Marchewka z groszkiem
50min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
4.2 g
Węglowodany
17.34 g
Tłuszcze
3.27 g
Wartość energetyczna
112.41 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
50 min
Krok 1
25 min
Marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka. Zalewamy wodą tylko tyle by zakryła marchewkę. Dodajemy odrobinę soli. Gotujemy pod przykryciem do miękkości.
Krok 2
15 min
Kiedy marchew już zmięknie dodajemy groszek odsączony z zalewy. Odlewamy 1/3 wody z marchewki. Na patelni roztapiamy masło, dodajemy mąkę i mieszając smażymy aż się spieni.
Krok 3
10 min
Taką zasmażką zaprawiamy marchewkę z groszkiem. Gotujemy aż powstanie kremowy gęsty sos otaczający marchew. Doprawiamy cukrem i solą według swojego smaku.
Nie zawsze surówka lub sałatka pasują nam jako warzywny dodatek do głównych dań. Czasem idealnym wyborem jest marchewka z groszkiem przyrządzana w smakowitej zasmażce. Całość tworzy gęsty sos o łagodnym smaku, który można doprawić cukrem i solą. Nie bez powodu też marchewka i groszek są uwielbiane przez dzieci. Dzięki temu jest to sprytny sposób na to, by do ich diety przemycić nieco więcej warzyw.
Przygotowanie marchewki z groszkiem jest wyjątkowo łatwe i nie wymaga szczególnych zdolności kulinarnych. Poza tym zajmuje niewiele czasu. Na początek obierz marchewkę, umyj ją i pokrój w kostkę. Później przełóż do garnka i zalej wodą – tyle tylko, żeby zakryć marchewkę. Następnie dodaj szczyptę soli i gotuj pod przykryciem, aż marchewka stanie się miękka.
Przygotuj groszek – odsącz go z zalewy i kiedy marchewka będzie miękka, dodaj go do niej, odlewając około 1/3 wody z marchewki. Na patelni roztop masło, dodaj mąkę i mieszaj całość, aż pojawi się charakterystyczna piana. Tak przygotowaną zasmażką zapraw marchewkę z groszkiem. Gotuj warzywa z zasmażką przez chwilę, aż do uzyskania gęstego sosu. Na koniec dodaj odrobinę cukru i soli według własnego uznania. Możesz też podkręcić smak warzyw szczyptą pieprzu.
Podawaj od razu po przygotowaniu. Marchewka z groszkiem idealnie sprawdzą się do dań mięsnych zamiast surówki. Można ją wykorzystać ponadto jako bazę do wykonania potrawki na niedzielny obiad.
Przygotowanie marchewki z groszkiem jest wyjątkowo łatwe i nie wymaga szczególnych zdolności kulinarnych. Poza tym zajmuje niewiele czasu. Na początek obierz marchewkę, umyj ją i pokrój w kostkę. Później przełóż do garnka i zalej wodą – tyle tylko, żeby zakryć marchewkę. Następnie dodaj szczyptę soli i gotuj pod przykryciem, aż marchewka stanie się miękka.
Przygotuj groszek – odsącz go z zalewy i kiedy marchewka będzie miękka, dodaj go do niej, odlewając około 1/3 wody z marchewki. Na patelni roztop masło, dodaj mąkę i mieszaj całość, aż pojawi się charakterystyczna piana. Tak przygotowaną zasmażką zapraw marchewkę z groszkiem. Gotuj warzywa z zasmażką przez chwilę, aż do uzyskania gęstego sosu. Na koniec dodaj odrobinę cukru i soli według własnego uznania. Możesz też podkręcić smak warzyw szczyptą pieprzu.
Podawaj od razu po przygotowaniu. Marchewka z groszkiem idealnie sprawdzą się do dań mięsnych zamiast surówki. Można ją wykorzystać ponadto jako bazę do wykonania potrawki na niedzielny obiad.
Komentarze 2