Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na ziemniaki
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Marchewka z groszkiem - jak zrobić?

Marchewka z groszkiem - jak zrobić?

(13)
50min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest JellyBelly29

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
3 
Marchewka
250  g
Groszek Konserwowy
1  łyżka
Masło
1  łyżka
Mąka
trochę
Cukier
trochę
Sól
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
4.2 g
Węglowodany
17.34 g
Tłuszcze
3.27 g
Wartość energetyczna
112.41 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Nie zawsze surówka lub sałatka pasują nam jako warzywny dodatek do głównych dań. Czasem idealnym wyborem jest marchewka z groszkiem przyrządzana w smakowitej zasmażce. Całość tworzy gęsty sos o łagodnym smaku, który można doprawić cukrem i solą. Nie bez powodu też marchewka i groszek są uwielbiane przez dzieci. Dzięki temu jest to sprytny sposób na to, by do ich diety przemycić nieco więcej warzyw.

Przygotowanie marchewki z groszkiem jest wyjątkowo łatwe i nie wymaga szczególnych zdolności kulinarnych. Poza tym zajmuje niewiele czasu. Na początek obierz marchewkę, umyj ją i pokrój w kostkę. Później przełóż do garnka i zalej wodą – tyle tylko, żeby zakryć marchewkę. Następnie dodaj szczyptę soli i gotuj pod przykryciem, aż marchewka stanie się miękka.

Przygotuj groszek – odsącz go z zalewy i kiedy marchewka będzie miękka, dodaj go do niej, odlewając około 1/3 wody z marchewki. Na patelni roztop masło, dodaj mąkę i mieszaj całość, aż pojawi się charakterystyczna piana. Tak przygotowaną zasmażką zapraw marchewkę z groszkiem. Gotuj warzywa z zasmażką przez chwilę, aż do uzyskania gęstego sosu. Na koniec dodaj odrobinę cukru i soli według własnego uznania. Możesz też podkręcić smak warzyw szczyptą pieprzu.

Podawaj od razu po przygotowaniu. Marchewka z groszkiem idealnie sprawdzą się do dań mięsnych zamiast surówki. Można ją wykorzystać ponadto jako bazę do wykonania potrawki na niedzielny obiad.


Podoba Ci się ten przepis? Dodaj go do swojej książki kucharskiej. Załóż ją TUTAJ.

Przygotowanie

50 min
  • Krok 1

    25 min
    Marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka. Zalewamy wodą tylko tyle by zakryła marchewkę. Dodajemy odrobinę soli. Gotujemy pod przykryciem do miękkości.
  • Krok 2

    15 min
    Kiedy marchew już zmięknie dodajemy groszek odsączony z zalewy. Odlewamy 1/3 wody z marchewki. Na patelni roztapiamy masło, dodajemy mąkę i mieszając smażymy aż się spieni.
  • Krok 3

    10 min
    Taką zasmażką zaprawiamy marchewkę z groszkiem. Gotujemy aż powstanie kremowy gęsty sos otaczający marchew. Doprawiamy cukrem i solą według swojego smaku.
Marchewka z groszkiem - jak zrobić?

Krok 1 z 3

Marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka. Zalewamy wodą tylko tyle by zakryła marchewkę. Dodajemy odrobinę soli. Gotujemy pod przykryciem do miękkości.

Marchewka z groszkiem - jak zrobić?

Krok 2 z 3

Kiedy marchew już zmięknie dodajemy groszek odsączony z zalewy. Odlewamy 1/3 wody z marchewki. Na patelni roztapiamy masło, dodajemy mąkę i mieszając smażymy aż się spieni.

Marchewka z groszkiem - jak zrobić?

Krok 3 z 3

Taką zasmażką zaprawiamy marchewkę z groszkiem. Gotujemy aż powstanie kremowy gęsty sos otaczający marchew. Doprawiamy cukrem i solą według swojego smaku.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 3

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
a agawa

Dzięki bardzo, zaraz zrobię 👍🥰😁

Winiary
Expert

Cała przyjemność po naszej stronie - już zazdrościmy Ci obiadu :) Zrób koniecznie - marchewka z groszkiem będzie doskonałym dodatkiem np. do kotletów mielonych :)

M Marysia

Pyszniutkie!

Winiary
Expert

Smacznego. :-)

G Grześ

Czego tu nie jest podane ile tego masła i tej mąki do zasmażki?? Ktoś taki jak ja co gotuje od święta nie ma pojęcia czy to ma być łyżka szklanka czy kilogram

Winiary
Expert

"Trochę" zawsze oznacza ilość marginalną, nierzadko mniej niż 1 łyżkę. To jak doprawianie potraw solą czy pieprzem - na oko, do smaku.

Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Dodatek
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Kuchnie świata
  • Łatwy przepis
  • Lunch
  • Na co dzień
  • Obiad
  • Rodzinne spotkanie
  • Rodzinny posiłek
  • Rodzinny posiłek
  • Sałatka
  • Warzywa
  • Weekend
  • Wegetariańskie
  • Wiosna

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Ryż z groszkiem i marchewką

    Ryż z groszkiem i marchewką

    50 min Łatwy
  • Krupnik z kaszą pęczak

    Krupnik z kaszą pęczak

    1 godz 7 min Łatwy
  • Zupa jarzynowa przecierana z grzaneczkami

    Zupa jarzynowa przecierana z grzaneczkami

    1 godz 37 min Średni
  • Grochówka wigilijna – kuchnia regionalna

    Grochówka wigilijna – kuchnia regionalna

    13 godz 15 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu