Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Nie zawsze surówka lub sałatka pasują nam jako warzywny dodatek do głównych dań. Czasem idealnym wyborem jest marchewka z groszkiem przyrządzana w smakowitej zasmażce. Całość tworzy gęsty sos o łagodnym smaku, który można doprawić cukrem i solą. Nie bez powodu też marchewka i groszek są uwielbiane przez dzieci. Dzięki temu jest to sprytny sposób na to, by do ich diety przemycić nieco więcej warzyw.
Przygotowanie marchewki z groszkiem jest wyjątkowo łatwe i nie wymaga szczególnych zdolności kulinarnych. Poza tym zajmuje niewiele czasu. Na początek obierz marchewkę, umyj ją i pokrój w kostkę. Później przełóż do garnka i zalej wodą – tyle tylko, żeby zakryć marchewkę. Następnie dodaj szczyptę soli i gotuj pod przykryciem, aż marchewka stanie się miękka.
Przygotuj groszek – odsącz go z zalewy i kiedy marchewka będzie miękka, dodaj go do niej, odlewając około 1/3 wody z marchewki. Na patelni roztop masło, dodaj mąkę i mieszaj całość, aż pojawi się charakterystyczna piana. Tak przygotowaną zasmażką zapraw marchewkę z groszkiem. Gotuj warzywa z zasmażką przez chwilę, aż do uzyskania gęstego sosu. Na koniec dodaj odrobinę cukru i soli według własnego uznania. Możesz też podkręcić smak warzyw szczyptą pieprzu.
Podawaj od razu po przygotowaniu. Marchewka z groszkiem idealnie sprawdzą się do dań mięsnych zamiast surówki. Można ją wykorzystać ponadto jako bazę do wykonania potrawki na niedzielny obiad.
Podoba Ci się ten przepis? Dodaj go do swojej książki kucharskiej. Załóż ją TUTAJ.
Marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka. Zalewamy wodą tylko tyle by zakryła marchewkę. Dodajemy odrobinę soli. Gotujemy pod przykryciem do miękkości.
Kiedy marchew już zmięknie dodajemy groszek odsączony z zalewy. Odlewamy 1/3 wody z marchewki. Na patelni roztapiamy masło, dodajemy mąkę i mieszając smażymy aż się spieni.
Taką zasmażką zaprawiamy marchewkę z groszkiem. Gotujemy aż powstanie kremowy gęsty sos otaczający marchew. Doprawiamy cukrem i solą według swojego smaku.