkreśli sos na bazie Pomysłu na… leczo... WINIARY oraz zapieczonych, lekko ciągnący się ser.
Prosty, smaczny obiad dla każdego
Jeśli szukasz pomysłu na prosty, smaczny posiłek dla siebie i swoich bliskich, nie przegap tego przepisu. Taka zapiekanka urozmaici Twoje menu – z apetytem zjedzą ją dzieci i dorośli. A Ty nie tylko przygotujesz coś dobrego, ale też ograniczysz marnowanie jedzenia po świętach. Smacznego!
Schab pokrój w kostkę. Pieczarki pokrój w ćwiartki, a cukinię - w kostkę. Cebulę posiekaj. Marchewkę obierz i pokrój w półtalarki.
Na patelni rozgrzej odrobinę oleju. Wrzuć cebulę i smaż, aż się lekko zarumieni. Dodaj grzyby i smaż, aż będą miały złoty kolor.
Do warzyw dodaj Pomysł na leczo... WINIARY, wymieszany z wodą zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Doprowadź do zagotowania, a następnie dodaj ugotowany wcześniej makaron, marchewkę, cukinię, posiekany szczypiorek i całość wymieszaj.
Przełóż wszystko do naczynia do zapiekania. Posyp startym serem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok 20-30 min.